Працевлаштування під час навчання: як зберегти баланс та не вигоріти

Майже кожного студента навідували думки про працевлаштування під час навчання. Свобода дій, власні гроші, відчуття незалежності та значимості — це те, до чого прагне більшість молоді. До того ж, робота відкриває нові можливості, дарує знайомства та безцінний досвід. Однак чи варто ставати на шлях працюючого студента, і якщо так, то як всидіти на двох стільцях одночасно? Команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила розібратися у даному питанні та дослідити найпоширеніші помилки, яких припускаються студенти. У цій статті ви знайдете поради, які допоможуть поєднати роботу з навчання та не вигоріти.


Зазвичай кар'єрний шлях студента починається через прагнення до незалежності від батьків. Як показує практика, перший досвід такого працевлаштування є більш стресовим через відсутність досвіду у взаємодії в «дорослому» світі. Нова реальність може завдати шкоди самооцінці студента та вірі в себе. Щоб цього не трапилося, варто спочатку добре обміркувати свої можливості, зважити всі за та проти, а потім приступати до пошуку роботи. Варто розуміти, що працевлаштувавшись, скоріш за все фокус із навчання зміститься в сторону роботи, тому доречно морально підготуватися до цього.
Основні виклики для працюючого студента: до чого варто бути готовим
Момент, коли вас прийняли на роботу, не є кінцевою точкою на шляху працюючого студента, а тільки початком. Після цього на вас чекатиме ряд труднощів, які можна пройти, якщо спочатку адекватно оцінити свої можливості, а потім правильно організувати свій час. Однак слід розуміти, що поєднання навчання та роботи — це постійний процес жертвування чимось, якщо ви готові до цього заради початку кар'єри, тоді варто спробувати.
  • 1
    Проблема перша — брак вільного часу.
    Навчальний процес забирає багато часу та зусиль, однак, коли з'являється робота, ситуація загострюється ще більше. Зазвичай не вистачає часу навіть на повноцінне харчування та сон, не говорячи вже про друзів та хобі.
  • 2
    Проблема друга — розставлення пріоритетів.
    Плануючи поєднання роботи та навчання, часто студент уявляє ідеальну картинку, де він, як супергерой, може перебувати практично одночасно в обидвох місцях одразу. Тісні графіки, які працюють у випадку ідеального збігу обставин мало придатні для життя. Форс-мажори на роботі та в навчальному процесі, можуть порушити цю гармонію, чим вивести з рівноваги молодого спеціаліста. Часто студенту перших курсів складно зрозуміти, що є більш важливим, а що можна опустити, оскільки юнацький максималізм кричить, що виконати потрібно все і зараз.
  • 3
    Проблема третя — постійна перевтома.
    Прагнучи відвідати всі необхідні заняття, встигнути на роботу, виконати завдання, скласти заліки та іспити, багато молодих людей потрапляють у стресові ситуації. Через брак часу, організм не може повноцінно відпочити, відновитися та набратися сил. Так накопичується втома, яка з часом перетворюється на перевтому. Постійне перебування в такому стані провокує виникнення проблем зі здоров'ям, як фізичним, так і емоційним.

    З іншого боку, зазвичай саме працюючі студенти виявляються більш організованими, ніж їх непрацюючі колеги. Вони швидше закривають сесії та краще сприймають необхідну інформацію, відсікаючи другорядне від основного. Такий феномен пояснюється постійним перебування в обставинах, які змушують краще самоорганізовуватися та встигати більше. Вважається, що одночасне навчання і робота — це хороша перевірка на вміння планувати час і розставляти пріоритети. Такий досвід робить працюючих студентів більш конкурентоспроможними не тільки на ринку праці, але і в повсякденному житті.
ТОП помилок, яких не варто припускатися
Намагаючись встигнути все, студенти припускаються основних помилок, які, на перший погляд, видаються незначними, а в результаті створюють великі проблеми.
  • По-перше, нехтування сном. Молоді та амбітні студенти-трудоголіки вважають сон морно згаяним часом. Проте сон — це основна умова відновлення організму та адекватного функціонування нервової системи. На планеті дуже мало щасливчиків, які можуть спати по 4 години на добу, і це ніяким чином не відобразиться на їх здоров'ї. Звісно трапляються випадки, коли доводиться поспати менше 7-8 годин, однак, хронічна нестача сну швидко зведе нанівець усю продуктивність. В результаті рутинні справи будуть виконуватися набагато довше та менш якісно. Згодом додадуться проблеми зі здоров'ям та висока дратівливість.
    01
  • По-друге, замовчування факту навчання та гучні обіцянки роботодавцю. Не секрет, що частина роботодавців не люблять зв'язуватися зі студентами через додаткові навчальні відпустки та систематичну відсутність працівника на робочому місці. Часто, працевлаштовуючись, студенти прагнуть уникати питань, які пов'язані із графіком навчання, задля того, щоб отримати роботу. Це велика помилка, обіцяти повну залученість та запевняти, що ви можете працювати на рівні з колегами, які закінчили навчання. Ще гірше взагалі не попередити про те, що ви студент. Це дорога в нікуди, адже правда рано чи пізно стане відомою. Таким чином ви точно втратите або роботу, зібравши перед тим велику кількість негативу від керівника, або шанс на здобуття освіти в даний час.
    02
  • По-третє, неадекватна оцінка своїх сил. Здорова впевненість у собі — добре, самовпевненість — погано. Для того, щоб не вигоріти і не розчаруватися в самому собі, варто реально оцінювати свої можливості. Завищені очікування від самого себе — це шлях до неврозів та самобичування. Доречно ставити вищу планку, щоб розвиватися та досягати більшого, але цілі повинні бути реалістичними. В іншому випадку ви ризикуєте потрапити в пастку повної зневіри та відбити бажання досягати взагалі чого-небудь. Якщо вам потрібна допомога колег чи одногрупників, варто її попросити. Якщо ви розумієте, що бажана чи пропонована робота є надто важкою ношою для вас — від неї краще відмовитися. Зрештою навчіться говорити «ні» та приймати свою слабкі сторони.
    03
  • Ще одна поширена помилка — відсутність якісного відпочинку. Відпочинок варто планувати так само, як і робочі справи. Виділяйте час на зустріч з друзями, перегляд фільмів, прогулянки та заняття спортом. Таким чином ви будете виконувати роботу у відведений час, більше концентруючись на виконанні завдань. А ваш відпочинок буде більш продуманим та ефективним.
    04
Поради для працюючих студентів
Плануйте.
Занотовуйте свої завдання та плани на поточний тиждень, а потім розбивайте їх по днях, не забуваючи розставляти пріоритетність виконання. Найзручніше для цього використовувати додатки-планери або елементарні нотатки у телефоні. Так ви завжди матимете під рукою свій список завдань та з легкістю зможете його редагувати. Таким чином ви уникнете хаосу в справах та голові, а час використовуватиметься більш раціонально.

Відточуйте навички тайм-менеджменту, але змиріться з тим, що встигати завжди неможливо.
Вивчіть основи тайм-менеджменту та практикуйте ці техніки у своєму житті. Наприклад, в дорозі, де ваші можливості обмежені, можна прочитати лекцію. Однак ключовою тут є адекватність сприйняття часу та завдань. Ваше завдання — встигати те, що справді важливо, тому правильно расставляйте пріоритети.

Уникайте нічної роботи.
Якщо час вашої роботи систематично перешкоджатиме адекватному нічному сну, краще уникайте її, особливо, якщо вранці потрібно відвідувати заняття. В такому режимі ви довго існувати не зможете, тому втратите більше, ніж здобудете.

Шукайте роботу на part-time.
Для студента та початку його кар'єри цього цілком достатньо, щоб увійти в ринок, отримати перший досвід та підзаробити грошей. Не варто починати одразу з full-time.

Тримайте контакт з викладачами та одногрупниками.
Не давайте своїй університетській спільноті забути про вас. Ставлення викладачів до працевлаштованих студентів, які комунікують з ними та намагаються бути старанними, значно краще, а іноді і заохочувальне, на відміну від тих, хто просто зник, а потім благає про залік і жаліється на важку працю. Вчіться домовлятися з викладачами, але не зловживайте розумінням. Також спілкуйтеся зі своїми одногрупниками. Часом вони можуть прикрити вас на парах.

Адаптуйте графік під себе.
Сьогодні навчальні програми доволі гнучкі, особливо в умовах дистанційки — це створює більше можливостей для працевлаштування. Завжди можна розглянути заочну форму навчання чи індивідуальний графік. З іншого боку, ринок праці також пропонує більш гнучку систему роботи — неповна зайнятість, віддалена чи позмінна робота. Головне в цьому питанні комунікація та правильна пріоритезація.

Спробуйте розпочати кар'єру влітку.
За вільний від навчання час, ви зможете легше адаптуватися в новому колективі, приділити більше часу роботі та розібратися в її тонкощах, зрозуміти, скільки часу вона забирає насправді. Так ви оціните свої сили та можливості більш реалістично, і водночас підзаробите грошей.

Хваліть та тіште себе.
Робіть собі приємності перед чи після навчання або роботи, заохочуйте покупками того, про що мріяли. Таким чином ви переключатимитесь на приємні емоції та будете заряджатися енергією, коли дозволятимете собі не тільки віддавати, але і отримувати.

Дозволяйте собі вихідні поза планом, якщо відуваєте в цьому потребу.
Якщо ви розумієте, що сил більше немає, з'являється апатія, а робота та навчання починають дратувати — відпочиньте. Візьміть на роботі вихідний, а навчання пропустіть. Так ви збережете свою нервову систему та наберетеся сил для виконання наступних завдань. Якщо робота постійно пригнічує вас — краще її змінити.
Бути працюючим студентом непросто, вам доведеться справлятися з великою кількістю викликів та перешкод, часом відмовлятися від розваг та безтурботного студентського життя, однак, після завершення університету, ваша конкурентоспроможність на ринку праці буде в рази вищою. Пробуйте нове, якщо відчуваєте в цьому потребу, адже у вас завжди буде можливість звільнитися чи відмовитися від роботи. Прийміть свою неідеальність та робіть те, що у ваших силах. Розвивайтеся, але не забувайте про своє життя та потреби.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети