Як звільнитися правильно та не спалити за собою всі мости

Багато людей по всьому світу не задоволені своєю роботою з різних причин. Часом це призводить до звільнення — одного із важливих етапів побудови кар'єри кожного. Зазвичай мотиви та причини звільнення цілком прості та логічні, однак, говорити про них доволі складно. Існує безліч тренінгів та порад про те як шукати роботу, але дуже мало інформації про екологічне звільнення. З одного боку, процес прощання часто викликає внутрішнє напруження та супроводжується негативними відчуттями чи переживаннями. З іншого — відкриває нові можливості та перспективи самореалізації. У будь-якому випадку рішення про звільнення змушує замислюватися над своїм майбутнім та виходити із зони комфорту. Новий колектив, обов'язки та корпоративна культура вимагають хороших навиків адаптації та емоційних затрат. Це виклик для будь-кого, навіть того, хто одразу йде з колишнього місця роботи на нове. У всьому цьому процесі важливо звільнитися правильно для того, щоб уникнути лишнього негативу та зберегти хороші стосунки з колишніми колегами та керівництвом, адже, можливо, ваші шляхи перетнуться знову. Зрештою ваше звільнення також стане частиною вашого професійного іміджу. Саме тому команда «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», підготувала статтю, у якій розглянуто важливі аспекти екологічного звільнення для того, щоб зробити цей перехід більш легким для вас та вашого роботодавця. Ми розкажемо про кроки, які варто зробити перед звільненням та дамо поради щодо спілкування з роботодавцем та колегами, аби зберегти стосунки та залишити хороше враження після себе.
Які запитання варто собі поставити перед звільненням
Прагнення звільнитися не виникає само собою, а тому важливо зрозуміти, що саме є причиною такого бажання. Щоб не жалкувати про своє рішення у майбутньому та не наступити на ті ж граблі на новому робочому місці, варто поставити собі ряд запитань, які допоможуть усвідомити власні мотиви та справжні причини для звільнення.


Що трапилося і чи є рішення цієї ситуації в межах компанії?
Існують проблемні питання, на які ви вплинути не можете, наприклад: низька зарплатня, яку відмовляються підвищувати, погане чи упереджене ставлення керівника, зміна локації, яка є незручною для вас. Якщо причини вашого рішення піддаються коригуванню та вашому впливу, для початку варто спробувати їх змінити, а вже потім класти на стіл заяву про звільнення.


Чи не носить моє рішення виключно емоційний характер?
Труднощі та виклики — невід'ємна частина роботи та зростання. Від них не застрахований жоден працівник. Сварка з колегою, невдача в проєкті, примхливий клієнт рідко є раціональною причиною для звільнення. Правило не приймати рішень під дією емоцій актуальне не тільки стосовно звільнення, але і в житті загалом.


Чого я прагну?
Приймаючи рішення про звільнення варто розуміти, до чого ви прагнете, яку роботу хочете, на яку заробітну плату претендуєте та на скільки взагалі реалістичні ваші бажання. Іноді необдумані звільнення, підкріплені фантастичними цілями, стають кроком назад, а не вперед.


Чи спостерігається позитивна динаміка в моєму розвитку?
Це питання в більшій мірі стосується новачків, які думають про звільнення ледь розпочавши свій шлях в компанії. Іноді процес адаптації в новому колективі та освоєння обов'язків дається складно. Всього декілька невдач чи зауважень можуть зламати віру в себе та наштовхнути на думки, що ця робота не для вас. Важливо дати собі час та адекватно оцінити свій прогрес. Розглядайте свої результати у розрізі декількох тижнів-місяця. Якщо ви бачите хоча й малі, але зміни в сторону досягнення мети — звільнятися рано.


Чи не ідеалізую я інші вакансії та роботодавців?
Людська природа вважати, що в сусіда на газоні і трава зеленіша часто грає з нами злий жарт. Перш ніж приймати рішення про звільнення, згадайте про переваги вашої роботи та причини, чому ви колись обрали саме її. Це схоже на частину сімейної психотерапії, де кожного з партнерів у парі просять згадати, за що вони обрали одне одного. Можливо, після такого аналізу ви зміните свою думку про перехід до іншого роботодавця. Обіцянки у вакансіях та суб'єктивне враження людей про інші компанії не завжди відповідають дійсності чи вашим очікуванням.


Що з цього приводу думають близькі мені люди, яким я довіряю?
Часом погляд зі сторони допомагає збагнути те, чого ми не бачимо самі. Зрештою люди — це соціальні істоти для яких є важливою підтримка у реалізації їх планів та досягненні цілей. Заручіться підтримкою або вислухайте аргументи, що допоможе прийняти більш виважене рішення.
Нам потрібно поговорити: як підготуватися до розмови про звільнення з керівником
Іноді сама думка про спілкування з керівником вже викликає стрес, не те що неприємна розмова про звільнення. Саме тому виникає спокуса ухилитися від неї. Здається, що таким чином можна уникнути негативу, проте, це зовсім не так. Наслідки можуть виявитись гіршими, ніж могли би бути, тому обов'язково повідомте керівника про свої наміри першим, особисто та заздалегідь.


По-перше, оберіть вдалий час для спілкування. Найкраще це зробити це після обідньої перерви, коли ваш керівник ситий та в хорошому настрої. Зверніть увагу і на його завантаженість роботою. У людини має бути фізична можливість приділити вам час та вирішити питання якісно, а не мимохідь.


По-друге, скажіть про причини звільнення чесно, але дотримуючись професійної етики. Уникайте надмірної емоційності та звинувачень в сторону інших співробітників, говоріть спокійно. Пам'ятайте, що ваша розмова може мати декілька варіантів розвитку та завершення: від неочікувано позитивних до непередбачувано негативних для вас. Те як ви подасте інформацію впливатиме на її сприйняття.


По-третє, продумайте декілька сценаріїв вашої розмови, щоб бути готовим відповідати на запитання, які вам може поставити керівник. Якщо ваше прагнення звільнитися підкріплене бажанням отримувати вищу зарплатню або кар'єрного росту, про це варто говорити чесно та дізнаватися, чи є такі можливості. Важливо оперувати фактами та мати аргументи стосовно ринку та ваших досягнень, які можуть стати основою для задоволення ваших потреб. Однак вкрай не рекомендуємо займатися шантажем, очікуючи, що керівник проситиме вас залишитися. Зазвичай все закінчується не за бажаним сценарієм такого працівника.


З іншого боку варто бути готовим і до того, що вас проситимуть залишитися. Це психологічно складний момент, адже відмовляти іншим людям не любить ніхто. Згадайте скільки разів вам не сповіщали про негативне рішення HR-фахівці стосовно вашої кандидатури при прийомі на роботу. Саме тому ви повинні бути повністю впевнені у своєму рішенні і добре дослідити свої мотиви та внутрішні переконання. Якщо все ж таки ви не можете дійти компромісу з керівником стосовно вашої подальшої роботи в компанії, подякуйте за можливості та надані пропозиції, зазначте, що вам шкода розлучатися. Важливо прикласти зусиль для того, щоб завершити всю розмову на позитивній ноті та залишити за собою приємні спогади.


В межах розмови варто обговорити й організаційні моменти також, адже до останнього робочого дня ще є час, тому важливо зрозуміти як діяти далі. Дізнайтеся про передачу ваших обов'язків та спосіб оформлення звільнення. Дотримуйтеся домовленостей по виконанню своїх завдань до дня звільнення включно.
Основні помилки при звільненні
Прийнявши рішення про звільнення можна припуститися деяких помилок, які в майбутньому зашкодять вам та можуть зіпсувати як стосунки з колишнім роботодавцем, так і вплинути на кар'єрні можливості в інших компаніях.


Помилка перша — сповістити керівника про своє рішення останнім.
Запам'ятайте, керівник повинен бути першою людиною в компанії, яка дізнається про ваші наміри. Чому? По-перше, керівник може запропонувати вам альтернативні рішення або нові можливості, які змусять вас передумати. По-друге, якщо до керівника дійдуть чутки з колективу, що ви плануєте звільнятися — його ставлення до вас однозначно погіршиться. А тепер уявіть ситуацію, якщо ваш новий роботодавець попросить рекомендаційний лист на вас від колишнього керівника, яку інформацію він обов'язково додасть? Відповідь очевидна.


Помилка друга — відкладати повідомлення новини до останнього.
Розмова про звільнення неприємна і це факт, але варто розуміти, що її не уникнути. Тому краще повідомити працедавця про таке рішення завчасно, щоб уникнути образ та звинувачень. Також поставте адекватні часові рамки, щоб ви встигли завершити свої справи, а керівник знайти вам заміну.


Помилка третя — не виконувати своїх обов'язків та порушувати корпоративну культуру.
Справжній професіонал залишається таким до останнього. Ваше завдання не просто звільнитися, але і залишити гідне враження про себе. Завершіть усі проєкти, передайте свої справи, необхідні документи та матеріали колегами. Як і в повсякденному житті, ваша поведінка багато що скажеш про вас, коли втрачати буде нічого. Весь професіоналізм та досягнення затьмарить байдужість та халатність в останні дні. Саме так про вас згадуватимуть та характеризуватимуть.


Помилка четверта
— йти грандіозно та спалювати мости.
Іноді ситуації справді бувають нестерпними, а емоції зашкалюють. Здається, що тепер ви можете сказати все, що думаєте, однак, це точно буде зайвим. По-перше, у майбутньому ви можете прямо чи опосередковано знову співпрацювати з колишнім роботодавцем чи колегами. По-друге, чутками земля сповнена — скандальна репутація та погані відгуки точно не стануть у нагоді при майбутньому працевлаштуванні.
Стоп фрази
Фахівці сайту з пошуку роботи Jobs.ua виокремлюють наступні стоп-фрази при звільненні, яких точно варто уникати, щоб зберегти свою репутацію та здорові відносини на колишньому місці роботи:


  • «Я звільняюся сьогодні» — не варто створювати відчуття паніки всередині компанії та порушувати робочу атмосферу в колективі;
  • «Це найгірше місце, у якому мені доводилося працювати» — такі негативні судження закривають для вас двері цієї компанії в майбутньому;
  • «Ви не вмієте керувати людьми» — це доволі суб'єктивна оцінка. Такі висловлювання точно зруйнують ваші стосунки з керівником;
  • «Інших підвищують, а я стою на місці» — фраза, яка демонструє вашу невпевненість в собі та звичку шукати винних. Часто ваше кар'єрне зростання ніяк не пов'язане з успіхами колег;
  • «Моя робота надто низько оплачується» — це може бути правдою, але для початку краще дослідіть ринок та переконайтеся, що це справді так. Про гроші краще говорити більш делікатно та без наказового тону, адже в іншому випадку це сприймається як агресія;
  • «У мене недостатньо роботи», або «Я виконую нецікаві завдання» — такі висловлювання говорять про те, що працівник безініціативний і перекладає вину на колег чи керівника. До того ж у керівника може скластися враження про те, що вам було нічим зайнятися на своєму робочому місці, а значить ви не робили нічого;
  • «Я отримав пропозицію від значно кращої компанії» — порівняння компанії та роботодавця з іншими, а особливо його знецінення — це болючий удар. Ви маєте шанс нажити собі ворога. Краще обійтися без порівнянь;
  • «Я готовий вислухати зустрічні пропозиції» — доволі зверхня позиція, якщо така пропозиція не звучала від керівника раніше;
  • «З цією роботою щось не так» — судження ні про що. Краще просто подякуйте роботодавцю за можливості.
Поради як звільнитися правильно
  • Обдумайте всі «за» та «проти», не приймайте поспішних та емоційних рішень. Краще походіть з думкою про звільнення декілька днів, переконайтеся, що бажання оптимальне та виправдане;
  • повідомте керівника про бажання звільнитися завчасно та особисто;
  • подбайте про передачу своїх справ та закриття робочих питань;
  • після погодження керівника, сповістіть партнерів та клієнтів, що ви звільняєтеся та передате справи іншій людині;
  • по можливості допоможіть знайти вам заміну, введіть вашого наступника в курс справ;
  • підготуйте чітке та спокійне пояснення чому ви йдете з компанії, щоб уникнути недомовленостей та виникнення здогадок. Сповістіть колектив без надмірної емоційності;
  • не звільняйтеся в сезон відпусток, особливо якщо ви вузькоспеціалізований фахівець і ваша відсутність завдасть шкоди компанії;
  • поважайте корпоративну культуру. Іноді керівник просить тримати інформацію про звільнення в секреті до останнього дня, тому варто обговорити це питання з ним особисто;
  • дійте згідно традицій компанії. Якщо прийнято робити прощальні міні-вечірки, то краще її організувати та піти на приємній ноті;
  • попросіть вашого керівника про рекоменаційний лист.
Юридичні аспекти: найпоширеніші запитання
Добре знати морально-етичні аспекти питання звільнення, однак, важливо розуміти і юридичну сторону. Адвокат Олександр Босенко дає роз'яснення на декілька найбільш поширених запитань, які виникають у процесі звільнення.


Чи можна звільнитися без двотижневого відпрацювання?
Згідно закону працівник зобов'язаний відпрацювати два тижні перед тим як звільнитися, однак, існує ряд виключень передбачених ст. 38 КЗпП, який звільняє його від цього та дозволяє піти одразу:

  • переїзд на нове місце проживання;
  • переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
  • вступ до навчального закладу;
  • неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
  • вагітність;
  • догляд за дитиною до досягнення нею 14 років або дитиною з інвалідністю;
  • догляд за хворим членом родини відповідно до медичного висновку або особою з інвалідністю I групи;
  • вихід на пенсію;
  • прийняття на роботу за конкурсом.

Якщо говорити про неповажні причини звільнення, то обидві сторони можуть домовитися про будь-який строк відпрацювання в межах 2 тижнів або про повну його відсутність. Також варто зазначити, що кожна із підстав повинна бути підтверджена відповідними документами. За словами експерта працівник може не відпрацьовувати 2 тижні, якщо керівник не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.


Чи можна звільнитися без попередження і які за це будуть наслідки?
Почнемо з кінця — ніяких наслідків за законом не передбачено, проте існує морально-етична сторона питання та людська відповідальність перед керівником та компанією, яку потрібно враховувати. Не можна написати заяву про звільнення та самовільно покинути місце роботи, крім випадків зазначених раніше, але і вони обговорюються. Основна санкція для бажаючого звільнитися — двотижневе відпрацювання.


Чи можна звільнитися перебуваючи на лікарняному чи у відпустці?
Можна за власним бажанням працівника, або ж за згодою сторін. Заборони на звільнення у таких випадках поширюються тільки на роботодавця.


Що робити, якщо керівник не хоче підписувати заяву про звільнення?
У такому випадку фахівець рекомендує відправити заяву про звільнення на юридичну адресу підприємства, де ви працюєте, поштою. День отримання компанією такого листа і буде вважатися днем подачі заяви про звільнення. Також можна зафіксувати факт правопорушення з боку роботодавця у відповідному акті за участю двох співробітників.


Як бути якщо я передумав/-ла звільнятися?
Якщо ви вирішили звільнятися за власним бажанням, а потім передумали, то у вас є право відкликати свою заяву у двотижневий термін, а працедавець зобов'язаний задовольнити таке прохання. Однак, якщо на ваше місце вже прийнятий працівник, якому за трудовим законодавством не можна відмовити в працевлаштуванні, тоді ваше прохання не буде виконано. Якщо ж ви звернулися до роботодавця із заявою про анулювання своєї заяви про звільнення за угодою сторін, то досягнута вами раніше домовленість про припинення трудового договору за угодою сторін вважається анульованою, оскільки наявність такої заяви свідчить про відсутність вашої згоди на звільнення. Таким чином, ви може відкликати свою заяву про звільнення за угодою сторін також. У цьому випадку роботодавець не має права звільнити вас на підставі п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП.


Як діяти коли керівник звільняє в один день без попередження?
Якщо вас звільняють без завчасного попередження у 2 місяці, то такі дії можна прирівняти до звільнення без законних підстав. У такому випадку співробітник має право звернутися до суду із клопотанням про відновлення на роботі. Згідно зі статтею 235 КЗпП, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір. Проте звільнення без повідомлення можливо у разі угоди між сторонами, що передбачено п. 1 ст. 36 КЗпП України.


На які виплати та компенсації можна розраховувати при звільненні?
У день звільнення відбувається розрахунок з працівником у вигляді його заробітної плати за відпрацьовані дні та компенсації за невикористану відпустку. Адвокат зазначає, що якщо співробітник у день звільнення не працював, то виплати повинні бути проведені не пізніше наступного дня після пред'явлення працівником вимоги про розрахунок. Про суму виплат роботодавець повинен завчасно повідомити працівника у письмовій формі перед нарахуванням грошей, що передбачено ст. 116 КЗпП. Якщо роботодавець ж роботодавець не дотримується даної статті, то до нього застосовуються санкції, згідно яких він повинен виплатити працівникові його середній заробіток за кожен день затримки.


Звільнення з роботи
це важливий життєвий крок, який може викликати багато неоднозначних емоцій та лякати невизначеністю. Однак не варто ставитися до звільнення як до завершення шляху, гляньте на нього як на нову можливість. Це може стати хорошим поштовхом до саморозвитку, переосмислення своїх поглядів та кар'єрних цілей. У процесі звільнення важливо подбати про свій фізичний та емоційний стан, а також заручитися підтримкою близьких людей, щоб пройти цей шлях було простіше. Пам'ятайте, що усе наше життя складається зі змін та повністю залежить від них, тому немає сенсу їх боятися варто навчитися адаптуватися до них.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети