Етапи реалізації ЗЗР та насіння в Україні

27 квітня освітній проєкт «Агрокебети» спільно з асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» провели сьомий безкоштовний вебінар для студентів аграріїв та молодих спеціалістів із першого напрямку проєкту «АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».


Тема онлайн-зустрічі: «Робота компаній по виробництву та продажу ЗЗР та насіння». Своїм професійним досвідом та експертизою в даній сфері поділився директор з продажу напрямку ЗЗР компанії Сингента в Україні, Олексій Стеценко. Свою лекцію ментор розпочав із опису етапів постачання витратних засобів для сільського господарства.
Етап перший розуміння проблеми
За розуміння проблематики, яку може вирішити продукт компанії відповідає відділ маркетингу. Спеціалісти оцінюють тенденції на полях, структурують інформацію та запити, після чого передають до науково-дослідного підрозділу. Значна увага приділяється клімату, адже від його змін залежить спрямування селекції та засоби захисту. «Якщо клімат стає більш сухим, тоді потрібно шукати нові формуляції, молекули та діючі речовини, які стануть модуляторами посухостійкості, а також стимуляторами росту і врожайності», — розповів експерт.
Етап другий пошук рішення
У другому етапі беруть участь фахівці з наукового підрозділу. На основі отриманих даних починається пошук рішень, спираючись на засоби захисту, розроблені компанією раніше. «Департамент досліджень та розвитку шукає рішення, експериментуючи з комбінаціями для того, аби створити щось нове», — зазначив лектор.
Етап третій перевірка концептів та прототипів
На цьому етапі необхідно перевірити концепти і прототипи, які надає R&D підрозділ. Цим займаються дослідні станції, технологи в полях на дослідних ділянках, якщо йдеться про ЗЗР. На комерційних пілотних проєктах тестуються сервісні продукти. «Важливо отримати зворотний зв'язок і передати його назад до департаменту досліджень та розвитку, аби вдосконалити рішення», — поділився Олексій Стеценко.
Етап четвертий перевірка можливості масштабування
За словами директора з продажу напрямку ЗЗР компанії Сингента в Україні, важливо розуміти чи можливе масштабування. Геніальні та надсучасні сервісні ідеї можуть залежати від набору умінь та навиків окремої групи людей чи однієї особи. Такі продукти складно розвивати та поширювати масово, адже існує ймовірність, що елементарно забракне спеціалістів для надання послуг цілому ринку. Схожа ситуація може виникнути і з виробництвом, де собівартість продукту надто висока, через низьку надійність успішності сходжень. Це призведе до здорожчання, через що буде неможливо реалізувати продукцію.
Етап п'ятий перевірка можливості сертифікації та реєстрації
Відділ сертифікації та реєстрації, який працює із державними установами, перевіряє діючу речовину або новий гібрид культури. Обов'язковими до перевірки є токсикологія безпечність для людини, довкілля та бджіл. Така перевірка відкриває шлях для поширення продукту в країні, де плануються продажі.


Після цього відбувається безпосередня реєстрація на ключових ринках, як наслідок масштабування, надалі продаж та поставка, і отримання зворотного зв'язку.
Сучасний експорт: українська реальність

У своїй лекції, ментор зауважив, що бізнес великих корпорацій це завжди баланс між ризиком та прибутком, який зміщений в сторону зменшення загроз. Війна росії проти України створила ситуацію, в якій вітчизняний агросектор не може вільно експортувати зерно на звичні ринки. Це значно зменшує і об'єми, і ціну на пропоновану продукцію, оскільки зернотрейдери та покупці закладають у вартість витрати на ризики. Якщо імпортери готові купувати, наприклад, кукурудзу в портах американської чи мексиканської затоки по 350$ за тонну, то в Україні не більш ніж за 150-180$. Адже закладається високий відсоток на можливість влучання ракет, недопуск чи затримка кораблів до/з порту росіянами. Також заставою на ризики може стати і саме зерно, однак волатильність ціни товару має властивість до змін, наприклад, вдвічі за місяць. Це може створити ситуацію, де компанія понесе збитки через те, що ціна на ринку впала (нижче 140$), а закупка відбулася по 180$ (минулого місяця). Тому складність бізнесу витратних матеріалів полягає у тому, що на попит впливають фактори, які змінюються щодня, а для підвищення продуктивності виробництва потрібні місяці чи роки. Ще одну проблему створює обмеження експорту зерна до країн-сусідів: Польщі, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, хоча деякі з них і погодилися на безперешкодний транзит.
Фінансова звітність великих корпорацій
Важливість фінансової звітності для великих корпорацій полягає у залученні інвестицій від банків та фондів, які активно аналізують весь бізнес компанії, за допомогою використання декількох типів звітів:

  • податкова звітність впливає на правильність сплачування податків, відповідальність лежить на фінансовому відділі (бухгалтери);
  • фінансова звітність складається зі звіту про фінансові результати та звіту про рух фінансових коштів;
  • управлінська звітність має різні напрямки: маркетингова ефективність або стан продажів на сьогодні.

При роботі з інвесторами, доводиться говорити про управління очікуваннями, оскільки фінансові інститути та банки звертають увагу також на бізнес-модель компанії, її життєздатність. «Акціонери завжди дивляться на те, які очікування вселяє в них компанія своєю звітністю, негативні передчуття призведуть до продажів акцій», — наголосив фахівець.
Якщо хочеш дізнаватися більше про розвиток українського агросектору, закордонний досвід та успішні кейси, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут ти знайдеш більше інформації про цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості, актуальні вакансії та професійні поради від менторів.

4 травня запрошуємо тебе на восьму лекцію проєкту із керівником відділу зрошення Кернел, Олегом Ковальчуком. Тема вебінару: «Основи зрошення й етапи реалізації зрошення», реєструйся за посиланням: https://forms.gle/BaDhSgfLQqqNaiLq9
Довідково:

ТОВ «Сингента Україна» — одна із провідних світових сільськогосподарських компаній, яка функціонує більш ніж 20 років та належить до Syngenta Group. До групи входять чотири основних бізнес-напрямки: Syngenta Crop Protection (засоби захисту рослин), Syngenta Seeds (насінництво), ADAMA (ЗЗР під зазначеним брендом), Syngenta Group China (один із найбільших постачальників витратних засобів для сільського господарства в Китаї, заводи по виробництву ЗЗР, наукові установи та дистрибуційна мережа). «Сингента» налічує 49 000 співробітників, у понад 100 країнах світу, які зайняті в інноваційних процесах трансформації сільського господарства. В Україні на підприємстві залучено більш ніж 700 працівників. До портфоліо компанії входить понад 100 засобів захисту рослин. Кожна третя пляшка олії у світі виготовлена із гібридів насіння компанії. З ячменю виготовляється: 80% пива Guinness, 70% шотландського віскі, 20% європейського пива. Із застосуванням ЗЗР — 4 400 000 тонн бавовни, яких вистачить на виробництво 20 мільярдів футболок та 3,6 мільярдів пар джинсів.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:
Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети