Час змінити роботу: як перетворити страхи на можливості

Іноді настає момент, коли внутрішні відчуття кажуть про те, що ти знаходишся не на своєму місці — час змінювати роботу. Для більшості людей такі думки є бентежними, оскільки піти за ними означає покинути давно знайоме та вирушити на зустріч невідомому. Цілком природно, що процес обдумування професійних змін може супроводжуватися сумнівами, тривогою, питаннями про правильність нового шляху та прийняття рішень. Однак чи справді все так страшно? Статистика каже, що переважна більшість людей, які змінюють місце своєї роботи бодай 1 раз на рік знаходяться у від 24 до 30 років. Загалом 40% українців схильні працювати в одній компанії близько 5 років, 37% залишаються з одним роботодавцем протягом 2-4 років, а 17% — 1 рік. Такі дані дають чітко зрозуміти, що змінювати роботу цілком нормально, адже ми постійно набуваємо досвід та змінюємо свій світогляд. Також метаморфозам піддається й економічна та політична ситуація у світі. З огляду на усе це змінюються і наші потреби, тому ми і потребуємо нового простору та горизонтів для зростання та самореалізації. Проте як зрозуміти, що настав час для змін, і як реалізувати їх максимально комфортно для себе? Дану тему вирішила дослідити команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
Зазвичай люди, які декілька років працюють на одному робочому місці, бояться втратити свою роботу навіть якщо умови не повністю задовольняють їх. Давно знайомий колектив, зрозумілий функціонал обов'язків, доведені до автоматизму дії спонукають залишатися у своїй комфортній, але зазвичай не надто перспективній бульбашці. За словами психологів, 85% людей у світі не отримують задоволення від своєї роботи. Чому так відбувається, адже за своєю природою людина завжди прагне кращого для себе? Основні причини страху криються у відголосках консервативного радянського мислення, які молодим людям, що не застали тих часів, можуть нав'язувати старші члени сім'ї чи суспільство: «…головне, щоб була робота», «…краще бодай якась робота, ніж ніяка», — знайомо? До цього варто додати низку болей у вигляді: зниженої самооцінки, невпевненості у собі як фахівцевцеві, слабких чи середніх комунікаційних навичок, страху перед будь-яким керівництвом та схильності до негативізму — коло замикається, а вірогідність витратити частину життя на неефективну роботу зростає в рази.
Знаки, які вказують на необхідність змін
Іноді звичайна перевтома може зробити немилим цілий світ, однак, тривалі дискомфортні внутрішні відчуття, які нікуди не зникають, можуть свідчити про проблему, на яку потрібно звернути увагу. Так ряд експертів, зокрема і сайту з пошуку роботи Work.ua, сходяться на думці, що про необхідність зміни робочого місця сигналізує ряд ознак, якими не варто нехтувати.


Знак, якщо кожен день як покарання.
Якщо щоранку ви прокидаєтеся із думкою: «…знову, коли ж закінчиться цей тиждень…», — це яскрава ознака того, що варто замислитися над зміною роботи. Часто такі думки супроводжуються відчуттями тривоги перед новим робочим днем та існування, а не життям протягом тижня.


Знак, якщо ви жертвуєте своїм особистим життям на користь роботи.
Звісно трапляються непередбачувані обставини, які можуть змусити вас надати перевагу роботі, однак, це не повинно бути нормою та звичною справою. Якщо ваше ваше життя складається тільки з роботи, потрібно змінити підхід, або змінити роботу, адже фіналом такого графіку стануть проблеми зі здоров'ям та професійне вигорання в кращому випадку.


Знак, якщо робота не має душі.
Також сигналом є відсутність цікавості до роботи. Якщо ви просто відробляєте свій час, а тільки після того починаєте робити те, до чого лежить душа — варто звернути на це увагу. Імовірно це сигнал про те, що ви знаходитеся не на своєму місці. Якщо робота більше не цікава, варто подумати про працевлаштування у більш близькій для вас сфері. Варто зазначити, що у нецікавій роботі немає перспектив для розвитку.


Знак, якщо зростає навантаження, але не зарплатня.
Такий збій в матриці є ознакою не зовсім здорових робочих стосунків. Особливих пояснень тут не потрібно: рівень заробітної плати повинен відповідати рівню обов'язків та відповідальності. Чекати, що колись це помітять і щедро оцінять — казковий сценарій. Більше того, чим довше це триває, тим менші шанси, що він здійсниться.


Знак, якщо виникли складні взаємини з керівником.
Токсичний керівник є поширеною причиною звільнень. Часто люди приходять в компанію, а йдуть від керівника. Відмінність характерів не є причиною для зміни роботи, однак, експлуатація, безпричинне прискіпування, недооцінка чи знецінювання — цілком.


Знак, якщо робота не сприяє досягненню власних цілей.
Робота завжди була засобом для досягнення цілей: самореалізації, соціалізації, фінансового достатку та незалежності, причетності до створення корисних справ та якісних продуктів. Якщо робота перестає допомагати досягненню цілей — вона втрачає сенс та провокує виникнення наступноЇ проблеми.


Знак, якщо на зміну мотивації прийшла байдужість.
Це та річ, яку згодом помітять як ваші колеги, так і ваш керівник. Імовірно це стане причиною погіршення якості роботи та результатів. Зрештою це може призвести до звільнення. В такому разі краще уникнути негативу, виникнення поганого враження про вас та зробити перший крок самому.


Знак, якщо ви не відчуваєте своєї причетності до колективу.
Колектив — це хороше відображення цінностей та самої компанії загалом. Якщо ви не можете знайти своє місце в колективі протягом тривалого часу, спілкуєтеся з колегами тільки з робочих питань і неохоче, ймовірно це не ваша спільнота, а відповідно і не ваше місце роботи. Проаналізуйте свої відчуття у колективі. Люди схожих цінностей формують групи, де навіть інтроверти йдуть на контакт з іншими.


Знак, якщо ви переросли свою посаду.
Зверніть увагу чи присутні у вашій роботі нові виклики та прогрес. Якщо ви досягли максимуму на своєму місці — варто подумати про нові горизонти для звершень. Застій у розвитку краде час, поки ваші опоненти вправляються та стають більш затребуваними на ринку праці, ніж ви. Робота повинна стимулювати до набуття нових знань та їх втілення в життя.
Як правильно зрозуміти себе та не наламати дров
Буває доволі непросто зрозуміти та раціонально оцінити чого ж ми хочемо від роботи, чи готові до змін, чи здатні поступитися комфортом, чи достатньо сміливі реалізувати свої кар'єрні амбіції. Кар'єрна консультантка та авторка Telegram-каналу Enjoy In Career Олена Іванчикова пропонує спочатку пройти декілька етапів усвідомлення, щоб максимально точно зрозуміти власні бажання.


По-перше, варто проаналізувати коли та чому ви почали замислюватися про зміну роботи. Щоб розглянути питання з різних боків, експертка рекомендує скористатися правилом «п'яти чому?», де спочатку ви вказуєте причину свого бажання, а потім через 5 «чому?» доходите до суті проблеми. Якщо фінальна відповідь пов'язана більше з втомою, ніж з конкретними підставами, то не поспішайте звільнятися, адже вказана причина носить скоріш емоційний характер, ніж об'єктивний.


По-друге, візьміть відпустку — це допоможе перезавантажитись. Якщо під час відпочинку ви маєте бажання поспілкуватися з колегами, а думки про роботу не викликають відразу — імовірно справа у втомі. Спробуйте змістити фокус своєї уваги, знайдіть можливості для розвитку у своїх робочих справах. Якщо ж відпочинок не допоміг, не варто рубати з плеча, обдумайте альтернативи.


По-третє, розгляньте варіанти зміни позиції в межах компанії. Зазвичай компанії підтримують релокацію працівника до іншого відділу на противагу звільненню. Подумайте чим би ви хотіли займатися, а після усвідомлення, попросіть колегу розповісти більше про його роботу: необхідні навички, обов'язки, зону відповідальності, переваги. Тільки після того як зрозумієте, що ваші очікування та реальність співпадають, варто поспілкуватися про це з керівником.


Якщо ви все ж вирішили, що звільнення не уникнути, керуйтеся логікою та здоровим глуздом, а не емоціями. Для початку дослідіть ринок та вимоги роботодавців на бажані посади. Проведіть аналіз власних компетенцій, щоб зрозуміти свої сильні та слабкі сторони. На основі цього подумайте, чи не було б доцільно пройти профільне короткотривале навчання для підвищення професійних навичок. Якщо ви змінюєте сферу, заручіться підтримкою наставника — це допоможе швидше адаптуватися та розібратися в новому професійному середовищі. Якщо плануєте подаватися на вакансію в конкретній компанії, дізнайтеся більше про позицію у HR-фахівця, який там працює. Підготуйте якісне резюме про яке ми розповідали раніше та вирушайте на пошуки нових можливостей.
Як побороти страхи
Страх — основна перешкода на шляху до бажаного рівня життя. Безліч людей залишилися непоміченими та недооціненим через страх бути собою. Серед найбільш поширених страхів, які зупиняють людей від зміни роботи є: страх змін та невідомості, страх невдач, страх осуду, страх почати усе з чистого аркуша. Однак над подоланням страхів можна працювати, тому варто почати з їх усвідомлення. Для усунення страхів психологи рекомендують прості, але дієві практики.


Страх осуду.
Люди — істоти соціальні. Хтось більшою, а хтось меншою мірою залежить від думки оточуючих, однак визначальним тут є слово «залежить». Особливо гострою стає проблема, коли важливі чи авторитетні для нас люди заохочують поведінку та світогляд, яку ми не розділяємо. Щоб дослідити страх осуду та побороти його причини необхідно відповісти на запитання:

  • Що мене хвилює чи бентежить?
  • Чого я хочу насправді?
  • Що мені до душі, чим я хочу займатися?
  • Що я хочу залишити по собі?
  • Чим би я займався/-лася, ким би був/-ла, якби не боявся/-лась осуду?

Важливо сфокусуватися на своїх намірах та цілях, а також зрозуміти чому ви думаєте про зміну роботи та для чого вам щось нове. Занурившись у свої власні бажання та потреби, думка інших вас хвилюватиме значно менше.


Страх змін та невідомості.
Невизначеність викликає у нас цілком природний та базовий страх, з яким складно впоратися. Проте гарантії, які нам дає стабільна, але набридла чи безперспективна робота також доволі примарні. Варто прийняти той факт, що ми живемо в часи високих ризиків та невизначеності, тож чи варто створювати для себе ілюзорну безпеку та відмовлятися від здійснення мрій? Щоб пом'якшити удари, які може приносити невідомість, варто готуватися до них завчасно, а гнучке мислення — ваша найкраща зброя у даному випадку.

  • Прийміть реальність і використовуйте як досвід;
  • просувайтеся до цілі малими, але чіткими кроками
  • виходьте із зони комфорту та розвивайте навички у важливих та потенційно релевантних сферах;
  • просіть про підтримку у дорівеного кола осіб, коли вона вам необхідна;
  • відпустіть те, що на що не маєте впливу.


Страх почати з нуля.
Все, що варто розуміти про «нуль» — це відсутність будь-якого досвіду. Як мінімум у вас є набутий життєвий досвід, досвід навчатися, взаємодіяти, шукати інформацію, soft та hard skills з попередніх місць роботи тощо. Усе це допоможе опанувати нові компетенцій та навіть професію набагато швидше, ніж це було раніше.


Страх невдачі.
Не зазнає невдач тільки той, хто нічого не робить. Невдачі є невід'ємною частиною життя успішних людей, які, на відміну від інших, беруть з них цінні уроки, а не впадають у відчай. Відчуття стабільності на постійній роботі провокує думки про те, що після звільнення назад дороги не буде, а шанси на провал високі. Однак психологи рекомендують наступне:

  • поділіть аркуш паперу на чотири колонки;
  • продумайте найгірші сценарії та запишіть їх в першу колонку;
  • подумайте, що ви можете зробити, щоб кожен із випадків не відбувся та запишіть це у другу колонку;
  • у разі найгіршого пропишіть у третій колонці, яких заходів вживатимете, щоб усе відновити;
  • оцініть ймовірність реалізації кожного сценарію за шкалою від 0 до 10 балів у четвертій колонці.

Такий підхід допоможе вам зважити реальні ризики та переглянути їх значення, а також прибрати вигадані, навіяні страхом.

Зміна роботи — це важливий крок у професійному житті, який, з одного боку, може бути необхідним, а з іншого, сповненим страхами невідомості. Однак варто розглядати його як крок на зустріч цілям та професійному зростанню. Слід пам'ятати, що страхи та сумніви — цілком нормальний процес у даній ситуації. Саме тому важливо концентруватися на своїх внутрішніх відчуттях, бажаннях та амбіціях, а також бути відкритими до нових можливостей, які довкола вас. Подолати страх зміни роботи можливо за допомогою планування, підготовки та підтримки оточуючих. Не забувайте про свої мрії та цілі, адже це саме те, що мотивуватиме та сприятиме пошуку вашого професійного покликання.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети