Error get alias
Error get alias

Секрети успішних людей: самомотивація

У цій статті ми розглянемо ключові аспекти самомотивації, а також виділимо 5 основних методик її розвитку.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Мотивація лежить в основі будь-якого успіху. Без неї людина не може бути продуктивною. Однак, змусити себе щось робити з максимальною самовіддачею здатний далеко не кожен. Пов'язано це з тим, що не у всіх людей на належному рівні розвинена здатність самомотивації. Це ніяк не вроджена здатність, ви можете знайти і прокачати її самостійно. Для цього вам знадобляться три основних компоненти: час, бажання і дисципліна.

У чому полягає феномен самомотивації

Самомотивація — це усвідомлення і прийняття людиною поточних завдань, з відповідальністю за результат і контролем за їх виконанням. Тобто, щоб викладатися на всі 100%, потрібно відчути необхідність майбутньої роботи, або навіть її неминучість в рамках досягнення мети.

В основі самомотивації лежать стимули. У кожному конкретному випадку вони можуть бути різними, але в цілому їх можна розбити на 5 категорій:

  1. Особисті бонуси. Різні способи заохочення себе самого за виконувану роботу. Однак, дуже важливо розуміти, що це лише додатковий стимул, але ніяк не причина займатися поточною діяльністю. В іншому випадку це втрачає будь-який сенс;
  2. Амбіції, цілі. У кожної людини вони є хоча б на підсвідомому рівні, проте важливо їх конкретизувати і зробити реальними. Зупинятися на цьому ми не будемо, так як всі питання, пов'язані з постановкою і досягненням мети, були розкриті в нашій статті "Як досягати поставлених цілей";
  3. Усвідомлення важливості своєї мети. Іншими словами — серйозність. Тобто, іноді варто собі нагадувати, що, не досягнувши цього, я не зможу заплатити за квартиру, навчання і т.д. Нехай це більше схоже на залякування, проте метод дієвий;
  4. Прагнення до саморозвитку;
  5. Боротьба з лінню.

У звичайних обставинах самомотивація полягає в русі до дуже важливої і бажаної мети. Однак найчастіше до неї вдаються, перебуваючи в знесиленому стані, коли немає енергії, щоб взятися за справу. У такому випадку цей процес полягає в подоланні себе, синхронізації своїх "хочу" і "повинен".

Чи може зникнути ефект від самомотивації? Звичайно, і це абсолютно нормально. Зазвичай так буває, коли змінюються цілі, переконання або навіть світогляд. Головне в такій ситуації — поставити нові цілі, завдання і йти до них з новими силами.

Як змусити себе йти до мети: 5 ефективних методів самомотивації

1. Поставте перед собою реальний орієнтир

Без конкретизації своїх бажань ви не зможете мотивувати себе на більш продуктивну діяльність. Наприклад, людина ходить на роботу і хоче отримувати більше, хоче підвищення. Але не маючи чіткого уявлення цих цілей вона навряд чи їх досягне. Інша справа, якщо формулювання наступне: з осені хочу обійняти посаду головного агронома і заробляти 25 тисяч гривень. Тут ми бачимо повну конкретизацію, а також певні дедлайни.

Як приклад була наведена цілком конкретна мета. Але щоб вона перетворилася в дійсно реальний орієнтир, потрібно дотримати ще кілька моментів:

  • Досяжність. Якщо ви тільки 2 тижні відпрацювали агрономом, і вже через пару місяців хочете зайняти посаду головного агронома, то ймовірність такого розвитку подій не дуже велика. Інша справа, якщо ви вже знаходитеся на хорошому рахунку в компанії, маєте достатній досвід і всі необхідні знання.
  • Покрокове планування. Всередині великої мети завжди знаходяться завдання трішки менші. Про те, як їх правильно складати, ми вже розповідали в нашій статті "Як планувати справи, щоб підвищити особисту ефективність".

Також важливим моментом є доречність завдання. Тобто, якщо ви працюєте агрономом, але раптом вирішили стати космонавтом (приклад спеціально перебільшений, але суть відображається наочно), то можливо варто все кілька разів обдумати і зважити. Чи є у вас навички, здоров'я і потрібні знання в цій сфері? І як у вас вийде обігнати того, хто з дитинства готувався і йшов до цієї мети? Безумовно, потрібно займатися тим, чим хочеш, але як ми вже згадували вище, дуже важливо вміти зіставити своє "хочу" і "можу".

2. Метод візуалізації: сконцентруйтеся на результаті

Найчастіше, якщо нам потрібно щось зробити, ми уявляємо собі сам процес, його недоліки та складність. Але куди краще візуалізувати результат. Наприклад, якщо вам належить скласти громіздкий звіт, то ви уявляєте, як будете годинами сидіти і складати його, що аж ніяк ніяк не надає сил. А ось, якщо замість цього подумати про те, як, доробивши його, сьогодні можна буде з чистою душею піти додому і не відчувати тягар невиконаної роботи, то мотивації буде куди більше.

Цей принцип можна застосувати і до глобальних цілей. Якщо ви уявите, як буде виглядати життя після того, як вони будуть досягнуті, то заряд енергії і працездатності вам гарантований. Психологи вважають метод візуалізації найефективнішим для самомотивації.

3. Навчання і саморозвиток

Для досягнення більшості цілей потрібні певні навички і знання. Наприклад, щоб стати успішним агрономом потрібно добре розбиратися в рослинництві, тваринництві, знати земельне право і т.д. Всі ці знання ви зможете отримати за навчальною програмою "Агрокебети". Також, крім профільних навичок, ви отримаєте необхідний базис в сфері аграрного бізнесу і особистісного розвитку.

Важливо пам'ятати, що, здобувши освіту і роботу, не можна переставати вчитися. Звичайно, є спеціальності, де нові знання люди отримують в процесі (вчені, викладачі, технологи та інші). Якщо ж у вас більш

4. Не бійтеся робити помилки

Помиляється кожен, але не кожен здатний усвідомити, що будь-який промах — це ще один крок на шляху до мети. Як приклад можна навести історію становлення всесвітньо відомої компанії Airbnb. У 2008 році їх генеральний директор, Брайан Ческі, отримав відмови одночасно від 7 інвесторів. Однак ні його, ні інших співробітників це не засмутило. Навіть навпаки, послужило каталізатором до активних дій і наполегливій роботі. Через кілька років компанія стала успішною, а інвестори, які відмовилися підтримати стартап, зізнавалися, що сильно пошкодували про своє рішення. З цього прикладу можна зробити висновок, що кожен провал — це нова можливість.

5. Формуйте звички

Однією з головних перешкод до досягнення успіху є прокрастинація. Під цим терміном розуміють звичку постійно відкладати свої справи на потім. Щоб її викорінити, потрібно сформувати в собі набір позитивних звичок, прямо протилежних прокрастинації.

Що це може бути? Та все що завгодно, пов'язане з користю для організму і розуму. Стів Джобс, наприклад, щодня медитував. Білл Гейтс постійно читає книги перед тим як лягти спати. Опра Уїнфрі щодня виділяє півгодини для того щоб провести їх в абсолютній тиші і зібратися з думками.

Висновки

Самомотивація — це сучасний ключ до успіху. Однак, як стверджують британські психологи, з цією справою головне не перестаратися. Середній, усвідомлений рівень мотивації очевидно ефективніший, ніж високий, надмірно емоційний. Тому, в такому випадку немає переживань і страху великої відповідальності, що допомагає зосередитися на виконанні завдань і досягненні мети.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети