Як вчитися практичному агро, не закидаючи університет?

Навчатися не сухій теорії реально, коли самі представники бізнесу приходять до студентів. Це підтверджує новітня магістерська програма проєкту «Агрокебети» Цього року проєкт має 9 груп магістрів в топових аграрних університетах країни, а всього існує 5-ий рік.

Осінній семестр-2023 був насичений гостьовими лекціями і основу блоку «Агрономії» взяв на себе золотий партнер проєкту – компанія «Байєр»

Всього до студентів завітало 8 експертів різних підрозділів компанії та провели сумарно 12 лекцій. Таке пряме включення лекторів з агробізнесу найкраще поєднує теорію з практикою і готує студентів до майбутньої роботи.

Чому? Розповідають наші студенти-кебети.
  • Вікторія Землянухіна
    Студентка проєкту «Агрокебети» в МНАУ
    Навіть складні теми були подані доступною мовою, завдяки чому матеріал легше засвоювався. За такий підхід лекторам хочеться особливо подякувати. Складно визначити лише одну найкориснішу тему, оскільки кожна з них важлива та необхідна для розуміння цілісної картини. Проте, найбільше запам'яталася лекція: «Технології вирощування зернових: особливості сезону 2023 року, основні проблеми, помилки та шляхи їх вирішення». Окремо дякую чудовому лектору Олександру Кузьмінському!
  • Дмитро Москаленко-Олещенко
    Студент проєкту «Агрокебети» в НУ «Чернігівська політехніка»
    Хочеться, щоб тепер ще більше було гостей в нашому навчанні, бо це дуже цікаво та пізнавально. Основна перевага — можливість ставити питання напряму доповідачеві і одразу отримувати дієві відповіді з порадами.

    Мені найбільше запам'ятались такі лекції: «Технологія вирощування зернових» від Олександра Кузьмінського та «Стале застосування ЗЗР» від Олександра Лаврова. Ці лекції були багато наповнені конкретними прикладами застосування та економічно обгрунтованими процесами в сільському господарстві.
  • Сергій Радченко
    Студент проєкту «Агрокебети» в ЛНУ ім. Т. Шевченка
    Лекції були дуже інформативними та захоплюючими, а ще важливо – добре структуровані. Відчувалося, що експерти Bayer є дуже досвідченими і я радий, що вони поділилися з нами своїм досвідом. Для мене це була дуже гарна можливість долучитися до передових знань у такий складний час.

    Найбільше запам'яталися перші дві лекції від Валентини Коцур про класифіацію комах та захист с.-г. рослин від шкідників. Нам не просто розповідали про те, як вирішувати проблеми в полі, а також надавали практичні поради та інструменти, які ми можемо використовувати в своїй власній роботі. Лекція надала мені глибоке розуміння того, наскільки важливо брати до уваги захист рослин у сільському господарстві.

    Вважаю, що найкориснішим було те, що весь цикл лекцій був націлений на сталий розвиток сільського господарства. Експерти переконані, що сільське господарство може бути більш екологічним і ефективним, і вони поділилися з нами своїми ідеями про те, як це зробити. Я дуже дякую за їх час з нами!
  • Олександр Шевченко
    Студент проєкту «Агрокебети» в ХДАЕУ
    Кожна лекція була насичена цінною фаховою інформацією, яку у майбутньому можна використати на практиці при працевлаштуванні чи розвитку власної справи.

    Для мене найбільш цікавою виявилася лекція «Технологія вирощування олійних культур (ріпак, соняшник)» від Ігора Бучинського. Хочу відзначити, що матеріал лекції містив достатньо статистичних даних, таких як ефективність використання певних препаратів; цікаві графіки, які відображають процес поглинання елементів живлення, котрі згодом використовують в концепції збереження врожаю. Це захоплює і виникає бажання одразу практикуватись!

    Найкориснішу інформацію, на мою думку, надав Олександр Лавров, який розповів про відповідальне поводження із засобами захисту рослин. Загалом лектор доніс до нашої уваги правила безпечного використання засобів захисту рослин, якими точно не потрібно нехтувати, а багато хто їх навіть не знає.
    Цінно, що ми тепер маємо ці знання та дякую за безцінний досвід від спілкування з фахівціями-практиками Bayer.
  • Анна Бойко
    Студентка проєкту «Агрокебети» в НУБіП
    Лекції від Bayer були дуже логічно сплановані, що полегшило сприйняття такої великої кількості нової інформації. Лектори розповіли про останні досягнення в галузі сільського господарства, включаючи генетику, штучний інтелект, робототехніку та автоматизацію. Вони надали детальну інформацію про те, як ці технології можна використовувати для підвищення продуктивності, ефективності та сталості сільського господарства. Курс дав мені чітке розуміння того, як сучасні технології можуть допомогти нам вирощувати більше їжі, ефективно використовувати ресурси та дбати про навколишнє середовище. Здається, скоро вже будемо готові використовувати ці знання в дії!
  • Андрій Боряк
    Студент проєкту «Агрокебети» в СНУ ім. В. Даля
    Я ціную в лекціях наявність практичної цінності інформації, успішні кейси та цікаві факти — а це все якраз і було в наших лекціях! Надзвичайно цікаво було почути про те, як відбувався процес роботи в агро в 2023 році та на основі цього скласти власне враження щодо перспективи в даній галузі (яка на мою думку, існує, навіть незважаючи на війну).
    Вже чекаю наступні зустрічі з «Байєр», як онлайн, так і оффлайн.
  • Аліна Давидкова
    Студентка проєкту «Агрокебети» в ТДАТУ
    Пройдені лекції дали змогу згадати багато необхідної інформації по захисту рослин, по вирощуванню зернових, олійних та систематизувати знання до купи:)
    Найбільше ж мені сподобалася лекція від пані Ганни Швець про фінансування агробізнесу. Гостя розповіла про отримання грошових ресурсів для забезпечення операцій та розвитку сільськогосподарської діяльності: банківські кредити, інвестиції від приватних інвесторів, державні субсидії та гранти, а також внутрішні ресурси компаній.
    Особливо цікаво було про капіталовкладення, державні субсидії та гранти, спрямованих на підтримку аграрного сектору, стимулюювання виробництва та впровадження новітніх технологій. Успішне поєднання цих різних джерел фінансування дійсно дозволить агробізнесу забезпечити стійкість та розвиток у конкурентному середовищі.
    Рекомендую ці лекції «Байєр» для поглиблення професійної експертизи в агрономії, ознайомитися з ними можна на порталі агрокебетів та пройти різні курси https://courses.agrokebety. com
  • Андрій Сазанський
    Студент проєкту «Агрокебети» в ЛНУ ім. Т. Шевченка
    Власне в мене було враження, що я з лекторами побував на дослідних ділянках та виробничих полях! Відчуття, що брав безпосередню участь у аграрних заходах, наслідком аналізу та інформаційної обробки яких стали ці лекції.

    Серед усіх якісних, важливих і корисних лекцій я хочу відзначити лекцію від Ганни Швець: «Джерела фінансування агробізнесу». Я дізнався про існування дієвих, хоча маловідомих широкому загалу способів істотного зниження витратної частини в агробізнесі, а саме – зменшення податкового та перевірочного навантаження на аграріїв. Лекція спонукала мене до додаткового пошуку інформації і без перебільшення, вона дуже спростить мені ведення аграрного бізнесу в майбутньому та значно знизить статтю моїх витрат. Про це можуть засвідчити мої нотатки, які я ледь встигав робити.

    Ще одна лекція, яка була надзвичано корисною для мене – «Технології вирощування олійних (соняшник, ріпак)» від лектора Ігоря Бучинського.
    Дана лекція була для мене дуже важливою, оскільки моя магістерська робота пов'язана із темою цієї лекції.
    Для себе я дізнався багато цінних перевірених польовою практикою методів, нюансів та алгоритмів дій у конкретних ситуаціях, при вирощуванні соняшнику.

    Дякую проєкту, що культивує із студентів майбутніх спеціалістів-практиків і співробітників для аграрних підприємств!

Що ж кажуть самі лектори?
  • Ігор Бучинський
    Менеджер з розвитку агрономічних рішень у Східній Європі по гербіцидах та інсектицидах «Байєр»
    Слухачі-студенти лекцій проєкту «Агрокебети» дуже різні за знаннями агрономії – серед них є й ті, які не мають базової агрономічної освіти, і їм особливо цікаво зануритися в проблеми сільського господарства. Можу припустити, що це ті студенти, які хочуть працювати в сільському господарстві. Тому, розуміння процесів вирощування сільськогосподарських культур дасть їм можливість легше інтегруватися в аграрну спільноту. Саме ці студенти часто ставлять досить неординарні запитання. Є також й інші студенти, які ставлять чіткі професійні запитання. На такі запитання найцікавіше відповідати лектору. Ці дискусії часто припинялися лише з вичерпанням часу відведеного на певну тему. На мою думку, таке поєднання зовсім різних за професійним напрямом розвитку людей найбільше може збагатити знаннями їх самих. Адже сприйняття будь-якого виклику в сільському господарстві в людей різних спеціальностей буде різною. В таких дискусіях можуть появлятися дуже цікаві й неординарні пропозиції, які знайдуть своє місце в аграрному бізнесі. І я радий бути долученим до цих глибоких дискусій з українськими студентами в аграрному напрямі!
  • Святослав Павлишин
    Фахівець із селекції та генетики сільськогосподарських культур (ріпак) «Байєр» в Україні
    Участь як лектора в освітньому проєкті «Агрокебети» стала для мене захопливим досвідом, де я з великим задоволенням ділився своїми знаннями у сфері селекційних випробувань. Додаткова освіта від стейкхолдерів стає кроком до вдосконалення навичок студентів та глибшого розуміння сучасних викликів галузі сільськогосподарського виробництва, що, беззаперечно, покращить їхню готовність до професійної діяльності. Активна участь і зацікавленість студентів свідчать про значний потенціал для інновацій та розвитку галузі. Це власна роль у формуванні.
  • Олександр Кузьмінський
    Начальник відділу продуктового та дистрибуційного маркетингу в «Байєр» в Україні
    Завжди, коли людина навчається, сам процес поєднує можливість отримання інформації. На сьогодні джерел такої інформації є дуже багато. Але є одне «але» – інформація не підкріплена практичним досвідом і без такого підґрунтя не буде можливості досягти бажаного результату.

    Саме тому маю за честь ділитись практичними здобутками, набутими у процесі життя та навчання з людьми, які бажають їх отримати. Віддавати завжди добре: колись і ми отримуємо від когось щось нове та корисне у відповідь. Особливо радує те, що у нашій державі є люди, які мають жагу до знань, а відповідно це дає віру у майбутнє самої держави.
  • Анна Швець
    Менеджер проєктів департаменту маркетингу «Байєр» в Україні
    Бути студентом-аграрієм під час війни – це однозначно і про відповідальність, і про рішучість, і про розвиток. Магістерська освітня програма «Агрокебети» – проєкт, де ми маємо змогу не лише поспілкуватись із надзвичайними студентами, а й закохати та залучити до сільського господарства молоді таланти. В бажанні поєднати своє майбутнє саме з аграрною сферою, необхідно розумітися на усіх процесах, які стоять за лаштунками. Не стала винятком й тема моєї лекції: «Джерела фінансування агробізнесу». На її прикладі ми разом зі студентами детально розглянули виклики, з якими щодня зіштовхуються наші аграрії, а також поговорили про те, як партнерські фінансові програми компанії «Байєр» допомагають фермерам знизити статтю своїх витрат. Гостьові лекції дають нам можливість не лише донести чітку філософію компанії «Байєр», але й вкотре говорити про складні речі та процеси в агробізнесі простими доступними словами.
  • Олександр Лавров
    Керівник регуляторного департаменту в «Байєр» в Україні
    Моя лекція, присвячена відповідальному застосуванню засобів захисту рослин, – це основа належного поводження із пестицидами в цілому, постійне нагадування про те, що вже створює певну культуру використання ЗЗР. Поширювати таку інформацію серед студентів навчального проєкту – це певний вклад в розвиток стійкого сільського господарства України. Також це, щонайменш, запорука запобігання виникненню інцидентів, пов'заних із застосуванням засобів захисту рослин. Особливо важливий зворотний зв'язок від студентів, про що свідчить велика кількість запитань під час лекції.
Команда менеджменту проєкту дякує надійному партнеру компанії Байєр за підтримку аграрної освіти та додаткову мотивацію для студентів власним прикладом.

Впевнені, що з такими бізнес-гостями наші студенти на крок попереду до самореалізації в агро!
Bayer — це міжнародна компанія, що працює в сферах охорони здоров'я та сільського господарства. Це одна зі світових інноваційних компаній-лідерів в області захисту рослин, насіння та біотехнологій.
Наша провідна для галузі інноваційна система побудована на унікальному поєднанні насіння, біотехнологій, захисту рослин та цифрових інструментів.
Підрозділ пропонує широку лінійку продуктів, включаючи високоякісне насіння, інноваційні ЗЗР, до складу яких входять як хімічні, так і біологічні діючі речовини, активно розвиває напрямок ресурсозберігаючого землеробства.
ОСТАННІ НОВИНИ
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка»,
Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП).

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Vaderstad, Adama, Agrosem, Credit Agricole, Pottinger, AgroHub, Drone.ua, HarvEast, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети