Життя після співбесіди: як пройти випробувальний термін та адаптуватися в новій команді

Адаптація та період випробувального терміну є першою ланкою кар'єрного розвитку на новому робочому місці. Перехід до іншої професійної ролі може стати захоплюючою пригодою, але, водночас, і справжнім викликом. Цей період професійного життя вимагає не тільки прагнення до навчання та самовдосконалення, а й навиків гнучкості, щоб своєчасно пристосуватися до нових вимог та оточення. В цьому контексті, випробувальний термін є періодом двосторонньої взаємодії між співробітником та роботодавцем, під час якого оцінюється, якою мірою співпадають очікування та реальна продуктивність працівника. Від навиків ефективної та швидкої адаптації залежить професійне майбутнє кандидата. Адже саме це допоможе продемонструвати цінність та потенційний внесок претендента у колектив. Зважаючи на актуальність питання, команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» дослідили ключові аспекти успішної адаптації у новій компанії для того, щоб кожен стажер зміг вдало пройти випробувальний термін та отримати омріяну роботу.
Можливості випробувального терміну для працівника

Найбільш поширений проміжок часу для лінійних співробітників, який встановлює роботодавець для випробувального терміну — це 3 місяці. Зазвичай це максимально можливий термін, який відповідає українському законодавству (Стаття 27. Кодексу законів про працю в Україні). Іноді для керівних позицій цей термін може збільшуватися до 6 місяців. За цей час керівник оцінюватиме працівника, однак, не варто вважати, що це односторонній процес. Випробувальний термін — це хороша можливість зрозуміти реальне життя компанії: чи справді це те місце, яке ви уявляли та про яке вам розповідали на співбесіді. В межах даного періоду претендент може:

  • оцінити компанію та її корпоративну культуру;
  • з'ясувати потенціал свого розвитку на практиці;
  • завести нові знайомства та налагодити контакт з потенційними колегами;
  • встановити зв'язок з керівником;
  • сформулювати для себе перспективи розвитку.
Ключові питання на етапі стажування

Успішність проходження випробувального терміну залежить від багатьох факторів, один із них — це вміння правильно комунікувати та ефективно організовувати власний робочий процес.

По-перше, узгодьте цілі та завдання. На початку свого стажування важливо зрозуміти та зафіксувати свої зони відповідальності та задачі, а також з'ясувати дедлайни їх виконання. Зазвичай системні компанії мають розроблені документи у яких відображені цілі та завдання для нових працівників. Однак якщо такий план не створений, завдання можуть надаватися в усній чи будь-якій іншій формі. У будь-якому випадку стажер повинен з'ясувати момент постановки цілей та оцінки його роботи самостійно, якщо наставник не піднімає даної теми.

По-друге, побудуйте комунікацію зі своїм керівником. Це важливий пункт, оскільки ставити задачі та оцінювати їх виконання буде саме він. Від цих взаємовідносин залежатиме процес вашого випробувального терміну.

По-третє, налагодьте контакт з колегами та HR-менеджером. Будьте відкритими та готовими до нових знайомств, але не нав'язливими. Такі взаємини стануть корисними для вас після проходження випробувального терміну та додадуть вам балів при оцінюванні вас, як члена команди.

Не менш важливо знати історію становлення компанії, а також усвідомлювати її місію та цінності глибше, ніж це відображено на загальному сайті для відвідувачів. Така залученість у життя компанії продемонструє вашу ідейну активність.

Приділіть час та увагу для дослідження корпоративної культури та правил. Намагайтеся їх дотримуватися. Більшість компаній прописують вимоги до поведінки своїх співробітників. Однак деякі правила завжди залишаються негласними. Саме тому важливо вміти спостерігати та комунікувати в колективі, щоб стати «своїм».

Обов'язково з'ясуйте до кого та з яких питань ви можете звертатися. Також дізнайтеся про зони відповідальності інших співробітників колективу. Це покаже вашу зацікавленість в професійному житті колег та причетність до команди.

Сповістіть про свої особливості. Звісно краще відзначати свої позитивні сторони, однак, якщо у вас наявні особливості поведінки чи характеру, які залежать від робочого процесу або впливають на нього — повідомте про це. Наприклад, ви можете не відповідати на дзвінки та повідомлення під час виконання завдання, оскільки концентруєтеся на процесі.
Як підготуватися до випробувального терміну

Підготуйте самопрезентацію.
Перше, чим варто зайнятися перед початком стажування — обміркувати розповідь про себе. Новачок завжди викликає зацікавленість в колективі, тому варто підготуватися, щоб розповісти про себе змістовно та якісно. Включіть у розповідь інформацію про свій попередній досвід, чому обрали дану професію та напрям, поділіться своїми захопленнями та хобі. Таким чином ви уникнете відчуття незручності та почуватиметеся комфортніше.

Врахуйте дрес-код.
Зверніть увагу на дрес-код. Питання зовнішнього вигляду можна погодити попередньо з HR, дізнавшись який одяг, взуття, макіяж та зачіска доречні у вашому випадку та прийняті в компанії.

Підтримуйте контакт з НR.
Загалом дуже корисно підтримувати постійний зв'язок з вашим HR-менеджером на різноманітних етапах випробувального терміну, оскільки саме ця людина буде спрямовувати вас та відповідати на більшість запитань протягом усього часу перебування в компанії.

Керуйте стресом та залишайтеся спокійними.
Намагайтеся зберігати спокій та блокувати негативні думки. Роздуми про те, чи достойний ви кандидат, чи хороший спеціаліст — не мають ніякого сенсу. Пам'ятайте, якщо вас взяли на стажування, компанія вірить у ваші сили та зацікавлена у ваших знаннях та компетенціях.
4 кроки для якісної адаптації
Перший етап адаптації лягає на плечі новачка, адже він самостійно повинен підготуватися до виходу на роботу.
  • 1
    Крок перший — до початку стажування:
    • підготуйте розповідь про себе;
    • продумайте свій зовнішній вигляд, одягайтеся як зазвичай, але трішки більш стримано;
    • налаштуйтеся на позитив, щоб впоратися з хвилюваннями.
    На наступних етапах нового співробітника направлятимуть, тому план адаптації повинен виглядати наступним чином.
  • 2
    Крок другий — день Х:
    • знайомство з компанією: екскурсія, історія, структура діяльності;
    • welcome meeting з HR;
    • особиста зустріч з керівником для постановки цілей та завдань випробувального терміну;
    • знайомство з колективом;
    • ознайомлення з проєктом та документацією.
  • 3
    Крок третій — перший місяць:
    • розуміння технічних аспектів та суті роботи;
    • вивчення корпоративних правил та дослідження традицій;
    • отримання зворотного зв'язку щодо виконання завдань, а також негативних та позитивних моментів роботи;
    • взаємодія з колегами, партнерами та клієнтами;
    • підведення перших підсумків роботи з НR та/або наставником, керівником.
  • 4
    Крок четвертий — завершення адаптації:
    • попросіть фідбек щодо своєї роботи у розрізі всього стажування;
    • запитайте про рекомендації та подальші кроки для розвитку всередині компанії;
    • успішно завершіть випробувальний термін та акумулюйте сили для нових досягнень.
Лайфхаки для успішного проходження стажування

Колеги — ваш основний гід та помічник.
Робочий колектив — це група з людей, які вже успішно пройшли стажування. Саме вони знають відповіді на безліч запитань, які обертаються по колу у вашій голові. Будьте комунікабельними, ставте ненав'язливі запитання під час обідньої перерви чи за чашкою кави. Дізнайтеся про можливі несподіванки та критерії оцінювання продуктивності стажера тощо. На перших порах найбільш доцільно буде звернутися до колишнього новачка за порадами, який сам не так давно проходив свій випробувальний термін. Скоріш за все саме його спогади та поради будуть найбільш влучними та актуальними.

Ведіть електронний щоденник.
Занотовуйте важливу інформацію у зручній для вас формі: планер, календар, нотатки, щоденник, нагадування. Цілком нормально забувати та перепитувати у колег деяку інформацію, однак, намагайтеся мінімізувати такі випадки.

Беріть участь в житті колективу.
Ваша дотичність до життя колег пришвидшить адаптацію на новому робочому місці у незнайомому колективі та допоможе встановити більше контактів.

Будьте ініціативними.
Важливо виявляти ініціативу вчасно та доречно. Перш ніж запропонувати ідею, подумайте про вигоди для себе та команди, які вона може принести. Будьте готові відповідати за її реалізацію.

Аналізуйте свої результати.
Проводьте аналіз та підводьте підсумки своєї роботи. Саморефлексуйте для того, щоб вчасно виявляти та пропрацьовувати свої слабкі сторони.
Червоні лінії: чого варто уникати стажеру

Талант, роки досвіду та експертність можуть втратити свою вагу, якщо працівник на випробувальному терміні припускатиметься таких помилок, які можуть коштувати йому кар'єри:

  • порушуватиме трудову дисципліну та політику діяльності компанії: прогули, запізнення, невідповідна цінностям компанії поведінка у соціальних мережах (непристойні фото, образи інших користувачів);
  • критикуватиме правила компанії;
  • деструктивно комунікуватиме та порушуватиме норми ділового спілкування: пліткуватиме, вступатиме в суперечки, критикуватиме роботу колег тощо;
  • не узгодить цілі та завдання випробувального терміну;
  • не буде засвоювати знання, які пропонує компанія на етапі навчання;
  • не ставитиме запитань;
  • буде неквапливим в питаннях адаптації та виконанні своїх обов'язків;
  • продовжуватиме пошуки роботи.
Завершальний етап випробувального терміну: результати стажування

Кінцевим етапом у проходженні випробувального терміну є результати стажування до яких належать:

  • підведення підсумків разом з керівником про досягнення поставлених цілей та виконання завдань;
  • завершений процес адаптації та повна інтеграція в життя колективу та процеси компанії. Ви маєте розуміння основних функцій та обов'язків своїх колег, знаєте до кого звернутися стосовно будь-якого питання, орієнтуєтеся в документах та інструментах діяльності, а також можете бути рівноцінно корисними для своїх співробітників, здатні допомогти їм;
  • можливе підвищення заробітної плати, якщо це було погоджено на етапі співбесіди та зазначено в оффері;
  • розуміння своїх перспектив в цій компанії та подальших планів на майбутнє: заплановані навчання, перегляд зарплатні, можливе кар'єрне зростання, тощо.

На заключній бесіді з керівником варто показати свою допитливість щодо його вражень про вас та вашу роботу. Якщо у вас залишилися питання стосовно робочого процесу та вашого майбутнього в компанії — намагайтеся вирішити їх під час даної розмови. Залишайтеся чесними стосовно своїх вражень та очікувань.

Процес адаптації на новому робочому місці — це важливий етап, який допоможе вам влитися в колектив та досягти основної цілі. За допомогою активної комунікації, саморозвитку та гнучкості ви зможете швидше освоїтися та внести цінний внесок у свою нову команду. Варто розуміти і пам'ятати, що випробувальний термін — це шанс продемонструвати свої навички, експертність та здатність до якісного і своєчасного виконання завдань. Успішне проходження цього періоду вимагає не лише відповідності робочим вимогам, а й готовності до самовдосконалення та інтеграції в корпоративну культуру компанії. Для успішного проходження випробувального терміну важливо завчасно визначити чіткі цілі та продумати шлях для їх досягнення. Активна комунікація з колегами, виявлення доречної ініціативи та здатність до співпраці допоможуть створити позитивне враження про вашу особистість та працездатність. Зосередьтесь на деталях, спілкуйтеся з колегами, будьте відкритими до зворотного зв'язку та зберігайте позитивний настрій. Не забувайте про саморозвиток та прагнення до навчання, які є ключовими компонентами вдалого стажування. Готовність вивчати нове та покращувати свої навички підвищить вашу цінність в очах керівництва та колег. Таким чином ви розширите свій внесок у робочий процес. Ваша ефективність та підхід до роботи будуть вирішальними факторами у прийнятті рішення про вашу подальшу кар'єру в компанії.
Щоб дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут публікується завжди якісна та перевірена інформація про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети