«Ви нам не підходите…»: чому роботодавець відмовляє у працевлаштуванні та як пережити невдачу

У світі високої конкуренції на ринку праці, кожна спроба отримати роботу стає викликом як для молодих, так і для досвідчених фахівців. Часом поставитися до негативного рішення працедавця вдається легко, однак, рівень невпевненості в собі зростає рівнопропорційно до кількості відмов. Зважаючи на це, шукачам роботи важливо отримувати зворотний зв'язок від представників компаній для того, щоб адекватно оцінювати причини відмов та ефективно впливати на них в майбутньому. Дослідження сайту з пошуку роботи Work.ua демонструє, що тільки 28% рекрутерів дають загальний зворотний зв'язок щодо відмови у працевлаштуванні, а ґрунтовне пояснення всього 26%. Не краща ситуація і в США, за даними компанії The Talent Board 53,5% кандидатів після проходження співбесіди не отримують фідбеку від роботодавця, а 77,3% з тих, хто його одержав стверджують, що відгуки не були корисними. Розуміючи всезагальну актуальність проблеми, команда проєкту «АгрокебетиPRO», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішила дослідити поширені та неочевидні причини відмов кандидатам.
Чому ви провалюєте співбесіди
Звісно співбесіда з рекрутером завжди має суб'єктивний людський фактор, який може негативно вплинути на кінцеве рішення роботодавця, але не слід забувати, що відповідальність кандидата в цьому процесі також велика. Тож давайте розглянемо найпоширеніші причини відмов, на які впливає сам претендент.


Cлабка самопрезентація.
Незалежно від рівня досвіду, у більшості кандидатів спостерігається погана здатність до самопрезентації. Викладачка в EvoTalents School та рекрутерка з досвідом 6,5 років найму в Україні та США Ірина Сулацька каже, що важливо завчасно готуватися до самопрезентації, яка повинна займати не більше 5-10 хвилин часу. Претендент повинен звучати впевнено, оперувати прикладами та могти пояснити свої твердження. Надмірна сором'язливість, яка закладена у нас вихованням, може зіграти злий жарт з кандидатом. Щоб не розгубитися, продумайте відповіді на наступні запитання: «Чому вас зацікавила дана вакансія?», «Розкажіть про свій професійний досвід та досягнення», «Чому ми повинні обрати саме вас?».


Нечітка/незрозуміла/недостатня мотивація.
Обираючи співробітника, будь-який працедавець зацікавлений в тому, щоб наступний пошук кандидата не відбувся у найближчому майбутньому. Тому рекрутер обов'язково зверне увагу на ваш підхід до пошуку роботи та мотивацію, яка може дати зрозуміти, чи на довго ви тут плануєте затриматися. Можливо кандидат і не пов'язує мотивацію та тривалість співпраці на пряму, однак, роботодавець бачить це так: якщо людина немає критеріїв відбору компаній, не має мети, якої вона прагне досягти працюючи в компанії, то час її перебування в організації непевний. Щоб проявити свій інтерес самостійно, Ірина Сулацька рекомендує:

  • підготуватися до співбесіди та дослідити інформацію у вакансії і про компанію;
  • ставити запитання стосовно позиції, корпоративно культури та планів компанії. Так ви покажете, що шукаєте місце «на довго»;
  • написати follow-up листа через деякий час після співбесіди, в якому ви подякуєте за розмову, нагадаєте про себе, запитаєте про зворотний зв'язок та уточните подальші кроки. Загалом кожен із пунктів листа можна використати окремо.


Невідповідність інформації в резюме дійсності.
Тут є два моменти. Перший інформація в резюме правдива, але у вас є серйозні проблеми з самопрезентацією та впевненістю в собі, тому ви не можете підтвердити словами те, що написали. Другий ви прикрасили реальність, рекрутер побачив це під час співбесіди і зрозумів, що справжній досвід та навички недостатні для виконання запланованих задач.


Погано розвинені soft skills.
На світовому ринку праці, особливо після пандемії COVID-19, хороший рівень soft skills у кандидатів став такими ж важливим, як і hard skills. Однак, якщо технічні навички можна напрацювати, то з особистісними скілами складніше: вони формуються більш тривалий період, є складовою характеру, їх важче вимірювати й розвивати. Працедавці розуміють, що навички командної взаємодії та комунікабельність чинять вплив на здатність роботи в колективі та його результативність. Тому невміння зрозуміло й послідовно доносити свої думки, чітко відповідати на питання, презентувати свої ідеї та пропозиції, давати й отримувати зворотний зв'язок, налагоджувати співпрацю з колегами може стати причиною для відмови у працевлаштуванні.


Недостатній рівень англійської мови.
Фахівчиня зізнається, що в її практиці це зазвичай одна із найпоширеніших причин відмов. Тому важливо розуміти, що є позиції, де знання англійської мови на конкретному рівні необхідна та принципова вимога. Немає сенсу очікувати, що ви можете перебільшити свій рівень володіння іноземною мовою, або, що вас «пронесе». Здебільшого вам влаштують елементарний тест у вигляді усної розмови, який покаже реальні знання. Тому адекватно оцінюйте свої навички.


Надто високі зарплатні очікування.
Не всі компанії здатні підлаштувати свій бюджет на посаду відповідно до очікувань кандидата, і мова не про те, що бажаний дохід поза межами ринку. А іноді компанія настільки зацікавлена в кандидаті, що сама готова піти назустріч, або переглянути рівень заробітної плати протягом короткого проміжку час, але це буває не так часто. Тому самому претенденту важливо розуміти, який у нього пріоритет і чи готовий він поступитися фінансовими амбіціями, щоб потім не виникало непорозумінь. Оптимальний час для обговорення зарплатні зі сторони кандидата завершення першої співбесіди. З ініціативи рекрутера можна і раніше.


Порушення кордонів та етики.
Співбесіда не дружня розмова за чашкою кави, тому жарти, некоректні запитання, особисті компліменти, надмірна активність та нав'язливість, зверхність та запізнення без попередження (але з попередженням іноді також) є серйозним сигналом для рекрутера та причиною для відмови.
Неочевидні причини відмов
Іноді причини відмов можуть бути неочевидними або такими, які кандидат не може збагнути сам. Тому давайте розбиратися разом з фахівцями: HR-експерткою, кар'єрною консультанткою Тетяною Пашкіною та Group Team Leader компанії Smart Solutions Світланою Майбородою.

Запит на конкретний типаж.
Іноді у керівників є конкретні побажання стосовно людини, яка повинна працювати на конкретній позиції. Як правило ці вимоги не стосуються ні навичок ні досягнень. Тетяна Пашкіна ділиться, що такі випадки трапляються, хоча і не часто. Тому не завжди питання може бути до вас як професіонала.

Шукають копію попередника.
Часом роботодавець може ставитися дуже прискіпливо до кандидатів, коли шукає заміну співробітнику, який був «ідеалом». Тому HR-фахівцеві доводиться підбирати максимально схожого спеціаліста за досвідом та стилем роботи.

Негативні рекомендації.
Трапляється і так, що кандидат міг сподобатися як HR, так і керівнику. Здавалося б, що робота ваша, але щось йде не так і роботодавець відмовляє. Збирання відгуків з колишніх місць роботи це не обов'язкова практика, але цілком реальна, особливо, на ринках, де всі один одного знають. Тому перш ніж покинути компанію, подбайте про те, щоб розійтися на позитивній ноті та залишити по собі тільки найкраще враження, адже інформація про непрофесійність, непорядність чи токсичність у колективі можуть зіграти вирішальну роль.

Робота за сумісництвом.
Навіть якщо роботодавець запевняє, що це не є проблемою для нього, то такий нюанс це завжди позначка «мінус» біля вашої кандидатури. Кожен керівник буде думати про те, що через це ви не зможете віддаватися роботі на всі 100%, у зв'язку з чим страждатиме якість її виконання. Тому, якщо з'явиться схожий на вас кандидат, але без ще однієї роботи, то перевагу нададуть йому.

Надмірна кваліфікація.
Як не дивно, але надто великий досвід та навички можуть стати такою ж проблемою, як і їх брак. Часом роботодавці побоюються брати кандидатів на позиції, які нижчі їх можливостей. Причин цьому є декілька. Перша може видатися, що претендент у відчаї, якщо зі своїми даними готовий взятися за «легшу/простішу» роботу. Друга роботодавець розуміє, що ви варті більшого, тому не бачить сенсу позбавляти вас інших потенційних можливостей (але таке буває вкрай рідко, адже хто не хоче сильного спеціаліста). Третя (найбільш поширена та реалістична) роботодавець має серйозні побоювання, що згодом кандидат зрозуміє, що йому не цікаво, хочеться більшого (і зарплатні також), а компанія дати цього не може. Як наслідок це може призвести до звільнення співробітника та нових пошуків, кому це потрібно?

Відсутність чіткого бачення кандидата у роботодавця.
Зустрічаються випадки, коли роботодавець надто зайнятий своєю основною діяльністю, тому на створення конкретного запиту для HR-фахівця у нього немає часу. У такому разі спеціалісту з найму доводиться шукати кандидата за вимогами у схожих вакансіях, а потім, після співбесіди, представляти результати керівнику. Згодом вам відмовляють, або взагалі навіть не телефонують, «…а ви навіть не здогадуєтеся, що вами калібрують заявку», ділиться Тетяна Пашкіна.

Людський фактор.
Не забувайте, що вашу професійність та особистість оцінює людина, а не машина, яка підраховує бали за тест. Людський фактор також може стати причиною відмови. Наприклад, ви просто не сподобалися спеціалісту з найму і спираючись на свої суб'єктивні відчуття він не хоче рекомендувати вашу кандидатуру. Іноді і сам HR може мати недостатньо досвіду для реальної оцінки кандидата (трапляється різне). Також вирішальну роль може зіграти людський фактор і тоді, коли є два рівноцінних кандидата, але один по відчуттях сподобався більше вибір очевидний.
Як пережити відмову екологічно
Як ви вже могли зрозуміти, не всі відмови можуть свідчити про те, що ви поганий спеціаліст-/ка. Зрештою правильна реакція на невдачу здатна захистити вашу нервову систему та самооцінку. Фахівці сайту з пошуку роботи Work.ua пропонують дієвий метод, який допоможе не тільки впоратися з негативним рішенням щодо вашої кандидатури, але й отримати користь з цієї ситуації.

Крок перший
Не беріть відмову близько до серця.
Інколи люди сприймають відмову за особисту образу. Мозок швидко ототожнює ситуацію «мені відмовили у працевлаштуванні» з ідеєю «зі мною щось не так». Проте труднощі з пошуком роботи жодним чином не применшують вашу цінність як людини. Памʼятайте: «ні» рекрутера ніяк не характеризує вас як особистість, а іноді і як фахівця. Тому замість того, щоб ізолюватися від світу, спробуйте не брати відмову близько до серця.

Крок другий
Попросіть рекрутера про ґрунтовний фідбек.
Нещодавно Work.ua проводив опитування шукачів і роботодавців щодо зворотного звʼязку у разі відмови. Зʼясувалося, що 44% шукачів бажають отримувати фідбек від рекрутера. Але сповіщають про відмову лише 28% роботодавців. Невідомість може викликати гнів. Мозок вмикає фантазію і вигадує ймовірні причини відмови, які зазвичай знову крутяться навколо особистості: «мені відмовили через те, що я недостатньо розумний-/на», «одразу було зрозуміло, що я не сподобалася HR-у» тощо. Але замість цього можна бути проактивними та попросити у рекрутера зворотний звʼязок. Так ви дізнаєтеся дійсну причину відмови та пропрацюєте проблемні місця.

Крок третій
Створіть план наступних дій.
Наприклад, ви шукаєте роботу агрономом. Ви дізналися, що відмова повʼязана з браком знань щодо способів захисту рослин від шкідників. Або ж не зовсім розумієте процес загального менеджменту поля. І тут можна замислитися: чи готові ви працювати над собою задля цієї чи аналогічної посади? Якщо так — варто працювати над прогалинами у знаннях. Якщо ж ні — скорегувати стратегію пошуку роботи та відгукуватися на вакансії які мають нижчі очікування від кандидатів (однак це не найкраща стратегія в перспективі).

Крок четвертий
Попрацюйте над навичками, яких забракло для оферу.
Аналізуючи причини відмови запишіть те, чого вам забракло і почніть покращувати свою експертизу. Підійдуть стажування, курси, література та досвід інших колег, щоб заповнити прогалини у знаннях. Але відмова може бути повʼязана і з soft skills, тому обов'язково дослідіть це питання у рекрутера також.

Крок п'ятий
Попробуйте знову.
Коли нові знання та навички здобуті — сміливо надсилайте резюме на вакансії, що вас цікавлять. Можливо, цього разу вам пощастить більше і ви зможете досягти своєї мети.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети