SUCCESS STORY: Олександр Зіняк

Після закінчення економічного факультету взяв участь у програмі «Агрокебети-Схід» та отримав запрошення на роботу за час проходження практики
Студент програми «Агрокебети-Схід» на базі Таврійського державного агротехнологічного університету Олександр Зіняк прийшов у аграрну освіту після чотирьох років на факультеті економіки та бізнесу. У новій групі, як і на попередньому факультеті, став старостою. Під час вибору місця проходження практики зупинив вибір на компанії «Таврія-Скіф», землі та офіс якої розміщені у селі Роздол Запорізької області.

На початку проходження практики Олександр отримав від свого ментора, генерального директора компанії Олега Калімана обіцянку про працевлаштування, якщо він зможе вивчити якомога більше за час проходження практики. Судячи з результатів, Олександр зміг: він вже планує долучитись до штату компанії. Яким був його шлях до цього, староста «Агрокебети-Схід» у ТДАТУ розповів нам.
Одним з найбільших проєктів, який мені було довірено під час практики, стало двотижневе збирання крапельної системи поливу на полях компанії. Моїм завданням було керівництво та контроль процесу, що потребувало від мене навичок планування та комунікації з підлеглими.

До цього мене занурювали у процес садівництва, рослинництва і догляду за теплицями та культурами в них. Я брав участь в обприскуванні поля та садів, завдяки чому повторив та вивчив нові назви, діючі речовини та норми використання препаратів, що використовуються на моєму підприємстві.

На полі цього року мені довелось взяти участь у боротьбі з тютюновим трипсом. Оскільки я перебував у команді головного агронома господарства, то отримав гарну нагоду вивчити повний перелік шкідників овочевих культур та засоби й метод боротьби з ними.

В теплицях я займався посівом разом із працівниками компанії та доглядав за станом рослин. Цей напрямок став для мене хіба що не основним, оскільки погодні умови цього року не дозволяли проводити багато часу на полях. Тож я отримав багато знань саме про ведення тепличного господарства у південних регіонах країни.
Олександр Зіняк, студент «Агрокебети-Схід»
Чи багато часу приділяв роботі з тобою твій ментор?
Моїм ментором є генеральний директор компанії, Олег Каліман, якому я дуже вдячний за час, що я провів у «Таврія-Скіф». Незважаючи на зайнятість, він дуже уважно підійшов до питання моєї практики: зібрав керівників напрямів роботи компанії та попросив їх поділитись знаннями зі мною.

Таким чином, протягом своєї практики я на 100% занурився у діяльність компанії. Завдяки участі всіх менеджерів напрямків я дізнався про роботу агронома-садівника, багато вивчив про овочівництво, отримав достатньо знань про догляд за теплицями, а загальну картину, «вигляд зверху» мені показав головний агроном.

Якщо підсумувати мій практичний досвід, то під час своєї практики я, в першу чергу, навчився уважності. Я зрозумів її важливість у щоденній роботі. Від кількості розчину для обробки саду до пошуку шкідників на полі – все потребує саме уважного та розумного ставлення.
Під час проходження практики студенти мають підготувати матеріали для магістерської роботи.
Чи вдалось це тобі, враховуючи твій активний графік та включеність до цілої низки напрямів?
Тема моєї дипломної роботи – вирощування яблук сорту «Голден». Для збору даних я відвідую яблучні сади підприємства, які займають близько 83 гектарів та в яких ростуть багато сортів яблук. Є серед них і яблуні сорту «Голден». Завдяки доступу до спеціалістів компанії, який мені надав мій ментор, генеральний директор Олег Каліман, я маю змогу отримати всю потрібну мені інформацію: про обприскування, про шкідників.

Дізнався я і про нову проблему – паршу. Через велику кількість цьогорічних опадів така проблема стала неочікуваною для регіону, і стала також частиною моєю роботи. В мене ще є два місяці практики, і я впевнений, що мені їх вистачить на збір інформації, її аналіз та адаптацію до магістерської роботи, а також на консультації з моїм ментором щодо окремих питань, які викликають труднощі.
Яким ти плануєш своє майбутнє після отримання магістерського диплому та випуску з програми «Агрокебети-Схід»?
Мої довгострокові плани – все ж стати дипломованим та професійним агрономом та пов'язати своє життя з аграрним бізнесом. Враховуючи той факт, що я отримав диплом бакалавра з іншої спеціальності, я розумію, що мені треба ще багато чого вчитись.

У більш короткостроковій перспективі я планую за два місяці повернутись з виробничої практики до навчальної аудиторії, підготувати магістерську роботу та вдало закінчити навчання отриманням диплому магістра. Після цього я обов'язково влаштуюсь на роботу в компанію «Таврія-Скіф».

Наразі я маю попередню домовленість із генеральним директором і я впевнений, що за час, який залишився до отримання диплому, я встигну ще краще підготуватись до роботи саме у цьому господарстві.
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід», який реалізує ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети