Сергій Хекало, «Агрокебети» — ІМК:
«Для практики можна обрати будь-яку компанію — вона обов'язково буде провідним гравцем ринку»

Сергій Хекало
Студент проєкту «Агрокебети» Сергій Хекало першу освіту отримав у Київському торгово-економічному університеті. Ще під час навчання потрапив в агробізнес – і вже не зміг його покинути. Тому, дізнавшись про «Агрокебети», подався в проєкт на магістра аграрного менеджменту — і зараз працює в одній з найбільших сільськогосподарських компаній України
  • Чому ти обрав освітній проєкт «Агрокебети» та як до нього потрапив?
  • Почати варто з того, що базова освіта в мене — за спеціальністю «Міжнародна економіка», я отримав її у Київському торгово-економічному університеті. Навчаючись на третьому курсі, я пов'язав своє життя з агросектором, працевлаштувавшись на роботу до одного з найбільших аграрних підприємств України — компанії ІМК.

    Працюючи під керівництвом Алекса Ліссітси, я дізнався про освітній проєкт «Агрокебети» — і вирішив поглибити свої знання щодо аграрного бізнесу та економіки підприємства, а також спробувати розібратись із технологічними процесами у аграрному бізнесі.

    Потрапивши на проєкт «Агрокебети», я з першого дня зрозумів, що тут мова йде про «реальне життя»: актуальні та нагальні речі, які відрізняються від того, що зазвичай викладають у вишах, та де знання та практики часів Радянського союзу.
  • Якими трьома словами ти б охарактеризував проєкт «Агрокебети»? Чому саме ними?
Актуальність
Актуальність полягає в тому, що аграрний сектор є одним з провідних в економіці України.
Наприклад, у 2021 році АПК сформував понад 40% усієї валютної виручки держави. Розвиток сектору відбувається високими темпами: збільшується кількість компаній, як наслідок, потрібна більша кількість кваліфікованих працівників.
Сучасність
Сучасним проєкт є завдяки своїй структурі, в якій навчання гарно поєднується з практикою. Ми два семестри отримували інформацію в університетських аудиторіях, після чого на шість місяців потрапили на виробничу практику на підприємстві під керівництвом ментора — досвідченого працівника компанії.
Необхідність
Необхідність полягає в тому, що сучасний агросектор в Україні потребує керівників нового формату. Це — професіонали, які зранку можуть провести продуктивну нараду в офісі, в обід бути в полі, а ввечері підписувати угоду щодо кредитування з європейськими банкірами.
  • Як тобі теоретичне навчання? Чим запам'яталось?
  • В навчальній частині не все так просто і банально, як в інших магістерських програмах: предмети та викладачі підібрані таким чином, щоб це дійсно було потрібно студентам для кращого та більш повного розуміння агросектору України.

    З іноземних викладачів запам'ятались Альфонс Бальман і Тарас Гагалюк з Університету IAMO, з викладачів НУБіП — Наталія Коваленко, викладача дисципліни «Бізнес-менеджмент».

    На моє переконання, це — одна з найважливіших дисциплін нашого часу, адже в цифрах правда. Наразі агрономи проводять все більше часу зараз за комп'ютером, за розрахунками. Саме тому розуміння аграрної економіки в сучасному агросекторі є надзвичайно важливим.
  • Розкажи про практику в «Агрокебетах»? Чим вона відрізняється від виробничої практики інших навчальних програм та університетів?
  • Говорячи про практику, можу стверджувати, що «Агрокебети» відрізняються взагалі від усього, що наразі є в Україні. В першу чергу, тривалістю — адже термін практики складає цілих шість місяців. Вважаю, що півроку — це оптимальний термін: для повного розуміння структури обраної компанії, детального ознайомлення з технологічними процесами, а головне — для занурення в те, як працює аграрний бізнес в Україні.

    За практику студент може побувати у всіх відділах підприємства. Умовно кажучи, два тижні провести в агрономічному відділі, протягом ще двох тижнів знайомитись з роботою інженерного відділу, після чого потрапити до диспетчерсько-логістичної служби, потім побувати в бухгалтерії та економічному відділі, і вже наприкінці ознайомлення потрапити в комерційний відділ.

    Таким чином, у студента складається повна картина та розуміння роботи сучасного агропідприємства.

    Варто відмітити, що серед баз практики представлені виключно провідні аграрні компанії України — виробники сільгосппродукції, сервісні компанії, а також дилери техніки, причіпного обладнання, засобів захисту рослин та іншого.

    Студент може обрати компанію будь-якого напрямку, але ця компанія обов'язково буде провідним гравцем аграрного ринку.
  • Що ти порадиш майбутнім абітурієнтам проєкту «Агрокебети»?
  • Можу з цілковитою впевненістю сказати, що «Агрокебети» — передова програма в нашій країні, аналогів їй немає. Тому всім абітурієнтам, які вагаються та роздумують, куди їм вступати — але при цьому хочуть пов'язати своє життя з агро — я від щирого серця пропоную долучитись до проєкту «Агрокебети» і стати кваліфікованим працівником та експертом в аграрній галузі.
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети