Безоплатне стажування: інвестиція у власну кар'єру чи втрата часу?

На початку свого професійного життя, кожен молодий спеціаліст чи випускник навчального закладу зіштовхується з проблемою набуття досвіду для першого працевлаштування. Саме в цей час постає логічне запитання: «Де здобути практичні навички для того, щоб вийти на ринок праці?». У таких випадках оптимальним рішенням може стати безоплатне стажування, однак, чи варто на нього погоджуватися? Дана тема викликає багато обговорень як серед новачків ринку, так і досвідчених фахівців. Зрештою питання безоплатного працевлаштування доволі індивідуальне і рішення про нього варто приймати з огляду на додаткові обставини. Саме тому команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», вирішила розглянути явище безоплатного стажування з різних сторін і з'ясувати всі основні «за» та «проти», щоб ваш досвід приніс користь, а не став розчаруванням.
Що слід вважати стажуванням
Поняття безоплатного стажування часто ототожнюються з випробувальним терміном, і частіше цим маніпулюють саме роботодавці, які підмінюють поняття. Однак слід розуміти, що це різні способи отримання практичного досвіду та шляхів до працевлаштування. По-перше, безоплатне стажування має на меті не тільки удосконалення професійних навичок, але і soft skills також. У своїх роботах, Ерік Вудерд, керівник Відділу стажування при Смітсонівському інституті розповідає, що в університетах, як правило, основна увага приділяється саме розвитку професійних умінь. Натомість м'які навички часто залишаються поза увагою, що вкрай невірно, адже сьогодні роботодавці цінують не тільки технічну частину виконання роботи, але й здатність вирішувати проблеми, вміння працювати в команді, комунікувати з колегами та клієнтами, критично мислити, виявляти креатив чи лідерські якості. Саме ці навички з більшою силою «прокачуються» у період вдалого стажування, де є можливість проявляти себе в колективі. По-друге, стажування у бажаній компанії допоможе не тільки набратися нових знань, але й дасть чітке розуміння робочих процесів на певній посаді, бачення галузі та допоможе більш точно визначитися чи справді це те, чим ви хочете займатися у своєму професійному житті. По-третє, оскільки процес стажування передбачає навчання, то відповідно оплата за це не нараховується, адже вигода стажера набуті знання. Деякі великі компанії з міжнародним ім'ям пропонують оплачувані програми, оскільки це входить в зону їх можливостей та корпоративної культури. Як правило, у такий спосіб вирощуються нові кадри всередині структури. За словами експертки ринку праці, Тетяни Пашкіної, переважно стажування не оплачується, оскільки роботодавцю доводиться відволікати відповідальних кваліфікованих спеціалістів, щоб навчати молодь. Виділяти робоче місце, здійснювати технічне забезпечення, а також готувати програму, підтягувати навички стажерів, які вже мали би бути, судячи з диплому. Важливо розуміти, що стажування це не завжди шлях до працевлаштування в компанії, на відміну від випробувального терміну, який встановлюють для кандидатів, які пройшли всі етапи співбесіди і вже прийняті на роботу. Тому випробувальний термін обов'язково повинен оплачуватися згідно норм законодавства.
Причини, чому варто спробувати безоплатне стажування
Перш за все, варто зазначити, що єдиної правильної відповіді на те, варто погоджуватися на безоплатне стажування чи ні не існує. Тому давайте розглянемо основні переваги та можливості, які відкриває перед молодим спеціалістом стажування.


Перевага перша — набуття максимально прикладного досвіду.
Як би там не було, але часом те, чого нас навчають в університеті, не зовсім можливо реалізувати в реальному житті, а іноді, і немає сенсу. Саме тому, стажування дає можливість побачити справжній стан речей та зрозуміти у якому напрямку слід рухатися далі. Знання та навички, які пропонують совісні роботодавці, іноді можуть дати більше, ніж роки навчання в закладах вищої та професійно-технічної освіти. Більше того, набуття практичного досвіду посилює позицію самого студента в університеті у колі його одногрупників та однокурcників.


Перевага друга — корисні контакти.
Правильні знайомства часто дозволяють рухатися, можливо, не далі, проте швидше. Побудова кола професійних контактів завжди буде перевагою для вас, оскільки, навіть серед них ви зможете знаходити вакансії, а, можливо, і вони вас. Також ви можете переймати професійний досвід чи отримувати корисні поради від старших колег.


Перевага третя — здобуття нових знань та пошук себе.
Часом стажування в компаніях змушує студентів звертати увагу і на інші області власної спеціалізації. Таким чином можна відкрити в собі талант або цікавість до інших напрямів, що вплине на вашу майбутню кар'єру. Іноді тільки після проходження стажування студенти починають розуміти, що обраний ними шлях не зовсім відповідає їх уявленням. В статусі стажера, у молодого спеціаліста менше обов'язків, тому й очікування від нього цілком інші. У зв'язку з цим рішення про зміну спеціалізації та припинення співпраці не викликатиме такого негативу, як би це могло бути у випадку, коли ви вже повноцінно влаштувалися на свою першу роботу.


Перевага четверта — наповнення резюме.
Створюючи своє перше резюме, у молодих спеціалістів завжди виникає одна і та ж проблема: «Що в ньому написати?». Проходження стажування в більшій мірі вирішує це питання та робить студента в очах працедавця більш конкурентоспроможним претендентом.


Перевага п'ята — на крок ближче до реального працевлашування.
Так, проходження стажування ще не означає працевлаштування, але робить вас помітним в очах потенційного працедавця. Якщо ви зможете добре зарекомендувати себе та встановити контакт з керівником, цілком ймовірно, що якщо вас і не запросять на роботу, то залишать у кадровому резерві, що вже збільшує ваші шанси.
Недоліки безоплатного стажування
Недолік перший — відсутність заробітної плати.
Перший та основний недолік безоплатного стажування — це відсутність фінансової винагороди. Саме тому важливо, щоб вашим головним мотиватором було набуття досвіду, а не підробіток. В іншому випадку у вас є шанси вигоріти так і не розпочавши власний кар'єрний шлях. Саме тому, для початку, варто обдумати ваші цілі та потреби в реальному часі.


Недолік другий — щоденні витрати.
Вони можуть бути невеликими, однак, відчутними для студента, який не має власного доходу. Сюди можна віднести витрати на проїзд та обіди. Це варто враховувати при прийнятті рішення про безоплатне стажування.


Недолік третій — сумнівне ставлення працівників компанії та порушення власних кордонів.
Часом безоплатне стажування може набувати форм «служіння» іншим співробітникам. Частіше це трапляється в компаніях, де програми стажування не входять в частину корпоративної культури та по-справжньому не застосовуються. Якщо ваша практика виглядає як приготування кави — ймовірно ви обрали не те місце для здобуття навиків. Також трапляється, що працівники компанії намагаються частину власної роботи перекинути на плечі стажера, однак, тут варто розуміти, що якщо ви виконуєте реальні задачі, від яких працедавець отримує матеріальні прибутки, то це вже не стажування в правовому полі, а експлуатація. Саме тому важливо ознайомитися з планом вашого стажування, один із примірників якого б зберігався особисто у вас.
Як успішно пройти стажування
Успішність проходження стажування багато в чому залежить саме від стажера, тому варто прикласти зусиль для того, щоб ваші старання не виявилися марними, а принесли вам користь.


Підберіть місце.
Перше з чого варто почати — правильно підібрати місце для стажування. Найкращим варіантом стануть перевірені компанії з хорошою репутацією та наявністю програм стажування. На даному етапі, на ваші плечі лягає відповідальність за те, куди ви потрапите, адже безоплатне стажування — це ідеальний варіант для недобросовісних роботодавців, які закривають свої кадрові та робочі питання експлуатацією молодих та недосвідчених спеціалістів. Саме тому краще уникати стажування у невідомих компаніях. Також не варто погоджуватися на стажування, де роботодавець просить вас здійснювати оплату за його послуги «з навчання».


Обговоріть деталі.
Хоча стажування не є працевлаштуванням, однак, деякі моменти вашого навчання варто прояснити зі своїм керівником. Якщо стажування передбачає фінансові затрати, варто оцінити їх розмір та за потреба обговорити перед початком проходження практики. Не менш важливо зрозуміти та погодити способи і критерії оцінювання результатів стажування. Якщо воно передбачає потенційне працевлаштування, обов'язково дізнайтеся та зафіксуйте письмово умови та часові рамки прийняття рішення.


Станьте частиною колективу.
Познайомтеся з колегами та встановіть з ними контакт. Так ви зможете завести корисні знайомства, знайти наставників та переймати досвід від практиків. Якщо вас запрошують на заходи — відвідуйте.


Будь допитливими.
Стажування створене для навчання, тому не втрачайте нагоди ставити запитання, коли вам це потрібно, щоб не довелося цього робити на випробувальному терміні. Будьте відкритими до нових знань, проявляйте ініціативу та цікавитеся робочими процесами. Отриману інформацію краще занотовувати.


Аналізуйте свої успіхи.
Візьміть за правило щоразу аналізувати свої досягнення та замислюватися про те, чого ви навчилися протягом дня стажування. Так ви зможете відслідковувати свій прогрес та розумітимете, чи у правильному напрямку рухаєтеся.


Проявляйте себе з кращого боку.
Для того, щоб отримати потенційну можливість працевлаштування, необхідно не тільки добре виконувати завдання, але й демонструвати свої позитивні якості та наявність розвинених soft skills. Однак не будьте нав'язливими, адже сподобатися всім — не самоціль стажування.


Інвестуйте у свій професійний розвиток поза стажуванням.
Поглиблюйте знання у вашій сфері: дивіться тематичні фільми, читайте літературу та відвідуйе заходи. Намагайтеся ставати кращими, але пам'ятайте про особисте життя та відпочинок.

Де шукати можливості

Щоб потрапити на стажування варто задатися ціллю та зайнятися пошуками. Тож можна використовувати наступні способи:

  • якщо ви знаєте, де саме хочете проходити стажування, тоді варто часто відвідувати сайт цієї компанії. Зазвичай саме на них оприлюднюється інформація про програми стажування;
  • підпишіться на цікаві компанії у соціальних мережах та слідкуйте за їх оновленнями;
  • також можна претендувати на стажування в компаніях, де вакансії відсутні. Часто стажерів беруть у підмогу працівникам, тому якщо у вас є прагнення отримати досвід у конкретному місці надсилайте листа або виходьте на HR-фахівця;
  • якщо ви знайшли бажану посаду, але розумієте, що недоросли до неї, попросіть взяти вас на стажування;
  • звертайте увагу на вакансії без досвіду роботи, але будьте особливо уважними стосовно того, що від вас очікуються та що пропонують натомість;
  • запитуйте в університеті у старших колег про їх досвід стажування та компанії, які вони можуть рекомендувати;
  • відвідуйте ярмарки вакансій та тематичні заходи для студентів;
  • підписуйтеся на тематичні telegram-канали, зокрема АгрокебетиPRO, де зібрано більше інформації про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.


Стажування, нехай і безоплатне, є непоганою альтернативою для молодих спеціалістів, які бажають розпочати свій професійний шлях. Однак відповідь на центральне питання статті все ж залежить від амбіцій, потреб та конкретної ситуації, в якій ви перебуваєте зараз. Безоплатне стажування може відкрити можливості для старту кар'єри через набуття необхідного досвіду та побудову мережі корисних контактів. Проте слід пам'ятати, що стажування — це завжди про баланс між користю для компанії та самого стажера. Від цього процесу ви повинні отримувати або досвід та знання, або ж оплату праці, якщо просто виконуєте робочі задачі.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети