Чи потрібна аграріям англійська мова: кому, як та для чого

Англійська мова, якою спілкується бізнес у всьому світі. Це теза, яку доводилося чути майже кожному. У сучасному бізнесі англійська мова вже давно набула більшої ваги, ніж просто комунікаційний інструмент. Сьогодні це один із ключових факторів успішного функціонування підприємств, розвитку кар'єри і досягнення глобальних цілей. Знання англійської мови стає обов'язковою компетенцією для всіх, хто прагне відкрити перед собою нові можливості в найрізноманітніших сферах, не тільки в бізнесі. Співпраця між компаніями з різних країн перетворила англійську мову в мовний стандарт міжнародних комунікацій. Незалежно від того плануєте ви працювати за кордоном, вести бізнес у США чи європейських країнах, ймовірність того, що англійська буде використовуватися в вашому бізнес-спілкуванні дуже висока. Вона відкриває двері до нових ринків та партнерств. Однак чи є володіння англійською мовою необхідністю для аграріїв, особливо тих, хто не є власниками компаній, або не планують відкривати свій бізнес. Команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» дослідила це питання та підготувала багато цікавого в рамках статті, тому читайте далі.
Український бізнес та англійська мова: реальність
Дослідження проведене онлайн-школою EnglishDom серед 1032 респондентів із 114 компаній, які зверталися за вивченням мови з'ясувало, що тільки 21% працівників українського бізнесу знають англійську мову на достатньому рівні, який дозволяє працювати з іноземними партнерами. Найчастіше корпоративні студенти школи належать до галузі важкої промисловості – 39%, IT – 19% та фінансів – 14%. Менше вивчають англійську мову працівники харчової промисловості – 7%, агробізнесу – 5%, торгівлі – 3%, фармбізнесу – 3%, медіа – 3%, туризму – 2%, реклами – 2% та інші.

Директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко поділився результатами опитування проведеного цього року, які свідчать про те, що загалом 43,8% українців зовсім не знають англійської мови, а вільно нею володіє лише 1,1%. Оцінюючи власні сили у володінні англійською мовою, 26,9% опитаних зазначили, що орієнтуються в окремих словах та простих фразах, але читати, писати або говорити англійською мовою зовсім не можуть. 19,2% респондентів відповіли, що можуть читати, писати або говорити англійською на низькому рівні. Також 7,5% опитаних українців можуть читати, писати та розмовляти іноземною мовою, але не володіють нею вільно.
43,8% українців зовсім не знають англійської мови, а вільно нею володіє лише 1,1%
Чому англійська важлива
Дослідження EF EPI «Рейтинг 100 країн та регіонів за рівнем володіння англійською мовою» демонструє пряму залежність між рівнем володіння англійською в країні та показниками розвитку її економіки. Вдалося з'ясувати, що скоригований чистий дохід на душу населення в країнах з високим знанням англійської як другої мови складає 37 тис. доларів США. Тоді як для країн з низьким рівнем володінням іноземною мовою, зокрема й України, він склав лише 6 тис. доларів США.

Також рівень володіння англійською мовою впливає і на різноманіття вакансій, на які можна податися. Вивчивши англійську хоча б до середнього рівня, можна розширити своє коло пропозицій роботи на 9–20%. Люди, які володіють англійською на рівні вище середнього та високому збільшують свої можливості ще на 5–17% вакансій. У розрізі заробітної плати, вільне володіння іноземною мовою збільшує її в середньому вдвічі у порівнянні з рівнем оплат для тих, хто англійської не знає.

Ще один аспект євроінтеграція та відхід від мови окупанта. Знання англійської мови дає можливість читати першоджерела та залишатися в контексті світових подій, а також руйнує мовні бар'єри з цивілізованим світом.
Англійська мова в агробізнесі
Cучасна агросфера давно відійшла від застарілого уявлення про неї. Аграрій це не чоловік чи жінка, яка постійно трудиться на полі і цим обмежується сфера їх інтересів та можливостей. Сьогодні в агропромисловому секторі здійснюються міжнародні угоди, відбувається співпраця з іноземними партнерами та відкривається доступ до міжнародних ринків. Усе це є чітким сигналом англійська важлива. Саме тому фахівці агросфери повинні мати достатній або високий рівень англійської мови для того, щоб успішного виконувати свої професійні обов'язки, ефективно комунікувати з міжнародними колегами, відкривати нові перспективи для себе.
Таким чином знання англійської мови дає фахівцям такі можливості:
  • сприяє партнерству та співпраці з іноземними компаніями та інвесторами;
  • дозволяє аграріям впевнено висловлювати свої ідеї, обговорювати угоди та вести переговори з партнерами по всьому світі;
  • розширює світогляд та дає можливість встановлювати корисні контакти. Варто зазначити, що вивчаючи іншу мову, людина починає переймає культуру іншого народу, чим збагачує свої уявлення про людей та явища;
  • дає доступ до інтернаціональних наукових досліджень, інформаційних ресурсів та сучасних технологій, що сприяє постійному професійному розвитку. Сьогодні україномовні та російськомовні статті в мережі Інтернет складають менше 30%. А близько 90% серйозних досліджень публікуються саме англійською мовою;
  • робить аграріїв більш конкурентоспроможними на ринку праці, дозволяючи їм займати посади з вищою відповідальністю та отримувати більш вигідні умови праці. Знайома багатьом ситуація, коли до бізнес-зустрічі з закордонним партнером залучають працівника, який володіє мовою, хоча він може бути і не топом у своїй компанії. Це збільшує шанси такої людини на більш вдалу кар'єру;
  • дозволяє тримати мозок у тонусі та систематично тренує пам'ять;
  • забезпечує швидше та ефективніше виконання завдань, яке не залежить від перекладачів та різноманітних додатків. Разом з тим ваша комунікація буде більш якісною, оскільки виголошуватиме бажаний та доречний контекст, що дозволить отримувати бажані та очікувані результати.

Сьогодні найбільш поширеними вимогами до рівня знань англійської мови для фахівців агропромисловості є:
  • здатність висловлювати свої думки, узгоджувати умови співпраці та домовлятися про угоди з міжнародними партнерами;
  • розуміння специфічної термінології, пов'язаної з агропромисловими процесами, технологіями та законодавством;
  • здатність вести листування, складати контракти та документацію, використовуючи англійську мову;
  • здатність розбиратися в англомовних інструкціях, презентаціях та переговорах, які відбуваються в міжнародному агропромисловому середовищі.
Лайфхаки для вивчення та покращення професійної англійської мови
Керівниця напрямку онлайн-уроків з іноземних мов у стартапі Promova Катерина Проценко надає п'ять високоефективних порад для приємного вивчення англійської мови.
  • 1
    Порада перша — використовуйте спеціалізовані додатки для вивчення іноземних мов.
    Безперечно це не панацея та гарантія вільного володіння англійською мовою, проте, застосунки і не мають такого завдання. Основна фішка такого методу вироблення звички. Якщо щодня ви будете витрачати 5-10 хвилин на вивчення 5-7 нових слів за допомогою мобільного застосунку, то за 1 рік ви зможете вивчити близько 2000 нових слів. А пуш-сповіщення мотивуватимуть вас робити маленькі кроки для покращення своїх знань.
  • 2
    Порада друга — дивіться серіали про офісне життя.
    Важливим тут є саме «офісне життя», оскільки всіма улюблені Friends не використовують потрібної лексики, необхідної для професійного розвитку. Серіали по типу «Друзів» підійдуть для покращення побутового спілкування. Експертка рекомендує звернути увагу на такі серіали: Suits, The Office, Industry, Parks and Recreations, WeCrashed, Younger та The It Crowd.
  • 3
    Порада третя — практикуйтеся у спілкуванні з англомовними колегами.
    Це допоможе позбутися мовного бар'єру та покращити свої знання у професійній англійській. Важливо, щоб ваш співрозмовник був з тієї ж сфери, що і ви. Таку методику не рекомендують застосовувати відносно партнерів компанії, оскільки це може скласти про вас негативне враження через надокучливість. Зареєструйтеся у додатку Bumble та увімкніть режим Bizz, таким чином ви зможете знаходити людей з різних сфер у різних країнах. Суть використання функції Bizz така як і при пошуку пари, зі свайпом вправо чи вліво та очікуванням метчу.
  • 4
    Порада четверта — проходьте професійні курси.
    Так фахівчиня рекомендує проходити професійні курси та майстер-класи англійською мовою. Таким чином ви отримаєте нові знання, міжнародні контакти та вивчите необхідні мовні конструкції в потрібних контекстах. Катерина Проценко ділиться лайфхаком по перекладу іноземної лекції: «…можна використати штучний інтелект для розшифровки video-to-text. Так ви отримаєте готовий конспект уроку, де зможете краще розібрати незнайомі слова англійською».
  • 5
    Порада п'ята — використовуйте штучний інтелект.
    Чат GPT хороший помічник, але ним потрібно користуватися правильно та розумно. Такий метод підійде швидше тим, хто володіє англійською мовою на середньому рівні, щоб могти ідентифікувати неточності та помилки, які може видати ШІ. Якщо ви плануєте використовувати його для вивчення корпоративної англійської, експертка рекомендує сконцентруватися на таких завданнях:

    • по-перше, пояснення слова та способів його застосування, наприклад, задайте промт: «Give me the definition of the word 'X'. Give me three examples of how this word is used in a sentence»;
    • по-друге, генерування вправи для тренування використання слова у різних ситуаціях, наприклад: «Act as a professional writer writing an exercise book for learning English. Make a gap-fill exercise for B2 learners with the following words»;
    • по-третє, перевірка на правильність написання речення для іноземних колег та партнерів. Використовуйте запит: «I will give you my sentence with this word, please correct my mistakes and explain why they are wrong».
«…можна використати штучний інтелект для розшифровки video-to-text. Так ви отримаєте готовий конспект уроку, де зможете краще розібрати незнайомі слова англійською».
Катерина Проценко, керівниця напрямку онлайн уроків з іноземних мов в Promova, Cambridge CELTA/Delta Trainer з 15-річним досвідом викладання англійської
Корисні англомовні ресурси для аграріїв
Ресурси для володіння англійською мовою на рівні Intermediate:

  • Successful Farming — інформаційний сайт з оглядом економічних та політичних новин, які впливають на життя фермерів. Тут можна знайти багато аналітичних матеріалів щодо факторів впливу на фермерство та практичні поради щодо розв'язання актуальних проблем. Ресурс пропонує тематичний відеоблог та подкаст.

  • Modern Farmer — портал надає актуальну інформацію відповідно до сучасних трендів, наприклад, про зміни клімату та його вплив на врожайність. Не залишаються поза увагою й інноваційні рішення індустрії. На сайті публікують історії успіху від фахівців, які вирішили перейти в агро з інших сфер.

  • Hobby Farms — ресурс, який публікує базову інформацію для тих, хто хоче зануритися в агросферу та дізнатися секрети успішного фермерства. Сайт спрямований на практичне використання, тому надає багато практичних порад, інструкцій та довідок. Тут також можна слухати подкасти.
Ресурси для володіння англійською мовою на рівні Upper-Intermediate та Advanced:

  • Farm Progress — на сайті детально висвітлюються економічні аспекти функціонування агросектору, а саме огляд ринку з глибинним аналізом коливання цін на зернові культури. На порталі публікуються щотижневі відеоогляди останніх новин.

  • Farmers Weekly — інформаційний ресурс Великої Британії, де відбувається огляд тенденцій існування та розвитку сільського господарства. Також на сайті можна знайти корисні поради для збільшення продуктивності господарства, дізнатися більше про менеджмент та маркетинг в сфері агро. В рамках ресурсу виходять щотижневі подкасти про новини британської агросфери та публікуються результати британських агроаукціонів.
Підсумовуючи варто сказати, що сьогодні англійська мова є важливим елементом розвитку для аграріїв та працівників агробізнесу. Одержані знання є не тільки ключем до покращення ефективності роботи та підвищення професійного рівня, але і вікном у світовий ринок. Володіння англійською мовою дозволяє застосовувати інновації, залучати іноземних партнерів, використовувати сучасні технології та запозичувати найкращі практики інших країн. Сучасний український агросектор не обмежується національним ринком, тому англійська мова допомагає стати частиною глобальної спільноти аграріїв, об'єднаних загальною мовою бізнесу. Інвестиції у вивчення англійської мови це внесок у власну кар'єру та майбутній успіх агробізнесу в цілому.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети