Як використовувати LinkedIn, щоб вас хотіли запросити на роботу

Соціальні мережі давно стали інструментом для побудови особистого бренду та пошуку роботи. Все більше рекрутерів звертають увагу на соціальні мережі претендентів та шукають потенційних працівників за їх допомоги. Так, у 2022 році 39% кандидатів у всьому світі знайшли роботу саме через соціальні мережі. Однак, наприклад, використання тільки Facebook, обмежує шукачів роботи у їх шансах на вдале працевлаштування, адже бізнес-сегмент концентрується саме у LinkedIn. Незважаючи на професійну орієнтованість платформи, станом на 2023 рік у LinkedIn зареєстровано всього 4 млн українців. Для порівняння зазначимо, що у Facebook зареєстровано 15,45 млн користувачів, в YouTube більше 28 млн, а в Instagram понад 16,1 млн. Хоча українці надають перевагу соціальним мережам з розважальним спрямуванням, проблема працевлаштування залишається актуальною досі. Тому, якщо у вас все ще немаєте особистої сторінки у LinkedIn є сенс її створити для того, щоб підвищити свої шанси бути поміченим та запрошеним на співбесіду. Сьогодні команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» розповість, яким чином використовувати платформу, щоб реалізувати власні кар'єрні цілі.
Можливості LinkedIn справді вражають, адже щохвилини 8 кандидатів отримують офер щодо працевлаштування на платформі, а щосекунди тут публікується 101 свіжа вакансія. Щодня на LinkedIn з'являється понад 8 млн заявок на роботу. У соціальній мережі розміщено близько 15 млн пропозицій та зареєстровано більше 57 млн компаній. Близько 95% рекрутерів систематично шукають кандидатів саме через LinkedIn. Якщо ви прагнете знайти роботу у міжнародній компанії та максимально розвинути свою мережу професійних контактів без правильно заповненого та оформленого профілю вам не обійтися. Тож далі з'ясовуємо як це зробити якісно.
Інструкція з вдалого оформлення профілю
LinkedIn як і інші соціальні мережі працюють за спеціальними алгоритмами, розробленими для досягнення цілей, які закладені при створенні кожної платформи. Просто заповнити профіль та очікувати на шквал пропозицій немає ніякого сенсу це не працює. Тому рекомендуємо звернути увагу на наступні пункти, які стануть складовими конкурентного профілю кандидата.


Візуалізація.
Перше на що звертають увагу при перегляді соціальних мереж це основне фото та бекграунд, що у Facebook ми називаємо банером. Важливо пам'ятати, що головна причина реєструєстрації на платформі працевлаштування та кар'єрний ріст. З огляду на це й варто притримуватись ділового стилю візуалізації профілю, тому обирайте фото у відповідному стилі з легкою посмішкою на нейтральному фоні та у спокійних відтінках вбрання. Фото з відпочинку краще уникати.


Ім'я.
Ідеальний варіант це коли ваше ім'я у профілі, паспорті, резюме та електронній пошті збігаються. Це важливо, оскільки у процесі найму, особливо у великих та міжнародних компаніях, беруть участь багато людей, тому у ваших же інтересах не створювати додаткової плутанини. Тому подбайте, щоб ці імена обов'язково збігалися у профілі на LinkedIn, резюме, супровідних листах, анкетах та email-адресі.


Геолокація.
Не зовсім очевидний момент, але вказана локація у налаштуваннях профілю має повністю корелюватися з вашими прагненнями та амбіціями у працевлаштуванні. Якщо ви проживаєте у Львові чи Одесі, але маєте намір знайти роботу у Лондоні, тоді варто обирати саме це місто, щоб ваш профіль підтягувався у списку кандидатів по конкретній геопозиції та потрапляв на очі роботодавцю з Лондону. Після контакту з рекрутером варто обговорити вашу реальну геопозицію та можливості релокації, якщо ви шукаєте роботу в офісі.


Заголовок.
Розділ Headline у LinkedIn є прямою аналогією до біографії у Facebook. Йому варто приділити особливу увагу, адже при пошуку кандидатів, система платформи сканує ваш заголовок за ключовими словами, по яких шукають претендентів з релевантним досвідом та навичками. Взагалі у профілі є 3 критично важливих місця, по якому ранжуються сторінк претендентів: заголовок, назва посад та назва скілів у відповідних блоках. Однак саме заголовок впливає на алгоритм найбільшою мірою. Тому насамперед для створення якісного та ефективного заголовку варто дослідити вакансії, які для вас цікаві, знайти ключові слова та вказати їх у своєму заголовку. Так ваша сторінка потрапить до топу профілів, які розглядатимуть рекрутери з конкретних спрямувань чи потенційні клієнти. Кар'єрна коучиня та консультантка Євгенія Склярець рекомендує заповнювати заголовок профілю за наступним шаблоном: посада — професійні напрямки — сертифікації — знання програм — інша важлива інформація. Проте варто звернути увагу на ряд нюансів:
  • по-перше, використовуйте правильні назви посад, які використовуються всіма, без лишньої креативності;
  • по-друге, можна вказувати декілька назв посад, які належать до однієї спеціалізації;
  • по-третє, визначтеcя на яку посаду ви все ж претендуєте. Якщо ви вкажете різні посади та скіли, то рекрутер не буде довго вникати у ваш профіль та вашу особистість, як кандидата. Як і з сегментацією цільової аудиторії, потрібно чітко розуміти ваш портрет та запити;
  • доволі важливий пункт — правильне розділення ключових слів. У LinkedIn вертикальна риска ( | ) зчитується системою платформи як розділювач основних слів, тому використовуйте даний символ.


Детальна інформація про вас.
Розділ About повинен включати розповідь про вас, на зразок Summary. В даному розділі доречно надати інформацію про:
  • вашу спеціалізацію та досвід роботи у розрізі років;
  • компанії та клієнтів, з якими ви працювали;
  • релевантні бажаній посаді проєкти;
  • виконувані вами дії/ролі у форматі професійних навичок;
  • кількість підлеглих (якщо такі були);
  • вашу унікальність, відмінність з-поміж інших кандидатів;
  • залишити заклик до дії зв'язатися з вами задля обговорення майбутньої співпраці.

Заповнюючи розділ «About», експерти рекомендують обмежити об'єм інформації до 2-3 абзаців, писати від першої особи та використовувати ключові для бажаної посади слова.


Досвід роботи.

Заповнення розділу Experience може виявитися найбільш швидким, оскільки буде достатньо перенести свої дані з резюме, адаптувавши їх під особливості плафторми. Однак тут варто звернути увагу на ряд речей:
  • по-перше, знову-таки використовуйте ключові слова, як і в попередніх розділах для правильної роботи алгоритмів, а також загальновживані назви посад;
  • по-друге, додайте посилання на компанії та проєкти з якими працювали;
  • по-третє, якщо у вас були часові прогалини у професійному житті — опишіть їх, надавши пояснення чому це трапилося;
  • описуйте обов'язки, які ви виконували. В іншому випадку рейтинг вашого профілю знизиться;
  • якщо ви вже, наприклад, Senior, то немає сенсу розписувати свої обов'язки з рівня Junior. Варто акцентувати увагу на своїх вміннях та знаннях, які у вас є зараз;
  • не вказуйте свої навички, адже для цього є окремий розділ;
  • вказуйте дати закінчення роботи в компаніях, інакше система буде вважати, що ви досі працюєте всюди одночасно;
  • вказуйте назву компанії-роботодавця правильно, щоб вона підтягувалася у поштуку LinkedIn;
  • акцентуйте увагу на навичках тільки у тому випадку, якщо у вас відсутній досвід, показуючи чим ви можете бути корисними компаніям.


Ваші навички.
У розділі Skills в першу чергу варто деталізувати навички. Наприклад, якщо ви говорите про менеджмент, то варто вказати який саме. Загалом платформа надає широкий спектр навичок, який можна додати у свій профіль (більше 60). В даному випадку експерти розходяться в думці, чи більше — означає краще. Тому ми рекомендуємо відштовхуватися від реальних навиків. Оскільки рекрутери першочергово бачать тільки три скіла, які є основними — подбайте про те, щоб вони входили до поняття «ключові слова» з цікавих вам вакансій і були найголовнішими для вашої професії. Щоб збільшити свої шанси бути побаченим, фахівці рекомендують надсилати запит на підтвердження своїх навичок колегам. Також слід звернути увагу на наступне:
  • вказуйте свої навички англійською мовою, оскільки у цій мовній версії LinkedIn пропонує більше варіантів. Зрештою рекрутери шукають кандидатів зазвичай саме через англомовні назви;
  • додавайте назви галузей та розділів професій, наприклад, Product Management;
  • якщо у розділі Skills праворуч вгорі натиснути плюс, то при наборі слова система почне підказувати вам варіанти потрібних навичок. Також можна черпати інформацію з розділу Suggested Skills, де система може вам запропонувати нові навички на основі тих, які ви вже додали та зберегли;
  • якщо ви шукаєте роботу чи змінюєте професію, то вказуйте ті навички, які прямо стосуватимуться майбутньої роботи.

Рекомендації.
Заповнений розділ Recommendations в українських профілях на LinkedIn можна побачити вкрай рідко, але вони мають значну вагу та виділяють кандидата серед інших. Оскільки платформа не ставить обмежень чи особливих вимог до осіб, які можуть залишити вам рекомендацію — ви можете звернутися практично до будь-кого. Однак краще, щоб це були ваші керівники з колишніх місць роботи, якщо ви залишилися в хороших стосунках і впевнені в кінцевому результаті. Щоб отримати рекомендацію ви можете скористатися функцією платформи «Ask for a recommendation» та надіслати запит людям, від яких хочете отримати відгук. Також ви можете надіслати і особистого листа з проханням зробити це. Для близьких знайомих можете підготувати текст самостійно і попросити погодити його. Зверніть увагу, що залишати рекомендації можуть тільки ті, хто також є користувачем LinkedIn. В інших випадках у розділі About можна вказати, що ви готові надати рекомендації за потреби.

Це були основні розділи, які потрібно заповнити першочергово. Потім ви можете перейти до додаткових розділів та вказати інформацію про освіту, додаткове навчання, публікації та нагороди. Таким чином ви ще більш піднімете рівень вашого профілю.


Освіта.
Розділ Education заповнювати легко. Важливо надати мінімальну кількість інформації, яка дійсно може знадобитися потенційному роботодавцю:
  • назва навчального закладу;
  • країна, що особливо актуально при міжнародному працевлаштуванні та для професій, де освіта дає право на роботу, наприклад, медична сфера;
  • спеціалізація;
  • освітній ступінь;
  • роки навчання.

Якщо у вас відсутній досвід, то можна зазначити назву дипломної роботи та вказати над чим ви працювали, чого навчилися. Після здобуття досвіду ці дані варто прибрати. Згідно останніх оновлень платформи, для інформації про курси є окремий розділ, але якщо ви проходили курси, які прямо корелюють з вашою бажаною посадою чи впливають на вашу кваліфікацію — таку освіту можна додати у розділ Education.


Курси.
Розділ Courses розташований не у найкращому місці на платформі, тому не варто справді важливу та цінну інформацію додавати саме сюди. Тут краще вказувати дані про проходження курсів, які не стосуються вашої кваліфікації.


Кнопка «Open To».
Важливо не забути увімкнути синю кнопку Open To, яка сигналізуватиме рекрутерам, що ви знаходитеся в активному пошуку роботи та готові до пропозицій. Як правило такі профілі розглядаються першочергово. Підключивши кнопку, фахівці спільноти DOU рекомендують:
  • у Job Title вказувати 5 варіантів посад, які можуть відповідати вашій посаді. Варто обирати загальноринкові назви посад зі списку, який пропонує сама система платформи. Одна і та ж вакансія у різних компаніях може називатися по-різному, тому такий підхід має сенс. Також таким чином ви відкриваєте для себе можливість розгляду кількох напрямків одразу;
  • у Workplace ви можете обрати всі три види роботи;
  • у Job Location (on-site) оберіть ті країни чи міста, де ви готові працювати в офісі, тобто розглядаєте можливість переїзду;
  • у Job Location (remote), ви можете вказувати країни чи міста де вас цікавить робота у віддаленому режимі. Така функція у вас з'явиться, якщо ви натиснете кнопку Remote у розділі Workplace вище;
  • у Start date вказуйте релевантну інформацію. Immediately, якщо ви вже не працюєте чи за договором вам не потрібно завчасно попереджати свого роботодавця про звільнення. Та Flexible, якщо ви у пасивному пошуку;
  • у Job Type рекомендують вказувати зайнятість Full-time, а інші типи за бажанням. Не бажано вказувати Internship, якщо ви вже знаходиться на рівні Senior. Temporary та Part-time також краще уникати фахівцю будь-якого рівня, якщо ви шукаєте серйозну роботу на постійній основі.

Аналітика.
Розділ Analytics не потребує заповнення та доступний тільки вам. З його допомогою ви зможете оцінити ефективність вашого профілю. Таким чином ви зможете дізнатися:
  • яке залучення аудиторії стосовно ваших публікацій, якщо такі були: хто і коли читав ваші дописи;
  • рейтинг корисності вашої сторінки. Пункт Search appearances у всій аналітиці є найбільш важливим, адже він чітко відображає якість вашого профілю. Якщо ви бачите показник менший за 100, то це ознака того, що ваш профіль майже не приносить вам користі. Якщо показники ще нижчі, від 2 до 10, то пора досліджувати ваш профіль та виправляти помилки, адже він взагалі не працює. Після коригування профілю, змін у статистиці слід очікувати за 1-2 тижні та оцінювати результати і причини більш детально за наданою інформацією;
  • кількість людей, які дивилися ваш профіль, однак, ця інформація доступна для власників Преміум-підписки.
Рекомендації з пошуку роботи на платформі
Щоб почати отримувати користь від профілю, важливо почати діяти самостійно. Тож що ви можете для цього робити:

  • по-перше, як зазначалося раніше, увімкніть кнопку Open to. Дана опція надає можливість налаштувань, при яких рекрутер з компанії, де ви працюєте зараз, не побачить ваш профіль як такий, що у пошуках роботи. Зазначте які вакансії та формати зайнятості ви розглядаєте;
  • по-друге, бодай тиждень активно поспостерігайте за вакансіями у вкладці Jobs. Підключіть сповіщення про нові пропозиції. Відгукуйтеся на цікаві вакансії одразу;
  • по-третє, має сенс продублювати власний відгук на вакансію і на самому сайті компанії, адже так ви збільшите свої шанси бути поміченим. Також ви можете написати особисте повідомлення рекрутеру, де представите себе та розповісте, що цікавитеся конкретною вакансією;
  • у разі відмов просіть у рекрутерів зворотний зв'язок з даного приводу. Таким чином ви краще оціните свої можливості та пропрацюєте проблемні місця з досвідом, самопрезентацією чи профілем.
LinkedIn — це платформа можливостей та кар'єрного росту. Вона дає змогу працевлаштуватися в міжнародних компаніях, створити професійне ком'юніті, завести нові та корисні знайомства, вступити в бізнес-середовище. Заповнення профілю кандидата — непроста справа, але якщо це зробити якісно, то очевидних переваг отримаєте значно більше. Якщо ви плануєте власну кар'єру та прагнете розвитку, то створення власного акаунту на LinkedIn стане вашим кроком на зустріч мрії та самореалізації.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети