Максим Гопка, «Агрокебети» — ІМКУКАБ:
«Агрокебети» дають важливий наступний крок: можливість перевірити всі набуті знання практикою.

Максим Гопка
Студент Національного університету біоресурсів та прородокористування України, Максим ухвалив обдумане рішення про вступ на «Агрокебети» після кількох років спостереження за студентами попередніх наборів. Ставши частиною програми восени 2021 року, він готувався до практики в компанії ІМК, яку обрав сам та отримав погодження від компанії. Однак лютий 2022 року змінив плани, адже землі компанії стали місцем бойових дій. Тому він влаштувався на практику до Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», де обійняв посаду аналітика аграрних ринків. Коли ж землі ІМК були звільнені, Максиму вдалось потрапити на заплановану практику.

Тому ми не могли пройти повз такого студента та розпитали його, як це – пройти дві практики замість однієї, що він отримав від навчання та чи радить іншим долучатись до проєкту «Агрокебети».
  • Поділись, чому ти вирішив піти в агро?
  • Через те, що сільське господарство в цілому було, лишається і буде в майбутньому цікавим та дуже затребуваним видом діяльності. А також через те, що тут я можу експериментувати та шукати себе в безлічі напрямків.

    В аграрному бізнесі багато можливостей: можна бути агрономом, економістом чи агроінженером. Можна стати продавцем аграрних технологій чи консультантом з їхнього застосування. Або людиною, яка створює наукові розробки чи поширює інформацію та знання в різних секторах. Або ж державним службовцем, який опікується законодавством та врегулюванням галузі.

    Аграрний бізнес – це місце, де ти завжди зможеш заробляти гроші. Це – окремий світ, в якому можна розвиватись і як людина, і як професіонал. При цьому – допомагаючи іншим.
  • Як ти вирішив піти на проєкт «Агрокебети»?
  • Вже на другому курсі бакалаврату я знав, що піду на магістратуру в «Агрокебети».

    Я стежив за ним з перших місяців його започаткування у НУБіП. Бачив, як навчався перший потік, потім – другий. Мені було цікаво дізнатись на прикладі студентів-учасників проєкту, що я можу отримати на виході після навчання на програмі.

    За результатами спостережень я вирішив стати учасником «Агрокебети», бо не бачив нічого схожого за якістю серед магістерських програм з аграрного бізнесу в українських університетах.
  • Чи сподобалась тобі теоретична складова навчання?
  • Насправді, теоретичні знання у теперішньому світі можна отримати будь-яким чином: ходити на пари в університет, читати книжки, дивитись відеороліки чи відвідувати конференції і заходи.

    «Агрокебети» дають важливий наступний крок: можливість перевірити всі набуті знання практикою.


    Умовно, в тебе є скринька, в якій лежать всі твої знання. Зустрічаючись з практичними завданнями, ти починаєш діставати теорію та перевіряти її, прикладаючи до завдань: чи вона відповідає вимогам, чи може допомогти у вирішенні. Так починається сортування інформації: якась проходить перевірку практикою та лишається у скрині, щось вже не є актуальним, вже застаріле та не буде потрібно, частина просто не на часі та лишається «на майбутнє».

    У підсумку, майже вся отримана під час навчання в проєкті «Агрокебети» інформація дотепер знаходиться у «скрині знань».
З самого початку я вирішив, що проходитиму практику в агрохолдингу ІМК. Все йшло за планом, моїм ментором зголосився стати генеральний директор Алекс Ліссітса. Саме в цю компанію я хотів потрапити, бо розумів, що тут зможу побачити сучасне сільське господарство на практиці.

Навчаючись протягом чотирьох років на бакалавраті, я не мав змоги виїхати на реальне підприємство та побачити, як воно функціонує у щоденному режимі.

Однак війна внесла свої корективи: землі холдингу знаходяться у Чернігівській, Сумській та Полтавській областях, вони були частково окуповані, частково стали зоною бойових дій. Тому з проходженням практики, як ви розумієте, виникли проблеми.

Щоб не гаяти часу та не втрачати можливостей, я звернувся до команди проєкту і зміг потрапити до Асоціації «Український клуб аграрного бізнеса», де на час проходження практики обійняв посаду «аналітик аграрних ринків».

Згодом землі ІМК були звільнені ЗСУ та очищені саперами, тож я отримав змогу поїхати на підприємство. Незважаючи на всю складність ситуації, мені було дуже цікаво та по-справжньому корисно подивитись, як працює холдинг за таких складних умов.

Я побачив повний цикл жнив декількох культур: від роботи в полі з агрономами та комбайнерами – до вирішення логістичних ланцюгів та налаштування умов зберігання продукції: лабораторія, елеватор і так далі.

Вся практика разом – аналітика ринків в УКАБ та практична робота в ІМК – дозволила мені по-справжньому глибоко розібратись в діяльності українського агробізнесу. Я не лише навчився розрізняти існуючі в світі тренди, але й побачив на власні очі застосування більшості з них в українських реаліях.
  • Яка тема твоєї дипломної роботи?
  • Я пишу магістерський диплом по вуглецевому сільському господарству, по законодавству «Зеленого курсу».

    Вважаю тему прикладною та нагальною, адже незабаром в Україні буде дуже активно розвиватись стале землеробство, з високою якістю як процесів виробництва, так і продуктових результатів.
  • Чи вдалось тобі під час навчання відвідати в якості студента «Агрокебети» якісь заходи?
  • Так, це крута частина навчання, мені вдалось відвідати декілька потужних аграрних заходів.

    Перший – це конференція LFM від УКАБ. Large Farm Management – це представницький захід, на якому обговорюються нагальні для галузі питання. Цього року це перехід на ощадливе та циркулярне виробництво через брак ресурсів, що є частиною Європейської Зеленої угоди; органічне виробництво та його перспективи; біометан та біогазові установки.

    Крім того, обговорювались питання підвищення доданої вартості: під час великих проблем у логістиці набагато краще переробляти продукцію в себе, аніж місяцями стояти на кордоні, втрачаючи урожаї.

    Другий захід – спільна зустріч Міністерства аграрної політики та Фонду Говарда Баффета. Говард – син найвідомішого інвестора сучасності, Уоррена Баффета, який, як і батько, дуже вірить в український аграрний сектор та планує в найближчому майбутньому інвестувати в Україну великі кошти. З ним зустрічались аграрні виробники, і мені вдалось отримати безліч інформації про агробізнес та інвестування.
  • Що ти можеш порадити тим, хто роздумує над вступом до «Агрокебетів»?
  • Перша порада – взагалі не сумніватись і ставати частиною проєкту. В «Агрокебетів» є унікальна пропозиція: можна подивитись на те, як працює майже вся галузь сільського господарства. Будь то агроінженерія чи тваринництво, лобіювання чи продаж засобів захисту рослин – все можна роздивитись в деталях. Це дає можливість визначитись з інтересами та пріоритетами, як і спланувати власне майбутнє.

    Адже ми навчаємось, щоб отримати роботу та заробляти собі на життя – і добре це робити на посаді та в компанії, які тобі цікаві та приємні.
    №1
  • По-друге, «Агрокебети» – думаю, єдина програма в Україні, яка дає настільки широкі можливості для працевлаштування. Якщо ти вірно обрав компанію, налагодив стосунки з ментором та зумів показати себе – скоріш за все, ти отримаєш пропозицію роботи.
    №2
  • І третє. В НУБіП спеціальність, на якій ми навчаємось – «Адміністративний менеджмент». Так от, менеджерами не народжуються, ними стають. «Агрокебети» дають можливість правильно почати шлях до позиції керівника: зі збільшеним обсягом знань, з реальною практикою у портфоліо.
    №3
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети