АНАТОЛІЙ ОСТАПЧУК, НУБІП:
«ЦЬОГО РОКУ ОЧІКУЄМО НА ПЕВНУ ЛІБЕРАЛІЗАЦІЮ УМОВ ВСТУПУ»

Проєкт «Агрокебети» було започатковано на факультеті аграрного менеджменту НУБіП України, на базі магістерської освітньої програми «Адміністративний менеджмент». Тож кому, як не керівнику ФАМ, знати все про навчання на проєкті. Тож розпитали про навчання у воєнний час, вступну кампанію-2022 та очікування від майбутніх «кебетів» декана факультету аграрного менеджменту НУБіП України Анатолія Остапчука
  • Пане Анатолію, як зараз, у воєнний час, організований навчальний процес для «агрокебетів» у НУБіП?
У січні 2022 року, після зимових канікул, наші студенти приступили до навчання. Цей теоретичний семестр згідно графіка мав закінчитись 26 березня 2022 р. Але війна, що розпочалась 24 лютого, не дозволила студентам і викладачам працювати в рамках затвердженого графіка навчального процесу.

Тому ми внесли певні коригування: зокрема, в березні нам вдалось поновити навчання в онлайн режимі і наразі студенти здають сесію в дистанційному форматі.
  • Яка кількість студенті долучається до лекцій?
  • Лекційно-практичні заняття в умовах воєнного стану відвідували приблизно 70-80% всіх студентів. Відсутні на парах або не мали якісного інтернет-зв'язку, або є волонтерами та членами підрозділів територіальної оборони.

    Але ми проводимо відео-фіксацію всіх занять – і ті, хто не мав змоги долучитись синхронно до зустрічі з викладачами, мають можливість опрацювати весь матеріал самостійно, асинхронно. Також вони можуть працювати з усім доступним навчально-методичним забезпеченням, що розміщено на навчальному порталі НУБіП України E-learn. Для зручності слухачів курсу «Агрокебети» додатково створені групи у месенджерах, які координуються деканатом факультету: до них долучені всі викладачі та студенти, задіяні в навчальному процесі.

    Хочу підкреслити: доступ до навчальних матеріалів є у всіх студентів, а з тими «кебетівцями», які перебували у місцях, де велись активні бойові дії – ми весь час підтримували зв'язок та надавали повну інформацію, як краще виконати те чи інше завдання.
  • Чи допомагає НУБіП навчатись регіональним «кебетам»?
Ми тримаємо постійний зв'язок з координаторами від Миколаївського національного аграрного університету, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Луганського університету ім. В. Даля (Луганський національний аграрний університет було інтегровано до цього ЗВО), Таврійського державного агротехнологічного університету та учасниками проєкту «Агрокебети» цих університетів.

У зв'язку з тим, що регіональні заклади вищої освіти, що є учасниками проєкту «Агрокебети», з початку війни знаходять в гарячих точках, то не завжди є можливість слухачам долучатись синхронно до лекцій та практичних занять.

Задля вирішення проблеми була домовленість з менеджментом проєкту та погоджено з регіональними координаторами, що ми надаємо доступ до всіх матеріалів та відеозаписів, щоб студенти мали змогу опрацювати цей матеріал.

А після Перемоги ми організуємо додаткові зустрічі для всіх учасників проєкту, щоб обговорити детально всі матеріали та проведемо всі практичні заняття.

  • Що очікується від цьогорічної вступної кампанії на «Агрокебети»? До чого треба готуватись тим, хто бажає потрапити в проєкт?
  • Цьогорічна вступна кампанія буде не схожа на минулорічну, оскільки влітку необхідно буде врахувати всі умови та обмеження воєнного часу. Хочу відзначити, що Міністерством освіти науки докладається максимум зусиль, щоб цьогорічна компанія, враховуючи всі виклики, відбулася.

    Сергій Шкарлет, Міністр МОН, зазначив, що провести ЗНО, а в нашому випадку ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ у форматі попередніх років, на жаль, неможливо. Тому, цього року ми очікуємо на певну лібералізацію умов вступу. Наразі ЗВО не отримали Правил прийому на 2022 рік і ми ще не маємо повної інформації, як відбуватиметься вступ до магістратури, адже проєкт «Агрокебети» функціонує саме на базі освітнього ступеня «магістр» в усіх університетах-учасниках.

    МОН обіцяло довести до всіх учасників вступної кампанії умови вступу на початку травня. З того, що відомо станом на зараз – це те, що було оголошено про відміну єдиного вступного іспиту з іноземної мови та єдиного вступного фахового випробування.

    Я вважаю, що цього року ми маємо максимально спростити умови вступу і піти за німецькою моделлю організації вступної кампанії. На навчання беремо всіх охочих на основі поданих документів в рамках ліцензованих обсягів. А результати першої сесії мають показати, виявити тих, хто здатний продовжити навчання і кращим пропонувати навчання як за державним замовленням, так і за додатковими грантами. Тому, поки що ми очікуємо на офіційну версію умов вступу від МОН України.

    Також, хочу повідомити, що зі сторони НУБіП України ректором, академіком Станіславом Ніколаєнком були направлені Пропозиції МОН щодо організації вступної кампанії цього року.
  • На яких студентів Ви очікуєте та розраховуєте? Кого взагалі чекають серед «кебетів»?
  • Аграрний сектор України – це та галузь, що ні на мить не має зупинятись, навіть в умовах цьогорічних викликів. Навіть в умовах воєнного стану, аграрії максимально використовують можливості для ведення господарської діяльності на територіях, що є наразі доступними та звільненими від загарбників, щоб максимально забезпечити продовольчу безпеку України та всього світу. На частині сільськогосподарських угідь військовими ЗСУ, спеціалістами МНС перед початком посівної кампанії проводиться розмінування, щоб аграрії змогли безпечно приступити до роботи.

    Ми проводимо зустрічі з потенційними учасниками проєкту. І, звичайно, сподіваємось, що всі бажаючі зможуть долучитись до проєкту та стати студентами факультету аграрного менеджменту. Як освітяни, так і представники компаній-учасників проєкту «Агрокебети» очікують на активних, мотивованих студентів, які матимуть бажання навчатися за сучасними методиками, а в майбутньому долучитися до відбудови Україну, сприяти її становленню як продовольчої житниці та економічно розвиненої незалежної держави.

    Тому, треба знати останні інноваційні розробки в агросекторі як в частині агроінженерії, агрономії, смарт-технологій, так і сучасних підходів та інструментів менеджменту, вміти їх правильно застосувати в умовах тих викликів, які існують сьогодні.
  • Ваше побажання тим, хто планує вступ на «Агрокебети»?
Шановні вступники 2022 року!

Використайте можливість і долучайтесь до нашого проєкту «Агрокебети»!
Це той момент, який однозначно допоможе Вам стати активним учасником прогресивного освітнього проєкту, отримати сучасні практично-орієнтовані, прикладні знання та доступ до представників топ-менеджменту сучасного агробізнесу.

Це та програма, яка дозволяє студентам відкрити в собі нові таланти і навички та, пройшовши теоретико-практичне навчання, отримати можливість бути конкурентоздатними на ринку праці і першими претендувати на ті вакансії, що відкриватимуться в компаніях.
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети