Вам не зателефонують: як кандидати провалюють співбесіди

У всьому процесі найму, співбесіда є тим етапом, на якому кандидат має всі шанси та можливості представити себе у найбільш вигідному світлі. Іноді навіть найдосвідченіші фахівці отримують відмови у працевлаштуванні або взагалі не отримують запрошення на співбесіду. Чому так трапляється? Вочевидь не тільки професійні навички відіграють основну роль у позитивному рішення роботодавця. Сьогодні команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила дослідити фактори, які позбавляють нас шансу на успішне працевлаштування. У цій статті ви дізнаєтеся про найпоширеніші помилки, яких припускаються кандидати під час пошуку роботи.
Все пішло не так, ще на етапі відгуку…
Коли ви тільки відгукуєтеся на вакансію — вважайте, що етап відбору вже розпочався. Загалом процес найму можна поділити на три фази, кожна з яких має вирішальне значення для вашого подальшого працевлаштування: відгук, співбесіда, виконання тестового завдання. Серед трьох етапів найскладнішим можуть вважати саме виконання тестового завдання, адже воно відображає рівень ваших знань та вмінь. Однак такий підхід не є правильним — чому? Відгук на вакансію, інтерв'ю та тестове завдання — це логічний та послідовний процес, без якого неможливо перейти до наступного етапу. Проте цілком можливо провалитися на будь-якому із них та позбавити себе можливості продовжити змагання. Тож давайте з'ясуємо, яких помилок варто уникати при відгуку на вакансію.

Помилка перша — знехтувати умовами відгуку.
Для деяких компанії та позиції, однією з важливих рис кандидата є уважність до деталей. Тому першим тестом для претендента є спосіб відгуку на вакансію. Часом у вимогах можна знайти пункт про процедуру подання резюме, якої важливо дотриматися. Тому, якщо ви знаходите вакансію на сайті з пошуку роботи — не поспішайте скористатис кнопкою «Відгукнутися», адже для цього може бути вказана, наприклад, контактна поштова адреса. Найпоширенішими вимогами до надсилання резюме бувають:

  • додайте до резюме супровідного листа;
  • надішліть інформацію про себе на таку адресу/в телеграм/за номером телефону/зателефонуйте;
  • у листі обов'язково напишіть слово;
  • скористайтеся формою для зворотного відгуку на сайті компанії.

Такий підхід допомагає одразу відсіяти тих претендентів, які не здатні виконувати завдання чітко, з урахуванням всіх вимог. Більше того, зазвичай подані не за процедурою резюме взагалі не розглядаються рекрутерами. Тому не позбавляйте себе шансу на співбесіду — читайте уважно вакансію.


Помилка друга — не написати супровідний лист.
Простий відгук на вакансію чи надсилання одного лиш резюме позбавлені «душі». Так, супровідний текст не гарантує вам співбесіди та працевлаштування, особливо якщо він написаний з помилками та нашвидкоруч, але він є елементарним проявом ввічливості. Виконавчий директор CEO Club Ukraine Дмитро Карчук каже, що відправити резюме без супровідного тексту — це як без стуку увійти до кабінету менеджера з найму, мовчки кинути йому на стіл ваше CV і вийти не попрощавшись. Керівник ділиться, що в його компанії на таку поведінку претендентів відповідають взаємним мовчанням. Тому, відгукуючись на вакансію, обов'язково напишіть супровідного листа, в який додасте:

  • привітання та звернення до контактної особи (якщо вона зазначена у вакансії), або до команди компанії;
  • причини вашого зацікавлення позицією;
  • інформацію про власну користь компанії/відповідність вакансії;
  • вдячність за розгляд вашої кандидатури;
  • способи зворотного зв'язку з вами: номер телефону, месенджери, електронна пошта.


Помилка третя — не
підлаштувати резюме та супровідний лист під вакансію.
Ще одна помилка — це використання загального варіанту супровідного листа та резюме під всі компанії. Як правило кандидати намагаються описати весь свій досвід, однак, це не завжди доречно. Варто виокремлювати головне для вашої вакансії і акцентувати увагу саме на цьому. У рекрутера має скластися враження про те, що ви чудовий варіант для даної сфери, а не експерт з усього. Якщо у вас немає достатнього досвіду для конкретної позиції, але є інші переваги та навички — обов'язково аргументуйте у супровідному листі, чому вони можуть бути доречними на бажаній посаді та корисні компанії. Супровідний лист можна писати за загально розробленою структурою, але з унікальною інформацією та персоналізацією.


Помилка четверта — невідповідність заголовку резюме вакансії.
Кар'єрні консультанти рекомендують у кожному резюме вказувати позицію, на яку ви претендуєте. Вона повинна відповідати назві посади, яка зазначена у вакансії, на яку ви відгукуєтеся. Потрібно розуміти, що в цьому випадку фахівець з підбору персоналу навіть не відкриватиме ваше резюме.


Помилка п' ята — декілька посад в одному резюме.
Ця помилка також стосується заголовку резюме і дещо схожа на попередню, але в даному випадку кандидат вказує декілька можливих посад на які може претендувати. Здається, що таким чином ви збільшуєте шанс на працевлаштування, але фахівці зазначають, що така стратегія скоріше провальна, ніж успішна. Справа в тому, що кожна посада має свій відмінний функціонал за своєю природою, тому рекрутерів дратує такий підхід, де він сам повинен підбирати вам вакансії виходячи з переліку наданої інформації. Якщо в компанії відкриті різні вакансії, і ви претендуєте на декілька із них, тоді надсилайте відгук та супровідний лист на кожну окремо, не забуваючи змінити заголовок резюме. Тут важливо дотримуватися двох правил:

  • заголовок резюме повинен відповідати позиції на яку ви подаєтеся;
  • одна вакансія — один заголовок.


Помилка шоста — відсутність знань про компанію.
Як правило до цього пункту більшість доходять саме на співбесіді, але трапляються випадки, коли це питання порушується у телефонній розмові з HR при запрошенні на інтерв'ю. Таким чином можуть перевіряти вашу мотивацію та бажання працювати в конкретній компанії. Перший дзвінок від рекрутера після отримання вашого резюме називається скрінінгом, під час якого фахівець намагається зрозуміти, чи все ж таки варто запросити вас на співбесіду. Тому якщо ви відгукнулися на вакансію, будьте готові до дзвінка та підготуйте для себе коротеньку шпаргалку з інформацією про компанію.


Помилка сьома — невідповідність вимогам.
Часто у вакансіях прописуються обов'язкові та бажані вимоги до кандидата. Варто розуміти, що обов'язкові вимоги — це те, без чого вашу кандидатуру не розглядатимуть. Тому при подачі резюме перевірте, щоб перелік ваших компетенцій та вмінь прямо відображав основні вимоги роботодавця. Бажано використовувати в резюме ті ж формулювання, які наведені у вакансії.
Табуйовані теми на співбесіді
Перше враження — найстійкіше. Ця, здавалося б, прописна істина особливо актуальна для співбесіди. Однією невдалою фразою, заяложеним жартом або недоречно порушеною темою можна зіпсувати враження про себе. Навіть якщо ви ідеальний кандидат та висококваліфікований фахівець фахівець, ймовірно HR надасть перевагу іншому кандидату. Порушуючи наступні теми, ви можете зруйнувати позитивне враження про себе.


Особисті проблеми.
Не так часто кандидати вдаються до обговорення особистих проблем в рамках співбесіди. Але хто сказав, що шанс почати цю розмову тільки один і очевидний. Якщо HR запитує у вас: «Чому ви хочете працювати в нашій компанії?», — не потрібно обґрунтовувати свої мотиви особистими проблемами, навіть якщо основна причина — вони. Рекрутер розраховує почути не про те, що ви хочете взяти від компанії, а про те, що ви можете їй дати. Не варто намагатися розчулити потенційного роботодавця, адже він наймає працівників для досягнення поставленої мети, а не сеансів психотерапії. До того ж спілкування з рекрутером не є дружньою бесідою, навіть якщо вона такою і здається. Ніхто не хоче брати на себе лишні проблеми. З іншого боку, якщо вас і приймуть на роботу, важливо, щоб висловлена вами проблема не пішла чутками по офісу. Для токсичних корпоративних культур та колективів — це цілком реалістичний сценарій. Також фахівці сайту з пошуку роботи Work.ua. не рекомендують говорити за власної ініціативи про:

  • пережите розлучення або якщо воно в процесі;
  • ремонт чи переїзд;
  • заплановану за півроку вагітність;
  • кредити тощо.

Раннє обговорення рівня зарплатні.
Саме собою обговорення зарплатні не є табу на співбесіді, адже ви продаєте себе як фахівця, а роботодавець купляє ваші знання та вміння, щоб зростати. Однак важливо здійснювати це обговорення у потрібний час. Почати з цього співбесіду — дурний тон та майже провальна стратегія. Так ви покажете, що вас цікавить тільки заробіток. Звісно ми ходимо на роботу для того, щоб забезпечувати себе та належний рівень життя — це розуміють всі учасники процесу найму, але, як кажуть у рекламі: «є проблеми, про які не говорять…». Тому краще покажіть свою зацікавленість та дочекайтеся, коли рекрутер сам підніме це питання. Або ж зробіть це самостійно наприкінці співбесіди.


Ідеї щодо покращення роботи компанії та зауваження.
Якщо ви досліджували компанію та побачили зони для розвитку або помилки на сайтах чи у соціальних мережах — не варто говорити про це на співбесіді. По-перше, будь-яка критика сприймається без позитиви. Важливо вміти її правильно подавати та розуміти, яким чином на неї можуть відреагувати. Також важливо розуміти причини «прогалин», щоб реально оцінити проблематику та можливості. Поспішні поради і думки, що ви знаєте все можуть описувати вас як людину, що спочатку робить, а потім думає.


Бонуси, привілеї та індивідуальні умови роботи.
Ситуація схожа з попередньою — має право на обговорення, питання тільки в тому — коли. Якщо ви подаєтеся на вакансію, де вказаний офісний графік — очікувано, що ви приймаєте ці умови. Тому нелогічно під час першої співбесіди шукати вигоди для себе та торгуватися. Як правило це виглядає наступним чином: якщо компанія має свої «плюшки» — рекрутер обов'язково розповість про це в частині представлення, щоб зацікавити кандидата. Наприклад, якщо ви хочете працювати віддалено чи в гібридному форматі, а рекрутер пропонує тільки офісний графік, проте робота та компанія вам імпонують, тоді радимо спочатку зарекомендувати себе як хорошого фахівця та добросовісного співробітника на новому робочому місці. Перши час будьте «як всі». Згодом ви зможете повернутися до цього питання і, можливо, вам вдасться домовитися.


Запитувати чим займається компанія.
Як не дивно, але доволі багато кандидатів ставлять запитання про діяльність компанії. Ця інформація для домашнього опрацювання. Таким чином претендент одразу дасть зрозуміти, що не підготувався до співбесіди. Така незацікавленість та поведінка говорить про необдуманість рішень щодо пошуку роботи та побудови власної кар'єри, чим одразу і відштовхне роботодавця.


Нарікання на колишнього керівника, колег, компанію загалом.
Звісно часто трапляються ситуації, коли люди звільняються через нестерпні стосунки у колективі, погане ставлення керівника, авторитарний стиль управління тощо. Але не забувайте, що у керівників є солідарність до інших керівників, у рекрутерів також. Тому ваш негатив до колишнього місця роботи наштовхує на думку, що і про них ви будете відгукуватися так само. Зрештою у керівника чи рекрутера можуть виникнути думки про те, що у вас не надто розвинені комунікативні та адаптивні навички, якщо ви не могли знайти спільну мову з колишнім босом або колегами. У будь-якому випадку, що б ви не сказали — все використають проти вас. Тому або взагалі не порушуйте теми самостійно, або відповідайте нейтрально та не розвивайте діалог з приводу минулого працедавця.


Неприйнятні для вас фактори в роботі, особливо в різкій формі.
Якщо рекрутер попросить вас розповісти про це, не варто емоційно говорити про непотрібні щоденні планерки або затримки. Замість цього можна сказати так: «Я не люблю залишатися після роботи, тому використовую прийоми тайм-менеджменту, що дозволяють мені ефективно виконувати поставлені завдання вчасно. Якщо ж йдеться про форс-мажор, то я готовий-/ва проявити розуміння».


Пропозиції від інших роботодавців.
Затребуваність кандидата на ринку праці є прямим показником його професійності та фаховості, але акцентувати на цьому увагу не варто. Якщо рекрутер запитає самостійно чи розглядаєте ви ще пропозиції від інших компаній — можна відповісти, що так. Також недоречно торгуватися, набиваючи собі ціну і озвучуючи фінансові та інші пропозиції від конкурентів. По-перше, ця інформація може бути конфіденційною, а по-друге, це сприймається як маніпуляція. Знову ж таки, якщо рекрутер запитає яку зарплатню вам пропонують в інших компаніях — можна зазначити, що ви не можете розкривати цю інформацію, або просто сказати, що більше.


Додаткова робота у вигляді підробітків.
Не найкраща ідея розповідати на співбесіді, що ви шукаєте підробітки до осонвної роботи. Працедавець зацікавлений у вашому повному зануренню в роботу і він не хоче ділити вашу продуктивність на ще когось. Очевидно, що у нього винекне ряд побоювань cтосовно вас як працівника компанії та вашої роботи. Тому краще уникайте того, аби першим починати розмови про це. Якщо ви маєте можливість і час, а також розумієте, що ваш підробіток ніяк не впливатиме на основну роботу, тоді можете цим займатися, але не закривати собі раніше часу двері в компанію надмірною «відкритістю».


Особисті цілі.
Навіть якщо ви розглядаєте роботу в компанії як спосіб придбати авто чи будинок — не варто розповідати про це. Роботодавець завжди хоче вірити, що ви все життя мріяли працювати у нього і для нього. Тому краще озвучте цілі, які переплітаються з цілями компанії та відділу, до якого влаштовуєтеся.
Фрази, яких варто уникати
Спілкуючись з рекрутером та відповідаючи на запитання важливо слідувати не тільки за змістом відповідей, але й фразами, які ви можете бездумно промовляти. Перегляньте список висловлювань, які рекрутер може трактувати по-своєму.


  • «Це хороше питання!» — рекрутер не потребує оцінки питань, і позитивної також. Запорука вдалої співбесіди — прямо та зрозуміло відповідати на запитання;
  • «Повторіть, як називається посада?» — коли ви приходите на співбесіду, назва посади повинна вже закарбуватися у вашій пам'яті. Будь-які запитання, що показують ваше незнання специфіки роботи на бажаній посаді показують вашу нульову підготовку;
  • «Я не маю досвіду», «Я ніколи цього не робив-/ла» — не використовуйте цих фраз, оскільки вони мають відтінок приреченості та розгубленості. Якщо ви справді чогось не вмієте, то зазначте, що ви легко освоїте це, давно хотіли навчитися цьому, попрактикувати це, спробувати себе. У будь-якому випадку ваша відповідь завжди має бути зі знаком плюс і передавати ваш позитивний та мотивований настрій;
  • «Не уявляю кращого кандидата на цю позицію, ніж я» — ще одна крайність, яка говорить про надмірну самовпевненість. До того ж ви не бачили резюме інших претендентів, тоді чи можна вважати такі порівняння адекватними та обґрунтованими. Від таких кандидатів і очікування вищі — воно вам потрібно?
  • «Працюючи у вашій компанії, я хочу багато чого навчитися» — ці слова допустимі, якщо ви перебуваєте на старті кар'єри. Якщо ви більш-менш досвідчений фахівець, тоді роботодавець очікує, що у вас вже є знань, які ви використовуватимете на благо компанії. Подібні фрази можуть навести рекрутера на думку про те, що ви розглядаєте компанію як трамплін до чогось більшого, як тимчасовий «привал». Акцентуйте увагу на тому, що ви можете дати компанії, а не отримати;
  • «Робота для мене важлива, але сім'я/навчання в пріоритеті» — деякі кандидати на запитання про пріоритетність відповідають чесно, намагаючись цією чесністю завоювати рекрутера. Може бути, по-людськи інтерв'юер оцінить ваш вчинок, але ось робочий функціонал змусить його поставити вам мінус;
  • «Моя попередня робота була жахливою» — весь негатив, отриманий у попередній компанії, має там і залишитися. Звичка скаржитися і шукати винних – це риса, якої, як вогню, бояться роботодавці. Якщо і згадуєте про колишню роботу, розповідайте про корисний досвід, набутий там;
  • «Я не знаю» — краще попросити час, щоб сконцентруватися та обдумати свою відповідь;
  • «У мене немає запитань» — обов'язково перед співбесідою підготуйте список запитань. На частину з них рекрутер може відповісти сам в процесі інтерв'ю , а щось залишеться нерозкритим. Запитання від кандидата демонструють його зацікавленість до компанії та посади, а також обізнаність у сфері;
  • «Ви гарно виглядаєте», «У вас красива кофтинка» тощо — співбесіда є діловим спілкуванням, тому лестощі та компліменти варто залишити при собі. Якщо ви все ж хочете зробити комплімент — зробіть акцент на досягненнях рекрутера та його професійності;
  • «Ви просто були першими/єдиними хто мене зателефонував» — не використовуйте цю та схожі фрази, якщо вас запитують, чому ви обрали саме цю компанію чи вирішили приїхати на співбесіду.
  • «Це зазначено в резюме» — будьте певні, що рекрутер вивчив ваше резюме перед бесідою і, можливо, навіть в цей момент бачить відповідь на своє запитання. Проте на співбесіді вивчають кандидатів, досліджують їхні комунікативні навички та банально співставляють вказане в резюме та сказане кандидатом. Крім того, іноді рекрутер хоче отримати більш повну інформацію, ніж кілька рядків на аркуші паперу. Фраза про те, що це ж є в резюме, може сприйматися навіть як грубість;
  • «Мені потрібні гроші» — фраза відчаю або байдужості (залежить від тону), показує, що ви тут тільки для того, щоб підзаробити, а решта — байдуже. Роботодавці такого не люблять і не надають переваги таким кандидатам.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети