SUCCESS STORY: Андрій Медведєв

Отримав запрошення на роботу під час проходження виробничої практики
Перші чотири роки навчання у Таврійському державному агротехнологічному університеті Андрій Медвєдєв провів на факультеті агротехнологій та екології. Ще будучи студентом четвертого курсу, дізнався про набір на програму «Агрокебети-Схід» і вирішив до неї долучитись – в основному, заради подовженої практики та можливості роботи з ментором. Долучившись до програми, потрапив до ТОВ «АПК Істок» до ментора Михайла Ткачука. Ще під час проходження виробничої практики Андрій себе успішно проявив та отримав пропозиції роботи: йому запропонована посада помічника головного агронома із відповідним посадовим окладом та доволі серйозним соціальним пакетом. Розпитали Андрія про його практику, плани та участь у програмі.
- Розкажи про свій робочий день.
- Доволі рано вранці, близько 07:30, починається нарада та роздача нарядів. В них беруть участь як головний агроном господарства, який є моїм ментором, Михайло Петрович Ткачук, так і мої майбутні підлеглі: трактористи, механіки, інші робочі.

Наскільки я встиг помітити, на момент початку наради в головного агронома вже є попередній план робот на день. Така підготовка важлива, оскільки в аграрний сезон підприємство не може зупинятись ані на день. Не встигли зібрати урожай однієї культури, вже час готуватись до нової посадки.

Незалежно від культури, після ухвалення рішення про її висадку починаються технологічні процеси. Потрібні навантажувач, автомобіль, потрібен час для трактористів та механіків на перевірку стану сільськогосподарської техніки – тракторів, сівалок та інших. Треба провести первинний технічний огляд, а за необхідності – повний, який включає в себе заміну мастил, фільтрів та усього іншого. Ця підготовка може тривати до 30 хвилин.

Після закінчення підготовки беремо посівний матеріал, засоби захисту та підгодовування рослин та їдемо наполе. Зазвичай це відбувається орієнтовно о 09:00.

У полі налаштовуємо техніку під вирішення задач сьогоднішнього дня. Наприклад, востаннє налаштовував сівалку під внесення до ґрунту рапсу та ЗЗР для нього. Після налаштувань та перевірки техніка починає роботу, а я займаюсь контролем та моніторингом: чи вірно продовжує працювати техніка, чи не помиляються люди, чи вчасно підвезені добрива, насіннєвий матеріал та все необхідне для роботи. Це – дуже важливі процеси, адже зупинка техніки через «людський фактор» - це витрати, збитки та недоотриманий прибуток. Це неприпустимо.

Близько 12:00 – обід: у полі або йдемо до столової. По обіді або повертаємось до наряду на день, або переходим до інших завдань, які мають менший пріоритет. У великому та активному господарстві завжди є що зробити.
Власне, так проходить увесь сезон, постійно у полях.
- Наскільки активно ти спілкуєшся зі своїм ментором? Чи багато він передав тобі за час практики?
- Мій ментор присутній поруч постійно.
Ми спілкуємось щоденно: обговорюємо поточні теми та намагаємось наперед планувати розмову на більш серйозні теми, на кшталт посіву чи обробки. Лише маємо вікно між завданнями чи циклами роботи в полях, приділяємо час вивченню та обговоренню новітніх технологій, препаратів чи підходів, щоб максимально швидко з ними розібратись, знайти відповіді, яких бракує, та встигнути зрозуміти, чи використовувати це у роботі.

Насправді, моя практика багато в чому будується на величезному досвіді Михайла Ткачука.
Щоденна робота з ним дозволила мені чітко зрозуміти та розібратись, що я, майбутній заступник головного агронома, маю вимагати від підлеглих та якою має бути якість роботи.
- Чи вдалось тобі під час проходження практики приділити час практичній складовій магістерської роботи?
- Так, майже одразу після початку практики ми заклали експерименти для моєї роботи. Завданням, яке я обрав, стало дослідження різних варіантів обробки ґрунту для вирощування гороху.

Складність проведення експерименту полягала в нетиповій для Південно-Східного регіону погоді – із великою кількістю опадів. Їхня кількість вплинула на стан врожаю та відтермінування його збору. Це, в свою чергу, призвело до появи рослин-шкідників та погіршення обсягів зібраного комбайном врожаю.

Незважаючи на складнощі, практичні результати експерименту отримати вдалось, і я їх детально задокументував. Тепер чекаю на паузу в роботі агрокомпанії, щоб мати можливість приділити час обробці зібраних даних та підготовці описової частини магістерської роботи.
- Якими є твої наступні плани після отримання диплому магістру?
- Незалежно від ситуації та місця, у майбутньому я працюватиму на землі.
Мені це неймовірно подобається, єдиний недолік зараз полягає у відсутності досвіду, однак в моєму випадку це виправляється щоденно.

За підсумками теоретичного навчання та виробничої практики в мене з'явилась можливість отримати максимум досвіду: мене запросили на роботу в ТОВ «АПК Істок», на посаду помічника головного агронома.

Це не лише гарантує офіційне працевлаштування із непоганою, як для регіону, зарплатнею, але й подальший розвиток та перспективи. Крім зарплатні,до соцпакету та технічного забезпечення спеціаліста входить абсолютно все необхідне, щоб не задумуватись про побутові труднощі та приділити всю увагу роботі.
- Чи плануєш ти надалі розвиватись та вивчати нову інформацію, отримувати нові знання?
- Звичайно, мені дуже сподобалось вивчати те, що відбувається в аграрній галузі. А завдяки новітній магістерській програмі «Агрокебети-Схід» - ще й у дотичних галузях: smart farming, економіка, організація праці та багато іншого.

Я дуже непогано зумів оволодіти теорією, однак виявив, що практичне застосування нерідко від теорії сильно відрізняється. Де та як шукати інформацію я знаю, зараз з цим немає проблем: інформацію від налаштувань окремої сівалки до дистанції між зернами при посадці знайти не важко. Треба лише зрозуміти, що саме потрібно шукати.

Не можна ігнорувати прогрес на ринку препаратів: щорічно з'являються нові, і треба постійно тримати руку на пульсі. Дуже цікавить біологічне рослинництво, яке стає трендовим напрямком в аграрній галузі та може багато на що вплинути та немало чого змінити.

Дуже багато дає досвід мого ментора. Маючи дуже великий досвід, він вчить виділяти найважливіше і таким чином зберігати час, приділяючи увагу саме ключовим питанням. Сам я б набагато довше розбирався в ситуації.
Реалізація проєкту «Агрокебети-Схід», який реалізує ГО «Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), згідно з умовами гранту, наданого ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» в рамках Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Зміст публікацій на цій сторінці є відповідальністю ГО «Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та необов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.
ОСТАННІ НОВИНИ
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети