ВУГЛЕЦЕВЕ ЗЕМЛЕРОБСТВО – ПИТАННЯ СЬОГОДЕННЯ ТА ЗАВТРАШНЬОГО ДНЯ

Оскільки «Агрокебети» є новітньою програмою, немає нічого дивного в тому, що серед наших інтересів – технології та тренди майбутнього. Саме через це, разом з компанією Syngenta, одну з наших традиційних зустрічей по вівторках ми присвятили Carbon farming – здоровому способу землеробства. Про нього учасникам розповів Валерій Дубровін, Carbon farming and Soil Health Technical Manager компанії Syngenta.
Наріжним принципом ведення здорового землеробства, як розпочав пояснення лектор, є натуралістичний: «подивись на природу та збережи це у своєму господарстві».

Здоровий спосіб землеробства є поєднанням трьох складових: вуглецевого землеробства, здоров'я ґрунту та біорізноманіття.
  • Валерій Дубровін
    Carbon farming and Soil Health Technical Manager компанії Syngenta
Наріжним принципом ведення здорового землеробства, як розпочав пояснення лектор, є натуралістичний: «подивись на природу та збережи це у своєму господарстві».

Здоровий спосіб землеробства є поєднанням трьох складових: вуглецевого землеробства, здоров'я ґрунту та біорізноманіття.
1. Вуглецеве землеробство
Це – боротьба зі змінами клімату які, в першу чергу, викликані викидами парникових газів. Для розуміння стану справ – декілька цифр:

· концентрація СО2 в атмосфері через людську діяльність за останній роки зросла на 130%;

· щороку понад 40 млрд тонн СО2 викидається в повітря через спалення невідновлюваних джерел енергії;

· завдяки такому ставленню середньорічна температура в Україні зросла на 1,4 градуси.

У сільському господарстві понад половину усіх викидів парникових газів спричиняють традиційні способи обробітку грунту: 53% спричинені оранкою, 20% - добривами (азот та метан), 12% - споживання енергії. Завданням відповідального, вуглецевого землеробства, є покращення ситуації – не лише в ім'я планети, але й заради економії та підвищення ефективності ведення господарства.

Принципи вуглецевого землеробства:
збереження рослинних решток і скорочення втручання в ґрунт через обробітки
скорочення втрат з азотних добрив (інгібітори нітрифікації, інжекторні способи внесення)
використання покривних культур
На початку, щоб змінити ситуацію із викидами, варто придивитись до технологій, які використовуються у сучасному аграрному господарстві.
Як свідчать результати досліджень, найкращими варіантами є всі, окрім традиційного.
Вставка: Оранка спричиняє втрати органічної речовини, накопиченої за сотні років.
Якщо оцінювати ситуацію в динаміці, можна побачити, що за останні 30 років Україна скоротила викиди парникових газів на 66%. На жаль, основною причиною є зупинення промисловості, однак факт лишається фактом. Іншою гарною новиною є те, що наявність СО2 в атмосфері збільшує біомасу рослин та їхню урожайність: якщо не шкодити природі активним втручанням, до протягом поточного століття урожайність культур збільшиться на 10%. Але для цього кількість господарств, що практикують відповідальний обробіток, має постійно збільшуватись.
Пан Валерій резюмував, що вуглецеве землеробство – це ефективне вилучення СО2 з атмосфери через фотосинтез рослин та його консервування у вигляді органічної речовини у ґрунті та рослинних рештках. Цей процес ще називається секвестрацією.
2. Здоров'я ґрунту
Здоров'я ґрунту, за визначенням USDA, – це незмінна здатність ґрунту функціонувати як життєва необхідна екосистема, яка підтримує рослини, тварин та людей. На відміну від цього пояснення, в українській традиції ґрунт оцінюється за родючістю – тобто, за споживацькими характеристиками.

Також в традиційному землеробстві ніхто не зважає на ці екосистеми, хоча науковці стверджують, що один сантиметр родючого ґрунту – це результат не менш ніж ста років праці, яку виконала природа. І неуважне ставлення – наприклад, втрата органічної речовини (гумусу) призводить до зниження здоров'я землі та втрати її родючості.
Уважне ставлення до ґрунту призведе до збільшення стабільності врожайності, стверджує Валерій Дубровін, апелюючи до результатів досліджень науковця –грунтознавця Раттана Лала:

· Середній приріст врожайності культур – 40-100 кг/га на кожну 1 т/га органічної речовини у ґрунті;

· Секвестрація 10 т/га органічної речовини може збільшити врожайність на 400-100 т/га.

Щорічно в Україні втрачається до 15 тон родючого ґрунту з гектару – через водну та вітрову ерозію. Тож збереження здоров'я ґрунту для нашої країни та нашого аграрного сектору – не просто важливе завдання на майбутнє, але й питання ефективності, а згодом і виживання.
3. Здоровий спосіб удобрення
В основі цієї складової здорового способу землеробства – Закон повернення поживних речовин, виведений Юстіусом фон Лібіхом: Поживні речовини, вилучені з урожаєм, потрібно повертати в ґрунт з добривами.

Наприкінці лекції пан Валерій приділив час опису еволюції систем землеробства.
Можна побачити, що лекції в рамках проєкту «Агрокебети» - це глибинні знання та потужна теорія від спеціалістів-практиків. І це – лише онлайн-лекції!
Запис лекції: «Здоровий спосіб землеробства»
Приходь на наступну лекцію від експерта Syngenta та дізнавайся, як ефективно здійснювати продажі в агро!
Освітній проєкт «Агрокебети» започатковано асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) у 2019 році. Його мета – підготовка farm managers нового покоління для потреб сучасного агробізнесу. Магістерська програма реалізується у шести навчальних закладах: з 2019 року – у Національному університеті біоресурсів та природокористування, а з 2020 року – ще й у Сумському, Луганському, Херсонському, Миколаївському та Таврійському національних аграрних університетах.
Проєкт підтримують провідні компанії України: New Holland, ІМК, Bayer, Галс Агро, HarvEast, Syngenta, Amazone, LNZ Group, Limagrain, Horsch, Kuhn, УАПК.
Запрошуємо стати студентами програми «Агрокебети»,
щоб отримати набагато більше знань, пройти подовжену практику з ментором, а також отримати по-справжньому новітні знання не лише з агрономії, а й з управління аграрним бізнесом.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети