Як ефективно використовувати соціальні мережі для успішного працевлаштування

Сучасний ринок праці став більш конкурентним та динамічним. Минули ті часи, коли роботодавця цікавили тільки професійні вміння кандидата. Сьогодні для успішного працевлаштування важливо бути не тільки професіоналом, а й вести доречний спосіб життя, мати громадянську позицію та захоплення, тобто бути цілісною особистістю. Найкращий спосіб продемонструвати це — використовувати соціальні мережі. Вони відіграють одну із ключових ролей при пошуку роботи та збільшують, а іноді і зменшують шанси кандидатів на успішну кар'єру, в залежності від публікованого контенту та самопрезентації. Саме тому фахівці проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» вирішили дослідити важливість соціальних мереж у контексті працевлаштування та з'ясувати як правильно використовувати їх потенціал.
Ваші соціальні мережі — ваша візитівка

Нові реалії життя в Україні створюють умови, в яких перша зустріч кандидата та рекрутера, чи безпосередньо роботодавця, відбувається за допомогою соціальних мереж та месенджерів. Зміна парадигми спілкування призвела до ситуації, де у потенційного працівника немає можливості створити перше враження про себе на особистій зустрічі, тому ця роль відводиться соціальним мережам. Варто розуміти, що профіль у соціальних мережах — це ваша візитка, яка представляє вас та чинить великий вплив на формування образу вашої особистості. Статистика каже, що 70% роботодавців вивчають соціальні мережі потенційних кандидатів, що дає можливість зробити попередній висновок про ваш характер, адже, зазвичай, у соціальних мережах надавачі роботи шукають не підтвердження професійних компетенцій, а вашу відповідність культурі та цінностям компанії чи посади. Спираючись на отримані враження, рекрутер може приймати рішення про запрошення вас на співбесіду. Саме тому необхідно підготувати свої профілі, якщо ви розпочинаєте пошуку роботи. Важливо, щоб вони відображали ваші сильні сторони, досягнення та професійні інтереси.

Також директорка з маркетингу групи компаній SmartFarming, Марина Ковальова, відзначає, що таким чином, роботодавці намагаються з'ясувати ким претендент є насправді у повсякденному житті. Тому, перш за все, шукають та оцінюють:

  • все те, чого немає в резюме;
  • дані з особистих профілів, які можуть підтвердити, або навпаки спростувати надану вами інформацію про себе;
  • креативність, наповнення та зміст опублікованого контенту;
  • професійні контакти та знання ринку;
  • інфогігієну, реакції на події та коментарі;
  • коментарі від інших користувачів про вас.
На що звертають увагу НR при оцінюванні соціальних мереж кандидата

Переглядаючи соціальні мережі, варто розуміти, що їх оцінка рекрутером не обмежується перевіркою фото на пристойність та адекватність, а також пошуком дописів про котиків та рецепти. Аналіз профілю відбувається значно детальніше, адже професійний НR має специфічні знання зі сфери психології.

Так, за даними дослідження, проведеного соціальним проєктом «Вільно», роботодавці очікують побачити у соціальних мережах кандидата:

  • підтвердження експертності та відповідного рівня кваліфікації;
  • відповідність кандидата його професійному статусу;
  • коментарі про нього від інших користувачів.

Найчастіше роботодавці відмовляють у працевлаштуванні тим, у кого знаходять у соціальних мережах наступне:
  • провокаційні фото, відео, а також текстові дописи;
  • публікації, які підтверджують пристрасть кандидата до алкоголю або наркотиків;
  • дискримінаційні висловлювання щодо раси, національності, статі або релігійних переконань інших людей;
  • публікації, які підтверджують здійснені кандидатом раніше злочинні дії: адміністративні правопорушення, крадіжки, незаконне проникнення на чужу територію тощо;
  • безграмотність та погані навички комунікації;
  • недоречне статусу та іміджу компанії основне фото та нікнейм;
  • публікації, які містять конфіденційну інформацію про попередніх роботодавців;
  • брехню кандидата, наприклад, про свою відсутність в соціальних мережах, хобі та спосіб життя тощо.

Варто усвідомлювати, що дослідження соціальних мереж відбувається не для пошуку позитивних моментів біографії, а для виявлення того, про що хотілося б замовчати. Адже усе найкраще про себе кандидат розповідає в резюме та мотиваційному листі.

Також в поле зору досвідченого рекрутера потрапить ваша активність у соціальних мережах. Однак вона має бути доречною сфері діяльності, адже для претендента, який планує працевлаштування в СБУ, завзяте ведення соціальних мереж точно не стане перевагою, в той час як для копірайтера чи pr-менеджера — навпаки.

Групи ти вподобані сторінки також можуть багато розповісти про ваші захоплення. Вас вважатимуть несерйозним, якщо у ваших підписках будуть сумнівні сторінки інфантильного спрямування чи групи з азартними іграми.

Якщо вас сприйняли на роботу, не варто розслаблятись та забувати про гігієну своїх соціальних мереж, адже близько 42% працедавців продовжують відслідковувати дії своїх працівників у соціальних мережах.
Особистий бренд, як елемент стратегії працевлаштування

Образ, який користувачі соціальних мереж створюють за допомогою публікації фото, висловлених думок та поширених матеріалів — формують особистий бренд. Це набір базової інформації, яка може створити уявлення про вас в очах інших людей. Однак для побудови професійного особистого бренду, який працюватиме на ваше працевлаштування та кар'єрне зростання, необхідно врахувати додаткові складові. В рамках цього, фахівці виділяють ряд кроків для побудови успішного іміджу професіонала у соціальних мережах.
  • 1
    Продумайте позиціонування
    По-перше, необхідно визначитися зі своїм позиціонуванням та цілями. Якщо ви плануєте розвивати свої соціальні мережі таким чином, щоб вони просували вас як фахівця чи експерта, важливо зрозуміти свою унікальність для ринку праці. Найкраще для осмислення підійде аналіз відповідей на наступні запитання:

    • якщо мене неочікувано запитають хто я, то що зможу відповісти?
    • що мене мотивує та надихає?
    • яким(-кою) мене бачать інші люди?
    • що я хочу аби про мене говорили за моєї відсутності?
    • чого я хочу досягнути для інших та що я можу дати світу?
    • для чого мені будувати особистий бренд?
    • яке місце на роботі/в соціумі я хочу зайняти?
    • яке уявлення про мене має скластися у моєї аудиторії?
  • 2
    Окресліть цільову аудиторію
    По-друге, визначте свою цільову. Важливо пам'ятати, що у вас можуть бути різні читачі, однак дві категорії залишаться незмінними: роботодавці та колеги «по цеху» чи із суміжних сфер. З урахуванням цього варто підбирати стиль ведення сторінок та контент для наповнення. Основна порада: станьте професіоналом своєї справи, добре розбирайтеся в робочій сфері та постійно вдосконалюйте свої hard та soft skills.
  • 3
    Створіть привабливу обгортку профілю
    По-третє, оформіть профіль професійно, відповідно до роду вашої зайнятості. Щоб люди зацікавилися вашою діяльністю, для початку необхідно привернути їх увагу, зацікавити своєю особистістю та зовнішніми атрибутами. Не для всіх доречно вести сторінки в офіційній тематиці, де ви будете з'являтися виключно в краватках та жакетах. Усе повинно бути в контексті вашої сфери діяльності. Проте варто обдумати та відобразити базові елементи, які необхідно враховувати незалежно від професії:

    • фото: повинне бути якісним та доречним, в міру серйозним, в міру кежуал, в міру з посмішкою;
    • зміст: залиште інформацію про освіту, унікальні знання, досвід та зв'язки;
    • стиль та форма: віднайдіть спосіб та емоцію з якою ви подаватимете інформацію, як говоритимете та що одягатимете;
    • контактна інформація: повинна бути перевіреною та актуальною. Особливо уважно варто поставитися до точності написання електронної адреси та мобільного номеру телефону;
    • переконання: моральні принципи, цінності та громадянська позиція;
    • професійні напрацювання: за можливості додавайте у свій профіль посилання на портфоліо робіт, веб-сайт або блог. Це підкреслить вашу професійність. Однак, опублікована інформація за ранішевказаними ресурсами повинна бути вичитана ти вичищена від помилок та несправностей, а відібрані матеріали — найкращими з того, що ви могли створити.
  • 4
    Генеруйте контент
    Виробіть регулярність і почніть розповідати про себе та свою професійну діяльність. Завдяки цьому ваше ім'я стане впізнаваним і до вас почнуть звертатися. Однак пам'ятайте, що у вас є всього 6 — 8 секунд, аби привернути увагу до себе. Саме тому ваш контент повинен викликати емоції, вирішувати задачі та співпадати із трендами, які існують в соціумі на момент публікації. Діліться цінною інформацією, яка відображає ваші знання та експертизу. Публікуйте статті, відео та фото, де ви відображаєте свою присутність на професійних подіях та навчаннях. Діліться досвідом та розвивайте теми, які цікаві вашій аудиторії. Ви можете надавати рекомендації стосовно книг, фільмів, подкастів та каналів, які справді варті уваги та можуть бути корисними вашій аудиторії. Взаємодійте із чужим контентом, коментуючи актуальні події в вашій галузі, а також діліться думками про тенденції та інновації. Однак тут важливо пам'ятати, що ваші висловлювання, як мінімум, мають не ображати почуття інших, а краще — бути аргументованими. Уникайте формулювань, які можуть сприйматися неоднозначно, як негативні. Не дозволяйте спростуванням інших керувати вашими емоціями. Пам'ятайте, що ваші реакції в соціальних мережах також складають ваш особистий бренд та впливають на репутацію, яка завжди має бути приємною та професійною.
  • 5
    Вибудовуйте мережу корисних контактів
    Не забувайте про нетворкінг та будуйте мережу контактів. Долучайтеся до професійних спільнот та груп, беріть участь в обговореннях. Таким чином ви знаходитимете однодумців. Здійснюйте активну взаємодію зі своїми колегами, фахівцями та роботодавцями, щоб залишатися в їх полі зору.
  • 6
    Визначіть інструменти та засоби просування
    Різноманіття соціальних мереж дає широкий вибір платформ для розвитку особистого бренду. Саме тому важливо обрати ті інструменти, які будуть релевантні вашій цільовій аудиторії, є доцільними вашому роду діяльності, бажаним цілям та можливостям по створенні контенту. Cеред найбільш популярних та функціональних соціальних мереж варто розглядати:

    • Facebook: 7-й за цінністю бренд та 2-й за відвідуваністю сайт у світі. 53% користувачів зізнаються, що на їх рішення щодо покупок впливає саме Facebook. 23,1 млн українців є користувачами мережі платформи Meta (Facebook, Instagram, Messenger);

    • LinkedIn: має найменше фейкових профілів серед усіх соціальних мереж. Сьогодні мережа налічує більше 500 млн користувачів з 200+ країн. На платформі зібраний осередок ділової аудиторії;

    • Instagram: вимагає якісних фото та конкретного стилю дописів. Основний акцент публікацій припадає на візуальну складову, однак вимагає додаткового текстового супроводу. Важливо чітко усвідомлювати, що ведення професійного аккаунта потребує щоденної генерації контенту;

    • YouTube: друга за величиною пошукова система у світі, яка доступна у понад 100 країнах та на 80 мовах, налічує 2 млрд користувачів. Основне обмеження мережі — відеоконтент, який потребує певних навиків та наявності техніки.
Особистий бренд стане у нагоді кожному, хто планує свій професійний чи соціальний розвиток. Проте Марина Ковальова, виділяє категорії професій, для яких побудова особистого бренду є основою, на якій будуватиметься вся кар'єра:

  • представники творчих професій: особистий бренд формує бажаний образ для аудиторії, дає можливість просунути ідею та монетизувати її;
  • публічні особи, посадовці та комунікатори: забезпечує створення вигідних зв'язків та партнерств для досягнення поставлених цілей;
  • підприємці: персональний бренд допомагає залучити клієнтів та обійти конкурентів;
  • експерти різноманітних сфер: щоб бути на слуху та мати довіру серед цільової аудиторії;
  • наймані працівники та студенти: аби отримувати підвищення чи пропозиції роботи.
Соціальні мережі давно переросли свою основну функцію спілкування та знайомства. Сьогодні, завдяки їм, кандидати можуть продемонструвати свої професійні навички, ділитися своїми досягненнями та цінним контентом, а також створювати цінні мережі контактів з іншими фахівцями. Варто розуміти, що інтернет-профілі стають додатковим джерелом перевірки кандидатів, і негативне враження від них може впливати на рішення роботодавців щодо найму. Працюючи над своїм особистим брендом, кандидати повинні бути уважними до того, яку інформацію та коментарі вони публікують, які фотографії викладають в соціальних мережах. Важливо дотримуватися професійних стандартів та доброзичливості, адже від цього залежить ваша репутація як спеціаліста та ймовірність привернення уваги роботодавців. На кінцевому етапі відбору, добре побудований особистий бренд у соціальних мережах може стати вирішальним фактором у прийнятті рішення про прийом на роботу. Тому не гайте часу та розпочинайте вдосконалення своїх соціальних мереж згідно отриманої інформації та зробіть ще один крок на зустріч успішному працевлаштуванню та кар'єрі.

Щоб дізнаватися більше про тренди розвитку ринку праці, затребуваних спеціалістів, а також закордонний досвід та успішні кейси в агросекторі, підписуйся на телеграм канал АгрокебетиPRO. Тут публікується завжди якісна та перевірена інформація про актуальні вакансії, цікаві безкоштовні зустрічі, навчальні можливості та професійні поради від менторів.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети