ОЛЕНА КОВТУН, НУБІП:
«УКРАЇНСЬКИЙ АГРОБІЗНЕС ПІДЛАШТОВУЄТЬСЯ ТА АДАПТУЄТЬСЯ ДО БУДЬ-ЯКИХ УМОВ»

Кому як не Олені Ковтун – доценту кафедри «Аграрний менеджмент» в НУБіП – знати все про проєкт «Агрокебети»: вона його реалізує з першого дня, є натхненником «Агрокебетів» та суворою, але справедливою «мамою» всіх студентів проєкту в НУБіП. Дізнались в Олени Анатоліївни про вступ у 2022 році, вплив війни на навчання та агросектор, а також про її очікування від цьогорічних студентів.
  • Розкажіть про перспективність аграрної освіти під час війни та у повоєнний час.
Сучасний аграрний бізнес є не лише драйвером економіки України, але і сектором, який забезпечує життєдіяльність будь-якого суспільства. Агропродовольчий фронт, який наразі тримає Україна, забезпечує не тільки внутрішній попит на продукти харчування, а і намагається забезпечити потреби інших країн, які в результаті розпочатої рф війни опинились на порозі голоду.

Блокування українських портів не дає можливості експортувати зерно, яке може забезпечити продовольчу безпеку країн, що цього потребують.

Але ми бачимо, як український агробізнес підлаштовується та адаптується до будь-яких умов, в яких опиняється: це і проведення посівної в екстремальних умовах на деокупованих територіях, і розмінування та господарювання на звільнених територіях, і організація нових логістичних маршрутів для експорту аграрної продукції, і забезпечення паливно-мастильними матеріалами з урахуванням намагань ворога повністю знищити нашу інфраструктуру тощо.

Тому гостьові включення представників аграрного бізнесу та уряду, які запрошуються в рамках проєкту «Агрокебети», наповнені актуальною та необхідною інформацією.

Щоквартально або за потреби відбуваються засідання Наглядової ради проєкту «Агрокебети», під час яких обговорюються пропозиції щодо оновлення не тільки наповнення програми навчання, а і напрямки, які необхідно посилити та удосконалити, щоб програма і перелік запрошених лекторів відповідали ситуації в аграрному бізнесі.
  • Які обмеження на навчальний процес наклала війна? Як навчаються «кебети» у НУБіП?
  • На студентську генерацію «Агрокебет» всіх трьох наборів та на організацію навчального процесу випало дуже багато випробувань – як на викладацький склад, так і на систему менеджменту освітнього процесу та проєкту загалом.

    Проєкт «Агрокебети» розпочався з першого набору 2019 року. З березня 2020 року ми всі перейшли в онлайн і мали організувати освітній процес в умовах пандемії, що дозволило нам, з однієї сторони, значно розширити наші можливості та отримати навички використання онлайн-засобів навчання, з іншої – ми були обмежені в частині організації практичних групових виїздів на виробничі потужності компаній-партнерів нашого проєкту. До всіх процесів також були залучені і наші гостьові лектори з бізнесу, які намагались максимально доступно та інтерактивно розкрити особливості використання сучасних технологій в агробізнесі та управління процесами.

    Незважаючи на пандемічні виклики, протягом двох агросезонів 2020-2021 років, для «Агрокебет» першої та другої генерації ми змогли організувати виробничу та навчальну практики, що дало змогу під керівництвом менторів наповнити студентів тими практичними знаннями, які були закладені аграрним бізнесом в основу самого сенсу проєкту.
  • Що змінилось у навчальному процесі для теперішніх студентів та як ці зміни вплинуть, на Ваш погляд, на майбутніх «кебетів»?
  • Додатковим та головним викликом для студентів «Агрокебети» третьої генерації стала війна. Ми вже якось звикли та пристосувались до тих викликів, що нам приготувала пандемія, але до того, що «приготував» північний сусід, ми були не готові. Студенти розпочали навчання у другому семестрі у січня, і у березні 2022 р. вже мала відбутись сесія.

    Але 24 лютого 2022 року змінило всі плани. Ми підтримували зв'язок з усіма студентами та викладачами. З середини березня нам вдалось відновити навчальний процес у дистанційному форматі, який із незначним зсувом увінчався успішною здачею сесії за результатами навчання у другому семестрі.

    Зараз ми перебуваємо у щоденній комунікації з компаніями-партнерами проєкту «Агрокебети» для організації практики наших студентів. Серед компаній-партнерів, що є базами практики у 2022 році, є підприємства, території яких окуповані ворогом або заміновані. Тому по кожному студенту наразі узгоджується оновлений сценарій проходження практичного навчання відповідно до потреб компаній та завдання практики. Визначальним є те, що всі студенти НУБіП України підтвердили своє бажання пройти практику під керівництвом ментора і бути корисними для компаній.
  • Що очікується від цьогорічної вступної кампанії на «Агрокебети»? До чого треба готуватись тим, хто бажає потрапити в проєкт?
  • Цього року процес вступу в магістратуру значно змінено: скасовані єдиний вступний іспит з іноземної мови та єдине фахове вступне випробування.

    Проєкт «Агрокебети» функціонує саме на базі магістратур у всіх університетах-партнерах. Але єдина програма в рамках проєкту «Агрокебети», що присвоює кваліфікацію магістра менеджменту – це освітня програма «Адміністративний менеджмент» факультету аграрного менеджменту Національного університету біоресурсів і природокористування.

    Саме в цьому і полягав задум ідеолога проєкту Алекса Ліссітси, генерального директора компанії ІМК та голови Наглядової ради нашого проєкту: зосередитись на підготовці універсального фахового менеджера для сучасного аграрного бізнесу. До речі, для студентів, що вступатимуть у 2022 році на навчання в НУБіП України за умовами договору, ректоратом університету було прийнято колегіальне рішення зберегти вартість навчання на рівні 2021 року.
  • Цього року тим, хто хоче долучитись до «Агрокебет» четвертої генерації в НУБіП України та має диплом бакалавра, необхідно з 27 червня до 18 липня 2022 року зареєструватись в Приймальній комісії НУБіП для складання магістерського тесту навчальної компетентності – МТНК, для вступу до магістратури на освітню програму «Адміністративний менеджмент».

    МТНК відбудеться протягом одного тижня 10-17 серпня 2022 р. (додаткова сесія – 7-10 вересня 2022 р.). Тест міститиме завдання, спрямовані на визначення загальної навчальної компетентності вступника. Тестові завдання МТНК укладаються відповідно до Програми тесту загальної навчальної компетентності, що затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 11 лютого 2022 року № 158.

    Тим, хто вже має диплом магістра або спеціаліста, цей тест виконувати не потрібно.

    Другим для бакалаврів і єдиним для магістрів/спеціалістів обов'язковим іспитом є внутрішній фаховий іспит на базі НУБіП України, що відбудеться 16-18 вересня 2022 року та подання мотиваційного листа до Приймальної комісії НУБіП України. Програма цього іспиту вже розміщена на сайті.

    Подати документи на вступ до НУБіП України потрібно протягом місяця з 16 серпня до 15 вересня 2022 року.
  • На яких студентів Ви очікуєте та розраховуєте? Кого взагалі чекають серед «кебетів»?
  • Програма відкрита для всіх бажаючих та мотивованих.
    На цю програму ми очікуємо тих, хто готовий опановувати знання із сучасних систем технологій в агробізнесі, смарт-технологій в аграрному менеджменті, сучасних підходів та методів менеджменту, бізнес-менеджменті, особистої результативності та комунікативної ефективності, управління проєктами в агровиробництві тощо.

    Навчальна програма та формат навчання побудовано таким чином, що ті абітурієнти, які вступають на базі технологічної освіти, отримують більш глибокі знання з менеджменту та виробничої економіки. Натомість студенти, які мають базову освіту економіко-управлінського напряму, отримують концентровані знання з систем сучасних технологій в агрономії та агроінженерії за підтримки смарт-технологій в агроменеджменті. Це дозволяє підготувати саме того універсального фахівця, на якого очікує сучасний аграрний бізнес.
  • Ваше побажання тим, хто планує вступ на «Агрокебети»?
Шановний абітурієнте 2022 року!

Використай можливість долучитись до родини «Агрокебет». У нашому проєкті Ви зможете отримати сучасні практично-орієнтовані знання та зустрічі з представниками топ-менеджменту агрокомпаній та урядових установ. А після нашої Перемоги над ворогом, долучитись до відбудови та становлення України.

У червні 2022 року проєктом «Агрокебети» будуть організовані Дні відкритих дверей, де Ви зможете зустрітись з менеджментом проєкту, представниками викладацького складу, випускниками та роботодавцями. Тож слідкуйте за новинами проєкту в соціальних мережах та на сайті проєкту.
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети