Як ЄВІ з іноземної мови вплине на вступ до магістратури в аграрних університетах

З 11 травня 2021 року розпочнеться реєстрація для складання єдиного вступного іспиту (ЄВІ) з іноземної мови вступників до магістратури, у тому числі, аграрних закладів вищої освіти України, яка триватиме до 18:00 3 червня 2021 року.
Строки реєстрації вступників і проведення вступних випробувань в магістратуру були встановлені «Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році». Одночасно в Українському центрі оцінювання якості освіти затвердили характеристику тесту ЄВІ у поточному році.

Так, згідно з наказом Центру, ЄВІ передбачає написання тесту з іноземної мови: англійської, німецької, французької чи іспанської.

Тест складатиметься з двох частин: перевірка читання (22 завдання) та використання мови (20 завдань). Загальна кількість завдань у тесті – 42. На їх виконання відводиться 60 хвилин.

Тест міститиме завдання трьох типів: на вибір однієї правильної відповіді, на встановлення відповідності та заповнення пропусків у тексті.

За кожну правильно надану відповідь учасник тестування зможе отримати 1 бал. Максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання, – 42 бали.
Щоб дізнатись більше про вступ на новітню магістерську програму «Агрокебети», запрошуємо відвідати День відкритих дверей у Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП), де 29 квітня в онлайн-режимі будуть представлені можливості для бакалаврів, які хочуть отримати сучасні знання та потрібні навички.

Подробиці за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/90938
ВИНЯТКИ З ПРАВИЛ
Хочемо звернути увагу, що якщо раніше вступний іспит з іноземної мови не був обов'язковим для вступників на магістратуру усіх спеціальностей (наприклад, його не здавали при вступі на спеціальності «Агрономія» та «Агроінженерія»), то в цьому році його повинні здавати усі, крім вступників, які вже мають диплом спеціаліста та магістра.

Це стосується і бажаючих вступити на магістерську програму «Агрокебети». Якщо у вступників вже є диплом спеціаліста чи магістра, вони здаватимуть лише фахове вступне випробування та тест з іноземної мови безпосередньо у закладі вищої освіти, куди вступатимуть.
ЧОГО ОЧІКУЮТЬ В УНІВЕРСИТЕТАХ
Введення обов'язкового ЄВІ з іноземної мови для усіх без виключення спеціальностей викликає в університетах занепокоєння. Вони вже приготувалися до значного скорочення вступників до магістратури в цьому році.
«Вимога здачі ЄВІ з іноземної мови дуже суттєво вплине на вступ до магістратури. Якщо ми візьмемо 100 осіб, які випускаються з бакалаврату, то лише 12-15% з них здадуть цей екзамен. Тобто, уявіть, без ЄВІ до магістратури вступило би 100 студентів, а так їх вступить 15», – ділиться невтішними прогнозами Дмитро Сопов, декан факультету агрономії та будівництва Луганського національного аграрного університету (ЛНАУ).
Дмитро Сопов
декан факультету агрономії та будівництва
ЛНАУ
«Складання мовного ЄВІ – це дійсно вимоги часу, і так має бути, тому що якість і рівень здобувачів ступеня магістра будуть значно вищі у порівнянні з тими, хто здавав просто іспит з іноземної мови. Адже ЄВІ враховує не лише знання граматики, а й фахові компетенції, вміння аудіювати. Проте, на сьогодні, введення ЄВІ - це поки що проблема, яка заважає забезпеченню рівних умов вступу для усіх здобувачів», - підкреслює В. Грановська.

Вікторія Грановська
перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи
ХДАЕУ
Зокрема, за словами Оксани Єременко, проректора Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного (ТДАТУ), доктора сільськогосподарських наук, будуть обмежені у вступі на другий (магістерський) освітній рівень здобувачі вищої освіти з сільської місцевості, де рівень початкової підготовки з іноземних мов в школах часто низький.

Головна проблема, за словами представників університетів, полягає у тому, що до моменту впровадження ЄВІ був відсутній перехідний період, протягом якого заклади вищої освіти могли б переорієнтуватися та внести зміни до своїх освітніх програм.

  • Оксана Єременко
    проректор ТДАТУ
    «До 70% здобувачів вищої освіти, що навчаються за спеціальністю 201 «Агрономія», – з сільської місцевості. Не в кожній сільській школі іноземна мова викладається на високому рівні, а ще й немає можливостей найняти репетиторів. І це створює свої труднощі навіть у процесі навчання на бакалавраті, хоча викладання дисципліни «Іноземна мова» у ТДАТУ передбачено протягом чотирьох років навчання на всіх спеціальностях. При цьому є дуже талановиті діти з сільських шкіл, які чудово вчилися на бакалавраті й хотіли би вступити на програму навчання в рамках проекту «Агрокебети». Однак, хвилюються та бояться здавати ЄВІ», – констатує О. Єременко.
  • Ірина Кирпичова
    проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи
    ЛНАУ
    «Ми вже зробили певні кроки для того, щоб наші студенти мали змогу покращити знання іноземної мови. Зокрема, в цьому році ми будемо запроваджувати вивчення іноземної мови протягом усіх чотирьох курсів навчання на бакалавраті, тоді як раніше цю дисципліну викладали студентам лише перші два роки. Також у нас запланована підготовка студентів за цим напрямком за нашими грантовими угодами, в тому числі тренінги з іноземної мови від Британської Ради в Україні. Але вступникам, які здаватимуть ЄВІ в цьому році, наші зміни поки мало допоможуть», – говорить Ірина Кирпичова, проректор з науково-педагогічної та навчальної роботи ЛНАУ.
У ХДАЕУ та ТДАУ зміни в освітню програму внесли ще три роки тому. Університети стали одними із перших навчальних закладів, де іноземна мова вивчається на бакалавраті протягом чотирьох років. Але говорити, що це допоможе випускникам бакалаврату при здачі ЄВІ, ще зарано, програму треба адаптувати саме під його вимоги.
«Проблема в тому, що у нас дуже різний контингент. Є здобувачі, які цілеспрямовано займалися іноземною мовою зі школи, і є такі, які не мають достатньої базової підготовки. До того ж, при вступі на бакалаврат спеціальності «Агрономія», до переліку необхідних сертифікатів ЗНО іноземна мова не входить, отже, загальний рівень базової підготовки з іноземної мови у цих здобувачів є нижчим у порівнянні з бакалаврами тих спеціальностей, де це ЗНО є обов'язковим. Тому перші два роки вивчення англійської ми приділяємо основам. Потім іде мова за професійним спрямуванням, а далі – безпосередня підготовка до ЄВІ. Тому дійсно, що психологічно комфортнішим для вступників до магістратури був би перехідний період, під час якого заклади вищої освіти могли би адаптувати свої програми навчання. Також можна було б на цей період впровадити ЄВІ з іноземної мови тільки для учасників конкурсу на вступ на бюджет, а контрактники мали би можливість складати іспит», - приводить приклад В. Грановська.
Вікторія Грановська, перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи ХДАЕУ
АНГЛІЙСЬКА MUST HAVE
У той же час, абсолютно усі представники навчальних закладів погоджуються, що знання іноземної мови, насамперед, англійської, є надзвичайно важливим для майбутніх фахівців аграрного сектору.

«Сьогодні це, навіть, не те що потрібно, це – вимога часу. Молодь не сприймає кордони для навчання, для вибору міста, де працювати або жити. Ця тенденція зберігається і в освітньо-науковому просторі. Студенти можуть слухати іноземних лекторів, брати участь у міжнародних конференціях, проектах, грантах тощо. Знання іноземної мови дає максимально широкий спектр можливостей і, звичайно, підвищує конкурентоспроможність випускників на ринку праці. Коли здобувач вчиться за такою програмою, як «Агрокебети», що враховує вимоги роботодавців до підготовки конкурентоспроможного фахівця, плюс він вільно володіє однією або двома іноземними мовами, це дає йому додатковий поштовх для того, щоб отримати краще перше робоче місце, ніж у його однолітків, які навчалися за звичайною освітньою програмою, проте в закладах вищої освіти з іншим підходом», - говорить перший проректор ХДАЕУ.

У свою чергу, Д. Сопов додає, що знання іноземної мови обов'язково вимагають від кандидатів на посади у великих агрохолдингах чи міжнародних компаніях.

«Те, що іноземні мови потрібно знати – це без сумніву. Я теж зараз вивчаю англійську мову, так як у школі вивчала німецьку. Відвідую додаткові курси, тому що розумію, що у науці сьогодні без знання англійської мови неможливо досягти якихось висот, вийти на рівень міжнародних проєктів, брати участь у міжнародних конференціях та багато іншого. Для здобувачів вищої освіти – це можливість потрапити на стажування за кордон і, насамперед, до передових аграрних господарств», – зауважує О. Єременко.
Щоб дізнатись більше про вступ на новітню магістерську програму «Агрокебети», запрошуємо відвідати День відкритих дверей у Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП), де 29 квітня в онлайн-режимі будуть представлені можливості для бакалаврів, які хочуть отримати сучасні знання та потрібні навички.

Подробиці за посиланням: https://nubip.edu.ua/node/90938
Магістерську програму «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Вінницькому, Сумському, Луганському, Харківському та Таврійському національних аграрних університетів.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, «Галс Агро», Limagrain, HORSCH, HarvEast, «Август Україна», «Євраліс», МХП, Syngenta, AgroHub, SmartFarming, Arzinger та PwC.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети