Аграрні історії успіху: професійні поради для молодих спеціалістів

29 червня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели заключний безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із другого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-лекції: «Агроісторії, які надихають: від колишніх студентів до теперішніх спеціалістів». Своїми порадами, досвідом та кар'єрним шляхом ділилися випускники новітньої магістерської програми «Агрокебети», а також випускники Національного університету біоресурсів і природокористування України: голова фермерського господарства «Червона калина-С», Дмитро Стецюк; менеджер із цифрових агрономічних рішень Syngenta, Олександр Яременко; молодша фахівчиня з маркетингових комунікацій Аграрного підрозділу Байєр, Анна Казнадєй; адміністраторка проєкту відділ фінансових рішень Syngenta, Дарія Забалуєва; агрономка МХП, Анастасія Яблонська.
Агроісторія перша: світчер в агро, чи не повернутися звідки прийшов.
Першим свою історію успішного працевлаштування в агро розповів Олександр Яременко. Фахівець поділився, що свідомо обрав агробізнес, маючи вже освіту, яку здобув у КНУ імені Тараса Шевченка, та досвід роботи в сфері проєктного адміністрування. Однак за внутрішнім покликом вступив на магістерську програму «Агрокебети» і так розпочав свій шлях. При першому працевлаштуванні в агросфері, за відсутності відповідного досвіду, він усвідомлював, що його резюме не матиме цінності для НR, тому вирішив використати стратегію спільних інтересів. Перебуваючи на практиці, Олександр дізнався, що його наставник займається бігом, тому запросив свого ментора провести спільне тренування. Неформальна обстановка допомогла порозумітися, отримати рекомендації на ряд співбесід та, в результаті, отримати першу роботу. Саме тому лектор надає наступні рекомендації майбутнім спеціалістам.
Професійні провали та які їх уникнути

На власному прикладі, менеджер із цифрових агрономічних рішень Syngenta поділився невдачами, які траплялися на його професійному шляху та порадами, для їх уникнення.

По-перше, готуйтеся до співбесіди. Важливо знати максимально багато інформації про роботодавця, розуміти вимоги та невідомі терміни у вакансії. Якщо маєте знайомих працівників в компанії — поспілкуйтеся. Це дасть можливість краще зрозуміти справжні процеси та специфіку взаємодії у колектиків. Обов'язково продумайте відповіді на можливі технічні та особистісні запитання, аби виглядати й звучати впевнено та професійно.

По-друге, обирайте компанію не за зовнішнім показником та привабливістю.
Сучасний офіс, яскраві соціальні мережі та смачна кава не допоможуть в адаптації та набутті досвіду. Насамперед вам необхідні люди, які даватимуть шанс працювати та розвиватися.

По-третє, якщо ви будете змінювати роботу — звільняйтеся адекватно. Агросфера доволі камерне середовище, в якому працює правило не 5 рукостискань, а всього 1—2. Керівники компаній, особливо великих, знайомі між собою особисто, тому пам'ятайте, що про вас обов'язково запитають у колишнього роботодавця.
    Агроісторія друга: як агро обрало мене.
    Другою своєю історією поділилася адміністраторка проєкту відділ фінансових рішень Syngenta, Дарія Забалуєва. Спеціалістка розповіла, що не планувала працювати в агросфері і бачила себе в медицині, однак, початок виникнення сепаратистського руху та воєнних дій на Донбасі змусили змінити плани. Так, в результаті, дівчина вступила до НУБіП на спеціальність біотехнології.

    Анна зазначає, що важливість резюме закінчується на самому запрошенні на співбесіду. Далі справа за вами: манера спілкування, зовнішній вигляд та висловлені думки — основа першого враження. Якщо воно негативне, то зневілює усе раніше написане у CV. Спираючись на особистий досвід, фахівчиня дає низку порад для майбутніх колег.
    На що варто звернути увагу починаючому спеціалісту

    По-перше, трапляється, що на співбесіді інтерв'юер може запитувати про ваше бачення діяльності у перші 1—5 роки роботи в компанії на конкретній посаді. Важливо відповісти не тільки у вузькому розумінні стосовно позиції, але і мати helicopter view, тобто більш широке бачення процесів у відділі, департаменті, компанії та взаємодії між ними.

    По-друге, якщо ви молодий спеціаліст, то це не означає, що ви можете претендувати тільки на початкову чи найнижчу посаду. У будь-якому випадку у вас є університетський досвід та soft skills, які можуть допомогти розгледіти потенціал та відкрити вам професійний шлях з більш вигідних сходинок.

    По-третє, ходіть на співбесіди та не бійтеся відмов. Це допоможе вам тримати себе в формі та розуміти чи не переросли ви ту посаду, яку займаєте на даний момент, а також потреби роботодавців на ринку праці.
      Агроісторія третя: досвід до та після магістерської програми «Агрокебети».
      Марафон історій продовжив Дмитро Стецюк, голова фермерського господарства «Червона калина-С». Його шлях розпочався з вивчення юриспруденції у НУБіП. Згодом додалася ще одна спеціалізація — агрономія. Після завершення бакалаврату, хлопець вступив на магістерську програму «Агрокебети». Сьогодні фахівець зазначає, що вважає дуже вдалим поєднання знань у сфері аграрного менеджменту, юриспруденції та агрономії, оскільки для розуміння всіх процесів, вдалої кар'єри та ефективного керівництва, необхідні усі ці три складові.
      Обираючи агросферу, лектор розповідає, що спонукало його зробити таки вибір:
      • щире захоплення агробізнесом та прагнення бути корисним у цьому напрямі;
      • нешаблонний та різносторонній режим роботи;
      • наявність свіжого погляду на перспективи та можливості розвитку галузі;
      • власний бізнес-голод та амбіції.

      Аналізуючи себе та своїх колег, Дмитро Стецюк виділяє ряд ключових вимог до працівників в агро:
      • фінансова грамотність: вміти рахувати і прогнозувати витрати та потенційні прибутки, а також оцінювати ризики;
      • критичне та аналітичне мислення: бути здатним прийняти виважене та ефективне рішення у потрібний час;
      • розуміння технологічних процесів: незалежно від вашої ролі на підприємстві (керівник, бухгалтер, технолог інженер тощо) ви повинні розуміти причини та результати базових процесів;
      • гнучкість: необхідно вчасно та адекватно реагувати на виклики, особливо ті, які пов'язані з погодними умовами та рослинництвом;
      • комунікабельність та критичне мислення: більше спілкуйтеся та взаємодійте з людьми, що допоможе краще налагоджувати співпрацю;
      • мультизадачність: необхідно мати набір знань з дотичних сфер для результативної роботи в полях та на землі.

      Також фахівець поділився рекомендаціями при працевлаштуванні.
      Агроісторія четверта: особливості роботи агрономки.
      Наступною про свою історію працевлаштування розповіла агрономка МХП, Анастасія Яблонська. Кар'єра молодої спеціалістки розпочалася дуже рано, оскільки, цьогоріч дівчина здобула ступінь бакалавра в НУБіП і планує навчання за освітнім рівнем магістра. Фахівчиня зізнається, що кохання з агро трапилося після того, коли побачила польову техніку. З власного досвіду агрономка ділиться, що співбесіда для студента не є такою страшною, якою вона може здаватися. Запрошуючи на інтерв'ю, HR розуміють, що досвіду у таких кандидатів немає, тому не вимагають вузькоспеціалізованого розуміння термінології та глибокого знання сфери. Більший акцент робитимуть саме на особистісних характеристиках та комунікативних навичках.

      Водночас спікерка поділилася порадами для молодих колег, яких чекає працевлаштування, зокрема, на посаду агронома.
      Агроісторія п'ята: залишайся собою — світ обожнює оригінали.
      Останньою про свій шлях працевлаштування розповіла молодша фахівчиня з маркетингових комунікацій Аграрного підрозділу Байєр, Анна Казнадєй. Спеціалістка зазначає, що свій шлях в агро почала свідомо, тому вступила на бакалаврт до НУБіП де вивчала маркетинг. Дівчина зізнається, що перші спроби пошуку роботи не були вдалими через відсутність досвіду. Тому Анна вирішила здобути освітній рівень магістра на навчальній програмі «Агрокебети», де і зустріла свого ментора, з яким проходила практику, а потім отримала перше працевлаштування.

      Саме тому спікерка ділиться наступними порадами з пошуку роботи:
      Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.
      Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
      • Генеральний інтернет-партнер
      • Інформаційний партнер
      • Інформаційний партнер
      • Інформаційний партнер
      • Інформаційний партнер
      Про проєкт «Агрокебети»:

      Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

      Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
      Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
      Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
      Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
      Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
      Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
      Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
      Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
      Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

      Проєкт підтримують провідні компанії України:
      New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
      FACEBOOK
      YOUTUBE
      TELEGRAM
      INSTAGRAM
      +38-067-769-86-58
      +38-067-538-18-81
      info@agrokebety.com
      ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
      ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
      ОСТАННІ НОВИНИ
      Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
      НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
      Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
      *Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
      МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
      Розробка та просування:
      Ментори
      © 2021 Aгрокебети