Як побудувати успішну кар'єру в агрокомпанії сьогодення

20 квітня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели четвертий вебінарів для студентів аграріїв та молодих спеціалістів із першого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».

Тема онлайн-зустрічі: «Нові інструменти побудови кар'єри в агрокомпанії».
Своїм професійним досвідом та порадами поділилися одразу два експерти: директорка з управління персоналом напряму Агро МХП, Наталія Романенко та менеджер з розвитку компетенцій персоналу напряму Агро МХП, Петро Пшеничний.
Лектори виділили три етапи побудови кар'єри на прикладі компанії «Миронівський хлібопродукт»:
Етап перший комплексна оцінка
Для визначення перспективних співробітників, які зможуть зростати в компанії та приносити високі результати, проводять комплексну оцінку компетенцій працівників. Це дозволяє розгледіти потенціал кандидатів та їх можливий внесок у розвиток підприємства. В рамках комплексної оцінки, велику увагу приділяють мотивації. Таким чином визначають, що спонукає робітника до просування кар'єрними сходинками. Найбільший фокус спостережень припадає на такі якості як: ініціативність, залученість у вирішення незвичних та специфічних задач, якою мірою особистість орієнтована на визнання. У такий спосіб стає зрозумілим вектор розвитку: професійний чи управлінський.

В рамках першого етапу експерти розділили основні компетенції, для початку побудови успішної кар'єри, на три основні кластери:

Управління взаємодією
  • комунікація: кандидат активний, гнучкий у стилі та манері спілкування з іншими, може і аргументує свою точку зору;
  • співпраця: працівник шукає нові способи і можливості для покращення процесів та результатів, є драйвером до змін;
  • лідерство: співробітник бере на себе основну роль в управлінні людьми, проєктами, мотивує і направляє інших, проявляє гнучкість та високі навички впливу.

Управління задачами
  • орієнтація на результат: встановлення високої планки перед собою та командою. Така людина докладає зусиль для подолання перешкод та проявляє амбіційність;
  • критичне мислення: побудова причинно-наслідкових зв'язків при виникненні проблем, такий працівник ефективно керує ризиками та приймає раціональні рішення;
  • інноваційність: особа шукає нові можливості для покращення робочих процесів, задає темп до змін.

Розвиток
Співробітник, який належить до даного кластеру компетенцій, регулярно розвиває себе та свою команду, ділиться досвідом та експертизою з колегами, не боїться експериментувати та використовувати різноманітні та доступні інструменти для професійного зростання.
Важливо розуміти, що працівник може переходити у крос-функціональну взаємодію і розширювати свої знання та вміння не тільки в тому кластері, де вона вже є професіоналом, а і в тому, де вона може розвиватися.
Етап другий talent council

Після визначення компетенцій, оцінки результативності та вимірювання потенціалу, відбувається перехід до наступного етапу — talent council. Мета TC полягає у формуванні культури прозорих та відкритих рішень. Цим поняттям спікери позначають нараду із кадрових змін, у якій бере участь структурований комітет з керівників. Під час засідання розглядаються усі працівники у компанії та оцінюються сильні сторони (відбувається пошук талантів), незалежно від підрозділу, міста у якому працює співробітник та його посади. «Трапляється так, що ми можемо виявити талант на Вінниччині, але цей працівник може бути корисним нам у Києві, тому ми будемо пропонувати людині кар'єрне зростання в центральному офісі, або і за межами України», поділився Петро Пшеничний.

Одним із рішень в інструменті talent council є можливість розширення зон відповідальності, таким чином розширюється модель компетенцій.
Етап третій — рішення

Результатом попередніх двох етапів є прийняття рішення про вектор розвитку кожного із учасників talent council та його готовність до кар'єрного зростання. Кандидата, який підходить по всіх критеріях, чекає підвищення за посадою. Якщо претендент готовий до просування по кар'єрних сходинках, але ще немає вільної позиції, яку компанія може запропонувати, його включають до кадрового резерву. Також можливе розширення зон відповідальності чи залучення до нових проєктів, аби дати більше простору для професійного зростання. Наталія Романенко розділяє кадровий резерв на два сегменти:
  • backup — співробітники, які у змозі виконувати максимально повний функціонал вищої за свою позиції у коротко- та середньостроковій перспективі;
  • successors — колеги з високими м'якими навичками, значним потенціалом, амбіціями та мотивацією для зростання, але потребують додаткової підготовки для заміщення позиції.
Серед інших інструментів: розвиток компетенцій у вигляді складання плану розвитку конкретного співробітника, коригування його результативності за допомогою наставника та ротація на нову посаду.
Якщо хочеш дізнаватися більше про особливості розвитку кар'єри в агросекторі та перспективи його розвитку, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO, де зібрана спільнота твоїх однодумців. Тут ти знайдеш більше інформації про цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості, актуальні вакансії, та професійні поради від менторів.

27 квітня чекаємо тебе на сьомому вебінарі із директором з продажу напрямку ЗЗР Сингента в Україні, Олексієм Стеценком. Тема зустрічі: «Робота компаній по виробництву та продажу ЗЗР та насіння», реєстрація за посиланням обов'язкова: https://forms.gle/n7RXELsDtkGAtkG3A
Довідково:
ПРАТ «Миронівський хлібопродукт» — міжнародна компанія у сфері харчових, агро технологій та ритейлу. Найбільший вітчизняний агропромисловий холдинг із двадцятилітнім досвідом роботи, який налічує більше 32 тис. працівників та 30 підприємств у 14 регіонах із земельним банком у 360 тис. га землі. Провідний виробник на ринку м'ясопереробки в країні. Ключовий постачальник м'яса птиці в Європі з одним із найсильніших продуктових брендів в Україні, до складу якого входять: «Наша Ряба», «Qualiko», «Ukrainian Chicken», «Sultanah», «Assilah», «Секрети Шефа», «Kurator», «Легко!», «Бащинський», «РЯБCHICK». Виробничі активи підприємства знаходяться у Нідерландах, Словенії, Словаччині та країнах Балканського півострова. MХП здійснює експорт продукції до більш ніж 80 країн, включаючи ЄС та ОАЕ. Компанія котирується на Лондонській фондовій біржі з 2008 року.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети