«…з моїм навчанням на Агрокебетах я отримав те, чого хотів ще зі шкільних часів», — історія працевлаштування від агронома за покликанням — Артема Дерев'янника

Незважаючи на військові дії та постійні виклики, український агросектор продовжує розвиватися та потребувати нових спеціалістів. Проєкт «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» робить усе можливе для того, щоб надати сектору найкращих фахівців, а молоді — запропонувати можливості для зростання та кар'єрного розвитку. Сьогодні ми розповідаємо успішну історію працевлаштування Артема Дерев'янника, студента-агронома за покликанням.
  • Артеме, розкажіть, чому ви вирішили пов'язати своє життя з агрономією?
  • Усе почалося саме з дитинства, адже ще з тих часів я вже був залучений до сільського господарства. Так склалося, що мій прадід був агрономом, дідусь пішов по стопах батька, і зрештою мені випала нагода продовжити цю справу. Саме тому у виборі спеціальності я не вагався — він був легким. Мій студентський шлях розпочався у Національному університеті біоресурсів і природокористування України, де я здобув освітній ступінь бакалавра за спеціальністю «Агрономія». Я не збирався зупинятися на досягнутому, хотів поглибити свої знання, тому вирішив вступити на магістерську програму до Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Дмитра Моторного. Народився я в Мелітопольському районі, тому і прагнув більше дізнатися про особливості ведення сільського господарства в умовах південного регіону. Зараз я навчаюсь на останньому курсі магістратури та з впевненістю можу сказати, що зробив правильний вибір.
  • Як ви дізналися про проєкт «Агрокебети» та чому вирішили взяти в ньому участь?
  • Про проєкт «Агрокебети» я дізнався ще будучи студентом першого курсу, проте навіть уявити не міг, що братиму в ньому участь. Я зацікавився програмою адже вона надає інформацію, яку неможливо отримати у звичайних закладах вищої освіти. Що не менш важливо, «Агрокебети» тісно співпрацюють з українським агробізнесом. Таким чином студенти можуть отримати практичний досвід та запастися знаннями, які допоможуть працювати з викликами сьогодення. Не менш корисними стали порадами менторів, які пов`язані з особистісним розвитком та зростанням.
  • Які можливості вам відкрив проєкт «Агрокебети»?
  • Проєкт дав мені можливість обирати курси під свої потреби. Для себе я поглибив знання з у сфері використання передових технологій на агровиробництвах завдяки курсу «Smart-технології», лектором якого був Вадим Остапенко. Під час навчання я дізнався як застосовувати дрони для обприскування полів, як здійснювати супутниковий моніторинг посівів, а також зрозумів переваги використання диференційних посівів.
  • Чи співпали ваші очікування від проєкту з реальністю?
  • Проєкт мене приємно здивував, адже якість та підхід до викладення матеріалів був на вищому рівні. Будучи абітурієнтом, я саме так уявляв собі якісну освіту, але в університеті, на жаль, на мене чекали лише теоретичні знання, без їхнього застосування на практиці. Тому з моїм навчанням на Агрокебетах я отримав те, чого хотів ще зі шкільних часів.
  • Розкажіть на яких підприємствах вам вдалося пройти практику в рамках проєкту?
  • Моя історія схожа на фільм. Я отримав дзвінок від своєї викладачки — Покопцевої Людмили Анатоліївни з пропозицією пройти стажування в компанії «Байєр». Для мене це було повною несподіванкою, але водночас я одразу погодився. Згадуючи свої відчуття, мені здавалося, що я витягнув «золотий квиток». Моє стажування розпочалося у відділі маркетингу, в центральному офісі компанії, що у місті Києві. Менторство наді мною взяла Вероніка Осіпова. Першим її запитанням було: «чому відділ маркетингу?», адже це не зовсім пов'язано з агрономією. Але як показав час — це було найкраще рішення та місце, де я зміг отримати знання та навички для свого подальшого працевлаштування. Моє стажування було поділено на дві частини. Перша — передбачала візити до господарств з регіональними менеджерами, залучення до процесів сівби на демонстраційних ділянках, відбирання зразків рослин для проведення порівняльних аналізів, моніторинг посівів на наявність захворювань, шкідників та бур'янів. Я вдячний своїй менторці, яка врахувала мою цікавість до поглибленого вивчення умов півдня. Зважаючи на це, мене залучили до АгроАрени Південь, менеджером якої є Ревтьо Микола Васильович. За час мого перебування там, я потоваришував з колегами, тому вдячний їм за те, що вони люб'язно передали свій досвід та проявили зацікавленість у моєму розвитку. Друга частина практики проходила у відділі маркетингу, де я був максимально залучений до процесів обробки та створення інформаційних матеріалів. Там я отримав змогу поспілкуватися з випускниками Агрокебет, які вже знайшли своє місце в компанії та стали висококваліфікованими спеціалістами своєї галузі. Завдяки моїй менторці, я отримав досвід та навички, які сприяли моєму всебічному розвитку. Здобуті знання я використовую у своїй роботі і сьогодні.
  • Поділіться своїми враженням про ваше місце працевлаштування сьогодні. Чи доводилося вам зіштовхуватися з труднощами у роботі? Як ви їх долаєте?
  • Після завершення стажування, я майже одразу знайшов цікаву для себе вакансію. Зараз я працюю агрономом-консультантом у передовому аграрному стартапі. Хочу сказати, що перше з чим стикається молодий спеціаліст — це новий колектив. Тому першим випробуванням можна вважати період адаптації. Проте можу запевнити, що хороші навички комунікації значно полегшують цей процес. На щастя у великих компаніях є багато інструментів для ефективної та максимально комфортної інтеграції нового співробітника у колектив. Наприклад, у нас є день настільних ігор, коли після роботи колеги можуть більше поспілкуватися на неформальні теми. Ідея з грою добре пробуджує командний дух. Таким чином в процесі гри можна дізнатися більше про кожного співробітника, знайти спільні захоплення та поділитися своїми вподобаннями. Це справді гуртує та зближує ще донедавна геть незнайомих людей. Друге випробування — це самі завдання, адже не завжди молодий фахівець має необхідні знання для вирішення робочих питань. Саме тому важливо мати бажання навчатися та не боятися робити помилки, а сприймати їх як досвід — вчитися на них.
  • Як ви вдосконалюєте себе та свої знання?
  • Самоосвіта важлива, адже хороший фахівець повинен мати не тільки фахові знання, а й бути всебічно розвиненим. Я займаюся спортом і вважаю, що фізичне виховання приносить не тільки користь для здоров`я, але й тренує морально-вольові якості, допомагає вивільнити емоції після напруженого дня. Щодо розумового розвитку, то багато інформації можна отримати спілкуючись з колегами, адже у порівнянні з переглядами освітніх роликів, я маю пряму можливість поставити питання та отримати конкретну відповідь. Багато моїх товаришів вже працюють в агрономії, тому діляться зі мною своїми спостереженнями та актуальною інформацією. У мене є можливість переймати «живий» досвід, а це — безцінно.
  • В рамках проєкту «АгрокебетиPRO» ви слухали модуль лекцій з тематики працевлаштування, чи допомогли вам якимось чином отримані знання?
  • Мені пощастило не тільки слухати лекції, а й провести розмову щодо особливостей працевлаштування з однією зі спікерок — Анною Казнадєй, яка успішно стала частиною компанії «Байєр» після проходження стажування від проєкту «Агрокебети». Для себе я виділив лекцію від Альони Федько, де навчали правильному написанню резюме. Пройшовши свій шлях до працевлаштування я з впевненістю можу сказати, що хороше резюме — це пряма дорога на співбесіду.
  • Артеме, що порадите читати студентам-аграріям, щоб знати більше та бути затребуваним на аграрному ринку праці?
  • По своїй роботі я щодня зіштовхуюся з такими ресурсами як:

    Саме тут я знаходжу багато цікавого з приводу шкодочинних об'єктів, а також просто черпаю актуальну інформацію про життя українського агробізнесу. Окремо хотів би виділити журнал «Агрономіка», який розповідає про умови вегетації культур у різних регіонах країни.
  • На вашу думку, які soft та hard skills варто розвивати в собі молодим спеціалістам та випускникам вузів для успішного працевлаштування та побудови кар'єри?
  • На мою думку, найважливішими навичками для успішного працевлаштування є:
комунікабельність та вміння доносити власну думку
незалежно якою мірою ваша професія пов'язана з живою комунікацією, не менш важливо мати навики ділового листування. Необхідно вміти будувати відносини та писати так, щоб ваша думка була чіткою та зрозумілою для кожного
вміння адаптуватися та нестандартність мислення
для молодого спеціаліста це must have. Як би не складалися обставини, потрібно не тільки бачити проблему і зациклюватися на ній, а креативно підходити до її вирішення, поглянувши на неї під іншим кутом
вміння керувати часом
життя ставить перед нами багато задач, на вирішення яких не так багато часу. В професії агронома тайм-менеджмент грає велику роль, адже чи не найголовніше вчасно провести необхідну операцію. Саме тому вміння правильно розставляти пріоритет та планувати час є першочерговою справою
здатність до самонавчання
час не стоїть на місці, тому потрібно мати жагу до вивчення та набуття нових навичок, щоб бути обізнаним та більш впевнено почувати себе на ринку праці
  • Із хард скілів можу виділити створення власних кейсів-рішень, на основі яких можна розробити оптимальну формулу вирішення питання.
  • Які ТОП-5 порад ви можете дати своїм колегам стосовно перших кроків на шляху до працевлаштування та розвитку власної кар'єри?
1
Порада перша:
ретельно підійдіть до створення резюме, адже це ваше обличчя і сапомперентація. Саме на основі цього документу роботодавці складатимуть думку про вас та прийматимуть рішення щодо запрошення на співбесіду. Не рекомендую приписувати собі ті навички, якими ви не володієте, адже їх легко зможуть перевірити на практиці. Починати свій шлях з брехні — не найкраща ідея.
2
Порада друга:
починайте вивчення англійської мови якомога раніше. Цей навик дуже підвищить ваші шанси на отримання бажаної роботи. Навіть якщо у вас не буде достатньо знань, англійська мова стане вагомим фактором в одобренні вашої кандидатури.
3
Порада третя:
вивчайте штучний інтелект і використовуйте його для вирішення задач. Немає сенсу витрачати дорогоцінний час на ручне заповнення таблиць чи створення шаблонів, якщо можна задати параметри та оптимізувати рутинні завдання.
4
Порада четверта:
отримайте водійське посвідчення. Перш за все для агронома важлива мобільність, щоб мати змогу дістатися до необхідного місця, тому без посвідчення водія буде складно.
5
Порада п'ята:
якісно відпочивайте, а якщо не вмієте — навчіться. Будь-якій людині потрібен відпочинок, щоб банально набратися сил і не вигоріти. Це допоможе зберегти вашу продуктивність та бажання розвиватися у сфері далі.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети