Працюй менше — встигай більше. Як опанувати тайм-менеджмент.

Час — це один з найцінніших вичерпних ресурсів. Його нераціональне використання може призвести до втрати чогось більшого, ніж годин та хвилин. У сучасному світі, де обсяг інформації постійно збільшується, а завдання та вимоги нескінченно зростають, мистецтво ефективного управління часом стає необхідністю для досягнення успіху та відчуття задоволення не тільки в професійному, але й особистому житті. Без сумніву тайм-менеджмент є одним із ключів до успіху. І це зовсім не дивно, адже логіка та наукові дослідження підтверджують, що тайм-менеджмент — це не просто набір прийомів для раціонального розподілу часу, а ціла система, яка здійснює прямий вплив на наші досягнення, продуктивність та якість життя. Таким чином ми можемо швидше просуватися у своїх планах та досягати цілей. Експерти та практики запевняють, що кожна витрачена хвилина на планування може заощадити до 10 хвилин у виконанні завдань, або ж 10 хвилин планування робочого часу можуть заощаджувати до двох годин щодня. Варто також зазначити, що ефективне управління часом не лише підвищує нашу продуктивність, але й зменшує стрес, покращує фізичне та психічне здоров'я, дозволяє зберігати баланс між роботою та відпочинком. Зрештою все наше життя окреслено часовими рамками, тому опанування навиків тайм-менеджменту розкривають перед нами перспективи прожити його більш насичено. В рамках даної статті, команда проєкту «Агрокебети», за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України», дослідить куди та чому зникає час, а також розгляне основні способи його оптимізації.
Чому нам бракує часу
Скільки б часу ми не виділили на будь-яке завдання, зазвичай нам його не вистачає. Здається, що додаткові 2-3 години в добі могли б вирішити це питання, однак, по-перше, це неможливо, по-дурге, проблема однаково б залишилася. Вся справа у відсутності навиків управління часом. Якщо ви не вмієте керувати автомобілем, ви потрапите в ДТП незалежно від його безпечності та інших учасників дорожнього руху. Це ж відбуваєтся і з часом. Погане планування та розподіл часу призведуть до того ж результату, незалежно від його кількості. Незалежно від віку, ця проблема торкнулася кожного бодай один раз у житті. Тож що ми робимо не так? Усе просто — ми заручники наших звичок, які крадуть час.

Звичка перша — ще 5 хвилин.
В оточені кожного із нас є знайомі, які постійно відкладають вранці будильник ще на 5 хвилин, через що запізнюються на роботу чи зустрічі, в поспіху забувають потрібні речі вдома, або ж просто не встигають виконати те, що планували. Неправильний початок дня руйнує всю його систему.

Звичка друга — запізнюватися.
Чи помічали ви реакцію оточуючих на спізнення тих, хто це робить систематично, і тих, для кого це непритаманно? У першому випадку, зазвичай, на це навіть не звернуть уваги, а в другому — як правило підкреслять. Той, хто постійно запізнюється вже і сам не може прийти вчасно, навіть якщо б і міг, адже іншого від нього вже й не очікують. Також звичка спізнюватися має ще один негативний прояв — перманентний стрес, який виникає коли ви намагаєтеся встигнути, розуміючи, що вже поспішати пізно. Це погано впливає на зібраність та когнітивні процеси. Зрештою через збудження нервової системи стає складно зосередитися протягом певної частини дня.

Звичка третя — відкладати все на останній момент.
Звичка відкладати виконання завдань часто стає причиною стресів пов'язаних із завершенням дедлайнів та великою горою справ. Спочатку нам здається, що у нас ще дуже багато часу, а згодом ми розуміємо, що його зовсім не залишилося.

Звичка четверта — метушитися.
Ця звичка є логічним наслідком трьох попередніх. Метушливість змушує робити усе на швидкоруч, однак, пізніше доводиться виправляти виконану роботу. Виходить, що ви зробите одну справу двічі, що також краде ваш час. Набагато краще працювати якісно одразу. Метушлива людина розсіяна, випускає з уваги деталі, забуває важливі речі, робить помилки, яких вона б не припустилася в стані спокою.

Звичка п'ята — братися за все одразу.
Багатозадачність створює ілюзію високої продуктивності та оптимізації часу, однак, визначальною тут є якість виконаних завдань. Про це варто говорити, оскільки у світі всього від 5% до 25% людей справді володіють цією навичкою. Інші намагаються працювати в режимі багатозадачності, що часто призводить до втрати концентрації та підвищеної втомлюваності. Як наслідок якість виконаних завдань страждає, зникає мотивація та опускаються руки. Згодом стає зрозуміло, що часу стає менше, а завдань, які необхідно виконати чи переробити — більше.

Звичка шоста — постійно залишатися в робочому режимі.
Бажання завжди бути продуктивним та активним не несе нічого доброго. Такий підхід пропагує більшість бізнес-коучів та експертів з Instagram. Спочатку це може навіть вдаватися, але в довгостроковій перспективі це не працює. Відсутність належного відпочинку тягне за собою втому і неуважність, що обов'язково відіб'ється на вашій роботі та особистому житті. Ви і самі не помітите як все почне валитися з рук. Прості завдання виконуватимуться в рази довше. Варто розуміти, що відпочинок не означає втрачені можливості. Навпаки, після вдалого та спланованого відпочинку, продуктивність зростає в рази, а робота виконується швидше та якісніше.

Усі ці звички створюють своєрідні емоційні гойдалки, коли нам завчасно відомо, що проблеми поряд, але продовжуємо робити те саме. Тому, щоб не стати жертвою власної поведінки, потрібно звернути увагу на свій звичний спосіб життя.

Варто зазначити, що ваш час вбивають й інші внутрішні чинники, наприклад:
  • надмірна комунікабельність, коли ви тратите час на непотрібні розмови;
  • невміння відмовляти у проханнях. Ви тратите власний час, поки інші його звільняють за ваш рахунок;
  • повільне прийняття рішень та довге налаштування на робочу хвилю;
  • невміння або небажання слухати інших. Іноді вам можуть дати корисну пораду з приводу оптимізації завдань, або взагалі сказати про те, що виконання задачі більше не є актуальним, однак, ви про це не дізнаєтеся, адже не слухали.
Як ефективно керувати часом
Навички управління часом дозволяють ефективно організовувати робочий процес, підвищувати продуктивність та досягати кращих результатів. Зрозуміти, що у вас є проблеми з тайм-менеджментом доволі просто: ви постійно відчуваєте втому, виконуєте багато роботи, але однаково не бачити ні результатів, ні її завершення. Існує хибна думка, що застосовуючи техніки тайм-менеджменту, ви виконуватиме більше роботи. Насправді тайм-менеджмент спрямований на підвищення продуктивності праці за рахунок правильного розподілу часу, а не збільшення зусиль та кількості завдань. Керуючи часом правильно, можна уникнути лишніх відволікань, зірваних дедлайнів, стресу пов'язаного з постійним та безконтрольним накопиченням завдань, дисбалансу між професійним та особистим життям.


Плануйте свою діяльність
Одна з основних ідей тайм-менеджменту полягає у правильному та реалістичному плануванні. Більшість порад з цього приводу звучать так: «починайте свій день з планування…», однак, доцільніше все ж планувати з вечора. Таким чином ви точно не пропустите цей етап. Вчені стверджують, що під час сну мозок також обробляє інформацію в підсвідомості, а значить у вас є шанс прокинутися вранці з ідеями по реалізації запланованих на день справ. До того ж так ви перенесете свої думки з голови на папір, що сприятиме більшому розслабленню та зниженню тривожності. Важливо планувати свою діяльність з зазначенням часових рамок, так ваш день буде більш структурованим, а шанси виконати задумане протягом дня значно зростуть.

Розставляйте акценти та пріоритети
Щодня переглядайте загальний список завдань і переміщайте їх у порядку спадання. Зазвичай справи, які потрібно виконати в першу чергу, є найбільш складними чи неприємними. Це момент, якого не уникнути, тому візьміть за правило в першу чергу виконувати саме такі завдання. Після їх вирішення вам буде значно простіше реалізувати інші. Американський бізнес-консультант Стівен Кові рекомендує ділити справи на 4 групи за матрицею Ейзенхауера:
  • важливі, але не термінові: завдання, які на перший погляд можуть здатися важливими, але насправді такими не є, тому їх можна виконувати після термінових;
  • важливі і термінові: завдання, які необхідно виконати якомога швидше;
  • термінові, але не критичні: це найбільш підступні завдання, які зазвичай забирають найбільше часу, але майже не впливають на кінцевий результат. Саме такі завдання найкраще оптимізувати та довести до автоматизму;
  • не термінові та не важливі: таким справам доречно присвоїти низький пріоритет, і зайнятися ними в останню чергу.

Для більш довгострокового планування глобальних цілей доречно скористатися пірамідою Франкліна. Розпочніть її заповнення знизу, де ви вкажете свої основні життєві цінності. Після них пропишіть глобальні цілі. Виходячи з них ви сформуєте генеральний план досягнення цілей. Після нього перейдіть до плану на 3-5 років, далі на 1-12 місяців, а на завершення — на день-тиждень.

Концентруйтеся на одному завданні за раз
Часом складно не перестрибувати з таски на таску, особливо коли не хочеться виконувати якесь конкретне завдання. Однак варто все ж концентруватися на кожній задачі окремо. Це дозволить більш якісно виконувати справи та витрачати на них менше зусиль.

Уникайте перфекціонізму
Постійне прагнення до досконалості та пошук недоліків у виконаних завданнях затягує процес їх вирішення та здачі. Зрештою ви не зможете приступити до здійснення наступних задач.

Проаналізуйте, куди зникає ваш час
Коли ви зрозумієте де втрачаєте, тоді зможете більш ефективно впливати на це. Найчастіше ми втрачаємо час на пусті розмови чи блукання в Інтернеті.

Прислухайтеся до власних біоритмів
Плануйте виконання найважливіших завдань на пік своє активності, тоді вам не доведеться змушувати себе працювати. Також не забувайте про свої фізіологічні потреби: відпочинок, їжа, сон, а ще краще — вносьте їх у свій графік.

Сформулюйте чіткі цілі
Ваші цілі повинні бути конкретними, вимірюваними, досяжними, релевантними та обмеженими в часі за методикою SMART. Наприклад, наступного місяця я хочу збільшити об'єм продажів на 30%. Це допоможе вам обрати оптимальну стратегію їх досягнення зі зрозумілими часовими рамками. У вас повинна бути загальна мета, до якої ви будете йти, виконуючи конкретні завдання. Усе інше — потенційно марно витрачений час.

Будьте реалістом
Плануючи завдання обов'язково звертайте увагу на скільки реально їх виконати протягом вказаного проміжку часу. Краще виконати більше запланованого, ніж засмутитися та демотивуватися від того, що не вдалося. Також варто уникати безглуздих завдань, без виконання яких можна обійтися взагалі.

Відстежуйте власний прогрес
Для аудиту виконаних справ та відслідковування продуктивності використовуйте трекери часу, персональні календарі та тематичні застосунки, які допоможуть побачити реальну картину та зрозуміти, у яких процесах варто час оптимізувати, а де його можна додати.

Рефлексуйте
Регулярно оцінюйте ваші робочі звички та якість використання часу. За потреби шукайте можливості для вдосконалення, враховуючи ваш досвід та результати, а також вносьте корективи у свої методи та стратегії.

Таким чином, оволодівши навичками тайм-менеджменту ви зможете:

  • позбутися чи мінімізувати стрес та втому від постійного перевантаження;
  • досягти поставлених цілей, витрачаючи при цьому оптимальну кількість часу;
  • домогтися високих результатів як у роботі, так і в особистому житті;
  • розподіляти свій робочий час раціонально та мати можливість для відпочинку, а також планування дозвілля;
  • реально оцінити свої можливості та розглянути можливість додаткової зайнятості, що покращить фінансове становище.

Не намагайтеся керувати часом в прямому сенсі, адже це хибна стратегія. Доктор Стрендж вигаданий художній персонаж, а не реальний приклад для наслідування. Краще оптимально керуйте своїми діями у просторі часу.
10 корисних інструментів тайм-менеджменту
Any.do
Застосунок дозволяє створювати списки з пріоритезацією завдань, додатково використовуючи нагадування. Сервіс дає можливість синхронізувати дані між усіма вашими пристроями. Серед функцій є голосовий набір задач та багато іншого.
Asana
Програма підійде для особистого, однак все ж краща для командного планування завдань. За її допомогою можна створювати різноманітні проєкти та всередині них планувати дрібні задачі з їх реалізації. Уся інформація потрапляє у календар, який допоможе спланувати час. Індикація кольором допомагає краще зрозуміти до якого проєкту належить та чи інша задача. Інформація подається як текстово, так і у вигляді діаграм. У функціоналі є багато вкладок для зручності перегляду задач.
Trello
Мабуть найвідоміший з усіх сервісів планування та виконання задач. Спеціалісти з тайм-менеджменту найчастіше порівнюють Trello саме з Asana. Варто зазначити, що Trello більш легкий у використанні, однак функцій та можливостей у ньому менше. Проте на безкоштовному тарифі Trello дозволяє залучати до роботи необмежену кількість учасників, що приваблює велику кількість користувачів. При значній кількості учасників, вам буде складніше спостерігати за процесами виконання завдань через одну єдину панель.
ToDolist
Одна з найпопулярніших програм для ведення завдань, яка вже понад 5 років перебуває на вершинах рейтингів кращих менеджерів завдань за версією Forbes. Програма дозволяє додавати завдання та проєкти, власноруч налаштувати частоту нагадувань, делегувати повноваження, відстежувати прогрес, візуалізувати продуктивність через графік, архівувати завдання тощо.
TickTick
Ця програма фаворит серед додатків для планування завдань за версією багатьох ТОП-списків. Універсальний пленер для роботи та особистого життя. Функціонал застосунку можна використовувати як класичний таск-менеджер, так і як трекер звичок чи таймер. Застосунок допомагає планувати завдання та просто ними керувати за допомогою інтуїтивного дизайну. Найтерміновіші задачі завжди привертатимуть вашу увагу. В рамках додатку можна складати розклади та розподіляти робоче навантаження.
Toggl
За допомогою застосунку можна легко відслідкувати та проаналізувати власну активність. Для цього необхідно увімкнути таймер на початку виконання завдання, і вимкнути по завершенню. В кінці дня програма відсортує ваші завдання по розділах та покаже графік витраченого часу. Таким чином побачите реальну картину своїх часових затрат.
Google Keep
Застосунок вважається одним із найкращих інструментів для систематизації нотаток та ідей, які можна записати, надиктувати голосом, сфотографувати та навіть намалювати. Додаток нагадує кишеньковим блокнот, де відсутній серйозний менеджмент та контроль. Принцип роботи застосунку ідентичний звичайним нотаткам у смартфоні, однак, всередині нього є безліч приємних переваг:

  • голосовий набір;
  • можливість інтегрувати з Google-календарем;
  • можливе спільне редагування з іншими користувачами.
Tide
Додаток допомагає побороти прокрастинацію та підвищити продуктивність за системою Pomodor це 25-хвилинні сесії роботи з 5-хвилинною перервою. Майже півгодини необхідно сконцентровано працювати над задачею до сигналу таймера. Після кожної четвертої 25-хвилинки слідують тривалі перерви від 15 до 30 хвилин. До слова, час роботи та відпочинку можна підлаштовувати під себе, втім саме система 25/5 вважається найбільш ефективною та дозволяє в такому режимі виконати великий об'єм роботи.
Evernote
Один з найпопулярніших застосунків для запису, розподілу та зберігання інформації. Він має спеціалізовані функції, які точно стануть у нагоді кожному. По-перше, у додатку є кілька десятків шаблонів на всі випадки життя. З їх допомогою додавати тематичні замітки стає в рази зручніше. По-друге, наявність функції WebClipper, яка є аналогом скриншота, однак може зробити фото цілої сторінки в інтернеті або необхідної частини. Таким чином можна відкласти на майбутнє цікаві матеріали, на які зараз бракує часу. По-третє, розпізнавання рукописного тексту, в тому числі і російського. І наостанок варто зазначити можливість сканування документів та інтеграції з іншими сервісами: Slack, Google Диск, пошта Gmail, Trello та інші.
Sectograph
Додаток призначений для користувачів з візуальним сприйняттям інформації. Сервіс отримує доступ до вашого Google Календаря й будильника та на основі отриманих даних створює кругову діаграму із зображенням запланованих подій. Також ви можете особисто вносити додаткові завдання, які будуть відображатись на візуальному планувальнику. Система застосунку рахує, скільки часу користувач витрачає на кожен проєкт і завдання.
Тайм-менеджмент це набір навичок, який може докорінно змінити життя тих, кому завжди бракує часу. Дослідження та статистика доводять, що ефективне управління часом не лише збільшує продуктивність, але й зменшує стрес та покращує якість життя. Вчені з Оксфордського університету віднайшли взаємозв'язок між використанням навичок тайм-менеджменту та загальним рівнем задоволення від життя. З огляду на це можна стверджувати, що навчитися ефективно використовувати час — означає інвестувати у свою кар'єру та відчуття щастя. Навички тайм-менеджменту дозволяють досягати більше, зберігаючи баланс між роботою та особистим життям.
Довідково:

«АгрокебетиPRO: навчання, менторство, працевлаштування та підприємництво» спільний проєкт освітньої програми «Агрокебети» та асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», який реалізується за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Мета ініціативи допомогти молодим спеціалістам знайти своє місце в агро, розвинути потенціал, здобути професійний досвід та удосконалити наявні навики. Сприяти охочим та зацікавленим аграріям у кар'єрному розвитку та підтримці постраждалому бізнесу.
Інформаційні партнери «АгрокебетиPRO»
  • Генеральний інтернет-партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
  • Інформаційний партнер
Про проєкт «Агрокебети»:

Освітній проєкт «Агрокебети» ініційовано Алексом Ліссітсею та реалізується асоціацією «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України з 2019 року. Його мета – підготовка фахівців (farm managers) нового покоління для потреб сучасного агробізнесу.

Новітній освітній проєкт «Агрокебети» реалізується у восьми закладах вищої освіти:
Національному університеті біоресурсів та природокористування України (НУБіП України),
Сумському національному аграрному університеті (СНАУ),
Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля (СНУ ім.В.Даля),
Херсонському державному аграрно-економічному університеті (ХДАЕУ),
Миколаївському національному аграрному університеті (МНАУ),
Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Дмитра Моторного (ТДАТУ ім.Д.Моторного),
Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка (ЛНУ ім. Т. Шевченка) та
Національному університеті «Чернігівська Політехніка».

Проєкт підтримують провідні компанії України:
New Holland Agriculture, ІМК, Bayer, Галс Агро, МХП, Kuhn, УАПК, Amazone, Credit Agricole, Vaderstad, Посольство Королівства Нідерланди в Україні, International Finance Corporation, Drone.ua, AgroHub, HarvEast.
FACEBOOK
YOUTUBE
TELEGRAM
INSTAGRAM
+38-067-769-86-58
+38-067-538-18-81
info@agrokebety.com
ЗВ'ЯЖИСЬ З НАМИ:
ПІДПИСУЙСЯ НА НАС
ОСТАННІ НОВИНИ
Сайт використовує файли cookies для аналізу трафіку і налаштування реклами.
НОВИНИ З КЕБЕТОЮ
Залишай свою пошту та слідкуй за новинами проекту!
*Підписуючись на розсилку, ви погоджуєтеся на використання персональних даних
МАЙБУТНЄ ПОЧИНАЄТЬСЯ СЬОГОДНІ!
Розробка та просування:
Ментори
© 2021 Aгрокебети