Дар’я Ковтун:
«В агро відкривається можливість не тільки здобуття знань, але й власних відкриттів»

Дар'я Ковтун
Дар’я Ковтун — студентка проєкту «Агрокебети» та навчається на агрономічному факультеті Херсонського державного аграрно-економічного університету. Дар’я в агро не в першому поколінні та розповідає, що не уявляє себе в іншій сфері. Чим найбільше її захоплює світ агрономії та як потрапила в проєкт – читайте в інтерв’ю.
  • Дар’є, розкажи про себе та як ти познайомилась з агро?
  • Мене звати Дар'я Ковтун, і я є магістринею 2-го курсу Херсонського державного аграрно-економічного університету за програмою «Агрокебети». Агрономія завжди була частиною мого життя, адже моє коріння міцно пов’язане з сільським господарством. Моя родина вже протягом кількох поколінь присвячує себе агрономії, передаючи цей фах від прадідуся до мене.

    Мій прадідусь розпочав свій шлях як садівник-виноградар, а в 1964 році успішно закінчив сільськогосподарський інститут. Його приклад надихнув мою бабусю, яка стала кандидатом сільськогосподарських наук і присвятила своє життя вивченню технологій вирощування насіннєвої люцерни на супіщаних чорноземах. Мій дідусь також був кандидатом сільськогосподарських наук, захистив дисертацію, де досліджував захист рослин від шкідників. До того ж, багато інших родичів по лінії бабусі й дідуся закінчували наш університет, зосереджуючись на питаннях агрономії.
    Мої батьки також отримали освіту в ХДАЕУ, хоча обрали інший напрямок — гідротехніку та меліорацію. Мій тато є будівельником за фахом, але також має освіту в галузі обліку та аудиту. Мама — інженер-гідротехнік, яка, як і тато, має другу освіту з обліку та аудиту. Нашу сімейну традицію продовжуємо ми з братом: він отримав спеціальність будівельника і публічного управлінця, а я — агронома.
    Моя любов до природи та рослин зародилася ще в дитинстві. В школі на уроках біології я з великим задоволенням виконувала лабораторні досліди, особливо ті, що стосувалися вирощування рослин.
    Агрономія для мене — це не просто професія, а життєвий шлях. Я з гордістю продовжую цю справу, розвиваючи знання та вміння, які передавалися через покоління, і сподіваюся зробити свій внесок у подальший розвиток сільського господарства.
  • А чому ти вирішила піти в проєкт «Агрокебети»?
  • Я обрала програму «Агрокебети», щоб значно розширити свої знання на основі найсучасніших технологій вирощування с.-г. культур із використанням застосування ШІ та високоефективних сортів, гібридів, техніки, отрутохімікатів, що забезпечить заощадження матеріальних ресурсів і підвищить продуктивність культур.
  • Як ти проходиш практику і хто твій ментор/керівник практики?
  • Моїм науковим керівником є к.с.-г. н., доцент кафедри рослинництва та агроінженерії ХДАЕУ Сидякіна Олена Вікторівна. Програма «Агрокебети» надає унікальну можливість проходити практику дистанційно, і я вирішила скористатися саме цим форматом. Під час практики ми маємо доступ до структурованих онлайн-курсів на платформі «Агрокебети», де навчання розподілене за темами, що охоплюють ключові аспекти аграрного бізнесу та новітні технології. Окрім цього, регулярно відбуваються гостьові лекції у форматі Zoom, які проводять досвідчені фахівці галузі. Кожен курс і лекція ретельно підготовлені та систематизовані для поступового поглиблення знань і розуміння сучасних тенденцій у сфері агробізнесу.
  • Що подобається найбільше на практиці?
  • Мені найбільше подобається практика тим, що вона відкриває безмежні можливості для здобуття нових знань та досвіду. Кожен день я дізнаюся щось нове й цікаве, що розширює моє розуміння професії. Ще одна перевага – це можливість навчатися дистанційно, що дозволяє заощаджувати час на дорогу і зосередитися на власному розвитку. Завдяки цьому я маю більше вільного часу, щоб глибше вивчати агрономію, вдосконалювати свої навички та застосовувати отримані знання на практиці.
  • Яка найяскравіша подія на даний момент, що пов'язана з магістратурою?
  • Одним із найяскравіших моментів мого навчання в магістратурі став виступ на Міжнародному студентському професійному творчому конкурсі «Аграрні науки та продовольство».
    Це було унікальне та захопливе випробування, де я змогла не лише продемонструвати свої знання, а й обмінятися ідеями з іншими студентами й фахівцями в галузі.
    За результатами ІІ етапу конкурсу мене було нагороджено Дипломом ІІ ступеня. Це досягнення стало важливим визнанням моїх зусиль і підтвердженням того, що мій досвід і наполеглива праця дають результати.
    Такі події надихають мене рухатися далі та застосовувати свої знання на практиці, особливо зараз, коли я перебуваю на завершальному етапі навчання в магістратурі. Наразі я плідно працюю над підготовкою кваліфікаційної роботи магістра, що стане кульмінацією цього важливого етапу мого освітнього шляху.
  • Твої побажання для Кебет 6.0 та і для всіх студентів в агро?
  • Я хочу привітати Вас з обранням спеціальностей в галузях агро. Я впевнена, що Ви зробили правильний вибір і не розчаруєтесь. Зі свого досвіду можу сказати, що жодної хвилини не пошкодувала, що обрала цей шлях. Так як агро швидко розвивається, для Вас відкривається можливість не тільки здобуття знань, але й власних відкриттів.
    Тому хочу побажати перш за все: будьте активними, беріть участь у проєктах, експериментах і дослідженнях. Проявляйте себе і не бійтеся звертатися за допомогою до викладачів та менторів. Вони ваші найкращі наставники на цьому шляху і вони завжди готові допомогти вам розвиватися. Не бійтеся помилятися, бо кожна помилка — це ще одна можливість стати краще. Йдіть до своєї мети впевнено та наполегливо, адже успіх приходить до тих, хто не здається.
Агрокебети — це поєдання актуальної теорії та сучасної практики в агро!
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у дев'ятьох закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Vaderstad, ADAMA, Agrosem, Credit Agricole, Pöttinger, Raiffeisen Bank, AgroHub, Drone.ua, HarvEast, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети