Критика на робочому місці: як отримати користь та не втратити віру в себе

Критика на робочому місці є невід'ємною та цілком нормальною частиною професійного життя. Будьмо чесними, це завжди неприємна ситуація, в якій складно керувати своїми емоціями. Незалежно від рівня фаховості та досвідченості, у всіх можуть виникнути ситуації, в яких виконана робота піддасться обговоренню та негативній оцінці. Критика може набувати різних форм та масштабів: вона може бути конструктивною та корисною, або ж деструктивною, провокуючи виникнення негативу та сумнівів у власних здібностях. У свою чергу реакція на критику може суттєво вплинути на вашу професійну кар'єру та взаємини з колегами. Тому важливо володіти навичкам, які дозволяють ефективно справлятися з критикою, а також взаємодіяти з тим, хто критикує. У цій статті команда «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», розгляне дане явище, дослідить вплив критики на професійну діяльність та надасть дієві інструменти для правильного реагування на неї.
Якою буває критика та чому ми її не любимо
Критика це особлива сфокусованість та увага на чомусь. З точки зору психології, критика є зворотним зв'язком, однак, чи є зворотний зв'язок завжди критикою — однозначно ні. В ідеальному світі, критика повинна надаватися висококомпетентною людиною, яка ґрунтовно розбирається в тематиці, в якій вона критикує. Усе інше слід вважати зворотним зв'язком та висловленням власної думки, яка може базуватися на будь-чому. Безліч досліджень довели, що в підсумку конструктивна критика сприяє продуктивній роботі та ефективному лідерству. Проте незалежно від того озвучують вам критику чи зворотний зв'язок, негативне забарвлення суджень обов'язково залишає неприємний осад — це здорова реакція психіки людини. Також ряд досліджень каже про те, що за своєю природою деякі люди є більш чутливими до навколишніх подій, тому сприймають їх особливо гостро. Фідбек, яким ми отримуємо на роботі є особливо важливим, адже саме роботі ми віддаємо більшу половину свого життя. Часом навіть легка критика може сприйматися особливо болісно та близько до серця. Сама собою критика буває конструктивною, тобто спрямованою на покращення чогось, або ж деструктивною — позбавлена сенсу. Зрозуміти чи висловлюють вам справжню конструктивну критику доволі просто. Зазвичай розпізнати її допомагають два фактори:

  • якісна критика повинна бути корисною та актуальною для того, кого критикують. З неї можна отримати переваги для себе, наприклад, попередити великі помилки та уникнути майбутніх проблем;

  • критика враховує ваші інтереси та ставить їх на перше місце. Коли вас критикують це не повинно бути схожим на гру у вихователя та завинившого учня. Такий спосіб вказівки на помилки не повинен нести зневажливого характеру, навпаки, після цього ви маєте почати краще розбиратися у суті питання і зростати професійно.
10 правил ефективної реакції на критику
Для того, щоб впоратися з критикою та отримати з неї користь, необхідно розуміти наступне:

  • чому вас критикують і чи прийнятна ця критика для вас. Іноді під критику маскують хейт, який базується на особистісному сприйнятті іншої людини. Зазвичай, у такому випадку, приписують негативні оціночні судження не за конкретну дію, яку можна розглянути та обговорити, а вам як особистості загалом;
  • хто вас критикує. Справжня критика може походити від: експертів, тобто тих, хто розбирається в темі; людей, які демонструють хороші наміри; осіб, які не самостверджуються за ваш рахунок; людей, які критикують конкретні речі, а не вас.
Щоб ефективно реагувати на критику необхідно керуватися наступними правилами.
Правило перше — витримайте паузу в емоціях
Не поспішайте реагувати на ситуацію, коли емоції переповнюють вас. Перша реакція на критику звісно носитиме негативний характер, ви можете відчувати сум, відчай, розгубленість, невпевненість у собі або злість. Жодне із цим почуттів не дасть діяти виважено та адекватно, тому зачекайте.
Правило друге — змініть фокус
Our managers are always ready to answer your questions. You can call us during the weekends and at night. You can also visit our office for a personal consultation.
Правило третє — самостверджуйтеся через порівняння
Коли вас критикують за певну дію чи поведінку, нагадуйте собі про позитивні аспекти вашої особистості та професійності. Це допоможе легше перенести критику і більш цілісно оцінити ситуацію, без лишнього драматизму.
Правило четверте — не дійте, не дійшовши до суті
Трапляється, що наше сприйняття себе може відрізнятися від сприйняття нас оточуючими. Часом люди, які борються з невпевненістю і сприймають себе слабкими, ведуть себе агресивно та високомірно, що створює дисонанс між двома образами однієї людини. Це один із прикладів, які можуть яскраво ілюструвати ситуацію. Тому почувши думку про себе, яка йде врозріз з вашим сприйняттям себе, не варто починати діяти. Запитайте у людей, яким довіряєте, що вони думають з цього приводу, чи помічали вони конкретні прояви сказаного у вашій особистості. Зібравши більше інформації ви зможете правильно оцінити ситуацію та внести доречні зміни, які будуть корисними, а не задовольнятимуть тільки того, хто вас критикував.
Правило п'яте — не уникайте того, хто вас критикує
Прибрати подразник — здорова реакція та бажання будь-якої живої істоти, не тільки людини. Однак у випадку конструктивної критики — це велика помилка. Уникаючи людини, яка вас критикує ви автоматично позбавляєте себе можливості зростати та вдосконалюватися. Крок до ще більшого зближення з вашим критиком — ось правильний шлях. До того ж трапляється, що найбільший критик з часом стає найбільшим прихильником, якщо працювати над своїми недоліками.
Правило шосте — абстрагуйтеся
Спробуйте відокремити критику від вашого власного его, адже здорова критика базується на засадах оцінки конкретної роботи чи дій, а не особистості загалом. Гляньте на ситуацію з боку, наче перенесіть усе сказане на іншу людину, яка діяла як ви. Таким чином ви з холодним розумом зможете підійти до питання і оцінити усе що відбулося раціонально.
Правило сьоме — ставте уточнюючі запитання
Насправді більшість людей не любить критикувати інших, адже це негатив до якого залучені обидві сторони, що морально пригнічує та ставить в незручне положення і того, хто критиує. Якщо справа доходить до критики від такої людини, то може назбиратися чимало невдоволень, в потоці яких загубиться основне cпособи вирішення ситуації. Щоб уникнути різного роду непорозумінь та виникнення образ, варто ставити уточнюючі запитання. Попросіть людину, яка критикує вас обґрунтувати свою думку та пояснити причини, щоб ви змогли більш якісно попрацювати над усуненням проблеми.
Правило восьме — не грайте в мовчанку
Якщо вас критикують — ні в якому разі не мовчіть. В очах критика ви виглядатимете непрофесійно та боягузливо. У випадку адекватної критики це може не зіграти поганого жарту з вами, проте, всередині у вас може поселитися образа, яка буде зростати, якщо не спілкуватися предметно та не з'ясовувати суті питання. Однак, якщо опонент має погані наміри стосовно вас — мовчанка тільки погіршить ситуацію та призведе до її повторення, що впливатиме на вашу продуктивність, сприйняття себе в колективі та як фахівця.
Правило дев'яте — захищайте свою думку та роботу, якщо переконані у своїй правоті
Якщо ви впевнені у своїй роботі чи правильності вчинку, не бійтеся відстоювати себе. Звісно ви повинні керуватися фактами, а також аргументувати свою думку виважено та професійно. Проте варто врахувати як саме ви подаєте інформацію, адже правило: «Найкращий захист — це напад» тут не спрацює. Ймовірніше така поведінка із взаємними звинуваченнями призведе до конфлікту у якому складно буде знайти початок та кінець.
Правило десяте — демонструйте зміни
Важливо не тільки виправити помилки, але й показати зміну у підходах. Навіть якщо ваша модель поведінки змінилася, це ще не означає, що інші це помітили. Іноді змінити ставлення інших до поведінки складніше, ніж саму поведінку. Якщо орієнтуватися на фідбек колег про вашу поведінку, у якій вони не помічають змін, то можна легко втратити мотивацію. Тому після отримання зворотного зв'язку чи критики, оберіть одну наочну дію, що лягає в контест вашої ситуації, яка чітко сигналізуватиме про те, наскільки серйозно ви налаштовані до змін.
Техніка трьох п'ятірок
Фахівці порталу з пошуку роботи Work.ua рекомендують використовувати техніку «Трьох п'ятірок: 5 хвилин, 5 годин, 5 днів», для того, щоб правильно реагувати на критику та отримувати від неї користь.

У перші п'ять хвилин після критики не відповідайте, що усе зробите чи виправите. Така відповідь, з одного боку, покаже вашу невпевненість у своїй роботі, якщо ви так легко погодилися з критикою, а з іншого, може скласти хибне враження про вашу байдужість, якщо ви не цікавитеся деталями такого рішення.

У даному випадку варто зробити паузу та відновити спокійне дихання. Попросіть більш детально розповісти про суть наданої критики та недоліки, які потрібно усунути. Якщо у вас є контраргументи можете їх озвучити, але не виправдовуйтеся. На завершення подякуйте та підтримайте думку керівника, запитайте його про поради щодо покращення виконання завдання.

У перші п'ять годин після отримання зворотного зв'язку не приступайте до роботи над завданням, повертайтеся до виконання раніше поставлених задач та обов'язків. Намагайтеся впоратися зі своїми емоціями, тим більше не показуйте сліз у колективі. По-перше, це покаже вас як нестрестостійкого та надмірно емоційного працівника в очах керівника. По-друге, приверне увагу великої кількості людей та призведе до обговорень. Краще поговоріть про ситуацію, яка склалася з досвідченим та довіреним колегою. Поцікавтеся, що з цього приводу думає він чи вона, як би вчинив/-ла на вашому місці.

У перші п'ять днів потрібно виправити ситуацію, тобто реабілітуватися в очах керівника і своїх також. Обдумайте сказане, зауваження та причини, які призвели до критики. Поставте собі запитання, чи розумієте ви яким чином діяти далі. Якщо ні, або ж ви невпевнені, тоді попросіть керівника приділити вам час та поспілкуватися. Найкраще, якщо це відбудеться наступного дня після отриманого фідбеку. Так у вашій пам'яті ще будуть максимально точні та актуальні спогади, але емоційно ви будете більш стабільними. Ставте конкретні запитання, враховуючи дрібниці, запитайте про приклади ідеально виконаного завдання. Так ви покажете, що не тільки хочете виправити ситуацію, але і розібратися в ній глибинно, щоб більше не повторювати її.
Використайте свій шанс на успішне працевлаштування із «АгрокебетиPRO»
Ефективна вправа, яка допоможе спокійно ставитися до критики
Вправу важливо виконувати у письмовому вигляді, оскільки письмо допомагає вивільнити емоції. Візьміть аркуш паперу та поділіть його на чотири рівні частини.

У перший квадрат впишіть усе, що вам сказали. Відтворюйте інформацію максимально точно, використовуючи такі ж формулювання, без прикрас чи драматизму.

У другому квадраті напишіть те, що вас зачепило чи не сподобалося. Зазначте усе, що ви вважаєте несправедливим. Так ви виллєте свої негативні емоції на папір.

Третій квадрат слід заповнити правдою. Напишіть з чим ви згодні у розповіді свого критика. Дайте собі відповідь на такі запитання:
  • чому я отримав такий відгук від цієї людини?
  • у чому моя помилка?
  • що корисного я можу взяти з цієї ситуації, які поради отримав/-ла?
  • як це допоможе мені в майбутньому?

У четвертому квадраті розпишіть свої подальші кроки. Можна обговорити своє бачення та плани з людиною, яка давала вам фідбек. Також не буде лишнім запитати про її очікування від вашої роботи чи змін.
Виконавши цю вправу ви заспокоєтеся, глянете на ситуацію зі сторони та більш комплексно, відобразивши її на папері.
Критика — це частина робочого процесу та інструмент для особистісного та професійного зростання. Проте ваша реакція важлива не менше, ніж сама критика. Те, як ви її сприймаєте впливає на те, чи зможете ви вдосконалюватися. Прагніть до розвитку, але не забувайте про свою власну цінність та досягнення. Прислухайтеся до критики, ставте запитання і враховуйте її при подальшій роботі. Сприймайте критику, як шанс для зростання та навчання. Пам'ятайте, що конструктивна критика — це не особиста неприязнь, а спосіб покращення виконання завдань та підвищення рівня професійності.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети