Уляна Ліщук, «Агрокебети» — Bayer:
«На практиці я бачу системність роботи аграрного бізнесу»

Уляна Ліщук
Уляна є учасницею програми «Агрокебети 3.0» та студенткою НУБіП за спеціальністю «Агрономія». Вона наразі проходить практику в компанії Bayer у відділі реєстрації насіння. Спитали в Уляни, чим цікава практика у великій міжнародній компанії, яка роль ментора у її проходженні (спойлер – дуже велика) та що цікавого можна дізнатись за період подовженої практики в рамках проєкту «Агрокебети».
  • Я проходжу практику в компанії Bayer – у відділі, що займається реєстрацією насіння та засобів захисту рослин. Мій ментор – Лавров Олександр Олексійович, керівник цього відділу.

    Відділ умовно поділяється на тих, хто реєструє сорти, гібриди та батьківські компоненти, а також тих, хто опікується препаратами для захисту рослин. Моя увага зосереджена саме на реєстрації насіння.

    Зовсім нещодавно ми завезли зразки нових гібридів ріпаку для випробувань, а також прийняли нові заявки на реєстрацію. Я повноцінно брала участь у цьому процесі: готувала документи, контракти, разом із колегою забезпечила їхнє підписання спеціалістами у Франції, Німеччині та Україні, а також прийняла насіння, яке було завезено на насіннєво-сортувальну станцію.

    Насправді, це дуже кропітка робота, яка вимагає зосередженості та уважності, адже окрім стандартно високих вимог до насіння взагалі додалась і теперішня максимальна прискіпливість на митниці. Тому кожний рядок документу важив.
  • Яку участь бере ментор у твоєму проходженні практики?
  • Основну.
    Він влаштовує мені поїздки та зустрічі з великою кількістю співробітників компанії Bayer, щоб я не лише проходила обмежену практику в своєму відділі. Наприклад, нещодавно в нас була зустріч з Інститутом токсикології, в якій я брала участь.

    Я їздила на «АгроАрену-Умань» та брала участь у підготовці до Дня поля. Також брала участь в жнивах – на комбайні та тракторі.

    Крім того, я регулярно надаю ментору звіти щодо виконаної роботи. Там я розповідаю, чого навчилась, чого дізналась, як я оцінюю свою активність та аналізую інформацію, що мені надходить. Що важливо, ми одразу обговорюємо подальші кроки, базуючись на моїх та ментора висновках зі звітів.

    Працюємо ми і над моєю дипломною роботою: почали з обговорення плану та списку літератури. Після цього він надав мені безліч даних, які я маю опрацювати – це і буде основою моєї магістерської роботи.

    В нас з Олександром є план робочих зустрічей, одним з обов'язкових питань кожної з яких є, окрім інших, магістерська робота.
  • Чим цікава для тебе практика?
  • Нещодавно ми їздили у відрядження до Бориспільського району, де відбувались дослідження умов праці та поводження з препаратом, і також оцінка його біологічної ефективності на картоплі. Там я подивилась, як на практиці відбуваються в Україні подібні випробування: алгоритм роботи, документація процесу, підготовка документів.

    На таких випробуваннях присутні велика кількість менеджерів – досвідчених професіоналів з великим обсягом знань. І всі вони відповідали на питання, які в мене з'являлись – це дало мені змогу дуже ґрунтовно вивчити цей процес.

    Крім того, завдяки сприянню ментора я домовилась з З регіональним відділом продажів на двотижневу поїздку Україною та ознайомлення з роботою відділів продажів.
  • В чому ти бачиш користь від подовженої практики в рамках проєкту «Агрокебети»?
  • В мене є бакалаврська ступінь «Агрономія» в НУБіП, тож я маю досвід проходження практики: я займалась технологіями вирощування соняшника.

    У Bayer я задіяна у зовсім інших процесах, регуляторних. При цьому, мене постійно знайомлять з іншими процесами в компаніях, пояснюючи їхню участь у загальному процесі функціонування компанії.

    Ці практики гарно доповнюють одна одну, бо Bayer демонструє системність роботи: є різні ролі в компанії, і всі працюють в рамках єдиної системи. За цим дуже цікаво спостерігати.

    І я є частиною цієї системи, розумію свою роль. Я – член команди: до мене ставляться як до члена команди, я беру участь у всіх поїздках та дзвінках. Незважаючи на те, що до мене ставляться, як до спеціаліста, мені багато чого розповідають та багато чого вчать.

    На мене покладають певні обов'язки, які я маю виконувати: цього від мене чекають і я маю показати результат.
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети