Закінчився теоретичний семестр «Агрокебети-Схід».
Тепер – практика

30 квітня закінчився теоретичний навчальний семестр студентів проєкту «Агрокебети-Схід» з Луганського національного аграрного та Таврійського державного агротехнологічного університетів. Тепер для них настав час на практиці перевірити отримані знання: разом з ментором-практиком пройти весь виробничий цикл агрокомпанії.
Протягом січня-квітня студенти отримували теоретичну інформацію від викладачів-провідних експертів своїх галузей. Окрім повноцінних циклів лекцій, протягом семестру мали місце міні-курси, також зі студентами приблизно раз на місяць зустрічались запрошені викладачі, які розкривали у своїх виступах окремі теми.

Збалансована та насичена програма другого семестру навчання студентів проєкту «Агрокебети-Схід» включала низку різних дисциплін, які стануть у нагоді майбутнім агроменеджерам. У першу чергу, програму наповнювали профільні курси аграрного спрямування – «Аграрна інженерія» Віктора Сича та «Технології захисту рослин» Людмили Кави. За осучаснення аграрної освіти у другому семестрі відповідали курси «Сучасні системи технологій: Агрономія» Світлани Каленської та «Смарт-технології в агро», міні-курс від Артема Бєлєнкова, Вадима Остапенко (SmartFarming) та Дарини Ящук (НУБіП України). Розвинути менеджерську складову були покликані курс «Управління проєктами та змінами», який читала Анна Духович із українського офісу PriceWaterhouseCoopers.
«Агрокебети» – це не навчання заради диплома, а потужна відповідь на нестачу кваліфікованих спеціалістів для сільського господарства України. Сьогодні катастрофічно не вистачає фахівців та управлінців молодшого і навіть середнього рівнів. Саме тому до проєкту залучені найкращі викладачі та практики світового рівня, а програма цілком відповідає потребам агробізнесу у підготовці спеціалістів із сучасними знаннями, готових до самостійної роботи.
Аналогів цій програмі немає, за моделлю «Агрокебетів» я бачу майбутнє не тільки в аграрних університетах, а й в інших учбових закладах, і не тільки в Україні», - прокоментував підсумки теоретичного семестру Віктор Сич.
Віктор Сич, кандидат технічних наук та викладач курсу «Агроінженерія»
Додатково з менеджерськими компетенціями студентів працювали запрошені спеціально для «Агрокебети-Схід» спікери.

Найяскравішим прикладом корисного та непересічного міні-курсу, який прослухали студенти «Агрокебети-Схід», став двотижневий «Гостьовий курс з Farm Management», який прочитав професор Альфонс Бальманн, директор Лейбніц-Інституту аграрного розвитку у Центральній і Східній Європі. Цей цикл лекцій було присвячено розгляду питань ухвалення рішень в умовах ризику та невизначеності, математичним методам визначення та обчислення стратегій, а також – практичному застосуванню цих знань саме в управлінні агрокомпаніями в умовах сьогодення.
«Класно, що ми, майбутні аграрії, не вивчали принципи роботи та налаштування сучасного галузевого програмного забезпечення. Ми вчились за його допомогою вирішувати задачі та виконувати завдання з організації та контролю виробництва. Неоціненним є долучення до європейського досвіду пана Бальманна. Я розумів, що ці знання дуже відрізняються від місцевого досвіду і про цю різницю навряд чи вдасться ще десь дізнатись», - вважає Олександр Зиняк, студент Таврійського державного агротехнологічного університету.

Олександр Зиняк
студент ТДАТУ
Також майбутні агроменеджери отримали змогу взяти участь у Тижні аргентинських агротехнологій, який в Україні проводила Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», а з аргентинського боку – Національний інститут аграрних технологій (INTA).

Додатково зі студентами працювали запрошені лектори з найбільших українських компаній. Так, на початку семестру зі здобувачами освіти зустрілась Ольга Бігун з компанії Bayer, яка розповіла про «Можливості фінансування для аграрного бізнесу». Лекцію про «Ринок праці в аграрному секторі» прочитала Анжеліка Райлян, старший бізнес-партнер з персоналу напрямку Агро» групи компаній МХП.
«На мою думку, «Агрокебети» - це найкраща освітня програма в Україні. Бо тут застосовуються всі новітні технології навчання: всі предмети доцільні, інформація подається концентровано, але дуже зрозуміло. Думаю, з таким навчанням Україна точно стане світовим лідером в аграрній сфері», - вважає Владислав Кохан, студент Луганського національного аграрного університету.

Владислав Кохан
студент ЛНАУ
Тепер на студентів чекає практика в компаніях-партнерах проєкту. На період майже шестимісячного практичного навчання вони отримають менторів, які пройдуть із ними весь виробничий цикл агропідприємства, разом визначать програму професійного розвитку, а також допоможуть з обранням теми та підготовкою магістерської роботи.
«Тепер дуже цікаво буде перевірити теоретичні знання на місці: про землю, рослини, засоби захисту рослин, подивитись новітню техніку та способи її застосування», - поділилась очікуваннями від практики Анастасія Марченко, студентка Луганського національного аграрного університету.

Анастасія Марченко
студентка ЛНАУ
Теоретичне навчання - не єдиний освітній продукт, що буде створений протягом реалізації проєкту «Агрокебети-Схід». Всі лекції провідних експертів України будуть доступні на онлайн-платформі, яка зараз наповнюється - доступ до неї будуть мати всі бажаючі: як представники профільних університетів, так і представники аграрних компаній, а також всі, хто цікавиться сучасним станом розвитку аграрних технологій.
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід», який реалізує ГО «Асоціяція «Український клуб аграрного бізнесу», стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети