Як шукаючи роботу не знайти проблем

Сучасний ринок праці в Україні, як і самі українці, переживає нелегкі часи. Спочатку пандемія Covid-19, а потім і повномасштабна війна росії проти України нанесли свій удар. Частина бізнесів припинила своє існування чи зменшила об'єми, а за оцінками Мінекономіки щонайменше 2,6 мільйона осіб стали безробітними. Деякі організації як, наприклад, Київська школа економіки (KSE), Міжнародна організація праці (МОП) та Нацбанк оприлюднюють більш песимістичні показники 3,5-4,5 мільйона безробітних. Така скрутна ситуація створює сприятливі умови для активізації недобросовісних роботодавців та виникнення фальшивих вакансій. Фінансові труднощі змушують шукати роботу та підробітки представників різних вікових та соціальних груп. Бажаючи заробити бодай щось, українцям часто доводиться зіштовхуватися з обманом та шахрайством. Kоманда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», вирішила дослідити дане питання та розкрити найбільш поширені шахрайські схеми для того, щоб шукачі роботи не потрапили на гачок аферистів.
Red flags при відборі вакансій
Найпоширенішими методами пошуку роботи серед українців є профільні ресурси, де роботодавці розміщують свої вакансії. Вони модеруються на публікуються на job-сайтах. Здається, що фактор ризику близький до нуля, однак, навіть фахівці проєкту зіштовхнувся з шахрайськими пропозиціями, на які може натрапити будь-хто. Тож як розпізнати обман.

Red flag — просять грошей.
Це основний та найбільш яскравий сигнал про те, що перед вами шахрайська вакансія. Сама концепція роботи у світі передбачає надання послуги від робітника та оплати за неї від роботодавця, не інакше. Найчастіше при такому виді шахрайства, претендента просять внести невелику суму грошових коштів на навчання, витратні матеріали, виготовлення перепустки або посвідчення в офіс. Зазвичай сума коливається від 170 грн до 400 грн, щоб не відлякати жертв одразу, а поселити думку про те, що можливо варто спробувати. Також вам можуть обіцяти «гарантоване працевлаштування» для якого необхідно пройти тренінги чи курси від компанії за ваші гроші. Це єдиний red flag, який свідчить про 100% шахрайство.

Red flag — нереалістичне співвідношення зарплатні та обов'язків.
Другий найбільш очевидний показник афери золоті гори та низькі вимоги. Здається кожен розуміє, що безкоштовний сир тільки у мишоловці, але однаково хочеться вірити, що це трапиться не зі мною. Як інакше пояснити актуальність даного питання досі? Зазвичай у таких вакансіях використовуються слова тригери «високий дохід», «легкі гроші», «досвід не потрібен», «впорається кожен» тощо. Універсальна порада, яка допоможе не потрапити в пастку дослідіть ринок цін за конкретною позицією. Якщо пропозиція надто приваблива, що межує з фантастикою перед вами шахрай.

Red flag — відсутність чітких вимог.
Компанія, яка шукає працівника під конкретні задачі, очікує на зрозумілий та запланований результат. Відносини між працедавцем та кандидатом завжди ринкові: результат гроші. Відповідно роботодавець шукатиме фахівця з конкретними навичками та компетенціями, які сприятимуть росту його бізнесу. Якщо у вакансії серед вимог до кандидата заявлені стандартні фрази на кшталт: «стресостійкий», «цілеспрямований», «впевнений користувач ПК» тощо, перед вами сумнівна вакансія. Звісно такі формулювання можуть використовуватися, особливо у роботодавців, які не є представниками великих та сучасних компаній, однак, все варто оцінювати в комплексі. Найчастіше такі словосполучення зустрічаються в парі з такими обов'язками: «якісне виконання роботи», «просувати сторінку у соціальних мережах», «писати тексти», «обдзвонювати клієнтів/гарячу бачу». Якщо все ж хочете спробувати, але маєте сумніви відгукніться на вакансію та попросіть більш детальну інформацію про вимоги та обов'язки, а також конкретні KPI.

Red flag — відсутність конкретної інформації про компанію.
Справжній роботодавець розуміє, що на ринку праці відбувається двостороння взаємодія, обирає не тільки він, але і його також. Саме тому розміщуючи вакансію, компанія намагається висвітлити інформацію про себе та показати свої переваги. Загалом у вакансії повинна відображатися наступна інформація про роботодавця: адреса організації, кількість співробітників, контакти та посилання на сайт чи соціальні мережі. Описуючи свою компанію, шахраї використовують такі фрази: «динамічна», «молодий та енергійний колектив», «перспективна» тощо. Однак варто зазначити, що можливі винятки в ситуації, коли пошуком співробітників займається рекрутингове агентство. У такому разі ви можете запросити інформацію про компанію, яку вам з легкістю нададуть.

Red flag — прохання надати копію документів.
Одразу зазначимо, що надавати копію документів працедавцю для офіційного працевлаштування можна, однак, визначальним тут є час: на якому етапі вас просять це зробити. Якщо у вас вимагають копії паспорта та ІНН одразу після відгуку на вакансію або першого спілкування по телефону чи в месенджері, ймовірно це схема, де на людей без їх відома оформлюють споживчі кредити абощо. Перед тим, як справжній роботодавець попросить у вас документи для працевлаштування, ви пройдете бодай одну співбесіду та виконаєте тестове завдання. За цей час ви і самі зможете відчути небезпеку та обман, якщо вони реальні.

Red flag — сумнівний сайт або його відсутність.
Перед відгуком на вакансію ознайомтеся з сайтом роботодавця. Якщо сайт не вказаний, а знайти його самостійно на просторах мережі Інтернет ви не можете обов'язково попросіть надіслати посилання на нього в особи, яка вийде з вами на контакт. Після цього дослідіть його ще більш пильно.

Red flag — вакансія менеджера по роботі з клієнтами до маркетингового, рекламного чи діджитал агентства.
Ймовірно ви здивовані, однак, дана позиція вимагає підвищеної уваги. Часто під вакансією менеджера по роботі з клієнтами до маркетингового, рекламного чи діджитал агентства прихована не зовсім та робота, на яку ви розраховуєте. Найчастіше цільова аудиторія таких вакансій дівчата.

Основні сигнали на які варто звернути увагу:
  • вони самі вас знайшли та одразу телефонують;
  • наполегливо запрошують на співбесіду та не хочуть приймати відмови;
  • не дають ніяких конкретних даних про позицію та критерії відбору для кандидата;
  • не називають назви компанії, а якщо ви запитаєте самі, то нічого не знайдете про неї у Google;
  • ймовірно вас знайшли, якщо ви публікували резюме на сайтах з пошуку роботи, однак, переглядаючи вкладку з інформацією про те, хто цікавився вашим резюме, ви не побачите в переліку компанію з озвученою назвою. Зазвичай шахраї для реєстрації на job-сайтах використовують інші дані, які не викликатимуть сумнівів у адміністрації платформ;
  • якщо ви попросите посилання на сайт такого маркетингового, рекламного чи діджитал агентства, то виявите, що він абсолютно не відповідає специфіці роботодавця або ж взагалі «на реконструкції». Зазвичай це буде односторінковий сайт-візитка без клікабельних вкладок, який не несе ніякої інформації про проєкти, партнерів, колектив та керівництво. Контакти будуть відсутніми або несправжніми;
  • якщо говорити про місто Київ, то офіс, як правило, в центрі.

Зазвичай за всім цим ховається робота менеджера чату в агентстві, яке займається супроводом чоловіків на різноманітні заходи тощо. Також схожим методом шукають працівників для:

  • роботи по затягуванню людей у фінансові піраміди;
  • продажу неіснуючих товарів та послуг.

Red flag — вакансія перекладача.

Ще одна вакансія, яка вимагає особливої уваги перекладач. Як не дивно, але зазвичай перекладачу не потрібно хороше знання іноземної мови, досвідчений користувач Google Translate також чудово підійде. Як правило в таких вакансіях обіцяють заробіток з першого тижня, переважно в доларах, необмежений дохід та розвиток, адже «ви самі можете коригувати свій дохід». Відвідавши співбесіду на таку вакансію ви зрозумієте, що мова йде про листування та витягування грошей з чоловіків іноземців.

Red flag — корпоративний поштовий адрес не містить назви компанії.
Якщо з вами спілкується представник компанії, а поштова адреса на яку необхідно надіслати виконане тестове завдання або іншу інформацію не містить її назви, варто пошукати більше даних про такого користувача в мережі Інтернет. Можливо, адреса, яка вас цікавить вже фігурувала на форумах, де попереджають про шахрайство. Однак варто врахувати і той момент, що молоді невеликі організації та стартапи можуть не користуватися платними доменами.

Red flag — вакансія від ФОПа.
Такого працедавця на популярних сайтах з пошуку роботи перевіряють недостатньо ретельно. Тому варто перевірити інформацію про ФОП у всіх можливих джерелах, а також знайти відгуки про роботодавця, перевірити вид реєстрації та сферу діяльності, наявність та якість сайту, а також логотипу.

Red flag — терміновість.
Відомо та доведено, що короткочасність пропозиції — це психологічний метод впливу, яким зазвичай користуються шахраї. Звичайно конкурс на вакансію має часові обмеження, але він не триватиме всього декілька днів. Більше того, наприклад, пошук кандидатів до великих компаній може займати навіть місяці, адже справжній та сильний роботодавець не найматиме на роботу аби-кого, щоб тільки заповнити позицію.

Red flag — можливість зв'язатися з власником вакансії тільки за допомогою номеру телефону.
Ще один варіант розвитку подій — у вакансії буде вказано, що для зворотного зв'язку чи запису на співбесіду необхідно зателефонувати або написати смс на номер телефону, після чого у кандидата знімуться кошти з рахунку.

Важливо розуміти, що описані сигнали не є обов'язковим показником шахрайства. Якщо у вас виникають сумніви, то найкраща стратегія в такому випадку — задати запитання про те, що вас бентежить і після цього робити висновки. Часто зустрічається поєднання декількох ознак, які можуть вказувати на фальшиву вакансію.
Як не потрапити на гачок
Щоб не стати жертвою аферистів, вберегти себе від неприємностей та марно втраченого часу, варто керуватися наступними правилами:

  • шукайте відгуки про компанію на кар'єрних платформах та відповідних сайтах, а також зважайте на відсоткове співвідношення хорошого та поганого;
  • контактні дані компанії, такі як номер телефону та емейл варто перевірити через гугл. Можливо, ваш потенційний роботодавець вже встиг відзначитися на форумах;
  • дуже обережно ставтеся до роботи, яку пропонують на дошках оголошень, адже найбільше шахрайських пропозицій саме там;
  • не шукайте легких грошей — це міф;
  • не надсилайте даних, які засвідчують вашу особу чи розкривають приватну інформацію, а також не робіть грошових внесків;
  • підготуйте та тримайте в своєму арсеналі список базових питань для рекрутера чи контактної особи, яка спілкується з вами щодо працевлаштування. Запитуйте про цілі компанії в перспективі 1-5 років, ваші обов'язки та KPI, а також про те, хто буде вашим прямим керівником;
  • не витрачайте час на вакансії, де вам необхідно здійснити фінансові вкладення у будь-якому розмірі;
  • послідкуйте за профілями у соціальних мережах осіб, які з вами на конаткті, або які пропонують працевлаштування;
  • при особистій розмові дізнайтеся, яким чином буде нараховуватися заробітна плата. Зверніть увагу на те, що щотижневі виплати притаманні для людей, які працюють вахтовим методом, наприклад, будівельників чи працівників заводів.
Пошук роботи — це важливий етап у житті кожного із нас, але водночас і виснажливий процес. Сьогодні на ринку праці існують небезпеки у вигляді фальшивих вакансій та шахрайських схем. Щоб уникнути обману та неприємностей необхідно бути обачним та тверезо оцінювати пропозиції. Не втрачайте віри та не кидайтеся в крайнощі, якщо ваш пошук не дає бажаних результатів, адже саме такі кандидати ласий шматок для аферистів. Важливо розуміти, що відмови у працевлаштуванні є нормальним процесом. Абсолютно неприродно, якщо вас готові взяти на роботу просто за те, що ви є.

Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети