SUCCESS STORY: Артем Іванча

Артем Іванча під час проходження практики у рамках програми «Агрокебети-Схід» отримав не лише безліч практичних навичок, а й пропозицію працевлаштування
Артем Іванча
Студент програми «Агрокебети-Схід» Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Артем Іванча з квітня по жовтень 2021 року перебував на практиці у ТОВ «АПК ІСТОК», що розташоване у с.Балки Запорізької області. Його ментором був головний агроном Михайло Тимчук, під керівництвом якого Артем дбав про більш ніж 4000 гектарів землі.
  • Як проходив твій робочий день під час практики?
  • Кожен мій день починався з об'їзду землі. Протягом поїздки ми з ментором вирішували на якому полі який обробіток ґрунту застосовувати, куди треба спрямувати на роботу культиватор, а де – запускати дисковий обробіток.

    Після цього я брав участь у вирішенні питань щодо посівів під час щоденних ранкових нарад. Щоб мати право голосу, треба знати стан справ на кожному гектарі земельного банку та розуміти на якому полі і в якій послідовності висівати ті чи інші гібриди. Після погодження стратегічного рішення наставав час тактики, а саме постановки завдань трактористам, логістам та іншим працівникам. Важливо, що ментор долучав мене до вирішення всіх цих питань: я мав змогу навчитися працювати з людьми та самостійно це спробувати.
  • Ти згадуєш активну участь ментора у процесі твоєї практики. Розкажи про вашу взаємодію та чого ти від нього навчився?
  • Мій ментор, Михайло Петрович Тимчук – дивовижна людина. Він приділяв мені дуже багато часу, не зважаючи на його завантаженість як головного агронома. Як ментор та наставник він весь час тримає тебе «в тонусі»: постійно запитує про те, що відбувається навколо, та підказує де шукати відповіді. Але не дає їх сам, мотивуючи шукати власні рішення.

    Звичайно я припускався помилок, не маючи такого колосального досвіду, як в нього. Він в таких випадках не сварив, а розбирав разом зі мною ситуацію, крок за кроком, допомагаючи визначити невірне рішення та виправити його. При цьому він завжди захищав мене від сторонньої критики, розуміючи брак досвіду.

    Також він дуже гарно ділився власним досвідом, розповідаючи як дійшов до того чи іншого висновку, а не просто констатуючи результат. У Михайла Петровича все відкрито, він не приховує інформацію.
  • Чи вдалось тобі підготувати магістерську роботу під час проходження практики?
  • Так, вдалось. Моя магістерська робота – «Вирощування озимого ячменю в умовах Південного степу України та формування якості насіннєвого матеріалу різних сортів». Під час проходження практики я мав змогу контролювати вегетацію декількох сортів, досліджував індекс листової поверхні, густоту стояння та ще низку параметрів. Усі процеси вдалося задокументувати та зробити гарний та корисний фотозвіт практики.

    У рамках цієї роботи ми проводили ідентичну обробку кожного сорту, збираючи інформацію про результати. У роботі я також проаналізую якість насіннєвого матеріалу. Для цього я після повернення з практики ставлю досліди у лабораторії ТДАТУ на сходження, енергію проростання.

    Ця робота буде корисною в майбутньому не лише для мене, але й для студентів-аграріїв, вони відразу розумітимуть, що до чого.
  • Які в тебе плани на майбутнє?
  • Я зрозумів, що бажаю бути агрономом та працювати у полі. Я отримав цю можливість у АПК «Істок», куди головний агроном, мій ментор Михайло Тимчук, запросив мене на посаду агронома.

    Звичайно, я пристану на цю пропозицію, оскільки бачу саме тут безліч можливостей для розвитку та навчання. Головне, що тут можна експериментувати та помилятися: тобі дають таку можливість. Для агронома тут відкриті всі можливості.

    Потрібна техніка? Бери, якщо вона не в полі. Хочеш спробувати інший засіб захисту рослин? Якщо немає прямого протипоказання – використовуй.

    Знаю безліч господарств, де таке просто є неможливим. Жодної ініціативи, жодних експериментів. Як я знаю, і результати відповідні – жодного прогресу.
  • Чи допомогла тобі участь у програмі «Агрокебети-Схід»?
  • Вважаю, що студенти програми «Агрокебети-Схід» вже на початку практики мають більше знань та вмінь за інших магістрів. Ми маємо більше сучасної інформації, знань про новітню техніку та технології. Відповідно нам не треба надолужувати нестачу інформації.

    Практика дозволила мені систематизувати знання, навчитися планувати та прогнозувати наперед, дала розуміння, як спілкуватися з колективом, як та коли виконувати різні технологічні операції.

    До того ж, подовжена практика – це дуже гарна ідея. Можна часто виїжджати в поля від університету, до того ж повний аграрний цикл бачити на власні очі та бути залученим до прийняття кожного рішення – це неймовірно!
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід», який реалізує ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети