Історія випускника «Агрокебети», Максима Гопки: як перешкоди створюють можливості

Здобуття професійної освіти у ЗВО є одним із основних аспектів розвитку особистості та її прогресу. Висока важливість освіти також обумовлена різнобічним впливом, який вона здійснює на індивіда, суспільство та в результаті на економіку країни. Набуті знання, навички та вміння, які отримуються під час навчання на університетських програмах, сприяють не лише інтелектуальному розвитку, а й формуванню характеру, глибокому розумінню світу та готовності до життєвих викликів. Проте більшість державних програм освіти не можуть йти в ногу з сучасними трендами, які є доволі мінливими та часто швидкоплинними. Постійний технічний розвиток та зміни векторів розвитку галузей, які спровоковані світовими кризами, створюють доцільні умови для реалізації альтернативних програм освіти, в центрі яких є здобуття практичних навичок та їх невідривне застосування від процесу навчання. Одним з таких став освітній проєкт «Агрокебети», який успішно підготував вже 4 випуски студентів, що в майбутньому стануть керівниками, власниками компаній та основними гравцями агросектору в Україні. У зв'язку з цим, команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», розпочинає серію інтерв'ю з випускниками Агрокебет для того, щоб кожен студент чи молодий фахівець отримав змогу дізнатися про унікальні можливості програми з перших уст.

Своїм досвідом та враженнями про навчання на новітній магістерській програмі радо поділився студент третього року випуску Максим Гопка.
  • Максиме, чому ти обрав саме «Агрокебети» серед інших магістерських програм?
  • Ще будучи студентом НУБіП я спостерігав за навчанням перших студентів магістерської програми «Агрокебети», щоб зрозуміти можливі перспективи після її успішного завершення. Те, що я бачив, пробудило в мені ще більше цікавості та ентузіазму. Я не зустрічав нічого схожого за якістю знань та підходів раніше в українських університетах, тому, вже на другому курсі бакалаврату, чітко вирішив, що продовжу своє навчання саме тут. Основним фактором стала реальна комунікація бізнесу та магістерської програм. Я зрозумів, що отримаю шанс спробувати свої сили, набути досвіду та проявити себе в авторитетній компанії.
  • Розкажи про свій досвід навчання в Агрокебетах більш детально.
  • Навчаючись в університеті на бакалавраті, у мене не було можливості потрапити на агропідприємство, щоб побачити його щоденну роботу. Тому, з самого початку, я мріяв пройти практику в агрохолдингу ІМК під менторством Алекса Ліссітси. Я розумів, що це саме те місце, де мені вдасться побачити сучасне сільське господарство та долучитися до його реалізації. Алекс Миколайович погодився стати моїм наставником, однак, напад росії на Україну та війна внесли свої корективи. Справа в тому, що землі агрохолдингу знаходяться у Полтавській, Сумській та Чернігівській областях. На той час частина цих територій була зоною бойових дій, а інша частково окупована.
  • Твої плани були зруйновані, що ти вирішив робити далі?
  • Я не хотів втрачати час та опускати руки це не про мене. Тому вирішив звернутися до команди проєкту «Агрокебети», щоб знайти нові можливості для свого розвитку. Так я потрапив до асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Під час стажування я займав посаду аналітика аграрних ринків. Згодом землі ІМК були звільнені та розміновані, тому нарешті з'явилася можливість потрапити на підприємство та зрозуміти як за таких складних умов, холдинг продовжує свою роботу. Мені вдалося побачити повний цикл жнив декількох культур. Це був дуже яскравий досвід: від роботи в полі з агрономами та комбайнерами, до налагодження логістичних ланцюгів та налаштування умов зберігання продукції. Комплексний досвід проходження аналітичної практики в асоціації та практично-виробничої в агрохолдингу, дали мені глибоке розуміння процесів функціонування агроринку. З одного боку я навчився розрізняти світові тенденції галузі, з іншого побачив яким чином вони застосовуються на практиці в українських реаліях.
  • Як «Агрокебети» вплинули на твоє професійне становлення?
  • «Агрокебети» допомогли мені побачити перспективи та величезний спектр робочих можливостей, які можна впроваджувати в компаніях та на підприємствах. Мені залишалось тільки отримувати знання, практикуватися та набиратися досвіду, щоб в майбутньому впроваджувати власні ідеї в життя.
  • Як відбувся твій перехід від студентства до працевлаштування?
  • Насправді я б не сказав, що це був класичний перехід, де ти завершуєш навчання, а потім вже влаштовуєшся на роботу. Свій професійний шлях в агро я розпочав 2,5 роки тому. Я завжди прагнув розвиватися, але розумів, що робота не повинна перешкоджати моєму навчанню, тому вміло поєднував. Весь вільний від навчання час я підпрацьовував у різних сферах, не завжди вони стосувалися агросектору. Потім мені випала нагода познайомитися з деякими працівниками УКАБу. Періодично вони залучали мене до проєктних робіт, де я себе добре зарекомендував. Після закінчення бакалаврату, я отримав пропозицію працевлаштування на посаду аналітика аграрних ринків в асоціації. Цьому сприяла моя активність та залученість на навчальних вебінарах на на проекті «Агрокебети». Тому дуже важливо працювати на своє їм'я та репутацію ще до початку кар'єри.
  • З якими труднощами тобі найчастіше доводилося зіштовхувався, як студенту при пошуку роботи? Як ти їх долав?
  • В агросекторі, на мою думку, існує два основних виклики для студентів, які бажають працевлаштуватись. По-перше, всі працедавці шукають молодих та водночас досвідчених фахівців, що само собою є нереальним. Шукаючи роботу на другому курсі, я відчув це на собі, тому знайшов альтернативу для себе: брав участь у проєктах, де можна було здобути швидкий досвід, а решту опрацьовував та освоював самостійно. По-друге, складний доступ до вакансій. Аграрний сектор доволі камерний, тому про актуальні вакансії доводилося питати серед знайомих, які працюють в агро. Тут добре працює теорія шести рукостискань, адже знайомі дізнавалися про можливості працевлаштування у своїх знайомих.
  • Чи є у тебе свої власні лайфхаки для молодого спеціаліста, який шукає роботу?
  • На мою думку, основний лайфхак це активність, що якраз доречно демонструє моя історія з пропозицією роботи в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».
  • Які книги варто прочитати кожному випускнику, щоб знати більше та бути на крок попереду?
  • Немає ніяких магічних книг, які гарантують твій успіх та професійність. Для того, щоб бути на крок попереду, необхідно банально аналізувати середовище в якому ти знаходишся, і те, в якому хочеш опинитися. Щось на зразок власного SWOT-аналізу. Варто бути різносторонньо розвиненим, а для цього потрібно вивчати не тільки професійну літературу, але й різногалузеву. Якщо ти обізнаний в багатьох речах, тобі простіше сприймати нову інформацію та легше прогнозувати зовнішні дії. Тому моя рекомендація читати книги з напрямку, в якому працюєш чи плануєш розвиватися, а також літературу, яка впливає на твій світогляд.
  • Які твої Топ-5 порад майбутнім колегам стосовно початку своєї професійної кар'єри?
1
Порада перша:
завжди залишатися людиною. У кожного є власні цілі, амбіції та задачі, проте, не варто забувати про оточуючих. У такі складні часи як зараз, підтримка потрібна кожному.
2
Порада друга:
знаходьте та бережіть в собі бажання. Нічого не спрацює доти, доки ти сам цього не захочеш. Ніяка допомога не буде ефективною для того, кому це не потрібно. Основний мотив рухатися вперед — це бажання. У тебе нічого не вийде, якщо ти цього сам не захочеш.
3
Порада третя:
вивчай теорію та застосовуй її на практиці. Теорія та практика — це нерозривні поняття. Практики без теорії не існує. Теорія без практики немає цінності.
4
Порада четверта:
пробуй та експериментуй. Іноді ризик може змінити життя на краще, або допомогти набути досвіду, змінити світогляд та стати більш досвідченим.
5
Порада п'ята:
будь активним та цінуй свій час. Не відкладай справи на потім. Світ дуже динамічний, а зміни в ньому відбуваються щоденно. Те, що було актуальним вчора, може стати непотрібним завтра, тому не варто втрачати свої шанси та можливості.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети