Ти зможеш!

Готуємося до співбесіди англійською мовою разом: розбираємо запитання, шукаємо відповіді та використовуємо поради

З року в рік володіння англійською мовою стає все більш затребуваним та необхідним навиком на ринку праці. Згідно дослідження проведеного платформою з пошуку роботи Robota.ua, станом на 2023 рік 62% роботодавців очікують від кандидатів знання англійської не нижче рівня В1 В2, хоча всього 5% претендентів відповідають цим вимогам. 35% респондентів зазначають, що володіють англійською мовою на початковому рівні — A1. Такі результати дослідження дозволяють припустити, що з роботодавці можуть перевіряти кандидата на рівень володіння англійською мовою ще на етапі відбору претендентів. Однак, якщо зі створенням резюме іноземною мовою ще можна впоратися самостійно, то пройти співбесіду без належної підготовки вдається далеко не кожному. Тому команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» дослідила найпопулярніші запитання, які ставлять рекрутери на інтерв'ю та з'ясувала яким чином на них варто відповідати. Сьогодні ми розповімо як підготуватися до співбесіди англійською мовою, щоб ваші шанси на працевлаштування зросли.
Як налаштуватися та підготуватися до співбесіди англійською
Крок перший — почніть практикувати.
Перш за все варто почати з того, що страх перед співбесідою англійською є природним та цілком нормальним, особливо для тих, чий рівень володіння іноземною мовою знаходиться на початковому чи базовому рівні. Щоб трішки покращити ситуацію — спробуйте практикувати розмовну англійську з носіями чи друзями. Таким чином ви освіжите у своїй пам'яті знання та «увійдете у смак». Після цього вам буде простіше висловлювати власні думки, адже основне завдання співбесіди — представити себе та свої навики.


Крок другий — зрозумійте різницю між співбесідою українською та англійською мовою.
Насправді, як ви могли здогадатися, різниця тільки одна це мова спілкування. Тому вивчіть свого роботодавця: суть роботи компанії, основні цінності, продукти, соціальні мережі. Можна використати наступну хитрість — дослідити інформацію про компанію саме англійською мовою. Ймовірно, що таким чином ви ознайомилися зі специфічною термінологією або ж дізнаєтеся досі невідомі вам слова, використавши які на співбесіді, рекрутер одразу відчує вашу зацікавленість та обізнаність. Це вже буде вашою перевагою з-поміж інших кандидатів.


Крок третій — підготуйтеся до запитань англійською мовою.
Здебільшого суть запитань англійською мовою не відрізняються від україномовної версії, тому навряд чи ви почуєте щось неординарне. Проте ми все ж рекомендуємо ознайомитися із поширеними запитаннями, щоб зрозуміти як вони звучать та як на них відповідати. Конкретні приклади поширених запитань та поради щодо відповідей на них ми надамо далі.


Крок четвертий — підготуйте нотатки.
Здається, що найкраща стратегія пройти співбесіду англійською мовою, особливо, якщо ваш рівень невисокий завчити відповіді напам'ять. Скажемо одразу, що робити цього не варто. По-перше, ваші відповіді звучатимуть штучно, а ви говоритимете як робот. По-друге, рекрутери також розуміють всю специфіку підготовки, а тому можуть ставити запитання дещо з іншими акцентами чи уточненнями. Ймовірно, якщо щось піде не по завченому сценарію ви розгубитеся і впадете в транс. Якщо вас переб'ють, то ви можете втратити думку або забути все. Тому, щоб цього уникнути, використовуйте нотатки. Створіть свій шаблон та структуру відповіді на ряд запитань та орієнтуйтеся у своїх розповідях на них. Так ви будете почувати себе більш впевнено, але і вільно, оскільки не доведеться обмежувати себе конкретним текстом.


Крок п'ятий — вивчіть корисні мовні конструкцій та вирази.
Так, осилити декілька рівнів англійської за тиждень, а то і кілька днів неможливо, але вивчити пару корисних фраз цілком. Так ваші речення виглядатимуть більш професійно. Про них також читайте нижче.


Крок шостий — проведіть репетицію.
Це універсальна порада перед будь-якою співбесідою чи виступом. Зберіть найпоширеніші запитання, які може поставити рекрутер та спробуйте дати на них відповіді перед дзеркалом чи в уявній співбесіді з друзями.


Крок сьомий — підготуйте власні запитання.
Тут все набагато простіше, ніж з відповідями. Занотуйте конкретні запитання, які вас цікавлять, та обов'язково озвучте їх. Серед них можуть бути:
  • How many employees are there in the company? — Скільки в компанії співробітників?
  • Could you tell me about the growth opportunities in the company? — Ви могли б розповісти про можливості зростання в компанії?
  • Who is my predecessor and what is this person involved in now? — Хто мій попередник і чим він займається зараз?
  • Do you have any examples of projects that I would be working on if I were to be offered the job? — Чи є у вас приклади проєктів, з якими мені доведеться працювати, якщо мені запропонують роботу?
  • What is the typical day for this position (job)? — Як зазвичай проходить день на цій посаді?
  • Who would I report to? Who would I be working closely with? — Кому я повинен-/на звітувати? З ким я тісно співпрацюватиму?
  • When will I get an answer? — Коли я отримаю відповідь?


Крок восьмий — приберіть хвилювання.
День співбесіди завжди хвилюючий, навіть якщо інтерв'ю відбуватиметься українською мовою. Хвилювання дуже згубно впливає на нашу здатність висловлювати власні думки, особливо іноземною мовою. Згадайте як ви можете розмовляти англійською наодинці, і як, коли доводиться говорити з кимось. Тому в намагайтеся зберігати спокій перед та під час співбесіди. Краще в день X тренуйте свій мовленнєвий апарат, щоб налаштуватися на хвилю.

Поширені запитання та відповіді на них
Tell me about yourself — Розкажіть про себе
Звісно, що будь-яка співбесіда розпочнеться з представлення рекрутера, а потім і вашої самопрезентації. Ваша відповідь повинна тривати не більше 2-3 хвилин. Не намагайтеся передати всю свою біографію, але і не змушуйте рекрутера витягувати по слову з вас. Розкажіть про себе як про фахівця: про досвід, освіту, навики, досягнення, особисті якості. Також для представлення не варто використовувати учнівський вираз: «Let me introduce myself». Замість цього краще скажіть: «Well, my name is…». Розповідаючи про себе можна зазначити наступне:

  • «I'm really energetic, and a great communicator. Working in … for … years helped me to build confidence and taught me …»;
  • «I am punctual, dependable and can be counted upon to finish what I start».

Також у нагоді стануть наступні фрази:
  • «I graduated from…with a degree in…»;
  • «I took a training program at…»;
  • «My professional experience includes…»;
  • «I have the following skills…»;
  • «My work experience accounts…».

What about your experience — Розкажіть про свій досвід
Коротко опишіть свій досвід роботи та перерахуйте досягнення. Акцентуйте на тому, що важливо для вашої посади.

Відповісти можна наступним чином:
  • «For the last… years I have been working in…My career began with…I worked as… learned the…and succeeded in the project I was working on. Namely, I managed to…».
Why did you leave your previous job? — Чому ви покинули минуле місце роботи?
Розповісти про те, що керівник та колеги погані не найкращий варіант. Краще скажіть про те, що ви прагнули більшого розвитку та фінансових можливостей.

Наприклад:
  • «I've learned a lot from my current role, but now I'm looking for a new challenge, to broaden my horizons and to gain a new skill-set – all of which I see the potential for in this job»;
  • «I'm looking for a job where I can grow with the company».

Також для опису причини зміни роботи будуть корисними такі словосполучення як: to develop / improve skills, to be more productive, to achieve a higher position, to take on interesting projects, to obtain managing skills.

What are your strengths and weaknesses? — Які ваші сильні та слабкі сторони?
Це делікатне запитаня на яке потрібно відповісти. Називаючи свої сильні сторони акцентуйте увагу на 3-4 якостях, бажано навести приклади, ось деякі з них:
  • «I believe my strongest trait is my attention to detail. This trait has helped me tremendously in this field of work»;
  • «I've always been a great team player. I'm good at keeping a team together and producing quality work in a team environment».

Щоб описати свої сильні сторони використайте такі слова: flexible, hardworking, outgoing, dependable, honest, organized, ambitious, a team–player, a dedicated professional тощо.

Описуючи недоліки, не варто говорити про те, що прямо пов'язано з посадою, на яку ви подаєтеся. Краще сказати щось нейтральне, наприклад:
  • «I'm a perfectionist and I may be too hard on myself or my co-workers sometimes».
Також для пояснення можна використовувати такі конструкції як: my weakness is… або I am not really good at… .


Tell us about a challenging situation you had at work
Розкажіть про складну ситуацію на роботі.
Таким чином рекрутер намагається зрозуміти чи можете ви адекватно оцінювати свої промахи та аналізувати ситуацію, а також визнавати помилки та труднощі. Щоб описати щось нейтральне можна розповісти наступне:

  • «In my last job I sometimes had to find answers to…questions. I would often go on the Internet and look for blogs on the topic I needed to learn about. I enjoy learning new things, so research is actually one of my hobbies»;

  • «I have faced a number of difficult situations, but the one that comes to mind now is…(опишіть ситуацію). I was able to deal with it by assessing the situation, determining the possible different approaches and deciding on the most effective one. I had to remain unemotional and objective and focused on a solution».

Це питання потребує особливої уваги, адже ситуації бувають різними. Однак для питань такого типу фахівці рекомендують використовувати модель STAR:

  • Situation: розповісти про конкретний робочий випадок;
  • Task: описати, яка була ваша роль / обов'язки у цій ситуації;
  • Action: пояснити, які кроки ви зробили для вирішення;
  • Result: підсумувати, до яких результатів привели ваші дії.
За такою ж методикою варто відповідати і на наступні запитання:

  • What was your most difficult customer? Який клієнт був для вас найважчим?
  • How did you solve conflicts at your previous job? Як ви вирішували конфлікти на попередній роботі?
  • Can you recall a situation where you had to disagree with your superior? Можете пригадати ситуацію, коли вам доводилося не погоджуватися з керівником?
  • Did you happen to lead a team/be in charge of a project? Вам траплялося бути лідером команди/відповідати за проєкт?
  • Tell me about one of your achievements and how you reached it. Розкажіть про одне з ваших досягнень і як ви його досягли.


Where do you see yourself in 3-5 years from now? — Де ви бачите себе через 3-5 років?
Поділіться на співбесіді своїми кар'єрними цілями та амбіціями, розкажіть про плани стосовно професійного росту, тим самим показавши свою мотивацію та бажання працювати. Наприклад:

  • «In five years I see myself as a valued employee of a company. I want to be an expert at my position and start training to be a....»;
  • «I have a career plan and one of its stages is this position, within which I want to grow to the head of … . I am overly impressed with your current projects, their content and goals. And I would like to develop in the direction of … in your company, so that in 2-3 years I will regularly launch important and useful projects for the society, which, among other things, will open up new opportunities for the company»;

  • «Although it is hard to predict the future, I sincerely believe that I will become a very good … . I believe that my abilities will allow me to excel to the point that I can seek other opportunities as a … (the next step) and possibly even higher».


Why should we hire you? — Чому ми повинні найняти вас?
У даному випадку ви повинні продемонструвати вигоди для компанії, які вона отримає, якщо найме саме вас. Покажіть, що у вас є всі необхідні навички, знання і досвід, щоб приносити компанії користь. Тут не варто соромитися. Можна відповідати наступним чином:

  • «I am a fast learner, I had to learn a totally … in my last job and I was up and running within a couple of weeks»;
  • «You require someone who can perform a wide range of … duties. I have a track record of carrying out these different tasks efficiently and successfully».


What are your salary expectations? На яку зарплату ви розраховуєте?
Не починайте розмову про заробітну плату першим-/шою, дочекайтеся цього запитання від рекрутера. На цьому етапі можуть також згодитися наступні конструкції: based on the market research / the current salary / past experience. Відповідати можна наступним чином:

  • «… per month is typical based on the market research for these requirements and responsibilities»;
  • «I am currently earning ..., I would obviously like to better that figure but my main interest is the actual position»;
  • «I need more information, pertaining to the position, before we could start salary discussion».

Щоб підтримати розмову, у нагоді стануть такі фрази:


  • You are right — Ви маєте рацію;
  • I see / I understand — Розумію;
  • I'd like to know... — Можна дізнатися…;
  • Sorry to jump in / interrupt, but... — Пробачте, що перебиваю, але…;
  • I'm of a different opinion because... — Маю іншу думку, бо…;
  • I absolutely/totally agree — Цілком погоджуюсь;
  • I haven't thought about that Я ще про це не думав-/ла про це;
  • I am hoping to become a part of the team Сподіваюсь стати частиною вашої команди;
  • I'd prefer to work remotely Я б радше працював-/ла віддалено;
  • I was wondering... Мені цікаво… .

Якщо ваша співбесіда проходить в онлайн-режимі, тоді рекомендуємо запам'ятати наступні вирази:

  • You are breaking up У вас проблеми зі зв'язком;
  • The image has frozen Зависло зображення;
  • My Internet is unstable У мене нестабільний інтернет;
  • Can you speak up, please? Можете говорити голосніше?
  • Could you repeat that please? / Would you mind saying that again? Можете повторити?
  • Can you give me a second? / Just a second, please. Зачекайте секунду;
  • What do you mean by that? Що ви маєте на увазі?
  • You are muted У вас вимкнений звук;
  • Try switching off / moving / adjusting Спробуйте вимкнути / посунути / налаштувати;
  • Sorry for the misunderstanding Вибачте за непорозуміння.
6 порад для вдалої співбесіди англійською мовою
1
Врахуйте часові відмінності та організаційні моменти.
Якщо у вас заплановане інтерв'ю на позицію в закордонну компанію онлайн, то врахуйте момент різниці у часі, щоб не пропустити співбесіду. Також завчасно подбайте про спосіб комунікації, щоб програми чи застосунки працювали.
2
Не переходьте на рідну мову.
Так, складно не переходити на рідну мову, якщо ви забули якесь слово, або не можете чогось пояснити, однак, все ж не варто цього робити. Таким чином ви покажете свою невпевненість. Говоріть спокійно та повільно. До останнього намагайтеся підбирати синоніми чи пояснювати навіть «на пальцях», але із застосуванням англійської мови.
3
Не перебільшуйте свій рівень володіння англійською мовою.
Ваш рівень володіння мовою оцінять на співбесіді. Врахуйте той момент, що під час хвилювання він може здаватися ще нижчим, ніж є насправді. Тому ми вкрай не рекомендуємо говорити про рівень B2, якщо у вас і B1 шкутильгає. Краще залишити собі простір та приємно здивувати, ніж не виправдати очікувань.
4
Не говоріть довгими реченнями.
Англійська мова не українська. Ось такий Капітан Очевидність. Вона значно простіша та лаконічніша, тому говоріть короткими реченнями. Так ви не заженете себе в глухий кут, коли вже не знатимете як продовжити речення, і відповіді звучатимуть більш чітко та впевнено. Менше слів менше помилок. Також немає сенсу лізти в граматичні нетрі.
5
Використовуйте вставні слова.
Вставні слова, наприклад: «well», «let me think», «by the way», «honestly», «actually», «so» дозволяють зробити вашу мову більш живою. Також їхнє застосування дає вам декілька секунд, щоб подумати.
6
Не зрозуміли — перепитайте.
Часом запитання й українською мовою звучать не зовсім зрозуміло, тому немає нічого страшного, щоб перепитати чи уточнити, що має на увазі інтерв'юер. Просто скажіть: «Sorry, I didn't quite get it, would you say it again?». Таким чином ви покажете, що уважно слухаєте запитання та вникайте в їх суть. Це корисний навик для будь-якої посади.
Співбесіда англійською мовою — це завжди виклик, однак його можна подолати. Запам'ятайте, що запорукою успіху є хороша підготовка, спокій та впевненість у власних силах. Враховуйте особливості інтерв'ю англійською, а якщо потрібно, то й культурні відмінності також. Обов'язково дослідіть життєдіяльність компанії та підготуйте структуру відповідей на поширені запитання, а також не забудьте скласти свої власні. Співбесіда дає вам можливість розкритися та представити себе у виграшному для вас світлі, тому важливо показати свою особистість, комунікативні навички та професійний потенціал.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети