Error get alias
Error get alias

Спіральна динаміка в управлінні компанією: менеджмент кольорів веселки

Ця стаття опише основні принципи спіральної динаміки та «різнобарвного менеджменту». Ємко пояснить їх пристрій і опише вигоду використання інструменту для майбутнього керівника.
Застосовувати радянські методи управління і організації компанії в 2019-му році вже недоцільно. За останні 20 років системи ведення бізнесу в усіх розвинених країнах трансформувалися в практичні, динамічні і максимально ефективні методики. Одна з найбільш затребуваних і цікавих — спіральна динаміка. В основі це дуже складна біопсихосоціальна модель розвитку з чіткою системою розподілу, але вона красива, зручна і добре працює. А значить заслуговує на увагу.

Що таке спіральна динаміка

Спіральна динаміка — це теорія, розроблена вченим Клером Грейвзом. Це своєрідна класифікація домінуючих типів мислення як окремої особистості, так і соціальної культури будь-якого масштабу: від сім'ї до конгломерату з сотнею тисяч співробітників. На думку вченого і його послідовників, мислення людини розвивається і трансформується з одного збалансованого стану в інше. Парадигми і системи цінностей змінюються не хаотично, а відповідно до прописаних правил. Розвиток кожного попереднього стану — завжди основа для наступного.

Парадигма — спосіб осягнення людиною світу і його сприйняття. Призма, через яку він пропускає все, що бачить. Вона перетворює цінності людини в його думки і дії.

У кожної парадигми є свої чіткі відмінні риси. За ними можна визначити, в який спосіб індивід або група сприймають світ, яким чином вони організовують свою діяльність, яким методам керівництва та управління надають перевагу, і яким чином приймають рішення. Ці парадигми змінюються в залежності від середовища і умов, в яких вони знаходяться. Однак в кожну секунду часу одна з них обов'язково домінує.

Згідно з теорією всього існує 8 парадигм. Всі вони зручно розподілені послідовниками Грейвза на кольори: бежевий, фіолетовий, червоний, синій, помаранчевий, зелений, жовтий і бірюзовий. Парадигми прописані саме в такій послідовності у вигляді рівнів від нульового до сьомого. Кожній парадигмі притаманні свої якості і особливості. І при цьому вони ідеально проектуються на влаштування як окремих комун, великих компаній і навіть цілих націй!

При цьому, спіральна динаміка показує не тільки суть типу організації конкретної компанії і її корпоративної культури, а й навіть стадію її життєвого циклу та інструменти і управлінські методики, які вона використовує . Якщо вміти діагностувати колір парадигми, яка зараз домінує в компанії, то можна за допомогою описаних правил розвинути і трансформувати її в потрібний стан. Подібно фізиці або хімії, компанія перетікає з одного стану в інший, змінюються її властивості, система управління і самі працівники. У результаті, її можна просто не впізнати.

Діагностика кольору компанії

Щоб не витрачати занадто багато часу, розглянемо лише основні принципи. Наведемо приклад спіральної динаміки відразу тільки у вигляді різновидів управлінських культур, а не типів мислення і поведінки людей.

Якщо ви ще не знаєте ключові дати нашого проекту — ласкаво просимо за цим посиланням.

Перший, бежевий колір, стосується абсолютно примітивної парадигми, де всі вчинки продиктовані інстинктами. Поки дикі африканські племена ще не відкрили жодної компанії, тому зі списку він буде виключений. Останній рівень у вигляді бірюзового кольору також доведеться вилучити зі списку, бо він класифікує співтовариство у вигляді єдиного, злагодженого організму. У цій парадигмі всі взаємопов'язані, всюди рівновага, глобальна спільність, екологічність і гармонія. Тобто, в даний момент її можна розцінювати лише як утопічну мрію про світле майбутнє.

У об'єктивній реальності можна виділити всього 6 рівнів управлінських культур. У статті будемо враховувати лише ті, які знаходяться на стадіях між первісним плем'ям минулого і досконалою творчою єдністю групи осіб з далекого майбутнього.

У нас залишаються фіолетова, червона, синя, оранжева, зелена і жовта корпоративні культури. Опишемо кожну з них в одному реченні, щоб стаття в різнобарвному менеджменті не перетворилася в невелику книгу.

Фіолетова — культура приналежності. Швидше це плем'я або банда, яка пов'язана круговою порукою і родинними зв'язками з абсолютно мінімальною організацією процесів.

Червона — культура сили. Авторитарна влада одного керівника, відповідальність і штатний розпис співробітників, які не відповідають їх реальній ролі в команді.

Синя — культура правил. Відрізняється обов'язковою наявністю місії компанії, нескінченного зводу правил, звітів, чіткого розпорядку і регламенту.

Помаранчева — культура успіху. Володіє складною організаційною структурою, яка динамічно змінюється у залежності від ситуації . Не так багато керівників і рівнів ієрархії, кожна команда відповідає за свої завдання і автономно приймає рішення в рамках своїх компетенцій. Управління децентралізовано, а завдання ефективно делегуються. Регулярні і значні витрати ресурсів на навчання персоналу і розвиток фахівців.

Зелена — культура взаємин. У ній панує взаєморозуміння, відкритий діалог і ідеологічна спрямованість. Відсутнє начальство і субординація. Найчастіше це громадські організації, які не мають на меті отримати максимум прибутку. Незабаром розкриються і в бізнесі.

Жовта — культура творчості. Компанії майбутнього, які відкриваються представниками молодого покоління. Гнучкий і адаптивний підхід, вміння підлаштуватися під будь-яке середовище і парадигму, а потім виокремити з неї взаємну вигоду. Основні цінності — свобода і незалежність. Структура відсутня. Обов'язки і значимість співробітників динамічно змінюються в залежності від показаних результатів — ініціатор ідеї може тимчасово стати керівником проекту.

Як це використовувати

Навіть цих поверхневих знань досить, щоб захопитися темою і почати відрізняти одну корпоративну культуру від іншої. Вони стануть в нагоді тим, хто хоче стати зразковим менеджером, менеджмент-консультантом або зайняти аналогічну керівну посаду в успішній компанії. Хоч цей метод і поступається тривалому скрупульозному аналізу, але він допомагає швидко прийняти рішення, при тому ефективне рішення, яке буде працювати. Здатність швидко розуміти, що до чого і вживати рішучих заходів особливо цінується в аграрних компаніях, тому вивченням цього питання не варто нехтувати.

Все вищеописане — лише верхівка айсберга в розумінні організаційних структур. Підрозділи компаній діляться на субкультури, а в них також існує своя ієрархія. Парадигми мінливі, і в цьому вся суть динаміки. Парадигма керівника в різних культурах впливає на організацію з різною силою. Теорія насичена тисячами тонкощів і хитрощів, які можуть зробити менеджера вкрай цінним і затребуваним кадром.

Описати їх в блозі фізично неможливо, але можливо пройти магістерську програму навчання — Агрокебети. Перейняти знання та досвід у найуспішніших діячів аграрного сектора України, і отримати посаду в одній з процвітаючих агрокомпаній. Зокрема, у програмі навчання учасники будуть вивчати сучасні підходи та інструменти менеджменту. Реєструйся, і ставай одним з найбільш затребуваних фахівців у найбільшій галузі країни.

А що ви знаєте про аграрне право? Перевірте себе, прочитавши нашу статтю на цю тему!
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети