Error get alias
Error get alias

Як розрахувати врожайність

У цій статті ми розглянемо поняття врожайності, а також фактори, які на неї впливають. Розберемося, чому так важливо проводити попередні розрахунки і наведемо, як приклад, 4 основних формули.
Как планировать дела чтобы повысить личную эффективность
Успішність аграрного бізнесу безпосередньо пов'язана з показниками врожайності. Тому, важливу роль в ньому відіграють такі інструменти як планування і розрахунок прибутковості. За їх допомоги можна визначити сорт культури, її обсяги, тип обробки і посадки, а також скласти повний графік посівів. Однак, при цьому не варто забувати, що сільське господарство — це сфера підвладна зовнішнім факторам. Тому, погода і економічні чинники можуть внести свої корективи в показники врожаю.

Що таке врожайність і які чинники на неї впливають

В рослинництві є два ключових поняття — врожай і врожайність. Під першим розуміють загальну кількість продукції, отримане з однієї або з усіх однотипних культур (наприклад, зернових), з усією площі посадки. "Врожайність" термін більш вузький і позначає обсяг продукції з 1-го гектара.

Серед зовнішніх чинників, здатних вплинути на врожай, можна виділити 3 важливих моменти:

  1. Природно-кліматичні чинники. Сюди входять як стан грунту та його склад, так і температурний режим, грунтові води і кількість опадів.
  2. Економічні. Крім зовнішніх чинників, контролювати які ніяк не вийде (ціни на зерно, паливо і т.д.) є ще внутрішні, такі як якість посівного матеріалу, оснащення передовим технічним обладнанням і повноцінна боротьба з шкідниками.
  3. Забезпечення господарства добривами. Для отримання хорошого врожаю бажано використовувати не тільки органічні, а й мінеральні добрива.

Як визначити врожайність на корені - 4 способи:

Для початку розберемося з самим методом визначення врожайності на корені. Полягає він у відборі проб врожаю з певної площі, незадовго до збирання. Після чого проводиться підрахунок за формулами, які ми розглянемо нижче. Отримані результати співвідносяться до загальної площі поля. Відбір зразків необхідно проводити в найбільш типових ділянках. Тобто в тих, де стан ґрунту такий, як і на левовій частці всього поля.

Для продуктивного застосування нижчезазначених методів знадобляться певні знання. Зазвичай, у великих аграрних фірмах цим займається головний агроном. Також, як і плануванням всього робочого сезону в цілому. Більш детально про це ви зможете дізнатися з нашої статті "У чому полягає професія агроном".

Обчислення врожайності для непросапних культур

Для початку розглянемо формулу обчислення врожайності для непросапних культур. Відбір матеріалу проводиться з 3 точок (якщо площа поля до 300 га) або з 5 точок (якщо площа понад 300 га). Відстань між ними має бути не менше 5 метрів. Для більш точної оцінки позначається певна рамка (від 0,24 до 1 м2). В її межах і беруть стебла. Їх кількість залежить від кількості точок (10 при 3 точках або 6 при 5 точках), однак може бути зменшено або збільшено за потреби.

Після цього здійснюються безпосередньо підрахунки за формулою:
Пояснення позначень:

  • Уб — врожайність на корені (ц / га). Втрати при збиранні та доробці не враховуються;
  • 10 000 — це 1 гектар, зазначений в м2;
  • S отб — площа рамки, в межах якої бралися зразки. Одиниця виміру - м2;
  • R раст — середня кількість рослин (колосків);
  • mп — вага відібраного врожаю (з урахуванням вологості);
  • N раст — кількість рослин в ємності;
  • 100 000 — коефіцієнт трансформації ваги врожаю з грамів у центнери або гектари.

Розрахунок врожайності для просапних культур

Вище була наведена формула для непросапних культур, наприклад, льону. Зараз ми розглянемо метод обчислення по кореню для більш поширених, просапних рослин.

Якщо в попередньому випадку відбір проводився за допомогою накладання рамки, то тут потрібно заміряти певну частину рядка, довжина якого повинна бути свідомо відома. Після кінцевих підрахунків результати накладаються на загальну площу поля.

Насамперед необхідно виміряти ширину міжряддя. Потім, з позначеної частини рядка збирається врожай, але не вибірково, а повністю. Таким чином потрібно обробити 3, найбільш типові точки ділянки. Головне, щоб вони знаходилися на віддалі від меж поля (не менше 10 метрів).

Далі проводяться розрахунки, за такою формулою:
  • Уб — врожайність на корені (ц / га);
  • 10 000 — це 1 гектар, зазначений в м2;
  • W м — ширина міжряддя;
  • Σ mn — сума ваги зібраного врожаю з кожної ділянки. Одиниця виміру - кг;
  • Σ Ln — сумарна довжина всіх ділянок в метрах;
  • 100 — коефіцієнт переведення з кілограмів у центнери.

Зараз в аграрну сферу активно впроваджуються інноваційні smart-технології. І деякі з них спрямовані якраз на автоматизацію обчислення врожайності. Детальніше про це ви зможете дізнатися з нашої статті "Смарт-технології в агроменеджменті".

Обчислення врожайності механізованим способом

Даний метод полягає в збиранні певної ділянки поля великою сільгосптехнікою. Площа обробки визначається шляхом множення ширини ходу машини на її довжину. Врожайність поля потім визначається за такою формулою:
Пояснення позначень:

  • Уб — врожайність на корені (ц / га);
  • S — площа збирання врожаю (га);
  • M — маса зібраного зерна.

Важливим моментом при використанні механізованого підходу є якість агрегатів. Всі вузли повинні перебувати в справному стані, перед роботою їх потрібно ретельно перевірити і налаштувати.

Обчислення врожайності багаторічних насаджень

Врожайність на корені, у випадку з багаторічними рослинами, можна визначити за кількістю плодів перед початком збирання. Для цього на типовому дереві виділяють кілька секторів з товстими, скелетними гілками. Після чого підраховують кількість плодів, як саме з цих гілок, так і загальну. Загальну кількість знаходять шляхом множення маси зібраних плодів на к-ть гілок насадження. Отримане число множать на загальну кількість дерев-одноліток на ділянці.

Підрахунки потрібно проводити окремо для кожного сорту, з огляду на вік і стан дерева. Проби необхідно брати як мінімум з 3 насаджень. Підсумковий розрахунок врожайності проводиться за такою формулою:

Уб = У/S, де:

  • Уб — врожайність на корені (ц / га);
  • У — врожай (в центнерах);
  • S — площа саду;

Що б знайти перше значення (У):
У цій формулі позначення вживаються в такому значенні:

  • N проб — кількість точок відбору проб;
  • К — кількість дерев віку;
  • ΣMn — сумарна маса врожаю з 1 одиниці насаджень. Для її визначення є окрема формула: Mn = m * n. В даному випадку m - це сумарна маса плодів з однієї гілки, а n - кількість гілок на дереві.
постановка целей

Висновки

Розрахунок врожайності є важливим етапом в аграрному бізнесі. Для його коректного проведення потрібні певні навички і знання в рослинництві. Набути їх ви зможете, пройшовши навчання за програмою «‎‎Агрокебети». Щоб взяти участь в проекту вам знадобиться надати диплом будь-якого рівня (хоча можна і без нього), а також скласти єдиний вступний іспит з іноземної мови. Більш детальну інформацію дивіться в умовах вступу.
«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» – це проєкт про навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво в українському агро.
Ціль проєкту – підтримати розвиток аграрної галузі України та забезпечити потреби у фахівцях з відповідними практичними навичками та компетенціями.
Приєднуйтеся до Telegram каналу проєкту «АгрокебетиPRO»: анонси заходів, актуальні вакансії в агро, навчальні можливості та багато іншого. Не проґавте можливість, всього один клік: agrokebetypro

Проєкт реалізується освітнім проєктом «Агрокебети» та асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України»

ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети