АГРОКЕБЕТИ ВЖЕ НА ШЛЯХУ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ: тези гостьової лекції Алекса Ліссітси, CEO ІМК

В лютому відбулась закрита зустріч для студентів та викладачів «Агрокебети» з ініціатором проєкту – Алексом Ліссітсею, генеральним директором ІМК.

Алекс Миколайович презентував свою лекцію: «Україна на шляху до Європейського союзу: Спільна аграрна політика або «Хіба ревуть європейські воли, як ясла повні»

Тема є наразі центральною з трьох сторін:

  1. Євроінтеграція – Україна однозначно готується до вступу ЄС.
  2. Українська аграрна політика – наскільки сумісна з європейськими поглядами та що мусимо змінювати.
  3. Європейська аграрна політика – приклади та антиприклади.
Минулого року Україна взяла на себе багато зобов'язань, як кандидата ЄС і 50%, що маємо зробити в наступні 4 роки – це питання сільського господарства.

Зобов'язання кандидата у контексті аграрного сектору для України, які розглянули під час зустрічі, наступні:
Відповідність регуляторним вимогам
Компанії повинні відповідати законодавству та регуляторним вимогам ЄС щодо агропродовольчого сектору, зокрема у сфері митних правил, маркування продукції та правил управління якістю.
Якість і безпечність продукції
Українські аграрії повинні дотримуватись високих стандартів щодо якості та безпечності продукції, таких як системи контролю якості, стандарти гігієни та безпеки харчових продуктів (НАССР, ISO-стандарти).
Стандарти виробництва
Компанії повинні виконувати вимоги щодо стандартів виробництва, таких як використання безпечних і дозволених пестицидів та слідувати Good Manufactirung Pratices.
Використання ГМО
ЄС має досить суворі вимоги щодо використання ГМО. Українським компаніям знадобиться приведення своїх продуктів у відповідність з вимогами ЄС щодо маркування та обмежень використання ГМО.
Прозорість і документація
Українські компанії повинні забезпечувати прозорість та документацію своїх виробничих процесів, а також вести облік і контроль за використанням ресурсів, включаючи використання пестицидів, добрив і води.
Соціальна відповідальність
Це означає дотримання норм праці, забезпечення безпеки працівників та урахування етичних аспектів у взаємодії з громадськістю та споживачами.
Зважаючи на відносно правильний цинізм європейців, всі вимоги та програми ЄС стосуються грошей.
Розглянувши два основних гравця в розподіленні фінансів, лектор на цифрах розповів, як Європейських Союз ділиться на країни-донори та країни-реципієнти.

Очевидно, Україна входитиме в ЄС як країна-реципієнт, але і до цього має не повну готовність.
Отож, присутні ознайомились з Планом заходів з виконання рекомендації Європейської комісії, де, умовно кажучи, прописані тренувальні кроки для українців, як члена ЄС.
Ось деякі з них, на яких зупинились детальніше та викладачам і студентам проєкту «Агрокебети» вивчення їх стало як домашнім завданням:
1
Завершити розробку Національної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій до 2030 року та розпочати її виконання.
2
Продовжити приведення національного законодавства у відповідність до актів права ЄС у сфері сільського господарства.
3
Здійснювати моніторинг та розширювати реєстрацію фермерських господарств у Державному аграрному реєстрі.
4
Здійснити підготовчі кроки для створення платіжної агенції, яка відповідає вимогам ЄС, та мережі даних бухгалтерського обліку фермерських господарств.
5
Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки сільського господарства через консолідацію земель.
6
Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо лібералізації ринку земель та земельних відносин.
7
Зміцнення ролі України, як одного з гарантів світової продовольчої безпеки.
8
Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України проєкту постанови Кабінету Міністрів України про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 серпня 2022 р. №918 щодо підтримки провадження сільськогосподарської діяльності на територіях областей, на яких завершені бойові дії та припинена їх тимчасова окупація.
9
Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України" (щодо організаційних засад здійснення підтримки в аграрному секторі).
10
Розроблення та подання Кабінетові Міністрів України законопроекту про внесення змін до Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".
Продовжуючи тему євроінтеграції, ми закликаємо обирати оновлену магістерську агроосвіту – «Агрокебети». Для глобальних змін, в першу чергу, потрібно змінитися кожному з нас.
Вступна кампанія 2024-2025 вже скоро. Подавай заявку на навчання. Ми консультуємо.
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка»,
Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП).

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Vaderstad, Adama, Agrosem, Credit Agricole, Pottinger, AgroHub, Drone.ua, HarvEast, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети