Робототехніка в Україні: сучасний стан та перспективи розвитку

25 травня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели фінальний безкоштовний вебінар для студентів та молодих агро спеціалістів із першого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-зустрічі: «Інноваційні технології та робототехніка в сільському господарстві». Своєю експертизою в даній сфері поділилися два ментори: керуючий партнер групи компаній SmartFarming, Назар Малиняк та агроном-дослідник SmartFarming, Артур Анділахай. Свою лекцію спікери розпочали із дослідження діджитал еволюції ринку.
Початок діджиталізації відбувся у 2013 році, коли агробізнес в цілому почав відігравати одну із ключових ролей у зовнішній торгівлі та виручці України. «Я б сказав, що розвиток відбувався не еволюційно, а по експоненті», зауважив Назар Малиняк. Стрімкий розвиток ринку спровокував інтерес до галузі з боку ІТ сфери та консалтингу. Це призвело до створення великої кількості компаній, які прагнули надавати свої послуги сектору.

З 2015 року, однією із основних технологій, яка почала використовуватися агросектором, став супутниковий моніторинг. Через доцільність застосування на різних етапах виробництва, даний метод широко застосовувався в агробізнесі. Також своєї популярності набуло виробництво дронів для сільського господарства. Водночас актуальними стали anti-fraud рішення, які попереджали злив палива з цистерн, маніпуляції з температурою та показниками на лічильнику, нецільове використання техніки. «Маються на увазі GPS-трекери, які дозволяли контролювати рівень палива на всіх етапах: від моменту прийняття на склади, до його розходу в полі», розповів експерт. Однак усе це не дозволяло досягати бажаних результатів, адже основними трендами того часу були хаотичність впровадження інновацій, недостатнє розуміння їх доцільності та результативності. Це призвело до поділу ринку на великі агрохолдинги, які стали суттєво технологічнішими, та малий і середній бізнес, розвиток якого сповільнився у цьому аспекті.
Робототехніка в Україні

Сьогодні агробізнес в Україні це великий ринок, який генерує значну кількість даних. Основна небезпека робототехніки та штучного інтелекту полягає у питанні достовірності та релевантності представлених результатів та даних. З іншого боку, її цінність полягає у пришвидшенні процесів аналізу. На думку ментора, основною проблемою малого та середнього агробізнесу є відсутність навиків збору та структуризації даних, і, як наслідок, прийняття рішень на їх основі. За його словами, впровадження інноваційної технології та робототехніки неможливе, якщо у тебе немає певного стеку даних. Тому, чим менше наявної інформації для аналітики, тим більшою є ймовірність того, що технологія дасть неправильну відповідь чи хибне рішення.

Також фахівець акцентує увагу на двох важливих моментах. По-перше, вітчизняний ринок представлений рослинництвом, тваринництвом, садівництвом та ягідництвом. Сьогодні садівництво та ягідництво знаходиться на більш інженерному забезпеченні: системи поливу, догляду за територією та причіпна агрегатна техніка, що підвищує ефективність процесу. По-друге, в тваринництві використовується більше технологій, які допомагають автоматизувати процес догляду за тваринами, їх доїння та підготовка кормів. Однак такі методи далекі від інновацій, які використовуються за кордоном у вигляді роботів для збирання ягід чи технології сенсорного спостереження за станом тварин, яке на основі машинного інтелекту прогнозує захворювання чи травми у худоби. «В межах України використовується всього 20% інновацій, тому нам є куди зростати», зауважив спікер. Найбільш технологічною та інноваційною в Україні вважається галузь рослинництва, оскільки саме вона генерує найбільше валютних надходжень до країни.
Практичне застосування технологій сьогодні
За словами Артура Анділахайя, вирощування у рослинництві можна поділити на декілька етапів:

  • обробіток ґрунту;
  • внесення добрив;
  • посів;
  • внесення засобів захисту рослин;
  • збір врожаю;
  • аналіз ефективності.

Весь процес розпочинається з метеомоніторингу, який допомагає здійснювати ефективне планування виробництва. Для цього важливо детально вивчати погодні умови, а не керуватися загальною інформацією, яку надають гідрометцентри. Найперше для такого моніторингу застосовується базова метеостанція на господарстві. Далі справа за мобільними станціями, які встановлюються на техніку і надсилають дані про температуру та силу вітру. Переносні датчики, наприклад, ґрунту та опадів, часто встановлюються при внесенні ЗЗР на 1-2 дні.
  • Обробіток ґрунту
    Після дослідження кліматичних умов можна планувати технологічні операції. Першою із таких є обробіток ґрунту. Для якісного виконання першого етапу варто здійснити аналіз поля із пенетрометром та твердоміром. Це дасть інформацію про показники кислотності, щільності ґрунту та глибини плужної підошви. «Раніше агроном виходив у поле і пробивав стрижнем ґрунт для визначення знаходження плужної підошви, після чого налаштовував плуг на потрібно глибину і орав усе поле», — поділився агроном-дослідник SmartFarming. Також важливим елементом точного землеробства є курсовказівники, які допоможуть зекономити паливно-мастильні матеріали.
    01
  • Внесення добрив
    Внесення добрив є логічним продовженням першого етапу. Зважаючи на індивідуальні особливості поля, його рельєф та вміст органічної речовини, можна створити карту на відбір проб. Після їх оцінки створюється нова карта завдань на внесення добрив: комплексних чи азотних. Використання курсовказівників та RTK-сигналу допоможе зекономити мінеральні добрива та здійснити оптимізоване живлення землі.
    02
  • Посів
    Посів є значно складнішим процесом, основне завдання якого покласти кожну насінину в оптимальні для неї умови. Для цього використовується комплекс технологій, починаючи від курсовказівників, завершуючи збором даних по кожному рядку висіву. Одним із варіантів посіву може бути точний висів від Precision Planting, який дозволяє удосконалити будь-яку сівалку закордонних виробників та здійснювати контроль даних в під час посіву. Це дає змогу своєчасно реагувати та приймати рішення про зміни, а не отримувати кінцевий результат.
    03
  • Внесення ЗЗР та підживлення
    При удобренні також використовується комплекс технологій, починаючи моніторингом метеоданих, закінчуючи збором підсумкових показників. Основними чинниками, які впливають на ефективність є паралельне водіння, управління нормами, контроль погодних умов, постійний моніторинг витоптування та виливу.
    04
  • Аналіз виконання операцій
    Будь-яка технологія, яка застосовується в полі та має монітор — надає дані для оцифрування та аналізу. Тому відбувається збір інформації, як великим плугом в кінці сезону, так і з кожної операції окремо. Кожну дію можна аналізувати по-різному, але, однаково, це призведе до застосування комплексного підходу та виявлення певних кореляцій і закономірностей.
    05
Якщо хочеш дізнаватися більше про тренди розвитку, закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості, актуальні вакансії, та професійні поради від менторів.

29 травня запрошуємо тебе на першу онлайн-зустріч із другого напряму проєкту «Працевлаштування». Своїми знаннями ділитиметься експертка ринку праці, Тетяна Пашкіна. Тема вебінару: «Загальний огляд аграрного ринку праці: тренди, можливості, географічні особливості», реєструйся за посиланням: https://bit.ly/agrokebetypro-fb-pratsevlashtuvannya
Довідково:

SmartFarming — це комплексний інтегратор технологій у рослинництві, що надає повний спектр послуг з управління земельним банком та підвищення ефективності сільськогосподарських операцій. Більше 10 років компанія консультує інвесторів та проводить оцінку земельного банку під час угод з купівлі агробізнесу, а також здійснює комплексну модернізацію агровиробництва від експрес-аудиту господарства та оцифрування вартості ключових проблем, розробки інвестиційного та операційного плану дій. За цей час реалізовано більше 200 проєктів. Представництва SmartFarming знаходяться у м. Києві та м. Суми. Компанія є офіційним дилером Precision Planting, Arable та Augmenta.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети