Аграрна інженерія для кебет мовою бізнесу: про гостьові зустрічі від самого лектора

Анастасия Фесун
З першого року реалізації магістерського проєкту «Агрокебети», компанія «New Holland» зайняла надійне місце ексклюзивного технічного партнера. Одним з головних елементів співпраці є бізнес лекції від представників компанії. Традиційно, основна кількість гостьових годин закладено в курс Аграрна інженерія та студенти радо вітають в аудиторії Віталія Каплюка, продукт-менеджера компанії «New Holland». Цього року вдалось провести всі лекції в аудиторії та ми розпитали у Віталія про його враження від викладання студентам вже 5-ий рік поспіль.
Віталію, розкажіть трохи про себе: де навчались та як самі потрапили в агро?
В 1998 році я вступив до Київського НАУ (Національний аграрний університет) на факультет механізації сільського господарства. Через рік був створений новий факультет – Конструювання та дизайну, куди мене і перевели. Рішення про навчання у НАУ було прийнято із розуміння того, що наша держава є потужною аграрною країною і, на мою думку, в цій сфері мало б бути багато перспектив. Щодо вибору професії, то у мене завжди була тяга до техніки і рішення вибору технічної професії було продиктовано з цих міркувань.
Як Ви потрапили в компанію Нью Холланд? Як довго там працюєте і на якій зараз посаді?
Чесно кажучи, у мене не було мети попасти в міжнародну корпорацію, але одного разу до мене зателефонували із рекрутингового агентства і запропонували пройти співбесіду. Пройшовши співбесіду, мене взяли на посаду продукт спеціаліста по тракторам бренду New Holland і працюю в корпорації CNH я вже 12 років.
Що Вам допомогло зростати в карʼєрі, згадуючи свій шлях від молодого спеціаліста і по сьогодні?
Дуже допомогли фундаментальні знання, які я отримав в університеті та знання іноземних мов.
За Вашими спостереженнями, чим проєкт «Агрокебети» відрізняється від звичайної аграрної освіти?
«Агрокебети» – є дуже хорошим доповненням до основної освіти. Знання, отримані в цьому проєкті допомагають зв'язати базові знання, які студенти отримують у університеті із реальними практиками, які вже працюють в господарствах. Студенти отримують найсвіжішу інформацію «з поля» і можуть зрозуміти тенденції розвитку тих або інших напрямків.
Ви вже 5-ий рік викладаєте новим групам студентів-кебет, які найцікавіші моменти з ними Ви пригадуєте?
На «Агрокебетах», як правило, навчаються студенти з різними базовими освітами. Найцікавіші для мене моменти – це пояснити принцип роботи трансмісій (або інших складних систем) студентам, які мають базову економічну чи іншу освіту, не пов'язану із технікою. Дуже цікаво спостерігати, як з'являється розуміння принципів роботи складних, на перший погляд, процесів. А це стає зрозуміло по очах студентів та по все детальніших питаннях, які вони починають ставити на наступних лекціях.
Чи зустрічалися Ви вже в своїй роботі в агробізнесі з випускниками проєкту? Як взаємодіяли?
Так, вже не раз зустрічав бувших своїх студентів на останніх міжнародних конференціях «Ефективне управління Агрокомпаніями» на базі господарства Агро-Регіон. Цікаво поспілкуватися та дізнатися про їхні успіхи.
Ваші побажання для студентів :)
Я розумію, що мої побажання прозвучать дещо банально, але приймаючи до уваги вже свій досвід, я хотів би побажати максимально використовувати свій молодий мозок, поки його здатність запам'ятовувати найвища.

Чим більше ви вивчите у молодому віці, тим легше буде потім. Знання, отримані у цьому віці, ви ніколи не забудете (або це займе дуже тривалий час).

Вивчайте обов'язково іноземні мови, відвідуйте конференції, дні полів, семінари… Але ще раз хотів би наголосити, що побудувати себе як спеціаліста можливо лише на міцному фундаменті базової вищої освіти.
Довідково:
З 1895 року компанія New Holland займається розробкою рішень, що підвищують ефективність сільського господарства та його продуктивність за рахунок використання доступних технологій. В 2006 році розпочалося використання стратегії Clean Energy Leader (лідерство в розробці екологічно чистих видів енергії) для активного просування відновлюваних видів палива, систем зниження токсичності двигунів та екологічно раціональних технологій ведення сільського господарства.

New Holland пропонує виробникам товарних культур, тваринницьким фермам, підрядникам, виробникам винограду та спеціалістам, які займаються ландшафтними роботами, величезний вибір легких в управлінні тракторів, комбайнів та навантажувально-розвантажувального обладнання: більше 80 товарних ліній та 300 моделей.

New Holland пропонує найширший вибір сільськогосподарського обладнання, що супроводжується ефективно працюючою службою технічної підтримки та цілим рядом спеціалізованих фінансових послуг від спеціалістів у своїй галузі. Доступна професійна глобальна дилерська мережа гарантує повну підтримку і дає професійні поради з року в рік. Ближче до клієнтів у всіх областях. New Holland - надійний партнер кожного господаря.
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка»,
Національний університет водного господарства та природокористування (НУВГП).

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Agricom Group, Vaderstad, Adama, Agrosem, Credit Agricole, Pottinger, AgroHub, Drone.ua, HarvEast, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети