Свій серед чужих: як стати частиною нової команди

Влаштувавшись на роботу, зазвичай нас хвилюють питання, які прямо пов'язані з нашими новими обов'язками. Ми хочемо сподобатися керівнику та проявитися, щоб забезпечити собі комфортні умови праці та простір для зростання. Однак налагодження взаємин з новим колективом відіграють у цьому процесі не останню роль, і мають більше значення, ніж може здатися на перший погляд. Саме від цього аспекту залежить робоча атмосфера, в якій нам доведеться працювати. Більше того, в сучасному світі, де робочі команди стають більш різноманітними та масштабними, вміння налагоджувати контакт з новими співробітниками набуває особливого значення, адже згуртовані колективи демонструють кращі результати, а значить пришвидшують кар'єрний розвиток кожного з його членів. Також актуальність даного питання підкріплена і думками експертів з працевлаштування, які стверджують, що в найближчі 5 років навик командної взаємодії буде високо цінуватися серед роботодавців. Побудова якісних та продуктивних стосунків нелегка справа, особливо беручи до уваги те, що кожна людина має свою індивідуальність та характер. Враховуючи вищесказане стає зрозуміло, що цей процес вимагає застосування певних якостей та підходів. Команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила з'ясувати, як забезпечити ефективну взаємодію в новому колективі, а також яких помилок варто уникати, щоб не нажити ворогів на роботі.
Потрапивши в новий колектив, варто розуміти, що задача побудови стосунків лежить насамперед на ваших плечах. Від того, чи зможете ви знайти спільну мову та стати частиною трудового колективу залежить, чи вдасться вам взагалі адаптуватися на новому робочому місці. Якщо стосунки не складуться, ймовірно все закінчиться вашим звільненням, адже колеги можуть як сприяти розвитку, так і стати причиною вигорання та деградації. В перший час варто слідувати основному правилу: «Менше висловлювати власну думку більше слухати». Така стратегія поведінки дозволить зайняти позицію спостереження, що допоможе краще зрозуміти процеси командної взаємодії, а також збагнути особливості поведінки кожного з колег. Навіть якщо вам здаватиметься, що певне завдання краще реалізувати інакше, варто зупинити себе і спробувати зрозуміти чому його виконують саме так. Цілком можливо, що ви не знаєте нюансів, які впливають на вирішення задачі конкретним чином. Саме тому позиція спостереження буде корисною для вас. Не намагайтеся квапити події, адже міжособистісні стосунки в колективі виникають внаслідок професійної взаємодії.
Як представитись колегам
Правильне знайомство допоможе швидше адаптуватися в новому колективі, а також продемонструвати рівень взаємодії, який прийнятний для вас. Саме в цей момент ви задаєте тон спілкування, тому перевага на вашому боці, проте, так буде не завжди, тому користуйтеся моментом та основними правилами.


Орієнтуйтеся на культуру компанії.
Дізнайтеся у контактної особи як відбувається представлення новачків колективу. У деяких компаніях керівник чи НR-спеціаліст презентує нового співробітника команді самостійно на загальному зібранні. Однак трапляються випадки, коли це неприйнято, тому варто бути готовим до того, що вам доведеться багато разів розповідати про себе кожному із членів команди самостійно. Почати знайомство варто з імені та посади, яку ви будете займати. Якщо колектив камерний, молодий та одразу тепло вас приймає, можна додати інформацію про ваші захоплення та хобі. Таким чином ви одразу розширите коло тем для початку спілкування або ж знайдете однодумців. У випадку керівних посад, у розповідь про себе краще додати коротку інформацію про свій досвід та експертність, щоб завоювати авторитет підлеглих.


Використовуйте момент навчання та інструктажу.
В рамках випробувального терміну чи адаптаційного періоду, ваш ментор розповідатиме вам про посадові інструкції та обов'язки, водитиме по кабінетах, показуватиме офіс. Ймовірно він представлятиме вас співробітникам, однак, якщо цього не відбуватиметься можете проявити ініціативу самостійно, завчасно дізнавшись чи є на це час та можливість. Присутність старшого співробітника або керівника дозволить почувати себе більш впевнено. Зверніть увагу на те, що ваша розповідь про себе має містити одну і ту ж інформацію для всіх колег.


Не обмежуйтеся виключно своєю командою.
Варто встановити з'язок і з членами інших команд для того, щоб ваша майбутня взаємодія була більш легкою та приємною. Дізнайтеся, з ким вам доведеться спілкуватися часто та першочергово представтеся їм. Висловіть сподівання на найближчу співпрацю.


Ставте запитання.
Якщо дозволяє час та атмосфера ставте запитання новим колегам після свого представлення. Cпочатку найбільш доречно запитувати про робочі моменти, наприклад, роль колеги в компанії і чи будете ви взаємодіяти разом. Таким чином ви розпочнете діалог, встановите перший особистий контакт та викличите більш позитивне сприйняття себе.


Організаційна структура — ваша шпаргалка.
Попросіть у вашого менеджера копію організаційної структури та ознайомтеся з нею. Таким чином ви будете на крок попереду та зрозумієте з ким першочергово варто познайомитися. Також це підвищить вашу обізнаність стосовно членів колективу, що зробить вас більш привабливим співрозмовником, а значить і підвищить лояльність до вас.


Підготуйте уніфіковану лаконічну розповідь.
Незалежно від обставин, час вашого представлення точно буде обмеженим. Саме тому важливо, щоб ваша розповідь не нагадувала переказ резюме. Підготуйте коротку інформацію про себе, свої компетенції, сильні сторони та захоплення, які можуть бути корисні для компанії. Не забудьте додати, що раді стати членом даної команди.


Проведіть репетицію.
Очевидно, що краще обміркувати своє представлення вдома, тому потренуйте свою промову перед дзеркалом мінімум 5 разів. Таким чином ви будете говорити більш впевнено, спокійно та не забудете важливі аспекти, які варто висвітлити про себе. Пам'ятайте що ваше дихання повинне бути рівним, манера розмови доброзичливою, а тон поважним.
Основні правила поведінки новачка
1
Правило перше — завжди вітайтеся
Потрапивши до офісу, вітайтеся зі своїми колегами першим, навіть якщо ви їх не знаєте, або ж вони не бачать вас. По-перше, як говорилося раніше, у налагодженні стосунків насамперед зацікавлені ви. По-друге, таким чином ви показуєте свою небайдужість до співробітників. По-третє, так ви демонструєте свою відкритість та готовність контактувати. Зрештою це наглядно відображає рівень вашої культури.
2
Правило друге — запам'ятовуйте імена
Безліч досліджень давно довели, що людям приємно чути власне ім'я, саме тому важливо звертатися до своїх колег поіменно. Звісно у новому колективі, де постійно відбувається процес знайомства складно запам'ятати всі імена одразу. Тому краще їх записувати або ж будувати асоціативний ряд стосовно кожного. Якщо ви не почули імені колеги, одразу перепитайте про нього. Немає нічого гіршого ніж здогадуватися, або називати людину не її іменем. Якщо ви не впевнені, чи запам'ятали ім'я співробітника правильно, уточніть це у колеги, ім'я якого ви точно знаєте.
3
Правило третє — будьте відкритими до спілкування та робіть перший крок
Нова робота та колектив — це завжди стрес, на який ми реагуємо по-різному. Вам може бути некомфортно та боязко. Ви можете почуватися невпевнено, мати сумніви у своїх компетенціях на фоні прцівників компанії, які почувають себе на роботі як риба у воді. Це може змусити вас замкнутися та відсторонитися, що буде великою помилкою, оскільки ви розумієте причину своєї поведінки, а оточуючі можуть це інтерпретувати по-іншому. Наприклад, може скластися думка, що ви не бажаєте спілкуватися і вважаєте себе вищими за інших — це тільки ускладнить процес адаптації та взаємодії. Саме тому важливо зрозуміти і прийняти свої емоції, таким чином ви зможете впливати на них. Не думайте про світ вороже, навпаки відкривайтеся йому. Психологи стверджують, що через вроджений егоцентризм людям часто здається, що всі звертають на них увагу, хочуть заподіяти шкоду чи висміяти, шукають можливість вказати на помилку. Можете бути спокійними — насправді людям притаманно ставитися байдуже до всіх, окрім себе, тому розслабтеся та будуйте нові зв'язки. Якщо ж ви відчуваєте, що колега проявляє підвищену увагу (а яскраве ігнорування також є проявом підвищеної уваги), спробуйте використати психологічний прийом і зробити цій людині доречний комплемент або сказати щось приємне, звернутися за допомогою. Не бійтеся виглядати смішним та заговорити з новим колегою в ліфті чи під час обідньої перерви. Так ви збільшите свої шанси на нових друзів. Колеги можуть допомогти швидше освоїтися, розповісти про життя компанії, дати корисні поради, зрештою надихнути на роботу. Також ви можете ненав'язливо запропонувати свою допомогу, якщо компетентні в конкретному питанні.
4
Правило четверте — будьте частиною команди
Обов'язково долучайтеся до командних зборів та нарад. Так вас бачитиме більша кількість людей, ви зможете познайомитися з більшою частиною співробітників та більш глибоко зануритися в життя компанії та колективу. Проявляйте себе у командній роботі, не відсиджуйтеся на місці, навіть якщо з вас поки що нічого не вимагають. Демонструйте свою зацікавленість ділом. Це допоможе побудувати міцні робочі стосунки та завоювати повагу колег.
5
Правило п'яте — дбайте про свою репутацію
Виконання попереднього правила є передумовою для побудови хорошої репутації та авторитетності. Підходьте до роботи відповідально, виконуйте завдання якісно та вчасно, і зовсім скоро ваша репутація почне працювати на вас.
6
Правило шосте — знайдіть наставника
Оберіть серед колективу одну людину, яка найбільш прихильна до вас. Саме вона стане вашим провідником у новій компанії. Таким чином ви відчуватимете більше підтримки та легше інтегруєтеся в колектив.
7
Правило сьоме — застосовуйте активне слухання
Різниця між слуханням та активним слуханням полягає в тому, що у першому випадку ви мовчки сприймаєте або не сприймаєте інформацію, а в іншому — проявляєте зацікавленість, робите уточнення, підтримуєте розмову, доповнюєте чи завершуєте думку, проявляєте невербальні знаки участі. Так ви показуєте свою залученість та висловлюєте повагу до колег.
8
Правило восьме — будьте уважними до інформації про колег, яку чуєте в офісі
Дана рекомендація знаходиться на межі збору пліток, однак, має інший мотив. Навіть якщо ви чуєте, що в офісі хтось пліткує, часом доречно прийняти цю інформацію, адже в ній може йтися про проблем колеги, до якого ви якраз хотіли звернутися за допомогою. Можливо, це дасть вам розуміння того, що зараз не час навантажувати людину своїми питанням. Ваша задача в даному випадку зрозуміти, чи доречні зараз ваші прохання та уточнення, але ні в якому разі не розповсюджувати інформацію про почуте.
9
Правило дев'яте — цінуйте роботу інших та ставтеся з повагою до тих, хто займає посаду нижче вашої
Дуже важливо однаково гідно вести себе відносно всіх працівників офісу, адже саме ставлення до людей нижчих за рангом показує ваше справжнє обличчя. Проявляючи повагу та розуміння до працівника ресепшина, одного дня ви ризикуєте бути прикритим ним перед керівництвом.
10
Правило десяте — дотримуйтеся традицій
Якщо в колективі прийнято щоп'ятниці йти у боулінг — йдіть, адже це чудова можливість потоваришувати з більшою кількістю колег, пізнати людей у неформальній атмосфері та розкритися самому. Часто саме такі зустрічі забезпечують конект з тією людиною, на спілкування з якою ви могли найменше очікувати. Однак все ж пам'ятайте, що це не ваші друзі, в колі яких ви можете розслабитись на всі 100%. Якщо пропоноване дозвілля вам не підходить з тих чи інших причин, по можливості назвіть причину та запропонуйте альтернативу. Також варто обідати в компанії колег.
11
Правило одинадцяте — одягайтеся в стилі колег
Ваше завдання у новому колективі показати свою приналежність та влитися в команду. Підібравши схожий стиль одягу, колегам буде психологічно легше прийняти вас. Також надто екстравагантне чи відмінне від інших вбрання може відволікати від робочого процесу та провокуватися лишні обговорення вашої особистості.
12
Правило дванадцяте — не кидайтеся у вир з головою
Хоча це і рідкість, але інша крайність, до якої може вдатися новачок — зав'язувати дружбу з колегами, не зрозумівши хто є хто. Для початку варто розібратися яким чином колеги ставляться один до одного і як реагують на кожного члена команди. Іноді в колективі є той, хто має сумнівну репутацію. Звісно ставати найкращими товаришами з таким співробітником не зовсім хороша ідея, адже це буде створювати відповідну думку і про вас.
ТОП-5 помилок поведінки в новому колективі
Вибирати одну сторону.
Робочий колектив — це стала система з людей, яка поєднує особистостей різного характеру та темпераменту. Часом деякі з них не можуть знайти спільної мови, утворюючи так звані ворогуючі табори. Якщо ви новачок, скоріш за все ви потрапите в ситуацію, де вам доведеться обирати, яка компанія співробітників вам ближча. Головною помилкою стане вибір однієї сторони. Таким чином ви перекриєте собі шлях для взаємодії з іншими колегами. Найбільш правильною буде нейтральна позиція. Майте на увазі, більш наполегливі та агресивні колеги можуть активно схиляти вас зайняти одну сторону.


Збирати плітки та обговорювати колег поза очі.
Візьміть за правило: «Про колег як про померлих — добре, або нічого». Якщо вам доводиться висловити свою думку про колегу, то нехай це буде тільки позитивна характеристика. Коли ви добре відгукуєтеся про інших членів команди, то складаєте про себе враження професійної та гідної людини. Якщо у вас виникло непорозуміння з конкретним колегою, вирішіть проблему особисто з ним, не потрібно втягувати в це половину офісу. Якщо ж співробітник підходить до вас і починає розповідати плітки про інших, не виявляйте зацікавленості та не ставте запитань, можливо, вас таким чином перевіряють.


Погано висловлюватися про колишніх колег та роботодавця.
Звинувачення колишніх колег та роботодавця у всіх гріхах світу точно не додадуть вам балів, навіть якщо це чиста правда. Просто прийміть цей факт і не псуйте думку про себе в очах нових колег. Звісно хтось захоче почути вашу історію та взяти участь в обговоренні, але також це можуть почути і ті, хто не оцінить таких відвертостей.


Стукати на колег керівництву.
Ситуації бувають різні, але якщо ви не хочете потрапити в пекло, яке вам влаштують колеги, краще на ставайте на цей шлях. Не варто намагатися заслужити місце під сонцем таким способом. Після такого в колективі вас ніколи не приймуть, а роздмухування конфліктів та розбалансування налагодженої робочої атмосфери призведе до того, що вас ідентифікують як основну причину цих проблем. Ймовірно ви наживете собі ворогів і втратите роботу. Краще досягати робочих цілей шляхом якісного виконання завдань та креативності.


Намагатися створити дружбу з кожним.
Створити однаково дружні стосунки з кожним членом команди дуже складно, а якщо це великий колектив, то практично неможливо. Іноді в силу своїх психологічних та світоглядних особливостей, деякі люди просто не можуть стати друзями, але це не означає, що їм не залишається нічого іншого як бути ворогами. Завжди залишайтеся ввічливими та ведіть себе так, щоб знати для самого себе, що ви чините гідно і по совісті. Надмірне прагнення до дружби може сприйматися як надокучливість, через що вас можуть почати уникати. Зрештою ваше головне завдання на роботі — працювати.
Які шанси на адаптацію, якщо ти інтроверт
Згідно досліджень, від 30% до 50% населення нашої планети складають інтроверти — люди, які спрямовані і орієнтуються більше на свій внутрішній світ, ніж на зовнішній. Насамперед варто зазначити, що інтроверсія не є діагнозом, а типом особистості. Часто поняття «інтроверт» помилково ототожнюється з соціофобією та соціопатією, однак, варто розуміти, що це зовсім різні речі. Соціофобія потребує психологічної корекції, а психопатія психіатричного лікування. Інтроверти ж доволі приємні та цікаві люди з вродженим типом особистості, які можуть відрізнятися глибокими знаннями в різноманітних областях. Як правило вони контактні, але більш охоче спілкуються на цікаві їм теми з обраними ними ж людьми. Більше того, психологи стверджують, що саме інтроверти здатні досягати більших висот та кращих результатів за рахунок кращого вміння зосереджуватися та абстрагуватися від навколишнього середовища. Однак, якщо часом ви немаєте бажання спілкуватися з оточуючими і прагнете до усамітнення, то це ще не означає, що ви інтроверт. Для такого типу темпераменту характерний ряд ознак:

  • здатність розслабитися на самоті або ж в колі тільки близьких друзів;
  • завжди спокійна та виважена поведінка, дещо прохолодна;
  • спочатку думає, а тільки після цього говорить;
  • наявність втоми від розваг у великому колі людей;
  • невелика кількість друзів серед людей, з якими склалися справді глибокі стосунки;
  • небагатослівність;
  • відсутність потреби у спілкуванні.

Якщо ви все ж впізнали в цих характеристиках себе, тоді, потрапивши у новий робочий колектив, рекомендуємо орієнтуватися на такі правила:

Не мовчіть — обирайте оптимальні теми.
Як би там не було, але основа будь-якого колективу — це взаємодія та спілкування, тому говорити з іншими членами команди все ж доведеться. Складність спілкування для інтроверта полягає в тому, що потребує великих емоційний затрат. Щоб не віддавати багато енергії, спілкуйтеся на прості та банальні теми: погода, книги, фільми, спорт тощо. Зрештою таким чином ваші шанси на пошук однодумців та товаришів збільшаться. Якщо ви будете постійно мовчати та вести себе відсторонено, ймовірно колеги облишать спроби налагодити контакт з вами, тому ви залишитеся поза колективом.


Не грайте роль екстраверта.
Припустимо ви мріяли про роботу в компанії і дуже не хочете її втрачати. Ви розумієте, що ваш тип особистості — інтроверт, але вже прочитали дану статтю до цього речення, тому знаєте як важливо влитися в команду. З огляду на все вищесказане ви вирішили: «буду комунікабельним, товариським та створюватиму нові контакти!», але зачекайте. У всьому цьому процесі адаптації та інтеграції в новий колектив важливо не зашкодити самому собі та зберегти ресурс на роботу. Не потрібно заводити дружбу з великим колом людей, достатньо встановити контакт з найближчим оточенням, з яким ви будете взаємодіяти щодня, а решті співробітників, для початку, просто представтеся. Доречно починати спілкуватися поступово, не ламаючи себе, щоб не втратити бажання працювати в даній компанії взагалі, тому спробуйте обрати одну людину, яка вам найбільше симпатизує серед інших. Так вам буде психологічно легше знайти шлях до спілкування з рештою команди.


Використовуйте сучасні технології.
Якщо ви інтроверт, то імовірно телефонні дзвінки та розмови викликають у вас спектр емоцій від паніки до дратівливості. Більшість людей сьогодні спілкуються в месенджерах та за допомогою електронної пошти, тому взаємодіяти з колегами можна і таким чином. Якщо все ж таки особистої розмови чи телефонного дзвінка не уникнути, підготуйтеся завчасно. Таким чином вашій психіці буде легше, адже вас не застануть зненацька.


Обов'язково відпочивайте після робочого дня.
Відчуття втоми після робочого дня притаманне й екстравертам, для яких спілкування є ледь не сенсом життя, то що ж тоді говорити про інтровертів, для яких більшість взаємодій є емоційно виснажливими. До речі, саме інтроверти частіше втомлюються та потребують більше відпочинку. Тож вдома намагайтеся приділити час собі, щоб побути в тиші та помовчати. Ця щоденна практика буде корисною для вас. Таким чином у вас буде більше емоційного ресурсу на новий робочий день та спілкування з колегами, що сприятиме вашій інтеграції в нове оточення.


Не приховуйте свого типу особистості та не уникайте контактів.
Так як ви спостерігаєте за новим колегами — так і вони за вами. Звісно за декілька тижнів вони зрозуміють до якого типу особистості ви належите, тому і самі оберуть оптимальну лінію спілкування з вами. Збагнувши, що ви інтроверт, від вас не очікуватимуть активної комунікації, тому немає сенсу відмовлятися від традиційних зустрічей чи святкувань в оточенні співробітників. Так ви все ж покажете, що бажаєте бути членом команди та поважаєте звичаї колег.


Однак варто розуміти, що більшість людей не є чистими інтровертами, а амбівертами, які поєднують в собі якості як інтровертів, так й екстравертів, тому міксуйте поради конкретно під свою особистість.


Процес налагодження відносин з новими колегами справа нелегка та емоційно затратна, і перший крок доведеться робити новачку. Немає нічого страшного в тому, що вам ніяково в новому колективі, адже це природна реакція більшості людей. Тому розуміючи всю важливість інтеграції у новому колективі, варто приділити значну увагу своїм взаєминам з новими співробітниками, адже в цьому середовищі вам доведеться не тільки проводити більшість часу, але й зростати. Проте варто пам'ятати і те, що основна обставина вашого знайомства — працевлаштування, а це означає, що ваше головне завдання — якісна робота та результат. Необов'язково бути другом кожному, але без взаємоповаги, достатньої комунікації та ефективної взаємодії членом команди не стати.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети