Олександр Хмелюк, LNZ:
«Найбільший попит зараз на «терапевтів загальної практики» — на агрономів»

Олександр Хмелюккерівник Агродепартаменту компанії LNZ, що є гарним та надійним партнером проєкту «Агрокебети». Він знає все як про напрямки роботи компанії (насінництво, агровиробництво та дистрибуція), так і про спеціалістів, які потрібні для цих робіт. Тож розпитали його про те, що студентам треба отримати від навчання, та про перспективи для тих, хто гарно вчитиметься.
  • Які знання потрібні студентам аграрних спеціальностей, щоб бути затребуваними серед агрокомпаній?
Насамперед хочу сказати, що знань багато не буває. Що ширшим буде коло знань, то більше буде в наявності компетенцій для ухвалення зважених та ефективних рішень. Відповідно буде збільшуватись затребуваність таких спеціалістів.

Якщо ж детальніше, то хочу сказати, що основним завданням технології вирощування є забезпечення вимог культури, сорту чи гібриду. Відповідно, для реалізації їх потенціалу в першу чергу потрібно знати їх біологію та вимоги в цілому.

Тож слід мати достатні знання з базових, фундаментальних наук: біологія, ґрунтознавство, агрохімія. Але в подальшому, заклавши потенціал культури, не менш важливим є його збереження, тому в нагоді стануть і знання з захисту рослин.

  • Які культури та напрямки агрономії Ви вважаєте найбільш перспективними (для студентів)?
  • Мені важко виділити якусь культуру чи їх групу, якийсь окремий напрям агрономії окремо, як перспективний.

    На мою думку, перспектива в першу чергу буде залежати від ефективності. Бути успішним можна у вирощуванні будь-якої культури, у тому числі і нішевої.

    З напрямком ще складніше, оскільки на рослини діють всі фактори одночасно та у взаємодії. Надлишок будь-якого з них не може компенсувати нестачу іншого. Тому досягти значних успіхів в одному із напрямків без достатніх знань та урахувань інших буде складно.

    Тут швидше за все слід говорити про збалансований рівень, який завжди слід підвищувати.
  • Спеціалісти яких спеціальностей будуть потрібні агробізнесу в середньо та довгостроковій перспективах?
  • На мою думку, зараз найбільший попит на «терапевтів загальної практики» — на агрономів.

    Дещо менший він на галузевих фахівців, наприклад, з захисту рослин чи з агрохімії. Проте із розвитком галузі ринок праці також буде трансформуватись і буде збільшуватись попит більш кваліфікованих фахівців за напрямами.
  • Чого не вистачає випускникам університетів, які зараз приходять на роботу в крупні аграрні компанії?
  • Сумно, але їм не вистачає майже всього.

    Я не хочу вдаватись у полеміку про ситуацію, яка є з аграрною освітою. Однак рівень виробництва, як це не парадоксально звучить, є вищим за рівень освіти та науки.
    Хоча одне можна виділити, це — мотивація.
  • Ваші побажання студентам, які цього року підуть на програму «Агрокебети»?
Олександр Хмелюк
керівник Агродепартаменту компанії LNZ
У першу чергу хочу побажати не втрачати можливості навчитись в умовах сучасного виробництва та не згаяти час, який ніколи не повернеш.

У вас є унікальна можливість заскочити на один, два чи навіть три щаблі вище: на старті вашої кар'єри все залежить від мотивації. Тому не згайте цієї нагоди, адже в житті не так їх багато.
Олександр Хмелюк
керівник Агродепартаменту компанії LNZ
У першу чергу хочу побажати не втрачати можливості навчитись в умовах сучасного виробництва та не згаяти час, який ніколи не повернеш.

У вас є унікальна можливість заскочити на один, два чи навіть три щаблі вище: на старті вашої кар'єри все залежить від мотивації. Тому не згайте цієї нагоди, адже в житті не так їх багато.
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети