Рекордсмен проєкту «АгрокебетиPRO».
Історія Євгена Пенчука про саморозвиток та можливості, які дарує проєкт

Навчання — процес довжиною в ціле життя, особливо зараз, коли знання швидко стають застарілими, а межі можливостей для себе ми визначаємо самі. Такі тенденції демонструють, що навчання стає не тільки засобом для досягнення цілей, але і ключем до постійного розвитку. Сьогодні своєю історією участі у проєкті «АгрокебетиPRO» поділиться учасник курсу Євген Пенчук, власник 8 відзнак від менторів навчальної програми. Команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», поспілкувалася зі студентом та дізналася яким чином Євген долає виклики та самовдосконалюється, щоб досягати більшого.
  • Євген, нам відомо, що навчальний заклад, студентом якого ви є, знаходиться у Мелітополі. Розкажіть про реальність навчального життя студента-аграрія під час війни?
  • Бути студентом-аграрієм під час війни — це однозначно про відповідальність, рішучість, мобільність, а також здатність до швидкого навчання та прагнення до постійного розвитку. Розуміння того, що твої знання знадобляться країні у повоєнний період — є мотивацією для подальшого навчання та удосконалення новичок! Сьогодні я студент 4-го курсу спеціальності «Агрономія» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного. Влітку 2022 року у розпалі вступної кампанії, коли університет вже був релокованим до Запоріжжя, адміністрації знадобилась допомога студентів для участі у приймальній комісії. Звичайно, я погодився, адже тільки спільними зусиллями можна подолати всі виклики воєнного часу. Після закінчення вступної кампанії, мені запропонували роботу секретарем деканату на одному з факультетів.
  • Як відбулося ваше знайомство з проєктом «АгрокебетиPRO» та чому вирішили взяти в ньому участь?
  • Першочергово про проєкт «АгрокебетиPRO» я дізнався з інтернет-джерел освітнього проєкту «Агрокебети». Мою цікавість до участі у проєкті підсилили і викладачі факультету. Так як університет є переміщеним до Запоріжжя, безпекова ситуація в регіоні не дозволяла проведення виробничої практики у форматі офлайн, тому проєкт «АгрокебетиPRO» став для мене та моїх колег ідеальним вирішенням цієї проблеми. Онлайн-лекції експертів, екскурсії провідними та потужними підприємствами, проходження тестування та отримання відповідного сертифікату про участь у проєкті — нам зарахували за виробничу практику.
  • Які можливості від проєкту ви побачили для себе?
  • Проєкт відкрив для мене багато можливостей — від набутого досвіду до пропозицій щодо працевлаштування. Він надав ті корисні знання та навички, які знадобляться при подальшій роботі.
  • Чи співпали ваші очікування з реальністю?
  • Проєкт перевершив мої очікування! З першої лекції напряму «Менторство в агро», я зрозумів, що не пропущу жодного заняття! Професійні ментори, представники топових агрохолдингів — це ті люди, в яких хочеться вчитися. Короткі конспекти, в яких висвітленні основні моменти лекції — це ті поради від експертів, до яких однозначно варто прислухатися. Курс «АгрокебетиPRO» дав мені максимум тих знань та вмінь, які можна підкреслити при складанні резюме, що дуже важливо для студента. Завдяки проєкту в мене сформувалося усвідомлення, як знайти своє місце в агро. Саме такими рекомендаціями ділився один з менторів проєкту — Сергій Кравчук, про які я хочу розповісти кожному, хто не мав можливості долучитися до курсу. По-перше, аналізуйте та візуалізуйте. Здійснюйте аналіз — хто і що вас оточує. Візуалізуйте — де в центрі знаходитеся ви самі. По-друге, зосередьтеся. Спробуйте визначитися, чи подобається вам те, що ви бачите, та чим займаєтеся. По-третє, будьте сміливими. Потрібно мати сміливість визнати те, чого ви хочете. Не менш важливо — плануйте. Складайте плани для досягнення омріяного результату, і врешті дійте сміливо та наполегливо. Починайте реалізацію свого плану, головне — не бійтеся помилок. Такі погляди та поради сформували в мене розуміння себе та своїх цілей. Це стимулює до активних кроків у напрямку власної мети, надаючи впевненості у своїх можливостях.
  • На яких підприємствах вам вдалося побувати в рамках проєкту?
  • В рамках проєкту я виконував домашні завдання за які часто отримував відзнаки. Виконавши завдання від експертів Агрохолдингу МХП Наталії Романенко та Петра Пшеничного, при оцінці моєї роботи відзнакою стало запрошення на триденний захід під назвою — MHP AGRI FUTURE на Вінниччині. За три дні івенту я відвідав потужності підприємства ВКВК (внутрішньогосподарський комплекс по виробництву комбікормів) та МХП-Зернопродукт, де ознайомився з інноваціями та цифровими технологіями в агробізнесі. Побачив, як за допомогою дронів можна обприскувати поля, а через GPS керувати трактором чи комбайном. Також було цікаво поспостерігати за процесом виготовлення соняшникової олії. Не менш пізнавальним було знайомство з керівником агронапрямку МХП, під час якого він поділився своєю історією успіху від логіста до топ-менеджера.
  • Ви рекордсмен з отриманих відзнак від експертів проєкту, у чому ваш секрет?
  • Насправді жодного секрету немає. Проєкт «Агрокебети» мені сподобався ще до анонсу курсу «АгрокебетиPRO». Участь в ньому насамперед дала мені можливість проявити себе. Виконувати домашні завдання насправді було нескладно, для цього потрібно було тільки бажання дізнаватися щось нове. Мені імпонував підхід експертів: аналіз домашніх завдань учасників проєкту та розбір помилок. Думаю важливо і те, що я підходив до оформлення завдань не тільки якісно, але й творчо. Я вважаю, що чітко структурована інформація підкріплена ілюстраціями — це завжди краще, ніж чорний текст на білому листі.
  • Як ви вдосконалюєте себе та свої знання?
  • Відповідь однозначна — постійне навчання! Навчання в університеті, проходження навчальних практик, якісне виконання домашніх завдань, проходження онлайн-курсів на навчальній онлайн-платформі «Агрокебети» — дозволяють тримати себе в тонусі. Не менш важливо — почав вивчати англійську мову, адже співпраця з міжнародними компаніями, участь у міжнародних виставках, нові знайомства, вивчення сучасної фахової літератури потребує цих знань. Навіть агроному необхідно володіти англійською мовою.

    Окрім навчання я намагаюсь розвивати себе у суспільному житті. Відвідуючи різні форуми, я обмінююся досвідом з іншою молоддю. Серед цікавих заходів:
1
Регіональний молодіжний форум на тему: «Роль молоді після деокупації Запорізької області», де обговорювалися важливі питання впливу молоді на реінтеграцію деокупованих території, а також методів соціального впливу та спроможності держави повернути молодь з міграції до України.
2
Всеукраїнський молодіжний форум «Державотворець: молодь на варті змін». Одна з основних тем форуму — можливості самореалізації молоді в Україні. Разом з колегами обговорювали шляхи залучення молоді до змін та необхідність єднання зусиль для успішної відбудови держави.
3
Український молодіжний форум «Відновлення в єдності». Дискутували про молодь в широкому сенсі слова: спілкувалися про поточну ситуацію в молодіжній сфері, виклики сьогодення та можливі рішення, а також про євроінтеграцію та повоєнну відбудову держави.
Нещодавно я отримав Іменну академічну стипендію Президента України, а також став Членом Ради з питань ВПО при Запорізькій обласній військовій Адміністрації. Метою Ради є створення ефективної комунікації між владою та внутрішньо переміщеними особами. Рада сприятиме у реалізації захисту прав та інтересів ВПО.
  • Які книги варто прочитати кожному студенту-аграрію та на які ресурси підписатися, щоб знати більше та бути затребуваним на ринку?
  • Можу порекомендувати книгу про комунікації, домовленості та взаєморозуміння: «Взаємодія з ворогом» Адама Кехейна, проте вона не зовсім фахова для аграрія. Прочитавши її, можна дізнатися як працювати з людьми, які не викликають ні довіри, ні симпатій. Це був подарунок для мене від ментора проєкту Вадима Скрипника — директор сільськогосподарського виробництва агропромхолдингу «Астарта-Київ». Книга закликає нас визнати жорстку реальність людського буття в цьому світі: прийняти існування конфліктів, які здаються неможливими до вирішення, а також презирства й ненависті. Але, водночас, вона дає зрозуміти, що навіть вороги можуть посприяти нашому зростанню. Щодо ресурсів — з впевненістю рекомендую наступні:
1
Звичайно Агрокебети — на сторінках в соціальних мережах проєкту можна знати багато цікавого: від корисних конспектів та інтерв`ю до анонсів онлайн-курсів та цікавих заходів.
2
Всеукраїнський аграрний журнал «АгроЕліта» — провідне видання, присвячене важливим напрямкам та подіям в аграрному секторі. Тут знайомлять з новинками техніки, а також публікують цікаву та актуальну інформацію від найкращих світових експертів.
3
AgroPortal.ua — тут завжди ексклюзивна, актуальна, якісна та корисна інформація про АПК України та світу.
4
ADAM UA — якісний український медіаресурс про агросферу.
5
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО. Це більш про економічний розвиток сільських громад України, сільськогосподарські підприємства, а також додаткові можливості та послуги для агропідприємців. Зараз проєкт USAID Агро допомагає Україні відновити потужності для зберігання зерна, сприяє комплексному та стійкому економічному зростанню шляхом розвитку сільського господарства України.
  • Завдяки цим ресурсам я завжди можу знайти корисну інформацію для власного розвитку та бути в курсі всіх новин в сфері агро.
  • На вашу думку, які soft та hard skills варто розвивати в собі молодим спеціалістам та випускникам ЗВО для успішного працевлаштування, а також побудови кар'єри?
  • На мою думку, для побудови кар`єри soft-skills відіграють чи не найважливішу роль! Софти допомагають швидше адаптуватися молодому спеціалісту на новому робочому місці. Саме тому необхідно розвивати наступні навички:

    Комунікабельність. Це основний навик, який свідчить про вміння чути співрозмовника та налагоджувати контакти.
    Відповідальність. Адекватне та виважене ставлення до будь-якої роботи, яке забезпечує результат та мінімізує ризики роботодавця.
    Креативність. Це про здатність знаходити нові ідеї.
    Лідерство. В кожній команді потрібен лідер — людина, яка ухвалює та підтримує певні рішення, а також не боїться брати за них відповідальність.
    Адаптивність. Вміння швидко адаптуватися до нових реалій, що сьогодні актуально як ніколи раніше.

    Однак не варто забувати і про hard skills, адже вони не менш важливі. Для розвитку хардів потрібно дослідити ринок праці, щоб зрозуміти найбільш затребувані навички. Після вивчення поширених вимог роботодавців, розвивайте виокремлені скіли, використовуючи всі доступні для вас ресурси: онлайн та офлайн-курси, семінари, тренінги та спілкування з колегами. Обов'язково практикуйте вже набуті навички у роботі.
  • Які ТОП-5 порад ви можете дати своїм колегам стосовно навчання та початку кар'єри.
  • Порада перша: постійно навчайтеся. За будь-яких умов та при найменшій можливості використовуйте свій час для навчання.
    Порада друга: будьте допитливими. Цікавтеся усім, що вам не зрозуміло, не соромтеся ставити запитання.
    Порада третя: не бійтеся будь-якої роботи. Починайте з виконання простих завдань, здобуваючи корисні базові навички та вміння для чогось більшого.
    Порада четверта: вірте в себе. Працюйте над собою — у вас все вийде.
    Порада п'ята: цікавтеся майбутнім місцем роботи. Детально ознайомтеся з бажаним місцем роботи та компанією, в якій хочете працювати. Це допоможе вам вдало пройти співбесіду та отримати перше місце роботи.

    Наразі проєкт «АгрокебетиPRO» реалізовує третій напрям проєкту під назвою «Агропідприємництво». Я вже долучився, долучайтесь і ви!

    Надалі я планую тісну співпрацю разом з Агрокебетами!
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети