День HarvEast в Агрокебетах-2024:
або що можна дізнатися студенту за 3 години лекцій, коли їх проводять досвідчені бізнес-спікери?

Проєкт «Агрокебети» навчає студентів-магістрів в тісній співпраці з агробізнесом. Цього року компанія HarvEast в черговий раз виступила освітнім партнером проєкту. 4 квітня до студентів завітали топ-менеджери компанії з онлайн-лекціями. Ділимось тезами їх виступів та запрошуємо навчатися агро у кращих!
Перша лекція була на тему: «Аграрна математика. Досвід HarvEast» від Тетяни Мушенок, фінансового директора HarvEast.
Основний меседж для розуміння аграрної математики в агро від Тетяни був відразу на початку виступу:
«Для того, щоб зрозуміти, чи отримає компанія прибуток, потрібно спочатку спланувати бюджет результату наступного року».

Тетяна Мушенок
фінансовий
директор HarvEast
Далі пані Тетяна розповіла про клопіткий процес прийняття рішень щодо сівозміни на наступний сезон компанії і детально показала на прикладах кожен пункт. Очевидно, що прибуток в агро знаходиться найбільше у врожаю культур.

Отож, в HarvEast рішення щодо сівозміни приймають в наступні три етапи, які тривають з липня попереднього року і аж до квітня поточного:

1 – агрономічний:
  • вибір культур з урахуванням об'єктивних обмежень (культури попередники, якість грунту, логістика від поля до току, або елеватору і т.д.);
  • складання технологічних карт агрономічною службою.

2 – фінансовий:
  • збір та аналіз планових операційних витрат;
  • калькуляція очікуваної собівартості вибраних культур;
  • оцінка можливостей реалізації, визначення потенційної ринкової ціни на готову с.-г. продукцію.

3 – розрахунковий:
  • розрахунок EBITDA по культурах;
  • прийняття рішення щодо сівозміни на наступний сезон.

Сівозміна затверджується лише в тому випадку, коли підібрані культури дають позитивний показник EBITDA, оскільки саме EBITDA є основним індикатором фінансової успішності роботи всієї компанії.
Що ж таке EBITDA?
Це виручка від реалізації продукції - витрати на збут = валовий прибуток - змінні витрати - постійні витрати = EBITDA
Наступним досить показовим моментом в гостьовій лекції Тетяни був приклад фінансових розрахунків результативності одного гектару кукурудзи в доларах при врожайності цієї культури - 8 т/га.

Після обчислення приблизної виручки з урахуванням значних цінових коливань на агропродукцію, з ускладненою та дорогою логістикою та іншими важливими факторами, ми перейшли до розгляду витрат та варіантів їх скорочення.

Щоб закріпити аграрну математику Тетяна наглядно продемонструвала як досягнення планового результату дозволяє покращити умови роботи агрокомпанії та її технічне оснащення. На противагу, слухачі також побачили розрахунки того, наскільки неотримання запланованого результату обмежує подальший розвиток компанії.
Підсумок від пані Тетяни, фінансового директора HarvEast: «Намагайтеся виконувати планові показники, вчасно аналізуйте і приймайте правильні оперативні рішення. Тоді ваша аграрна математика буде завжди в плюсі та допоможе розвитку вашого бізнесу».
Наступною гостею студентів-кебет була Тетяна Слинько, начальник служби земельно-правових питань HarvEast. Тема її лекції: «Ефективне управління земельним банком: етапи, особливості, результати».

Що вдалось дізнатись під час її виступу?

По-перше, Тетяна нагадала, що земельний банк – це реально основний актив сільськогосподарського підприємства. Саме земельний банк корелює із ціною аграрного підприємства і, власне, формує її.

Дуже важливо розуміти, що ефективне управління земельним банком повинно включати роботу по двум напрямкам:
  • юридичний напрямок (робота з документами на землю, права оренди та т.і.);,
  • візуалізацію земельного банка з обов'язковою інвентаризацією.

Крок 1 – Юридичний аудит:
  1. Аналіз договорів оренди.
  2. Формування реєстру перевірених договорів.
  3. Складання Акту аудиту.
  4. Фіналізація результатів юридичного аудиту.

Крок 2 – Автоматизація керування земельним банком:

  1. Створення структури посівних площ: обмір полів та створення електронної бази контурів полів.
  2. Аналітика полів, які знаходяться в обробітку.
  3. Створення єдиної геоінформаційної карти підприємства.
«Правильне управління земельним банком та уважна робота з орендодавцем дає компанії змогу працювати прозоро, планувати діяльність компанії завчасно та бути впевненим у завтрашньому дні»

Тетяна Слинько
начальник служби земельно-правових питань HarvEast
Закінчила лекцію Тетяна також прикладом конкретних інструментів сучасного обліку земельного банку та розповіла які результати вони дають компанії.
Фінальним акордом дня HarvEast в Агрокебетах стала лекція Наталі Лехкої, Head of PR HarvEast з темою: «Все наше життя…– PR».

Наталя сміливо підтверджує дану тему лекції своїм досвідом, адже працює в PR вже 19 років.
Під час виступу пані Наталя не тільки показала, як функціонує PR саме в агросфері, як влаштований, яку користь може приносити аграріям, а й розповіла студентам, як PR може впливати на їхнє життя.

Базис для розуміння PR:
PR (Public Relations) – це не тільки зв'язки із громадськістю, це більшою мірою формування відношення суспільства до суб'єкта. Іншими словами PR - це процес формування репутації суб'єкта і комплексний результат того, що ти робиш, що говориш, як себе поводиш і як інші говорять про тебе.

А на практиці PR – це всі дії, від яких залежить твоя репутація.

Чому ж все наше життя – не гра, як сказав один відомий поет, а PR? Відповідь криється у термінологічному визначенні PR як зв'язках із громадськістю. Адже будь-яка людина живе у суспільстві і вимушена налагоджувати продуктивні відносини з оточуючими та будувати в суспільстві свою репутацію…

А от гра – це зовсім інше, це виконання ролей, які нав'язані суб'єкту ззовні та зовсім не допомагають йому будувати особисту репутацію. Гра – це щось штучне, а PR – це підкреслення найкращих якостей, знань та умінь заради успіху.

Далі Наталя детально розібрала типи цільових груп, на які може бути спрямований PR та описала сучасні PR-інструменти, що застосовуються кваліфікованими спеціалістами.

Найцікавіші слайди в презентації спікера були, звісно, про реальні кейси HarvEast, які описували абсолютно різні види PR:
  • антикризовий PR
Інсайт від Наталії: станьте Шерлоком Холмсом. Розслідуйте все до дрібних деталей, шукайте, в першу чергу, інформацію, яка буде на вашу користь. Повне розуміння ситуації, володіння всією необхідною інформацією – це ваша справжня зброя у боротьбі з кризою.

  • екзестенційний PR
Інсайт від Наталії: щоб вижити потрібно виграти, а для виграшу потрібно задіяти всі доступні та найбільш ефективні інструменти впливу, які не дадуть жодного промаху.

  • іміджевий PR
Інсайт від Наталії: Будьте амбітними, працюйте комплексно, не бійтеся сміливих ідей та рішень!

  • міжнародний PR
«Сторітеллінг – це найцінніше, що зараз поважають журналісти. Особливо іноземні. А ще вони дуже люблять чітку, стуктуровану взаємодію із корпоративним піарником, який орієнтований максимально допомогти журналістам отримати бажаний "сюжет», – поділилась Наталя Лехка.

  • PR компанії на світовому рівні

«Сторітеллінг – це найцінніше, що зараз поважають журналісти»

Наталя Лехка
Head of PR HarvEast
Ми впевнені, що такий обсяг цінної інформації – це справжня програма потужної бізнес конференції, квиток на яку буде коштувати не мало :) Але ми пропонуємо вам більше, ніж одноденну конференцію з можливістю відшкодувати витрати на навчання: вступайте до магістатури-2024 в Агрокебети та отримайте 1,5 роки продуктивного агронавчання, а працевлаштування – як додатковий бонус!
Вступна кампанія 2024-2025 вже скоро. Подавай заявку на навчання. Ми консультуємо.
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка»,
Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП).

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Vaderstad, Adama, Agrosem, Credit Agricole, Pottinger, AgroHub, Drone.ua, HarvEast, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети