Стукайте і вам відкриють.
Надихаюча історія про пошук можливостей для працевлаштування від Олександра Срібранця

Історії успіху реальних людей завжди надихають нас та нагадують, що у ситуаціях, які здаються безвихідним, можливі перемоги. Часто для студентів такою перемогою, але й водночас викликом, є перше працевлаштування. Ні для кого не секрет, що поширена вимога роботодавця про молодого спеціаліста, який має багато професійного досвіду — це замкнуте коло з якого складно вибратися. Сьогодні команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» поділиться історією студента, який звернувся до проєкту за допомогою у пошуку роботи. Тож про надихаючу історію Олександра Срібранця, який розпочав свій шлях в агро разом з АгрокебетамиPRO розповідаємо далі.
  • Олександре, як відбулося ваше знайомство з проєктом, чому ви вирішили звернутися саме до Агрокебети?
  • Усе відбулося випадково, але дуже доречно та вчасно. Я натрапив на стоірнку Агрокебет у соціальній мережі Instagram, де активно публікувалися вакансії від проєкту «АгрокебетиPRO». Чогось схожого я раніше не бачив, тому вона привернула мою увагу. Виявилося, що на той час якраз реалізувався напрям «Працевлаштування». Я переглянув дописи на сторінці та всю збережену актуальну інформацію, довго не вагався і одразу написав у дірект із запитом про пошук роботи чи проходження практики. На той час я вже намагався працевлаштуватися і звісно шукав для цього можливості, але без допомоги студентам в цьому плані доволі складно. Менеджери сторінки багато розпитували мене про мої побажання, готовність до переїзду та інші опції, обіцяли допомогти і попросили надіслати своє резюме. Довго чекати мені не довелося, буквально за місяць зі мною зв'язалися мої майбутні роботодавці та призначили співбесіду.
  • Це був ваш перший досвід працевлаштування в агроcфері?
  • Так, це був мій перший досвід працевлаштування взагалі. На той час я тілько-но перейшов на третій курс у Сумському національному аграрному університеті. Запропонували мені роботу також в Сумах, що було дуже зручно, оскільки це давало можливість поєднувати роботу з навчанням. Я успішно пройшов співбесіду на позицію помічника агронома в одну із найбільших агрокомпаній в Україні — ІМК, ПСП «Слобожанщина Агро». З впевненістю можу сказати, що цей досвід розкрив мені очі на всі нюанси роботи агронома, які неможливо помітити знаходячись осторонь. Тому я дуже вдячний проєкту «АгрокебетиPRO», що допомогли мені розпочати кар'єру за спеціальністю.
  • Коли ви намагалися працевлаштуватися, з якими проблемами ви зіштовхувалися?
  • В наш час студенту доволі складно знайти роботу, а якщо за спеціальністю, то шанси зменшуються ще більше. Як правило роботодавці хочуть наймати вже сформованого спеціаліста із багажем знань та професійним досвідом, а де його взяти новачку — питання риторичне. У відкритому полі особливих конкурентних навичок та знань не наберешся. Тому основна проблема — відсутність досвіду.
  • Які основні навички вам вдалося здобути за час свого працевлаштування?
  • Насправді навичок я здобув чимало та ще й неочікуваних для самого себе. По-перше, я почав більш якісно та ефективно комунікувати з людьми, відчув справжню відповідальність — однозначно подорослішав. Навчився рано прокидатися та правильно організовувати свій час, планувати. По-друге, отримав багато прикладних знань безпосередньо від агрономів. Почав орієнтуватися у різноманітних препаратах та діючих речовинах, засобах захисту рослин. Розібрався з налаштуванням комбайнів та сівалок, на реальних прикладах зрозумів як слідкувати та дотримуватися норм під час польових робіт. Це той необхідний практичний досвід, про який можна багато разів читати, але так і не змогти застосувати. По-третє, облік та документація. Тільки під час реальної роботи я зрозумів реальні обсяги моніторингу та його важливість. Усе це вже потужне підґрунтя з яким я почуваю себе більш впевнено та професійно, хоча це ще далеко не кінець — попереду сонях, тому мої навички скоро доповняться.
  • Чи не жалкуєте ви, що почали свій кар'єрний шлях будучи студентом? Чи варто взагалі студенту шукати роботу під час навчання, чи все ж краще зайнятися пошукати після здобуття освіти?
  • Однозначно не жалкую. Я підтримую думку про те, що ще будучи студентом, варто пробувати реалізувати себе, починати працювати. Не так важливо чи буде це робота за фахом. Можна працювати, наприклад, офіціантом, щоб отримати фінансову свободу, соціалізуватися, вчитися жити самостійно та правильно розпоряджатися грішми. Якщо це робота за спеціальністю — чудово. Це прекрасна можливість отримати професійний досвід, зрозуміти чи це та справа з якою ти хочеш пов'язати своє життя. Однак момент навчання також важливий, не варто нехтувати ним. В університеті чи іншому освітньому закладі здобуваються теоретичні знання, які є базою для набуття практики.
  • З якими труднощами ви зіштовхнулися коли почали поєднувати навчання та роботу?
  • Як би там не було, але робота агронома — в полі, а воно не чекатиме. Тому основна проблема — це час. Я хочу розвиватися, але і навчанням жертвувати також не маю наміру, тому планую оформити індивідуальний навчальний графік.
  • На вашу думку, які навички варто розвивати студентам для того, щоб успішно працевлаштуватися та досягати успіху?
  • Насамперед потрібно бути готовим до інтенсивного навчання, як в університеті, так і на роботі, оскільки це процес довжиною в життя. Ще один важливий момент — вміти комунікувати якісно та з великою кількістю різних людей. Людський фактор в роботі агронома доволі поширений, тому відкритість, розвинений емоційний інтелект та позитивний настрій мають вагу в цій справі. Особисто я прийшов у компанію іншою людиною. Я був дещо сором'язливим, оскільки довкола з'явилося багато нових людей. Мені потрібен був час на адаптацію, щоб з усіма створити стосунки та потоваришувати. Така дружня атмосфера допомогла мені краще засвоювати інформацію та змінити своє мислення на більш доросле та професійне. Тому раджу кожному студенту, який шукає роботу звернути на це увагу. Не варто боятися нового та невідомого, потрібно до нього йти та відкривати для себе нові горизонти.
  • Дайте свій ТОП-5 порад для колег, які планують розпочати свій професійний шлях.
1
Порада перша:
Не лінуйтеся та не опускайте рук. Пошук свого місця часом доволі виснажливий та непростий. Якщо ти молодий спеціаліст, то з тобою обов'язково трапиться ситуація, коли тебе знецінять та покажуть, що ти некомпетентний. Це розчаровує та впливає на сприйняття себе як особистості та фахівця. Тривалий час я шукав роботу в різних компаніях, не міг працевлаштуватися. Бувало, що на співбесідах мене морально пригнічували, але у мене була мета і зараз я розумію, що це був шлях, який просто було необхідно пройти.
2
Порада друга:
Не бійтеся пробувати. Невдачі трапляються з кожним. Ви не можете знати чи вийде у вас щось поки не спробуєте. Це все досвід без якого не буде перемог. Завжди шукайте у всьому позитив, навіть коли вам дуже складно. У такому разі його необхідно шукати особливо активно. Був випадок, коли я пропрацював майже 19 годин. Це було фізично виснажливо, однак, з іншого боку, це був дійсно хороший досвід для мене як молодого фахівця. Цей час я витратив точно недаремно. Тому на своєму прикладі можу сказати, що якщо ви хникатимете про те, що вам дуже складно, то єдиним результатом вашої роботи буде ненависть до неї. В більшій мірі ваше сприйняття ситуації та світогляд будуть визначати ваш рівень успіху.
3
Порада третя:
Ніколи не підставляйте своїх колег. Робочий колектив — це ще одна сім'я, у якій ви проводитимете багато часу. Атмосфера у ньому повинна бути сприятливою та спонукати до роботи. Інтриги у колективі та концентрація не на робочому процесі точно погіршить ваш результат. У підсумку ви самі втрапите в яму, яку викопали комусь. Інший важливий аспект — думка оточуючих про вас. Ви починаєте свою кар'єру, тому дуже важливо зарекомендувати себе з хорошої та професійної сторони. Усі ми так чи інакше знайомі між собою, тому погана слава точно йтиме попереду вас. Негатив дуже виснажує, тому це те, чого точно варто уникати.
4
Порада четверта:
Вчіться керувати своїми емоціями та стресом. Я пройшов багато співбесід, тому точно можу сказати, що хвилювання це завжди ваш ворог. Вони роблять вас скутими, змушують говорить незрозумілі речі, які б ви ніколи не вимовили у повсякденному житті. З великою ймовірністю вас зрозуміють неправильно, тому опануйте декілька технік самозаспокоєння, наприклад, дихальних.
5
Порада п'ята:
Завжди залишайтеся людиною, як у професійному житті, так і в повсякденному.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети