Чому варто розвивати вертикальне сіті-фермерство в Україні

25 вересня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели другий безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із третього напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».


Тема другої онлайн-зустрічі: «Вертикальні ферми в Україні. Проблеми та можливості. Як побудувати бізнес методом проб та помилок». Своїм досвідом та експертизою в даній сфері поділився Микола Кислейко, підприємець, власник вертикальної сіті-ферми у м. Вінниця. Свою лекцію експерт розпочав із основних засад функціонування вертикального фермерства в Україні.
Вертикальне фермерство це метод вирощування різноманітних культур за допомогою: гідропоніки, аеропоніки та рафтової системи. Такий спосіб дозволяє зекономити площу вирощування та природні ресурси, а також зберегти від засолення ґрунти, що поширено при звичному вирощуванню на полях. Вертикальне фермерство дозволяє доставляти оптимальну кількість поживних речовин прямо до рослин.
Переваги використання вертикальних сіті-ферм

Перевага перша — ц
ілорічний врожай.
Закрите приміщення дає змогу цілорічного вирощування культур, на що не впливають погодні умови. В межах сіті-ферми формується та вчасно регулюється мікроклімат: температура, вологість, світло, кількість подачі води ти добрив. Це сприяє найкращим результатам, забезпечує здійснення прогнозів вирощування, допомагає мінімізувати ризики.

Перевага друга — економія води.
Метод гідропоніки, який застосовується при вирощуванні у вертикальних сіті-фермах, дозволяє використовувати на 95% менше води, ніж це відбувається зазвичай при традиційному вирощуванні. «До прикладу наша сіті-ферма площею 60м² використовує близько 100 л води щодня», — зазначив лектор.

Перевага третя — менше споживання землі.
Завдяки унікальній методиці вирощування у вертикальних фермах, на одній і тій же площі може вирощуватися в рази більше продукції, що дозволяє раціонально використовувати природні ресурси.

Перевага четверта — відсутність пестицидів.
Повністю закрите середовище дозволяє відмовитися від застосування пестицидів. «Використання пестицидів для листя салату є дуже шкідливим для людського організму. Думка про те, що зелень обов'язково корисна — хибна. Вирощений в теплицях на ґрунті чи експортований салат майже не може не містити пестицидів через неконтрольованість середовища у якому він вирощується та доставляється на прилавки», — зізнається спікер. Підприємець ділиться, що лабораторні дослідження нітратовмістності салатів з його сіті-ферми у 3 рази нижче від допустимої норми.
Виклики для сіті-фермерства в Україні

По-перше, основний виклик з яким зіштовнеться підприємець, який хоче створити власну вертикальну сіті-ферму — це високі стартові витрати. Необхідні значні інвестиції в спеціалізоване обладнання. Також варто враховувати і витрати на саму технологію та приміщення.

По-друге, для побудови та ефективної роботи сіті-ферми необхідні спеціалізовані знання. Їх можна отримати двома способами: вчитися на власних помилках, однак, це втрата не тільки грошей, але і часу, або здобувати академічну та додаткову освіту. У даному випадку особливе значення відіграє обізнаність в методах гідропоніки та аеропоніки, проте, не всі університети в Україні можуть надати відповідні знання.

По-третє, складність адаптації зарубіжного досвіду в Україні. Для цього фахівець виділяє три причини:
  • окупність продукції для європейських фермерів значно вища у зв'язку із купівельною спроможністю людей та їх розумінням цінності продукту;
  • в нашій країні у власників вертикальних сіті-ферм є проблеми із фінансовою спроможністю та фізичним доступом до необхідних добрив та мікроелементів, які з легкістю застосовуються фермерами, наприклад, у Нідерландах;
  • відсутність якісних та рівноцінних альтернатив високовартісним добривам та мікроелементам для вітчизняних виробників.

Енергозалежність — ще один виклик для українського вертикального-фермерства. Саме електроенергія складає велику частину ціни продукції, яка є не завжди доступною для пересічних громадян. Поточна ситуація в країні дозволяє робити припущення, що цьогоріч зима не буде значно легшою для нас в енергетичному плані, тому Микола Кислейко каже, що працювати за допомогою генератора менш вигідно, ніж не працювати взагалі.

Cкептициз споживачів також стає перепоную на шляху функціонування таких ферм. Сьогодні левова частка споживачів не розуміє суті гідропонного методу вирощування продукції та вважає його хімічним, на противагу традиційному вирощуванню на ґрунтах, що є абсолютно помилковим судженням. Саме тому лектор визначає одним із основних завдань для агробізнесу сьогодні — це донесення правдивої інформації до споживачів про особливості застосування методів гідропоніки.
Перспективи та можливості сфери
  • 1
    Відкриття нових ринків.
    За словами фахівця, в Україні все ж збільшується запит споживачів, особливо в містах мільйонниках, на якісні та екологічно чисті продукти. Тренд на здоров'я та правильний спосіб життя сприяє цьому.
  • 2
    Створення робочих місць.
    Вертикальне фермерство може привернути більше уваги молоді до аграрної сфери, пропонуючи сучасні технології та інноваційні підходи.
  • 3
    Сезонна незалежність.
    Вертикальне фермерство та гідропонні теплиці дають можливість вирощувати продукцію незалежно від погодних умов, цілорічно та цілодобово. Таким чином можна забезпечити споживачів свіжою продукцією у будь-який день року.
  • 4
    Екологічна стійкість.
    Зменшення використання пестицидів, гербіцидів та води порівняно з традиційним землеробством.
  • 5
    Локальне виробництво.
    Зменшення вуглецевого сліду завдяки зниженню потреби в транспортуванні продукції на великі відстані. Організація вертикальної ферми не вимагає великих обсягів площ.
  • 6
    Адаптація до зміни клімату.
    Вертикальне фермерство є ідеальним рішенням для країн з суворими та мінливими погодними умовами, або з проблемами зменшення площ земельних ресурсів.
Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від експертів галузі.
9 жовтня запрошуємо тебе на наступну онлайн-зустріч із третього напряму проєкту «Агропідприємництво». Своїми знаннями ділитиметься Ярослав Бурківський, власник пекарні «Хатинка пекаря». Тема вебінару «Маленька справа (бізнес) своїми руками. Факапи в початкового підприємця, механізми як їх долати», реєструйся за посиланням: https://bit.ly/agrokebetypro-agbusiness
Довідково:

Микола Кислейко — молодий підприємець та власник вертикальної сіті-ферми Future Farm у м. Вінниця, яка займає площу 60м² та містить в собі чотири поверхи вирощування. За місяць ферма вирощує близько 4 000 рослин, що складає 600 кг готової продукції. Свій шлях в бізнесі розпочав із навчання в одній із найкращих бізнес-шкіл Східної Європи. Здобув ступінь бакалавра з напряму бізнес-управління в Академії Леона Козьмінського у м. Варшава.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети