Навчання викладачів в рамках проєкту «Агрокебети-Схід»

З 15 лютого до 20 травня проходило підвищення кваліфікації викладачів Луганського національного аграрного університету та Таврійського державного аграрно-технологічного університету ім. Дмитра Моторного, що беруть участь у проєкті «Агрокебети-Схід»
Навчання відбувалось в онлайн-режимі відповідно до карантинних вимог. Протягом тридцяти лекцій тривалістю по 1,5 години кожна викладачі університетів мали змогу ознайомитись із найсучаснішими технологіями аграрного ринку, поспілкуватись з професіоналами та отримати відповіді на свої запитання. Під час занять широко використовувалось принципи навчання на базі кейсів, робота в групах та тренінгові підходи.

«Переважна більшість викладачів аграрних університетів використовують традиційні підходи та системи, що базуються на інформації з книг, написаних у 70-80-ті роки минулого століття. Саме через це ми дуже задоволені можливістю поспілкуватись із науковцями, підприємцями та іншими практиками, які мають сучасні знання»
, - прокоментував проходження програми підвищення кваліфікації Максим Колесніков, завідувач кафедри плодоовочівництва виноградарства та біохімії ТДАТУ.
Для осучаснення знань та навичок викладацького складу двох університетів команда «Агрокебети-Схід» зібрала досвідчених викладачів, які показали себе знавцями сучасних технологій та інновацій в агросфері, а також талановитими та уважними доповідачами. Лекторами курсу виступили:
  • Олександр Прохорчук
    кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки НУБіП України, із лекціями про soft skills та тренінгом з розвитку комунікативної компетентності «Спочатку було слово», а також із лекцією «Педагогічна майстерність та IT в освіті»
  • Світлана Каленська
    завідувачка кафедри рослинництва НУБіП та член-кореспондент НААН України, викладала «Агрономічні дисципліни»
  • Віктор Сич
    провідний експерт галузі аграрної інженерії із циклом лекцій з предмету «Агроінженерія»
  • Анжеліка Райлян
    старший бізнес-партнер з персоналу напрямку «Агро» в компанії «Миронівський хлібопродукт», провела лекцію про «Ринок праці агросектору»
  • Вадим Остапенко та Артем Бєлєнков
    представники компанії Smart Farming, із лекціями про «Смарт-технології в рослинництві та овочівництві»
  • Юрій Романько, Олександр Кузьмінський, Ігор Бучинський та Ігор Тушкін
    Представники компанії Bayer. У своїх лекціях вони розкрили тему інтегрованого захисту від бур'янів та шкідників різних культур – зернових, олійних та овочевих
  • Андрій Загорулько
    заступник генерального директора компанії «Індустріальна молочна група» з проєктного управління, навчав «Особистій результативності та комунікаційній ефективності»
  • Віталій Клімов
    представник компанії Soft.Farm, розповів про «Діджиталізацію в агросекторі»
Кожна лекція та всі лектори викликали неабиякий інтерес з боку слухачів-викладачів, про що свідчить кількість поставлених питань: у текстовому чаті, після лекцій та в особистих повідомленнях.

«Я би і сам мріяв навчатися за такою програмою: з максимальним поєднанням найкращих лекторів і найсучасніших знань, з чіткою орієнтацію на їх практичне використання. Для слухачів-викладачів інтерес полягає в нових підходах до методики викладання, нових знаннях про сучасний стан аграрних технологій і техніки», - прокоментував програму підвищення кваліфікації викладач Віктор Сич.

Основним посилом, який намагались передати лектори, стала важливість постійного навчання та розвитку різнобічних компетенцій серед викладачів аграрних університетів. Адже вони мають на власному прикладі показати, що аграрна галузь та аграрний бізнес – сучасні та технологічні, їхні перспективи дуже великі, а попит на спеціалістів постійно зростає.

«Викладач в наш час – це людина, якій постійно треба вчитись, постійно бути в тренді. Тому проведення програми підвищення кваліфікації для викладачів є, на мій погляд, дуже гарною ідеєю, - каже лектор Вадим Остапенко. – Вважаю, що я своїми лекціями допоміг викладачам знайти ті «вузькі місця», в яких є простір для їхнього розвитку».
Високу оцінку поставили програмі підвищення кваліфікації викладачі ЛНАУ і ТДАТУ.

«Знаходили час та підключались до лекцій, навіть не зважаючи на завантаженість, - пригадує Максим Колесников з ТДАТУ. – Технології та техніка агровиробництва щорічно змінюються та оновлюються, викладачі не завжди встигають за ними стежити, а тим більше – своєчасно інтегрувати їх у навчальний процес. Особисто я зберігав посилання та записував всі нові назви – програмного забезпечення, книг та статей – потім їх шукав, намагався розібратись з ними. І впроваджував».

Підтвердила актуальність, нагальність та важливість програми і колега пана Максима – Людмила Тодорова, доцент кафедри рослинництва імені професора В.В. Калитки ТДАТУ.

«Дуже якісно були розкриті всі теми: якісні доклади, чудові презентації, підготовлені та професійні лектори, - коментує Людмила Тодорова з ТДАТУ. – Високий рівень підготовки».

Такої ж думки про корисність програми дотримуються і викладачі Луганського національного аграрного університету. Зокрема, Віктор Тимчук, доцент кафедри селекції, рослинництва та захисту рослин:

«Матеріали, які викладались – цікаві та корисні. Викладання теж на висоті. Були серед лекторів і успішні в бізнесі, і обізнані в технологіях, і непересічні науковці – це здорово. Мені здалось, що ця програма чудово проілюструвала головну тезу проекту «Агрокебети-Схід»: осучаснення агроосвіти. Це ж і було саме осучаснення!», - вважає він.

Всі лекції курсу були записані та будуть надані університетам для використання за необхідності: для повторного вивчення, для ознайомлення викладачів, які не мали змоги долучитись до онлайн-курсу, та для додаткового опрацювання командами профільних факультетів та кафедр.

Це - не єдиний курс, який буде створено та який стане доступним під час реалізації проєкту «Агрокебети-Схід».
Лекції провідних експертів України будуть доступні на онлайн-платформі, яка зараз наповнюється - доступ до неї будуть мати всі бажаючі: як представники профільних університетів, так і представники аграрних компаній, а також всі, хто цікавиться сучасним станом розвитку аграрних технологій.
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід», який реалізує ГО «Асоціяція «Український клуб аграрного бізнесу», стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети