Як розпочати власний бізнес.
Дієві поради для підприємців-початківців від співзасновника бренду «Mr. Caramba».

16 жовтня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели шостий безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із третього напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».


Тема шостої онлайн-зустрічі: «Mr. Caramba: родинні соуси, що продаються у "Сільпо"». Своїм досвідом та експертизою в даній сфері поділився Роман Мартинов, співзасновник бренду «Mr. Caramba». Cвою лекцію спікер розпочав з порад, які можуть пригодитися починаючим підприємцям. Розпочинаючи власну справу бізнесмен рекомендує пам'ятати та практикувати низку речей, що допоможуть мінімізувати помилки та зростати швидше.
  • 1
    Порада перша — досвід всьому голова.
    Основною передумовою для створення та ведення бізнесу фахівець вбачає досвід. Його відсутність може коштувати не тільки фінансових можливостей, але й часових затрат також. Якщо ви молодий та амбітний, але не вмієте налаштовувати складні процеси, Роман Мартинов рекомендує влаштуватися на роботу в компанію, яка займається аналогічною діяльністю та за 1-2 роки перейняти необхідний вам досвід. Таким чином ви збережете власні гроші, які б могли втратити на помилках.
  • 2
    Порада друга — будьте готові змінювати бачення.
    Втілюючи в життя свій бізнес, варто бути готовим до того, ваша справа буде відрізнятися від того, як ви її уявляли приблизно на 90%, адже в процесі реалізації задуму відбуватимуться постійні зміни стратегій та можливостей. Більше того, ваші уявлення про ринок можуть дуже сильно різнитися від ситуації, яка існує насправді. Усе це буде вносити свої корективи у вашу візію ведення бізнесу.
  • 3
    Порада третя — уникайте емоційності при фінансових витратах.
    Ділячись власним досвідом, фахівець рекомендує не витрачати всіх грошей одразу, адже здебільшого перші кроки у власній справі помилкові. Краще тестувати свої ідеї невеликими партіями, які не завдадуть вашому загальному бюджету великого удару. Часто підрядники пропонують замовляти великий тираж, наприклад, наліпок чи етикеток на вашу продукцію, адже так буде дешевше для вас. Однак, перш ніж погодитися подумайте, що ви будете робити, якщо ваша ідея та дизайн виявляться невдалими.
  • 4
    Порада четверта — не робіть припущень — аналізуйте ринок.
    Також потрібно розуміти, що ваші уподобання та враження про продукт можуть зовсім не співпадати з досвідом покупця, тому важливо проводити дегустації для клієнтів, щоб зрозуміти, які позиції варто продовжувати виготовляти, а які прибрати з асортименту. Обов'язково дослідіть попит на заплановану вами продукцію, а також пропозиції на ринку у вашій ніші. Першочергово продукція повинна бути цінною та подобатися покупцю, а не тільки вам.
  • 5
    Порада п'ята — використовуйте інструменти, які допоможуть контактувати з потенційними клієнтами особисто.
    На прикладі власного бізнесу, підприємець рекомендує використовувати ярмарки та дегустації для ознайомлення потенційних покупців з вашими продуктами. Саме там ви можете прямо взаємодія з клієнтом, визначати його потреби, давати неочевидні рекомендації, здійснювати переконливі пропозиції та одразу працювати із запереченнями. Не менш важливим методом продажу є створення асоціацій. Наприклад, рекомендуючи конкретний соус до запеченої качки, який доповнюватиме її та розкриватиме смак, покупець у майбутньому завжди купуватиме його, коли плануватиме приготування даної страви.
  • 6
    Порада шоста — приділіть увагу пакуванню та обгортці.
    За словами експерта, обгортка та пакування має значення, адже саме вони забезпечують перший контакт продукту та клієнта. Зовнішній вигляд товару повинен спонукати покупця взяти його до рук.
  • 7
    Порада сьома «вкладайтеся» у сарафанне радіо.
    Досвід продажу соусів «Mr. Caramba» каже про те, що саме сарафанне радіо є найбільш ефективним способом продажу продукції. Фахівець поділився, що в його випадку реклама у соціальних мережах працює виключно на обізнаність людей про існування бренду. Основний відсоток продажів забезпечують саме рекомендації задоволених покупців.
  • 8
    Порада восьма — делегуйте фахівцям те, в чому не тямите самостійно.
    Реалізуючи власну справу, вам доведеться зіштовхнутися з рядом питань, які необхідно вирішити та узгодити для того, щоб «узаконити» свій продукт та мати змогу продавати його офіційно в торгових мережах. Всі ці процеси вимагають специфічних знань та розуміння тонкощів реалізації. Саме тому важливо доручати підготовку технологічних карт, документації по ДСТУ, розробку штрих-коду тощо фахівцям, щоб не втрачати час та сили на пошуки інформації, яку складно знайти на поверхні у відкритому доступі.
  • 9
    Порада дев'ята — оберіть оптимальну торгову площадку для продажу вашої продукції.
    Обираючи місце для продажу своїх товарів, важливо зрозуміти в парі з чим їх можуть найчастіше купляти. Наприклад, продукція «Mr. Caramba» стабільно добре, краще, ніж в інших місцях, продається в м'ясних магазинах, адже соуси найчастіше купують саме до м'яса. У дослідженні найефективніших місць збуту товарів найкраще працює експериментальний метод.
  • 10
    Порада десята — використовуйте досвідчений погляд зі сторони.
    Зазвичай власникам бізнесу складно адекватно оцінити свою продукцію та стратегію просування, адже вони знаходяться по іншу сторону торгового процесу. Саме тому важливо отримати здорову конструктивну критику та заручатися сторонньою експертною думкою, яка вкаже на ваші недоліки та покращить ваші продажі.
  • 11

    Порада одинадцята — розширюйте своє бізнесове коло спілкування.
    Найкраще та найпростіше це робити беручи участь у ярмарках та фестивалях. Знайомтеся з різноманітними виробниками із різних ніш. Такі контакти можуть бути корисними для вас у майбутньому: колаборації, обмін досвідом тощо.
  • 12
    Порада дванадцята — не намагайтеся одразу потрапити до великих торгових мереж.
    Секрет представлення продукції у великих торгових мережах полягає у попиті. Перш ніж прийти у «Сільпо» з пропозицією про співпрацю, необхідно протестувати свою продукцію, дослідити, які позиції подобаються споживачам та довести до ідеалу продуктову лінійку, щоб бути впевненими у своїй затребуваності. У вас повинна бути на руках наочна статистика високих продажів, щоб оперувати фактами.
  • 13
    Порада тринадцята — використовуйте доречні інструменти початкового рівня для реалізації свого бізнесу.
    Якщо ви знаходитеся на початковому етапі власної справи і тільки входите в бізнес-середовище, Роман Мартинов рекомендує використовувати такі можливості для реалізації власної справи та просування продуктів як тематичні фестивалі, продуктові ярмарки та гранти.
Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від експертів галузі.
Довідково:

«Mr. Caramba» натуральні соуси, які виготовляє власноруч сім'я Мартинових з 2014 року. У лінійці представлено більше 12 видів соусів у близько 150 торговельних точках. Сьогодні соуси «Mr. Caramba» можна знайти у: «Сільпо», «М'ясторія», «М'ясний рай», «М'ясна гільдія», «М'ясо від Шефа», «М'ясний Шеф», «Ріжки та Ніжки», а також в інтернет-магазинах: «Wine Time», «Foody», «NABAZARI».
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети