Історія випускниці «Агрокебети»,
Ксенії Траченко:
активність основний ключ до успіху

Аграрна освіта в Україні, як і будь-яка інша, зіштовхується з рядом викликів і має як частину переваг, так і недоліків. З одного боку, українська аграрна освіта охоплює широкий спектр навчальних програм, які варіюються від підготовки робітників виробництва до вищої освіти наукового та управлінського рівня. З'явилися нові спеціалізовані програми з органічного сільського господарства, агробізнесу, екологічного менеджменту, які відповідають вимогам сталого розвитку та розширенню міжнародних ринків. Водночас багато навчальних програм в аграрних закладах є частково чи повністю застарілими. Доволі часто заклади аграрної освіти стикаються з проблемою недостатньої практичної підготовки студентів. Хоча теоретичні знання є важливі, в сучасному агробізнесі все більшої важливості набуває практична експертиза. Також недостатня практична підготовка може ускладнювати вхід в професію та адаптацію в робочому середовищі. Співпраця з бізнесом, стажування та практика є важливим елементом підготовки практично орієнтованих фахівців. На щастя такі прогалини можна закрити навчаючись на альтернативних навчальних програмах, однією з яких є «Агрокебети». Сьогодні своїми враженнями від навчання на новітній магістерській програмі «Агрокебети» поділиться діюча студентка, Ксенія Траченко.
  • Ксеніє, твій студентський шлях в Агрокебетах розпочався минулого літа. Поділися, будь ласка, своїми враженнями. Навіщо тобі взагалі ця програма?
  • Взагалі мій студентський шлях в агро почався з НУБіП. Я вступила на бакалаврську програму за спеціальністю «міжнародні відносини». Ще з дитинства я була допитливою дівчиною, а коли підросла, то стала ще більш активною. В університеті я брала участь у конференціях, проєктах, олімпіадах, різноманітних заходах. Я постійно відчувала потребу щось робити, чимось займатися. Це було мені до душі, я не задавалася конкретною ціллю, в той момент, працевлаштуватися. Але це принесло свої плоди. На другому курсі мене помітили представники Агрокебет і запросили на співбесіду. Так склалося, що я почала працювати в проєкті, перш ніж розпочати там навчання. Щодня реалізуючи програму, спостерігаючи за її студентами, я бачила яскраву відмінність студентів Агрокебет, від студентів інших аграрних вишів. Вони постійно обговорювали якісь цікаві кейси з навчання чи місць своїх практик. У них було своє камерне ком'юніті, спільні теми для розмов. Відчувалося, що навчання їх не обтяжує, як це зазвичай буває у молоді. Занурившись в агро, я зрозуміла, що мені зовсім не вистачає базових знань аграрного менеджменту, дисципліни з якого якраз і викладають на Агрокебетах. Тому, побачивши живі приклади та оцінивши власні навички та знання, я зрозуміла воно того варте.
  • На твою думку, в чому основна перевага програми «Агрокебети»?
  • Програма «Агрокебети» доступна для кожного, не зважаючи ні на вік, ні на спеціальність, ні на наявність чи відсутність знань з агрономії або тваринництва. Людина з будь-яким бекграундом може успішно навчатися тут. Проєкт доволі гнучкий для кожного свого студента, головне наявність бажання. Мабуть, в цьому і є найголовніша родзинка програми. Агрокебети це освіта для кожного, хто не лише любить агро а й хоче зануритись в нього повністю.
  • Розкажи про свою практику в рамках магістерської програми «Агрокебети».
  • Мені пощастило проходити практику в рамках програми, на новому проєкті «АгрокебетиPRО», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Це доволі новий, молодий, але вже перспективний проєкт до якого залучена команда професіоналів. З початку повномасштабного вторгнення, багато молодих спеціалістів, у тому числі й студенти, втратили роботу та були змушені покинути країну. Проєкт націлений на об'єднання однодумців, підтримку бізнесу та молодих спеціалістів, а також студентів, які готові розвивати та підтримувати аграрну галузь в такий складний час для країни. Мені, як молодому зростаючому спеціалісту було цікаво поринуту в структуру та реалізацію проєкту. Я займаюся комунікаціями як із великими аграрними холдингами, так і з потенційними спеціалістами. Я вважаю, дуже важливо донести компаніям із будь-якого сектору, що молоді спеціалісти готові розвиватись, вчитись новому та генерувати ідеї за будь-яких обставин.
  • Які основні практичні навички ти вже здобула за час навчання на програмі? Чи доводиться використовувати їх сьогодні?
  • Одна з головних навичок, які я здобула та активно застосовую щодня це комунікація та робота в команді. Команда це єдиний організм, між яким розподілені обов'язки та завдання для забезпечення єдиної мети. Вміти комунікувати та ефективно взаємодіяти в команді важливо для будь-якого бізнесу, а також в особистому житті. Усілякі коучі присвячують цьому цілі платні тренінги та курси, а ми здобуваємо в рамках навчання, невідривно від отримання інших корисних знань.
  • Як «Агрокебети» вплинули на твоє професійне становлення?
  • «Агрокебети» допомогли мені віднайти себе та своє місце в агро. Я чітко зрозуміла, де я хочу бути та в якій ролі. «Агрокебети» перетворили мене на спеціаліста, відданого своїй справі та поселили ще більшу любов в серці до всього аграрного.
  • Які книги варто прочитати кожному випускнику, щоб знати більше та бути на крок попереду?
  • Я вважаю, що книги треба обирати за бажанням та уподобанням кожного. Головне це читати. Таким чином розвивається уява, збільшується словниковий запас, розширюється світогляд. Це допоможе бути цікавим співрозмовником та гідним оппонентом у бізнесовому середовищі чи повсякденному житті. Більший акцент варто робити на бізнес-літературу, а також літературу за професійним спрямування для вдосконалення знань та навичок.
  • На твою думку, які soft та hard skills варто розвивати в собі молодим спеціалістам та випускникам ЗВО для успішного працевлаштування та побудови кар'єри?
  • Обидві групи вмінь: soft skills та hard skills рівноцінно важливі сьогодні, такі світові тенденції. Варто розуміти, що навички та знання необхідно постійно розвивати та вдосконалювати. Неможливо досягти стелі в цьому питанні, принаймні для молодих фахівців, оскільки тут свою роль відіграють також роки досвіду та перебування в різноманітних робочих ситуаціях. Наприклад, для роботи зі спеціалістами топового рівня, дуже важливо вміти чітко та зрозуміло донести свою думку чи ідею. Від правильно поставленої розмови та сформованого офіційного листа залежить подальша доля співпраці. Ще один важливий навик ефективний розподіл часу та самоорганізація. Навички тайм-менеджменту стануть у нагоді за будь-яких умов, оскільки вміння планувати свій ресурс це одна з головних задач 21 століття.

    Розвивайте в собі також навички успішної взаємодії в команді. Це збірний скіл, який включає в себе ряд інших навичок, через що і є таким корисним.
  • Чи є у тебе власні лайфхаки з пошуку роботи для починаючого спеціаліста?
  • На мою думку, випускникам університетів не варто «далеко ходити». Гляньте поруч: викладачі, бізнес лектори це ті, хто можуть допомогти у пошуку першої роботи. Коли ти проявляєш бажання та зацікавленість, робота сама тебе знаходить. Ну і звісно варто бути активним скрізь, як в університеті, так і в соціальних мережах. Для рекрутера важливе «життя» кандидата в соціальних мережах. Політика ведення вашої сторінки, власні думки та бачення мають велике значення і розповідають про вас більше, ніж ви висловлюєте самі.
  • Які твої Топ-5 порад майбутнім колегам стосовно початку своєї професійної кар'єри?
1
Порада перша:
вдосконалюйте навички та знання. Самонавчання це найкраще, що може бути. Цікавитеся будь-який напрямом? купляйте книги, дивіться відео, проходьте курси, але не закидуйте цю справу на далеку полицю. Зараз існує багато ресурсів для самонавчання.
2
Порада друга:
заводьте нові знайомства. На мою думку, одна з головних причин успішного працевлаштування це спілкування.
3
Порада третя:
відвідуйте різного роду заходи, конференції та цікаві події, де збираються люди для спілкування та нетворкінгу. Це мотивуватиме бути серед кращих, черпати знання від професіоналів та титанів своєї справи. Спробуйте знайомитися ближче, запитуйте про захоплення, книги, попередній досвід роботи.
4
Порада четверта:
не нехтуйте своїм часом це найголовніший ресурс. Правильно розподіляйте свої сили, виконуйте завдання вчасно.
5
Порада п'ята:
не бійтеся! Робота або справа, яка не приносить радість вам не потрібна. У світі є безліч спеціальностей, які можна опанувати. Пробуйте. Ви маєте насолоджуватись своєю справою.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети