АНДРІЙ ДОРОШЕНКО, HORSCH:
«Справа ментора — показати красу аграрної галузі, бо такою вона і є»

АНДРІЙ ДОРОШЕНКО
продукт-менеджер HORSCH
ментор Агрокебети
Цього року від компанії HORSCH ментором та одним з гостьових лекторів буде Андрій Дорошенко, продукт-менеджер компанії. Раніше від обіймав посаду головного інженера агрофірми «АГРО – ВІЛЬД Україна». Випускник курсу MBA in Agriculture Університету прикладних наук Weihenstephan-Triesdorf.
Розпитали його про очікування від навчального року та від студентів: їхніх навичок, їхньої залученості та готовності навчатись та розвиватись.
Пане Андрію, як Ви вважаєте, чи важлива залученість бізнесу до освітнього процесу?
Звичайно, важлива. В такому випадку ще під час навчання студенти отримують уявлення, що на них очікує в майбутньому. Вони отримують можливість глибше проникнути у суть професійної діяльності, ознайомитися з корпоративною структурою бізнесу. Мають змогу випробувати себе у конкретній організації, отримати досвід.

Паралельно з цим фірми отримують безпосередній доступ до перспективної молоді і, відповідно, до безпосереднього джерела потенційних кадрів. А разом з цим, — може, навіть і доступ до нових, незвичайних, нетрадиційних ідей.
Що Ви очікуєте від студентів програми «Агрокебети» цього навчального року? Ваші побажання тим, хто почав навчання на програмі.
Старатися, бути ініціативним. Під час практики бути готовим до будь-якої роботи і прагнути показати себе з кращого боку для потенційного роботодавця. Намагатися сформувати хороший власний імідж. Крім того, програма вже закладає майбутні відгуки про студента – майбутнього працівника тієї чи іншої фірмі.
Як Ви вважаєте, якими є головні проблеми та вади сучасної аграрної освіти? Як їх можна якщо не вирішити, то хоча б почати рух у вірному напрямку?
Низька адаптація системи освіти до потреб ринку. Наша освіта дає багато теоретичних знань і дуже-дуже мало практики. Якщо порівняти це з освітою, зокрема, у сільському господарстві в Німеччині, де мені довелось навчатися самому, то там майже з точністю до навпаки: більшість знань здобувають саме через практику. Іноді через звичайну рутинну (навіть, іноді брудну) роботу на сільськогосподарських підприємствах або фірмах.

Така програма як «Агрокебети» — це вже крок у вірному напрямку завдяки зближенню бізнесу й освіти: студенти отримують необхідне розуміння професії, перший досвід і можливість перспективного працевлаштування, а потенційні роботодавці — доступ до «свіжих» кадрів з уже необхідними теоретичними і практичними навичками.
Що має знати сучасний студент-магістр аграрного університету? Які навички можна та варто отримати в процесі навчання, а що доведеться вчити самому?
Має бездоганно знати технологічні процеси, пов'язані з сільським господарством. Взагалі, слід прагнути вчитися по-максимуму і брати знання звідусіль поки молодий. Вчити мови, фахові предмети, черпати інформацію з різних джерел. Потім з часом стає все складніше. Зростає навантаження на роботі, з'являється сім'я і якщо ще людина має якесь захоплення, то на навчання лишається мізер часу, а то й зовсім немає. Ну і, звичайно, під час практики слід реалізовувати, застосовувати свої знання.

Що доведеться вчити самому? Певне, все, що безпосередньо пов'язано з практичним досвідом. Самому доведеться вчитися спільній роботі в команді, самому набувати комунікативних навичок, самому вчитися організовувати свою (чи навіть цілої групи) роботу і нести за це відповідальність.
Опишіть перспективи для студента-аграрія, які зараз може запропонувати бізнес.
На сьогодні перспективи дуже великі. Аграрний бізнес в Україні розвивається шаленими темпами, аграрні підприємства знаходяться на підйомі. Нині це високотехнологічна галузь, наскрізь пронизана цифровими технологіями. Це стосується і механізації сільського господарства, і агрономії, і інших напрямків.

Знаєте, як ми на фірмі бачимо тракториста майбутнього? Це дитина, яка в своїй кімнаті гралася з гаджетами, але ось подорослішала. А разом з цим «виросли» й іграшки до масштабів рóботів у полі. І вчорашній комп'ютерний гравець на сьогодні навіть на інтуїтивному рівні розуміє (або блискавично швидко вчиться, бо це для нього природньо) як управляти рóботами в полі.

Відтепер це не той тракторист, що по 12 годин сидить у кабіні трактора. Це – фахівець, який поєднує у собі агрономічні, інженерні знання і знання комп'ютерних технологій. Йому більше не потрібно сидіти в кабіні трактора, який і без того часто їде на автопілоті. Йому потрібно контролювати роботу машин: наприклад, подивитись на якість сівби в полі (а робот вже сам посіє), спланувати і правильно задати технологічні карти полів, слідкувати, чи правильно працює зв'язок між пристроями керування і безпосередньо машинами тощо. Тут, як це вже стало звичним для нашого життя, більшість функцій керування доступна через звичайний смартфон. Відповідно, й оплачуваність таких фахівців буде на іншому рівні.
Ваше бачення розвитку проєкту «Агрокебети»: чого не вистачає проєкту, що вартує додати, а від чого відмовитись?
Важко сказати, чого не дістає цьому проєкту. Я знаходжу його однозначно позитивним. Він одразу забезпечує студентів практичними навичками, а це вже серйозний і відповідальний рівень навчання.
Ваше побажання учасникам проєкту «Агрокебети»: викладачам, менторам, представникам компаній-партнерів та іншим стейкхолдерам.
Усім студентам хочу виразити побажання цитатою Джима Рона: «Не бажай, щоб було простіше, бажай, щоб ти став кращим».

Викладачам — давати студентам ті знання, які вони дійсно можуть застосувати у практичній роботі.

Менторам — приділяти більше уваги студентам, показати аграрну галузь з її прекрасного боку, бо такою вона і є насправді.
Магістерську програму «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Вінницькому, Сумському, Луганському, Харківському та Таврійському національних аграрних університетів.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, «Галс Агро», Limagrain, HORSCH, HarvEast, «Август Україна», «Євраліс», МХП, Syngenta, AgroHub, SmartFarming, Arzinger та PwC.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети