Історія випускниці «Агрокебети», Дарії Чорної: про невипадкові випадковості та роль старанності в них

Альтернативні програми навчання стають все більш актуальними, особливо в контексті сучасних тенденцій розвитку сільського господарства та аграрної сфери загалом. В Україні, яка має великий сільськогосподарський потенціал, впровадження таких програм відіграє важливу роль у підготовці кваліфікованих фахівців та забезпеченні сталого розвитку аграрного сектору. Однією з ключових переваг альтернативних навчальних програм є їх практична орієнтованість. Вони акцентуються на набутті студентами конкретних вмінь та навичок, необхідних для ефективної роботи у сільському господарстві. На відміну від традиційних програм ЗВО, де основний фокус уваги спрямований у більшій мірі на теорію. Новітні програми краще реагують на глобальні виклики, пов'язані зі сталим розвитком: підтримкою екології та використанням ресурсів. Ще однією важливою перевагою є їх гнучкість та адаптивність. Вони можуть враховувати потреби ринку праці та швидко реагувати на зміни в аграрній сфері. Це дозволяє розвивати необхідні якості, формувати підприємницький дух у студентів, готувати випускників, які відповідають сучасним вимогам та здатні впроваджувати інновації у різних сферах агросектору. Вони надають можливість студентам реалізувати свої ідеї, та створювати власний бізнес.

Сьогодні команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» поспілкувалася із випускницею новітньої магістерської програми «Агрокебети» Дарією Чорною, яка поділилася своїм досвідом навчання.
  • Дашо, чому саме «Агрокебети»? У чому ти побачили переваги для себе?
  • Ще до навчання на магістерській програмі «Агрокебети», мені пощастило попрацювати в ній у якості адміністраторки проєкту. Я була третьокурсницею бакалаврської програми в НУБіП, коли створили цей проєкт. Він одразу викликав ажіотаж і був на слуху у всіх в університеті це була своєрідна сенсація. Спочатку було прикро, що я не могла вступити до першої хвилі набору, але коли мені запропонували долучитися до Агрокебет по інший бік, я зрозуміла, що все складається якнайкраще. Я познайомилась з внутрішньою кухнею, а потім з першими студентами-кебетами. Після цього я остаточно впевнилася, що це найкраща українська освіта в агро, тому без вагань пішла навчатися в «Агрокебети». Основною перевагою для мене стали люди, яких обʼєднував цей проєкт: професійний склад викладачів, представники бізнесу і мотивовані одногрупники. Однозначно вау команда!
  • Виходить, що твій професійний шлях почався саме з Агрокебетів?
  • Мій студентський та професійний шлях переплелись на третьому курсі навчання. Можливо, у мене і була мрія, щоб мене запросили на роботу в якусь топову компанію одразу з університету, але я навіть не уявляла, що це трапиться зі мною. Запрошення прямо в УКАБ мене неабияк приємно шокувало. Вважаю це подарунком від Бога.
  • Розкажи детальніше про свою практику в рамках магістерської програми «Агрокебети».
  • Я проходила практику в компанії HarvEast, де досліджувала тему вирощування мигдалю в Україні. В компанії був один з найбільших в країні горіховий сад. Саме тому я отримала унікальну нагоду та чудову можливість долучатися до різноманітних процесів, які були новинкою для українського агросектору. Наприклад, мені випала честь збирати врожай мигдалю в ДП «Ілліч-Агро Донбас» та відвідати наймасштабнішу подію 2021 року в горіхівництві: Провідну всеукраїнську горіхову конференцію «Фундук та мигдаль очима професіоналів». Я не знаю ніяких студентів з інших магістерських програм, які могли б долучатися до реального бізнесу і мати такий доступ до експертів галузі, як кебети на практиці! Окрема перевага мого стажування — це ментор і керівниця практики. Моїм наставником був генеральний директор HarvEast, Дмитро Скорняков, а керівницею практики Наталія Лехка, директорка PR-відділу HarvEast. Ці люди зробили все можливе для того, щоб час моєї практики був максимально прикладним та корисним для мого професійного й особистісного розвитку.
  • Які основні практичні навички тобі вдалося здобути під час проходження навчання в Агрокебетах? Чи пригодилися вони тобі в професійному житті сьогодні?
  • Перше, що мені спадає на думку — це проактивність та комунікація. Коли розпочалась тісніша робота з людьми із бізнесового середовища, я засвоїла важливий урок: ти повинен знати, що тобі потрібно, і коротко та доступно це доносити, щоб отримати позитивний результат. Сьогодні в роботі це необхідний навик, який я використовую щодня.
  • Як «Агрокебети» вплинули на твоє професійне становлення?
  • «Агрокебети» виростили мене зі студентки до професіонала. Зараз проєкт продовжує розвивати та формувати мою професійність.
  • Чи виникали у тебе труднощі, як студентки, у пошуку роботи?
  • Мені дещо пощастило. Я не шукала роботу, однак, завжди намагалась будь-яке завдання виконувати старанно та максимально якісно. В якийсь момент мене помітили, як студентку, та запросили на роботу. Тому точно можу стверджувати, що старанність завжди принесе свої плоди, навіть якщо ти на них і не розраховував.
  • Які soft та hard skills варто розвивати в собі випускникам закладів вищої освіти для успішного працевлаштування та побудови кар'єри?
  • Якщо говорити про soft skills, то перш за все вчіться слухати, щоб почути найголовніше. А свої думки формулюйте так, щоб мати змогу донести найважливіше.

    Серед hard skills знайдіть 2-3 основні навички, які будуть необхідні вам на майбутній посаді і розвивайте першочергово саме їх. Якщо по soft skills можна йти «в ширину», то по hard skills я б рекомендувала йти «в глибину».
  • Чи є у тебе власні лайфхаки з пошуку роботи для молодого спеціаліста?
  • На мою думку, головне не ставити на перше місце саме гроші. Набуття досвіду, класна команда, сильні наставники, потенційні можливості — це активи, які окупляться у значно більшій мірі і зроблять з тебе конкурентоспроможного фахівця, якому хотітимуть платити більше.
  • Які книги варто прочитати кожному випускнику, щоб знати більше та бути на крок попереду?
  • Згадуючи період свого навчання, червоною ниткою через усе моє професійне життя тягнеться книга Стівена Кові «7 звичок надзвичайно ефективних людей». Це була рекомендація та домашнє завдання одного з бізнес-викладачів проєкту «Агрокебети», Андрія Загорулька. Я перечитувала її двічі, а студентам раджу хоча б раз. Особисто від себе завжди рекомендуватиму Біблію, оскільки там зібрані основні життєві закони, за якими я сама намагаюсь жити.
  • Дай Топ-5 порад майбутнім колегам стосовно початку своєї професійної кар'єри.
1
Порада перша:
виконуйте будь-яку роботу, як для себе, з любовʼю.
2
Порада друга:
не зупиняйтеся і не обмежуйтеся в навчанні. Ніколи не вгадаєш, коли та які знання можуть стати у нагоді. Зазвичай такі ситуації трапляються неочікувано.
3
Порада третя:
фільтруйте своє оточення, але залишайтеся з усіма чесними та ввічливими. Невідомо з якими людьми життя вас зведе знову та яку роль вони в ньому відіграють пізніше.
4
Порада четверта:
правильно розставляйте пріоритетність завдань, як на роботі, так і в повсякденному житті. Так ви встигатимете більше та уникните хаосу довкола і у власній голові.
5
Порада п'ята:
створіть надійний тил поза роботою та навчанням: віра, сімʼя, хобі чи щось інше, що відгукується у вашій душі.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети