«Зі мною щось не так…»: чому вам не вдається знайти роботу

Пошук роботи — складний процес, який потребує розвинених навиків комунікації, психологічної стійкості та наполегливості. Іноді може здаватися, що основні невдачі у пошуку роботи криються у непрофесійності, забуваючи, що на позитивний результат впливають й інші неочевидні фактори. Станом на листопад місяць 2023 року, кількість розміщених вакансій на сайті з пошуку роботи Work.ua cягає 88 938 тис, в той час як в пошуку роботи знаходяться — 4 324 425 відвідувачів платформи. Таким чином, перша думка, на яку наштовхують ці дані звучить наступним чином: попит більший за пропозицію, тому отримати роботу можуть не всі. Але чи тільки в цьому криється проблема працевлаштування та тривалих пошуків серед мільйонів людей. Команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила дослідити причини, які стоять на шляху успішного працевлаштування українців.


Проблема пошуку роботи, а саме вдалого працевлаштування існувала завжди, інакше чому люди роками працюють на ненависній роботі, якщо її так просто змінити? Тож немає сенсу картати себе думками, що з вами щось не так. Давайте краще разом розглянемо можливі причини невдач. Можливо, серед них ви знайдете відповідь для себе та зрозумієте, яким чином варто скорегувати свою стратегію пошуків.
Ви боїтеся заявити про себе.
Ви переглянули всі профільні сайти, відібрали бажані вакансії, а далі боїтеся зробити наступний крок. Так справа не піде, потрібно діяти! Тож почніть з наступного:

  • не тільки відвідуйте, але й зареєструйтеся на сайтах з пошуку роботи та обов'язково розмістіть своє резюме;
  • повідомте друзям про свої пошуки та зазначте, що відкриті для пропозицій;
  • надішліть своє резюме на 5 вакансій, не бійтеся — дадуть відповідь не всі;
  • щотижня оновлюйте резюме та заходьте у свій профіль на джоб-платформах;
  • регулярно перевіряйте месенджери та пошту, відповідайте на дзвінки від невідомих номерів телефону.

Впевненість, але не зарозумілість — це ключ до успіху, не приховуйте свої навички та досвід, зробіть їх своїм козирем.


Ви не можете визначити
ся.
Таке частіше трапляється з молодими фахівцями, однак, з огляду на останні події, зміна професійної діяльності стає звичним явищем для спеціалістів абсолютно різного віку та стажу. Справді, поки ви не знаєте, де хочете працювати та ким бути — прийняти рішення складно. Тому є сенс звернутися до спеціаліста з профорієнтації чи кар'єрного консультанта. Також ви можете самостійно спробувати дослідити інформацію про те, хто зараз потрібен ринку праці і співставити отримані дані зі своїми навичками, амбіціями та можливостями. У даному випадку найкраще працює метод проб та помилок, тому що саме так ви зможете реально зрозуміти, що вам точно не підходить, а що близько до душі.


Ви дозволяєте пошуку заволодіти вашим життям.
Багато претендентів під час пошуку роботи відсувають всі інші обов'язки та турботи на другий план. Звісно, з одного боку, це зрозуміло — бажання чи навіть необхідність терміново знайти роботу змушують докладати всіх зусиль. Але не створюйте самостійно з пошуків суцільний стрес. Давайте собі право на відпочинок. Проводьте час із сім'єю, займаєтеся спортом, робіть те, що вам подобається, інакше пошук роботи перетвориться для вас на пекло.


Ви втратили віру та розчарувалися.
Мабуть, ви вже отримали стільки відмов або проігнорованих відгуків, що геть зневіритися. Ймовірно вас вже навідували думки про те, що: «Мене не зрозуміли», «Хочуть, щоб на них працювали задарма», «У мене стільки досягнень і багаторічний досвід, але це не цінується», «На роботу влаштовують тільки по блату — родичів і друзів», «Це все так несправедливо». Звісно і такі випадки також трапляються, але не завжди проблема зовнішня. Тому краще сконцентруватися на тому, щоб отримувати зворотний зв'язок від HR-менеджерів та працювати над причинами відмов.


Висока конкуренція.
Дослідіть свою нішу, можливо, про ваша робота мрії не тільки ваша мрія? Якщо конкуренція висока — роботу справді складно знайти, але це не означає, що неможливо. Потрібно продовжувати пошуки. Акцентуйте увагу на вашій унікальності і подумайте про те, що можете дати ви, чого не можуть запропонувати інші кандидати.


Криза у вашій сфері.
Починаючи з 2020 року, український бізнес зазнавав постійних ударів: cпочатку COVID-19, а тепер повномасштабна війна. Якщо ви розумієте, що сфера вашої діяльності знаходиться на межі виживання, подумайте про те, щоб спробувати себе в чомусь іншому. Не обов'язково наважуватися на повну перекваліфікацію. Можливо, за певний час ситуація покращиться, а можливо, ви почнете нове професійне життя.


Ви провалюєте співбесіди.
Іноді резюме та кандидат може видатися цікавим рекрутеру, однак, на співбесіді все змінюється. Якщо ви вказуєте правдиву інформацію в резюме, вами цікавляться, а після співбесіди тиша або відмова — це серйозний привід переглянути свою самопрезентацію, стратегію підготовки та поведінки на інтерв'ю. Іноді через низькі комунікативні навички, надмірне хвилювання або невпевненість люди не можуть презентувати свої досягнення.


Нерелевантна оцінка вашої цінності на ринку праці.
Подумайте над тим, які ваші фінансові очікування. Іноді кандидати хочуть більше, ніж пропонує ринок, не те, що сама компанія. Якщо ви справді досвідчений спеціаліст, який має перевагу над іншими кандидатами — така історія допустима, але тоді свої очікування потрібно добре обґрунтувати. Варто зважати і на те, що деякі компанії просто не можуть собі дозволити фахівця, який «коштує» більше, ніж вони готові заплатити. Інша сторона медалі — надто низька фінансова оцінка своєї діяльності. Не часто, але це також може грати проти вас та викликати недовіру роботодавця. Тому рекомендуємо:

  • дослідити ринок і оцінювати себе в його діапазоні;
  • оцінити рівень своїх компетенцій відносно ринку та вакансій, щоб сформувати адекватну ціну;
  • не опускати рівень заробітку нижче, ніж було на попередньому місці роботи, за виключенням інших бенефітів, заради яких ви готові поступитися фінансовими амбіціями.

Ви приймаєте відмову особисто і вважаєте себе неконкурентоспроможними.
Часто відмови можуть демотивувати, особливо, якщо роботодавці не надають ніякого зворотного зв'язку. Таким чином ви тільки закриваєте можливості для себе. Від того, що вам відмовили, ви не стали гіршим спеціалістом, ніж були до того. Ваші знання та вміння залишилися з вами. Отримувати відмови — це частина процесу пошуку роботи. Як і у випадку зневіри, не варто опускати руки, а краще впливати на причини відмови, збираючи фідбек від HR-фахівців.


Ви перекладаєте відповідальність на інших.
Існує і такий підхід, коли кандидати вважають, що їх не беруть на роботу, оскільки це в компанії не розгледіли діамант, а не претендент недостатньо кваліфікований. Така людина малоймовірно почне шукати причини в собі, а тому і не зможе закрити прогалини та покращити свою компетентність. Усе так і залишиться на своїх місцях.


Ви знаходитеся в стані вивченої безпорадності.
Іноді через втрати, кризи, а найчастіше — від тривалих невдач людина потрапляє в стан, який називається «вивчена безпорадність». При цьому втрачається ґрунт під ногами, «опускаються руки» і виникає відчуття, що всі зусилля марні. Це сильно б'є по мотивації, оскільки на неї впливають не тільки бажання і потреби, а й оцінка здатності досягти бажаного. Якщо немає впевненості в тому, що «у мене вийде», то й особливого бажання вкладатися в досягнення не виникає. Якщо в цій ситуації ви впізнали себе, тоді подумайте про те, що всі успішні люди спочатку проходили через низку помилок і невдач. Наприклад, Едісон зробив близько 10 000 невдалих експериментів при спробі вдосконалити лампочку розжарювання і не опустив руки. Джоані Роулінг відмовляли у видавництві книги «Гаррі Поттер і філософський камінь» 12 разів. Фахівці з пошуку роботи рекомендують створити свій «Лист досягнень», у якому ви щодня відзначатимете виконані задачі. Психологи стверджують, що таким чином ви отримаєте досвід досягнень і відчуття, що ви впливаєте на своє життя.


Вами керує страх.
Іноді шукачі роботи мають страх не тільки перед участю в конкурентній боротьбі за бажане місце, але і перед необхідними змінами після досягнення мети. Готуючись до співбесіди, всі намагаються презентувати себе з найкращої сторони, вкладаючи в підготовку і час, і сили. Після успішної співбесіди, кандидат потрапляє в ситуацію, де необхідно підтримувати свій імідж професіонала та викладатися на роботі день за днем. У декого, в результаті цього, ще до співбесіди виникає підсвідомий страх від перспективи жити в постійній напрузі. У такому випадку експерти рекомендують шукати місце, де можливе гармонійне поєднання трудового навантаження і ваших можливостей. Проте варто розуміти, що прагнення вчитися і підвищувати свій професійний рівень — це запорука успіху.


Ви зациклюєтеся на джоб-сайтах та ігноруєте альтернативні джерела.
Звісно, сайти для пошуку роботи є основним джерелом з пошуку вакансій, однак, інші канали також можуть бути корисними у процесі працевлаштування. Соціальні мережі та рекомендації друзів іноді є більш результативним способом пошуку роботи. Використовуйте можливості на максимум, не обмежуйте себе.


Ви прихильник-/ця пасивного пошуку.
Ви наче і шукаєте роботу, але не робите ніяких активних дій в цьому напрямку. Завантажити резюме на сайт та чекати пропозицій від роботодавців — не найкраща стратегія. Так ви позбавляєте себе можливості обирати компанію. Натомість ви чекаєте, щоб обрали вас. Навряд чи ваші очікування співпадуть з реальністю.


Ваше послання роботодавцю надто широке.
Ви прагнете показати себе спеціалістом у всьому і даєте багато нерелевантної інформації, яка немає ніякого відношення до позиції, на яку претендуєте. В результаті ваше резюме або закривають, або не розуміють, на що ви претендуєте та що вам запропонувати.


Ви надсилаєте єдиний відгук на всі вакансії підряд.
Такий підхід базується на тому, що ви не адаптуєте своє резюме та супровідний лист під кожну вакансію окремо, тому пошук не приносить результатів, адже HR-фахівці компаній не бачать вашої належної мотивації та відповідності вашого резюме вимогам у вакансії. Щоб отримати хорошу пропозицію, ваше резюме та супровідний лист має виглядати так, ніби ви претендуєте тільки на цю конкретну вакансію. Такий відгук не буде губитися серед інших і набагато більше зацікавить роботодавця.


Ви не говорите про свої пошуки рідним та друзям.
Правило «п'яти рукостискань» неодноразово доводило свою ефективність, тому є сенс звернутися за допомогою до ваших рідних та друзів. Можливо, хтось серед вашого оточення підкаже напрям, у якому краще шукати себе, або запропонує вакансію, про яку з інших джерел дізнатися було б неможливо. Зрештою, ваші близькі завжди зможуть допомогти вам морально — підтримати після відмови чи дати потрібні поради щодо резюме.
Як зберігати спокій, якщо пошуки не приносять результатів
Якщо вам довгий час не вдається знайти роботу, важливо попіклуватися про свій емоційний стан, щоб не потрапити в стан апатії та повної демотивації.

По-перше, приведіть в порядок свої думки. Занепокоєння та тривожність часто виникають через хаос в голові. Якщо у вас з'являється відчуття, що ви не контролюєте ситуацію — це тривожний сигнал. Щоб зменшити напругу від невідомості, додайте у своє життя більше порядку. Почніть з того, щоб фіксувати кожну переглянуту вакансію та результат за нею. Якщо з'являються гідні пропозиції, де у вас є шанс на працевлаштування, приділіть їм особливу увагу, вказуючи всі важливі для вас дані: від дня, коли ви подавали резюме, до контактних даних та адреси компанії. Це допоможе вам не заплутатися у відгуках і зменшити кількість стресу, що виникає через безлад та невпевненість.

По-друге, керуйтеся розкладом. Кар'єрні консультанти кажуть, що пошук роботи — також робота, тому важливо її нормувати. Відводьте конкретну кількість часу на пошуки, відгуки та спілкування стосовно роботи. Решту часу приділяйте собі та іншим аспектам вашого життя.

По-третє, перегляньте свої цілі та поставте реальні. Більшість людей, які шукають роботу, просто перегортають сторінку за сторінкою у пошуку чогось цікавого, боячись пропустити «ту саму» вакансію. Але такий підхід невірний, оскільки ви не ставите собі рамок та критеріїв, за якими ви могли б здійснювати відбір. Після величезної кількості переглянутого здається, що всі вакансії однакові. Так можна дійти до хибної думки, що все безнадійно. Тому важливо ставити перед собою реальні цілі, наприклад, відгукнутися на п'ять вакансій протягом дня, переглянувши при цьому не більше десяти сторінок у пошуку.

Знаходьте способи відчути себе продуктивним поза пошуком роботи.
Відмови можуть провокувати відчуття бездарності та непотрібності. Саме тому важливо робити те, що вам подобається, результат від чого ви можете побачити швидко та наочно.

Прийміть факт, що результат пошуку може зайняти немало часу.
Якщо ви хочете знайти щось вартісне, доведеться пошукати. Ще один аспект питання — очікування швидкої відповіді. Часом фахівці з найму збирають відгуки на вакансії, а потім починають аналізувати анкети та телефонувати найбільш цікавим кандидатам. Тому очікування можуть затягнутися на 1-3 тижні.

Наостанок просіть про підтримку у рідних та близьких. Нерідко люди, які довгий час не можуть знайти роботу, відчувають себе самотніми. Вони, самі того не усвідомлюючи, відсторонюються від оточуючих, бо відчувають себе неповноцінними членами суспільства. Не соромтеся звертатися до рідних і друзів за підтримкою. Можливо, хтось із них зможе допомогти у працевлаштуванні.

Отже найкращий спосіб при пошуку роботи — налаштуватися на довгу гру, запастися підтримкою рідних, а також терпінням. Вирішуйте питання поступово, розбираючи проблему на частини. Часом достатньо критично підійти до питання, продумати системний підхід і рухатися за планом. Так ви обов'язково знайдете роботу, гідну вас.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети